دخترها به خواستگاری کدام پسران بروند؟
- مجموعه: دانستنیهای قبل از ازدواج
خواستگاری دختر از پسر
در بیشتر کشورها رسم بر این است که آقایان همراه با خانواده شان بطور رسمی به منزل دختر خانم مراجعه می کنند و وی را از خانواده اش خواستگاری می کنند، ولی بهتر است این را بدانید که در جاهایی دور از محل زندگی ما رسم بر این است که دخترها به خواستگاری پسرها بروند.
یکی از فرهنگ های عجیب و غریبی که در دنیا وجود دارد این است که دخترها به خواستگاری پسرها بروند.
خواستگاری چه از سوی پسر چه از سوی دختر صورت گیرد باید بر مبنای سه دیدگاه فرهنگی، اعتقادی و قوانین و چارچوب های اجتماعی باشد و البته در هیچ قانونی تعيين نشده است که دختر از پسر خواستگاری نکند و هیچ الزامی هم تعيين نشده که حتماً پسر از دختر خواستگاری کند.
آداب و رسوم دست و پا گیر
برای تحقق یک ازدواج مقدماتی لازم است و متأسفانه در دو دهه گذشته در کشور ما این مقدمات متن اصلی ازدواج را تحتتأثیر قرار داده اند. به طورمثال مراسم خواستگاری تبدیل شده به مجلس زورآزمایی و قدرت و ثروت نمایی و اصل موضوع که همان دیدن دختر و پسر و به تفاهم رسیدن است، در این بین گم شده است.
پس از مراسم خواستگاری صحبت هایی پیش می آید که همین مسایل سبب کاهش یافتن امار ازدواج و بالا رفتن سن ازدواج شده است، مسائلی مثل شیربها، جهیزیه های آنچنانی و مهریه های غیر منطقی.
اگر ما در شهر زندگی می کنیم باید بدانیم این آداب و رسوم تنها در اقوام دور افتاده از زندگی امروزی هنوز پابرجاست و چنانچه می خواهیم با این رسوم زندگی کنیم باید شهر را رها کنیم و در روستاها ساکن شویم برای این که این رسوم در هیچ کجای دنیا در زندگی های شهری اتفاق نمی افتد. من فکر می کنم خواستگاری دختران از پسران، بتواند تا حدود زيادي این رسم و رسوم مشکل ساز را از بین ببرد و در آسان کردن ازدواج مؤثر باشد.
فواید خواستگاری دخترها از پسر
با این حال، باید یادمان باشد به بهانه تغيير یک فرهنگ نباید ارزش های انسانی و اعتقادی کمرنگ شود. همانطور که در بیشتر جوامع عرف است پسران با کمال احترام و تشریفات ویژه به خدمت خانواده دختر می رسند و از او خواستگاری می کنند، ولی در بعضی مناطق دنیا خانمها به خواستگاری آقایان می روند.
حال چطور باید این بحران را پشت سر گذاشت که در این اتفاق به دختر خانمها اسیب روحی وارد نشود و این مسأله به بهترین و منطقی ترین شکل ممکن حل شود؟
اگر این مسأله بطور اصولی فرهنگ سازی شود، ازدواج ها به مراتب ساده تر می شود و اگر پیشنهاد دهنده دختر باشد به مرور مسلماً رسم های مجلل و اضافی و مهریه های عجیب از بین میرود و سنت های اشرافی و مصرف گرایانه از بین خواهد رفت. در ضمن هیچ دختری با پسری ازدواج نخواهد کرد که پیش از او عاشق دیگری شده و تنها بخاطر یک باور عمومی نتوانسته عشق اش را مطرح کند و تا آخر عمر بخاطر آن ماجرا می سوزد و می سازد!
باید فرهنگ سازی شود
خواستگاری چه از سوی پسر چه از سوی دختر صورت گیرد باید بر مبنای سه دیدگاه فرهنگی، اعتقادی و ضوابط و چارچوب های اجتماعی باشد و البته در هیچ قانونی تعیین نشده است که دختر از پسر خواستگاری نکند و هیچ اجباری هم تعيين نشده که حتماً پسر از دختر خواستگاری کند.
در این بین، تنها مشکلی که در صحبت خواستگاری دختران از پسران وجود دارد بُعد فرهنگی آن است و اصولا دختران حتی در مواردی که تمایل داشته باشند تن به این کار نمی دهند چون از شنیدن پاسخ منفی و خرد شدن غرورشان واهمه دارند و از همه مهمتر ، شاید بعدها در زندگی مشترک این خواستگاری دستاویزی برای طعنه و کنایه مرد باشد.
به اعتقاد ما مشاوران خانواده و روان شناسان، برای این کار باید بطور جدّي فرهنگ سازی شود. البته مسئولان، فرهیختگان، استادان دانشگاه ها و رسانه ها در امر فرهنگ سازی در این زمینه میتوانند پیشتاز باشند تا خانواده ها درک بهتری از این ماجرا داشته باشند.
اهمیت معیارهای مناسب در این نوع خواستگاری
دخترها نباید به این مسئله به حالت شوخی و تمسخر نگاه کنند یا بر اساس معیارهای ظاهری تصمیمی درباره این مسئله بگیرند. مسلما خانم ها مرد خوب و بد را تشخیص می دهند و هر کسی را در خیابان دیدند، بدون شناخت از او خواستگاری نمی کنند.
اصل مهم در این مسئله، انتخاب معیارهای درست و منطقی است. وقتی دختری، پسری را می بیند که متدین و سالم است و خودش هم دختری است در سن ازدواج، چرا نباید پیشنهاد دهنده باشد؟ اما مسئله اساسی واهمه دختران از شنیدن جواب منفی است که به دلیل آن، بسیاری مواقع با وجود علاقه فراوان به طرف مقابل پیش قدم این امر نمی شوند.
خودتان را حقیر نکنید
بسياري از دخترها از این مسأله واهمه و ترس دارند که امکان دارد با وجود علاقه شدید به طرف مقابل، پاسخ منفی بشنوند و نباید این کار را بکنند. بطور طبیعی مطرح نکردن این مسأله عوارضی دارد که در پایان از نظر روانی، شخصیتی، اجتماعی و خانوادگی به زیان دختر تمام می شود.
البته که شرایط با شنیدن پاسخ منفی بدتر می شود زیرا دختران از نظر عاطفی هیجانی در عین حال که در سطح بالاتری از جنس مخالف هستند شکستگی شان هم به همین ميزان از نظر عاطفی بیشتر از مردان است.
بنابراین با وجود احتمال دریافت جواب منفی یا مثبت، باید تلاش شود با تدبیر خاصی عمل شود. دختری که علاقمند به پسری است باید مراقب باشد که بی اندازه اشتیاق نشان دادن ، سبب می شود در برخی مواقع کنایه و منت نهادن از سوی مقابل ایجاد شود. دختر و خانواده اش هم باید امادگی نه شنیدن را داشته باشند.
از واسطه ها باید کمک گرفت
واضح است که خواستگاری دختر از پسر باید با ملاحظات ویژه انجام بگیرد و واسطه ها نقش پر رنگی در این زمینه دارند. واسطه گر می تواند یک روان شناس ، مشاور، استاد دانشگاه، امام جماعت دانشگاه یا شخص مورد اعتماد و دلسوز در خانواده باشد که بدون تمسخر و سو گیری بتواند در این مسئله یاری گر شما باشد.
فراموش نکنید واسطه گر باید شخصی متعهد و دلسوز و راز دار باشد و با این مسأله برخوردی منطقی کند. خيلي وقت ها میانجی میتواند مسئله علاقه و عشق دختر به پسر را هم همان ابتدا مطرح نکند و صرفاً به پسر یا خانواده اش بگوید دختر خوبی با فلان مشخصات وجود دارد که مورد مناسبی برای ازدواج است.
خواستگاری دختر از پسر باید چگونه انجام شود؟
امروزه رابطه دختران و پسران بیشتر از قبل شده است. دخترها و پسرها همدیگر را در محیط درس، کار، کلاس های گوناگون، مهمانی ها و دیگر اماکن مختلط می بینند و با هم ارتباط پیدا می کنند. افزایش ارتباط بین دختر و پسر سبب می شود که شناخت بهتری از خلقیات یکدیگر پیدا کنند و در این بین به یکدیگر علاقه پیدا کنند.
دختری به همکار خویش علاقمند شده است و باتوجه به شناختی که از خلقیات او پیدا نموده است ، حس می کند که وی بهترین مورد برای ازدواج است و میتواند کنار او خوشبخت باشد. پسر ولی بنظر میرسد ، متوجه این علاقه نیست و قصدی برای ازدواج ندارد.
نادیده گرفتن این عشق از طرف زن، تلخ و حسرت آمیز است. خبر خوب این است که اگر خواستگاری دختر از پسر بدرستی صورت گیرد، میتوان به یک زندگی مشترک موفقیت آمیز امیدوار بود.
گردآوری: بخش زناشویی بیتوته