بیوگرافی عباس یمینی شریف



 

عباس یمینی شریف، از نخستین شاعران و نویسندگان کودک ایران است

 

عباس یمینی شریف، در ۱ خرداد ۱۲۹۸ در محله پامنار تهران متولد شد.

عباس یمینی شریف، از نخستین شاعران و نویسندگان کودک ایران است. کودکی خود را در روستای دربند سپری کرد. او از دوران کودکی شعر می سرود اما سرودن برای کودکان را هنگامی آغاز کرد که در دانشسرای مقدماتی آموزگاری با ادبیات کودکان دیگر کشورها آشنا شد. او بیش از ۳۰ کتاب برای کودکان دارد که از آن میان شعر با الفبا، باغ دوستی،‌ پلنگ یکه تاز، کتاب توکا و... می توان نام برد. برخی ازاین آثار از کانون های ادبی و فرهنگی ایرانی و بین المللی جوایزی دریافت کرده است. او از بینان گذاران شورای کتاب کودک و انجمن پژوهش های آموزشی پویا است و سردبیری و مدیریت شماری از مجله های کودکان را نیز بر عهده داشته است.

 

در سال ۱۳۲۱ برای نخستین بار یکی از سروده هایش در روزنامه نونهالان چاپ شد. یک سال بعد با برنده شدن در نخستین مسابقه شعر برای کودکان به عنوان شاعر کودکان شناخته شد و از سال ۱۳۲۴ سروده هایش به کتاب های درسی دوره دبستان راه یافت.

 

وی تحصیلات ابتدایی را در دبستان انتصاریه و شاهپور تجریش فرا گرفت و دوره متوسطه را در دارالفنون و دانشسرای مقدماتی به پایان رساند.

 

از آن پس وارد دانشکده ادبیات شد و به تحصیل ادامه داد و به اخذ لیسانس توفیق یافت و دوره دکترای ادبیات را نیز دنبال کرد و فارغ التحصیل شد.

 

فعالیت ‌های عباس یمینی شریف :

در سال ۱۳۳۲ یمینی شریف با بورس دولتی به امریکا اعزام شد و یک سال در دانشگاه کلمبیا به تحصیل دوره تخصصی در آموزش کودکان پرداخت و درجه فوق لیسانس دریافت کرد.

 

در سال ۱۳۳۴ دبستان روش نو را با همسرش توران مقومی پایه گذاشت که بعدها با گسترش فعالیت به مجموعه آموزشی از کودکستان تا پایان دوره راهنمائی تبدیل شد.

 

در سال ۱۳۳۵ به پیشنهاد عباس یمینی‌ شریف و جعفر بدیعی اولین شماره مجله کیهان بچه‌‌ها از طرف مؤسسه کیهان انتشار یافت.

 

در سال ۱۳۱۷ وارد دانشسرای‌ مقدماتی تهران شد و در آنجا با دیدن كتاب های کودکان خارجی، به این باور رسید كه باید آثار ویژه ای برای كودكان و نوجوانان به زبان ساده و روان نوشته ‌شود. بنابراین تصمیم گرفت به ترجمه کتاب و سرودن شعر ویژه‌ی کودکان بپردازد. مجله‌ی «بازی كودكان» در سال ۱۳۲۳به سردبیری او منتشر شد.

 

در سال ۱۳۲۴ شعرهای او به تدریج وارد كتاب های ابتدایی مدارس شد. شعرهای او در نشریات کودکان منتشر می شد. او مدتی مدیریت مجله های «دانش آموز»، «سازمان جوانان شیر و خورشید سرخ»‌ و "کیهان بچه‌ها" را نیز ‌به عهده داشت. یمینی شریف باور داشت که باید شیوه‌ی آموزش خواندن و نوشتن در ایران دگرگون شود.

 

به دنبال این باور، كتاب اول دبستان به نام «دارا و آذر» كه سال‌ها نخستین كتاب آموزشی كودكان ایران به شمار می‌رفت، را تالیف کرد. یمینی شریف، با همراهی همسرش در سال ۱۳۳۶ دبستان روش نو، را تاسیس كرد كه بعدها به یك مجتمع آموزشی گسترش یافت. همچنین از پایه‌گذاران "شورای‌ كتاب ‌كودك" و "انجمن پژوهشهای آموزشی پویا" نیز می‌باشد.

 

یمینی شریف در تیرماه سال ۱۳۳۴ با کمک همسرش توراندخت مقومی تهرانی مجوز تأسیس دبستان پسرانه روش نو را از وزارت فرهنگ اخذ کرد. کتاب کلاس اول ابتدایی تألیف او به کتاب «دارا و آذر» معروف است و سال‌ها اولین کتاب آموزشی کودکان ایران بود. همچنین او به نگارش کتاب سوادآموزی به بزرگ‌سالان برای کلاس‌های پیکار با بی‌سوادی نیز پرداخت. عباس یمینی شریف از بنیان‌گذاران شورای کتاب کودک نیز بود. بیش از سی اثر شعر و داستان او در دوران حیاتش به انتشار رسید و برنده جوایز متعدد در ادبیات کودکان شد.

 

جعفر بدیعی صاحب امتیاز و یمینی شریف سردبیر این نشریه انتشار آن را تا سال ۱۳۵۸ ادامه دادند.

 

کتاب کلاس اول ابتدائی تألیف او به کتاب «دارا و آذر» معروف است و سال‌ها اولین کتاب آموزشی کودکان ایران بود. همچنین او به نگارش کتاب سواد آموزی به بزرگسالان برای کلاس‌های پیکار با بیسوادی نیز پرداخت.

 

وی از بنیانگذاران شورای کتاب کودک نیز بود. بیش از 30 اثر شعر و داستان او در دوران حیاتش به انتشار رسید و برنده جوایز متعدد در ادبیات کودکان شد.

 

دکتر عباس یمینی شریف به دلیل کمبود کتب نظم و نثر کودکان، به سرودن شعر برای کودکان پرداخت و هنر خود را وقف آن کرد.

 

عباس یمینی شریف، از بنیانگذاران شورای کتاب کودک نیز بود

 

آثار عباس یمینی شریف :

آواز فرشتگان

نیم قرن در باغ شعر کودکان

گربه های شیپورزن

پلنگ یکه تاز

دو کدخدا

بازی با الفبا

فری به آسمان میرو

شهر ناپدیدان

آوای نوگلان

در میان ابرها

باغ دوستی

گلهای گوناگون

سیاهک و سفیدک

آه ایران عزیز

داستان خر و خرکچی

جزیره مرجان

خانه باباعلی

جدال در پرتگاه توچال

فارسی زبان ایرانیان

و ….

 

ماندگارترین شعری را که تا کنون بارها و بارها خوانده ایم:

من یار مهربانم دانا و خوش زبانم

گویم سخن فراوان با آنکه بی زبانم

پندت دهم فراوان من یار پند دانم

من دوستی هنرمند با سود و بی زیانم

از من مباش غافل من یار مهربانم

 

روز بیست و هشتم آذر ماه ۱۳۶۸، عباس یمینی شریف، شاعر و نویسنده کودکان ایران، دیده از جهان فرو بست. با درگذشت او ادبیات کودکان یکی از برجسته ترین خادمین خود را از دست داد. او از نادر پیشگامان ادبیات تاریخ معاصر کودکان بود که هنوز تا چند روز پیش از مرگ خود عاشقانه به غنای این تاریخ می افزود؛ و نیز او از نادر کسانی است که با تاریخ حرفه خود عجین می شوند، با آن وبه خاطر  آن زندگی می کنند.

 

گردآوری: بخش علمی بیتوته



از دنیای هنر و هنرمندان بیشتر بدانید

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه های فرهنگ و هنر(شعر و ترانه، هنر و هنرمند، هنرهای دستی، تاریخ و تمدن، مناسبتها و...)

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------