همه چیز درباره حملات ۱۱ سپتامبر
- مجموعه: مناسبتها در ایران و جهان
حملات ۱۱ سپتامبر (بیش تر در انگلیسی با ۹/ ۱۱ نشان داده ميشود) عبارت است از سلسله ای از حملات انتحاری که در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، به وسیله القاعده در خاک ایالات متحده آمريکا انجام گردید. در صبح آن روز، ۱۹ تن از اعضای القاعده، چهار هواپیمای تجاری- مسافربری را ربودند. هواپیماربایان، دو هواپیما را در مسافت های زمانی مختلف به عمد به برج های دوقلوی مرکز تجارت جهانی در شهر نیویورک زدند.
در نتيجه این دو اصابت، تمامی مسافران بهمراه تعداد بسياري که در ساختمان ها حاضر بودند ، کشته شدند. هر دو ساختمان، بعد از دو ساعت بطور کامل خراب شدند و اسیب های زيادي به ساختمان های اطراف زدند. گروه هواپیماربایان، هواپیمای سوم را به پنتاگون، واقع در ارلینگتون در ویرجینیا زدند.
هواپیمای چهارم ولی در زمینی نزديک شنکسویل، در ایالت پنسیلوانیا، سرنگون گردید. این در حالی بود که تعدادی از مسافران و خدمه پرواز قبل از نابودی هواپیما، سعی نموده بودند تا کنترل هواپیما را که هواپیماربایان آنرا به طرف واشینگتن، دی. سی. هدایت می کردند، بدست بگیرند. ولی هیچ یک از مسافران این پرواز و سه پرواز ديگر زنده نماندند.
کشته شدگان این حمله ها ۲ هزار و ۹۷۴ تن بودند، که با در نظر گرفتن ۱۹ هواپیماربا در کل شمار کشته های این حمله ها به ۲ هزار و ۹۹۳ تن میرسد .
بیش تر کشته شدگان این حمله ها مردم معمولی و شهروندان بودند، که ملیت آنها از ۹۰ کشور مختلف دنیا بود. بعلاوه ، مرگ دست کم یک تن ناشی از قرارگرفتن دربرابر گرد و خاک به وجود آمده از ویراني دو برج هم گزارش گردید.
عکس العمل ایالات متحده به این حملات، آغاز جنگ با تروریسم با حمله به افغانستان و از قدرت برکنارکردن طالبان، که تروریست های القاعده را پناه می داد، و هم تصویب طرح« قانون وطن پرستی آمريکا» بود. کشورهای بسياري قانون های ضدّ تروریسم خویش را تقویت کردند و اجرای آنها را توسعه دادند. برخی از بنگاه های تجاری در آمريکا، تا پایان هفته فعالیت خود را تعطیل کردند و پس از بازگشایی، از خسارت هنگفتی خبر دادند که بالاخص متوجه شرکتهای هواپیمایی و مؤسسات بیمه بود.
خسارتی که به پنتاگون وارد شده بود، ظرف مدت یک سال جبران گردید و بعدها بنای« یادبود پنتاگون» در محل احداث شد . و ۱۳ سال بعد از حملات تروریستی یازده سپتامبر در شهر نیویورک، ساختمان تازه مرکز تجارت جهانی بازگشایی شده و کارمندان کار خویش را در این ساختمان آغاز کردند. حدود ۱۷۵ کارمند انتشارات" کانده ناست" که از جمله ناشر مجله هایی مانند" ووگ" و" ونیتی فر" است، به دفترهای تازه نقل مکان نموده اند .
بازگشایی این ساختمان با ارتفاع ۵۴۱ متر و ۱۰۴ طبقه که بلندترین آسمانخراش آمريکا به شمار میرود ، به علت مقارن شدن با برگزاری انتخابات بین دوره ای کنگره آمريکا، آهسته و بی سر و صدا و به دور از هیاهوی برگزاری جشن رسمی صورت گرفت.
این ساختمان تازه تاسیس که" One World Trade Center" نام دارد، درست در مرکز قطعه زمینی که پيشتر برج های دوقلوی تجارت جهانی از آن سر بلند نموده بودند، بنا شده هست.
انگيزه حمله :
در سال 1998 هیئت رهبري القاعده تشکیل شده از« اسامه بن لادن»،« ایمن الظواهری»،« احمد رفیع طاها»،« میر حمزه» و« فضل الرحمان» فتوایی را صادر کرد که در آن گفته شده بود وظیفهٔ هر مسلمان کشتن هر آمریکایی در هر جایی از دنیا هست.
نقشه حمله :
ایدهٔ این حملات اولین بار توسط« خالد شیخ محمد» در سال 1996 به بن لادن پیشنهاد گردید. در آن هنگام بن لادن با این اقدام مخالفت کرد. بن لادن در آن هنگام اقدامات خویش را در سودان و افغانستان متمرکز کرد و طرح بمب گذاری در سفارت های آمريکا را در چند کشور آفریقایی در سال 1998 اجرا نمود.
در سال 1999 بن لادن از خالد شیخ محمد خواست که طرح حملهٔ خویش را بهبود ببخشد. بن لادن رهبري و تامين مالی طرح را بر عهده گرفت. وی اهدافی را که باید مورد حمله قرار گیرد مشخص کرد و هواپیماربایان، از جمله محمد عطا رهبر هواپیماربایان را نیز خود انتخاب کرد . بن لادن با برخی از طرح های شیخ محمد مخالفت کرد، از جمله حمله به برج بانک آمريکا در لس آنجلس. کمیسیون بررسی کننده این حمله در گزارش خود هزینه این حمله را 400 تا500 هزار دلار اعلام کرد؛ ولی منبع تامين مالی این حمله معلوم نشد.
عکس العمل ها:
پس از این حمله بسياري از کشورها با آمریکائیان همدردی کردند. روزنامهٔ لوموند جمله« ما تمامی آمریکایی هستیم» را عنوان نخست خویش کرد. بیش تر رهبران کشورهای خاورمیانه من جمله دولت وقت افغانستان این حمله را محکوم کردند؛ ولی عراق در این بین یک مستثنا بود. دولت وقت عراق فورا بنابراين از این سانحه طی یک بیانیهٔ رسمی خاطرنشان کرد که آمريکا میوه« جنایات خویش علیه آدمیت» را چید. جمعی از مردم فلسطین هم این سانحه را جشن گرفتند و ابراز خوشحالی کردند.
یک ماه بعد آمريکا یک ائتلاف بین المللی را براي ستیزه با افغانستان رهبري کرد. پاکستان طی همکاري با آمريکا، مقر های هوایی خویش را دراختیار آمريکا قرار داد و حدود ۶۰۰ نفر از مظنونین به شرکت در اقدامات تروریستی را بازداشت کرد. کشورهای گوناگون دنیا قانون های سختگيرانه ای را در خصوص حساب های بانکی وضعیت کردند لغایت بازدارنده از استفاده گروههای تروریستی از حساب های بانکی براي مقاصد تروریستی شوند.
در آمريکا قانون های من جمله قانون وطن پرستی براي کنترل اشخاص متهم به مداخله در اعمال تروریستی به تصویب رسید. این قانون عمیقاً مورد نقد گروههای حمایتگر دستمزد شهروندی در آمريکا قرار اخذ کرد. برای این که این دسته ها معتقد بودند که این قانون های به دولت اذن نقض حریم فردی اشخاص را ميدهد .
عکس العمل کشور ایران:
ایران از اولین کشورهایی بود که بعد از این سانحه پیغام هم دردی با مردم آمريکا فرستاد و تعدادی از مردم ایران هم با حضور در محل سفارت خانه سوئیس در تهران که حافظ منافع آمريکا در ایران هست، با روشن ساختن شمع با مردم آمريکا ابراز هم دردی کردند
در پیغام محمد خاتمی، رئیس جمهوری وقت ایران در روز یازده سپتامبر ۲۰۰۱ آمده بود:« به نام ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران، اقدام تروریستی هواپیماربایی و حمله به مراکز عمومی در شهرهای آمريکا را که شمار زيادي از مردم بی دفاع را به کام مرگ کشید محکوم می کنم و تأسف عمیق و هم دردی خود را با ملت آمريکا به خصوص اسیب دیدگان و خانواده قربانیان سانحه اعلام می دارم.»
او در پیغام خویش افزوده بود:« تروریسم محکوم هست و جامعه جهانی باید ریشه ها و ابعاد آنرا بشناسد و براي خشکاندن آن گام های اساسی بردارد. اراده اصولی دولت جمهوری اسلامی ایران قطعاً در این مسیر قرار دارد و براي تحقق این باور اسلامی و انسانی از هیچ اقدامی دریغ نخواهد داشت.»
وزارت خارجه آمريکا در مورخه ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۱ با انتشار بیانیه ای در دهمین سالگرد حملات ۱۱ سپتامبر از هم دردی مردم ایران در سال ۲۰۰۱ تشکر کرد.
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور بعدی ایران بارها در سخنرانی های خود رخداد ۱۱ سپتامبر را« یک دروغ بزرگ» نامید. او در دهمین سالگرد این حملات تروریستی گفت:۱۱ سپتامبر اساسا یک بازي طراحی شده براي تحت تأثیر گذاشتن عواطف جامعه بشری و پیدا کردن بهانه برای حمله به منطقه اسلامی و اشغال عراق و افغانستان بود و باعث گردید یک ميليون انسان بیگناه کشته شوند.
گاه شمار ۱۱ سپتامبر:
۸:۴۵- اصابت اولین هواپیمای ربوده شده به برج های مرکز تجارت جهانی
۹:۰۳- اصابت دومین هواپیمای ربوده شده به برج های مرکز تجارت جهانی
۹:۱۷- اعلام تعطیلی فرودگاه های منطقه نیویورک
۹:۲۱- اعلام ممنوعیت تردد در کلیه تونل ها و پل های نیویورک
۹:۳۰- جورج دبلیو بوش رییس جمهور ایالات متحده آمريکا در فلوریدا اعلام کرد که ایالات متحده آمريکا مورد حمله قرار گرفته است
۹:۴۰- اعلام ممنوعیت پرواز برفراز ایالات متحده آمريکا براي اولین بار در تاریخ هوانوردی این کشور
۹:۴۳- اصابت یک هواپیمای ربوده شده به ساختمان پنتاگون در واشینگتن، دی. سی.
۹:۴۵- تخلیه کاخ سفید
۹:۵۷- پرواز بوش از فلوریدا
۱۰:۰۵- فروریختن برج جنوبی مرکز تجارت جهانی
۱۰:۱۰- فروریختن یک ضلع ساختمان پنتاگون
۱۰:۱۰- سقوط یک فروند هواپیمای ربوده شده در پنسیلوانیا
۱۰:۱۳- تخلیه ساختمان سازمان ملل متحد در نیویورک
۱۰:۲۲- خالی کردن وزارت امور خارجه و وزارت دادگستري ایالات متحده و ساختمان بانک جهانی در واشینگتن دی سی
۱۰:۲۴- انتقال کلیه هواپیماهای در حال پرواز در اسمان آمريکا به کانادا
۱۰:۲۸- سقوط برج شمالی مرکز تجارت جهانی
۱۰:۴۵- تعطيلي کلیه ساختمان های دولت فدرال در واشینگتن، دی. سی.
۱۰:۴۶- قطع سفر کالین پاول وزیر امور خارجه ایالات متحده آمريکا به آمریکای لاتین و بازگشت به کشور
۱۰:۵۴- تعطیلی کلیه اماکن دیپلماتیک اسرائیل در سراسر دنیا
۱۰:۵۷- اعلام تعطيلي کلیه مراکز دولت ایالتی نیویورک
۱۱:۰۲- درخواست رودی جولیانی شهردار نیویورک براي ماندن شهروندان در خانه ها
۱۱:۱۸- اعلام مفقود شدن دو فروند هواپیمای مسافربری آمريکا:پرواز ۱۱، یک فروند بوئینگ ۷۶۷ از مبدأ بوستون به مقصد لس آنجلس بهمراه ۸۱ مسافر و ۱۱ خدمه و پرواز ۷۷، یک فروند بوئینگ ۷۵۷ از مبدأ واشینگتن دی سی به مقصد لس آنجلس با ۵۸ مسافر و ۵ خدمه.
۱۱:۲۶- اعلام سقوط پرواز ۹۳ از مبدأ نیوجرسی به سمت سان فرانسیسکو
۱۱:۵۹- اعلام سقوط پرواز ۱۷۵ از مبدأ بوستون به سمت لس آنجلس با ۵۶ مسافر و ۹ خدمه
۱۲:۰۴- تخلیه فرودگاه بین المللی لس آنجلس
۱۲:۱۵- تخلیه فرودگاه بین المللی سانفرانسیسکو
۱۲:۱۵- اعلام بالاترین وضعیت خطر در مرزهای ایالات متحده آمريکا با کانادا و مکزیک
۱۲:۳۰- اعلام اینکه ۵۰ فروند هواپیما در اسمان آمريکا در حال پرواز هستند
۱۳:۰۴- جورج بوش از پایگاه نیروی هوایی در بارکس دیل Barksdale Air Force Base گفت که ارتش ایالات متحده در سراسر دنیا به حال آماده باش کامل درآمده است و تأکید کرد که عاملین این جنایات به شدت مجازات خواهند گردید
۱۳:۲۷- اعلام وضعیت اضطراري در شهر واشینگتن دی سی
۱۳:۴۴- پنتاگون خاطرنشان کرد ۵ ناو جنگي و ۲ ناوهواپیمابر مسئولیت تامين امنیت سواحل شرقی ایالات متحده را برعهده گرفته اند
۱۳:۴۸- پرواز جورج بوش از پایگاه نیروی دریایی براکس دیل در لوئیزیانا به نقطه نامعلوم
۱۴:۳۰- اعلام ممنوعیت پروازهای تجاری در سراسر آمريکا تا روز چهارشنبه
۱۵:۵۵- اعلام حضور جورج بوش در یک پایگاه نیروی هوایی در نبراسکا، شرکت بوش در یک کنفرانس ویدئویی با شرکت دیک چینی و کاندولیزا رایس
۱۶:۰۰- سی ان ان خبرداد که مقامات آمریکایی به احتمال زیاد اسامه بن لادن را مسبب وقوع حوادث تروریستی می دانند
۱۶:۱۰- آتش سوزی در ساختمان شماره ۷ مرکز تجارت جهانی
۱۶:۲۵- تعطیلی بازار بورس نیویورک( وال استریت)
۱۶:۳۰- پرواز جورج بوش از پایگاه نیروی هوایی آفوت در نبراسکا به سوی واشینگتن دی سی
۱۷:۲۰- سقوط ساختمان شماره ۷ مرکز تجارت جهانی با ۴۷ طبقه
۱۸:۵۴- ورود جورج بوش به واشینگتن تحت تدابیر شدید امنیتی، بازگشت لورا بوش به کاخ سفید
تخلیه خانواده بن لادن:
در روز 19 سپتامبر 2001 یعنی 8 روز بعد از حمله تروریستی، و علي رغم برقراری شرایط ویژه و ممنوعیت پروازها در ایالات متحده آمريکا، دولت آمريکا اجازه داد یک پرواز ویژه، 13 تن از نزدیکان اسامه بن لادن را از سرتاسر آمريکا جمع اوري و خارج سازد. به گفتهٔ« ریچارد کلارک»، مسئول وقت بخش ضد تروریستی کاخ سفید، پلیس فدرال آمريکا دستور اجازهٔ پرواز خانواده بن لادن را تائید کرده بود.
متهم دستگیرشده :
زکریا موسوی، تنها کسی هست که در ارتباط با حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ در آمريکا تحت محاکمه قرار گرفته هست، او شهروند فرانسوی مراکشی تبار هست که به همکاري با شبکهٔ القاعده علیه آمريکا اعتراف نموده است .
در جریان محاکمه، موسوی گفته بود پشیمان نیست و ارزو نموده بود هرروز مانند ۱۱ سپتامبر باشد. زکریا موسوی در ماه اوت ۲۰۰۱ در یک مدرسه آموزش خلبانی در ایالت مینسوتای آمريکا اموزش می دید که دو تن از مربیان خلبانی به رفتار وی مشکوک شدند و پليس فدرال را در جریان قرار دادند.
وی بعد به اتهام نقض قانون مهاجرت بازداشت شد و در زمان حملات ۱۱ سپتامبر در زندان بود، دادستانها اعتقاد داشتند اطلاعاتی که آقای موسوی دربارهٔ حملات ۱۱ سپتامبر در اختیار داشته می توانسته ۳۰۰۰ نفری که در آن روز کشته شدند، از مرگ نجات دهد.
او ابتدا با خطر اعدام مواجه بود ولی وکلای مدافع آقای موسوی با موفقیت استدلال کردند که وی باید زندان ابد بگیرد برای این که درصورتی که اعدام شود به آرزوی خویش براي کشته شدن خواهد رسید. وکلای مدافع آقای موسوی همچنين استدلال کرده اند که موکل آن ها ابتلا به بیماری روانی هست.
گردآوری:بخش فرهنگ و هنر بیتوته