آشنایی با صنایع دستی دریایی ؛ هنر دست مردم ساحل نشین
- مجموعه: هنرهای دستی و ترسیمی
صنایع دستی دریایی چیست و انواع صنایع دستی دریایی در ایران
صنایع دستی دریایی چیست؟
خودتان هم میدانید که عموما صنایع دستی به صنایعی اطلاق می شود که با توجه به موقعیت های اقلیمی مختلف و با دست تهیه و تولید می گردند. از این رو مردم با توجه به محل زندگی که دارند و با توجه به امکاناتی که در اطراف آن ها موجود است، دست به ساخت انواع صنایع دستی می زنند که هر کدام از آن ها می توانند کاربردهای مختلفی داشته باشند.
طبیعتا افرادی که هنرمند باشند و طبع هنری در وجودشان باشد، بدون در نظر گرفتن محدودیت ها و با تمام چیزی که در دسترسی دارند، دست به خلق و تولید هنر می زنند. اصلا دلیل اینکه هر منطقه نیز با توجه به شرایط اقلیمی که دارد، می تواند صنایع دستی خاص خودش را هم داشته باشد هم همین است.
مثلا کسانی که در صحرا و کویر زندگی می کنند، صنایع دستی شان متفاوت با ان چیزی است که افراد ساکن جنوب و شمال کشور به عنوان صنایع دستی تولید می کنند. صنایع دستی دریایی نیز یکی از همین انواع صنایع دستی می باشد. که معمولا افراد و هنرمندانی که محل سکونت آن ها نزدیک دریا است، دستی بر تولید این گونه صنایع دارند.
عموما شهرهای ساحلی در جای جای دنیا، مخصوصا ایران، شرایط خیلی خوبی را برای تولید انواع صنایع دستی دریایی فراهم می کنند. مردم این شهرها با استفاده از فراورده ها و محصولات طبیعی که دریا و موقعیت جغرافیایی در اختیارشان قرار می دهد، صنایع مختلفی را تولید می کنند و به توریست ها و مسافران آن منطقه می فروشند.
این صنایع تا حدی پیشرفت می کند که می تواند به عنوان شغل و منبع درآمد بسیاری از اقوام ساحلی نشین شمال و جنوب کشور نیز محسوب شوند. در ادامه به معرفی صنایع دستی دریایی مختلف و نحوه ی تولید آن ها خواهیم پرداخت. پیشنهاد می کنیم که برای آشنایی بیشتر با این محصولات، تا انتهای مقاله ما را همراهی نمایید :
انواع صنایع دستی دریایی
صدف یکی از مهم ترین مواد اولیه ای است که انواع صنایع دستی دریایی با آن طراحی، تهیه و تولید می گردد. لوستر، پرده، مجسمه، انواع قاب و تابلوهای هنری و زیورآلات از جمله مهم ترین محصولاتی هستند که به واسطه ی صدف و سایر اقلام دریایی، تهیه و تولید می شوند و در بازارهای مختلف آنلاین و یا حضوری فروخته می شوند.
همان طور که می دانید، دریا بستری است که انواع موجودات سخت جان دریایی را پرورش می دهد و خیلی از این موجودات پس از اینکه تکامل پیدا کردند و یا اینکه از بین رفتند، کالبد سخت خود را به یادگار به دریا می سپرند و دریا نیز ان ها را پیشکش مردم ساکن در آن منطقه می کند تا به واسطه ی این تقدیم طبیعی، بتوانند درآمد زایی خوبی داشته باشند و معیشت خود را بگذرانند.
از این رو مردمان ساکن ساحل، از این کالبدهای سخت و موجودات سخت جان، مرده، شمایل و مدل های مختلفی را تولید می کنند که بسیار جذاب و دوست داشتنی است و به عنوان یادگاری می تواند گزینه های خوبی باشد. علاوه بر این یکی دیگر از مواردی که می تواند به عنوان یکی از صنایع دستی دریایی محسوب شود، ماسه های رنگی هستند که در دریاهای مختلف بر اثر شرایط اقلیمی پدیدار می شوند.
این ماسه ها در شیشه های مختلف و یا تنگ های مختلف طراحی می شوند و به عنوان یک محصول جذاب عرضه و فروخته خواهند شد. البته این اتفاق عموما مخصوص دریای جنوب و فضای جغرافیایی آن خطه است.
یا مثلا زیورآلاتی که با کمک محصولات مختلف دریایی و طبیعی تولید می شوند. گردنبندهای صدفی، مرواریدی، گوشواره های مختلف از محصولات دریایی، دستبندها، گل سینه ها و اکسسوری های مختلفی که با به کار بردن کمی خلاقیت، می توانند به یک محصول جدید و زیبا برای ارائه به دنیای فشن و استایل، عرضه شوند. گل سرها، انواع تل و غیره ای که برای آرایش و تزئین مو نیز استفاده می شوند، می توانند یکی از انواع صنایع دریایی درستی را تشکیل دهند.
معرق صدف؛ یکی از پرطرفدارترین صنایع دستی دریایی
حتما می دانید که معرق، یکی از قدیمی ترین هنرهای اصیل ایرانی شناخته شده است. از این رو معرق ایرانی را نیز می توانیم یکی از صنایع مهم و پرطرفدار و جذاب ایرانی معرفی کنیم.
هنرمندان با کمک صدف های مختلف در شمایل و رنگ ها و اندازه های مختلف، می آیند با چسباندن آن ها به یکدیگر و با ترکیب کردن گوش ماهی و مرجان در بین این اقسام، آثار مختلفی را با کاربردهای متفاوت عرضه می کنند.
مثلا انواع قاب های عکس، انواع ظروف که هم قابلیت تزئینی بودن دارند و هم قابلیت کاربردی، انواع میزها، انواع سینی ها، انواع مجسمه ها، تابلوها، عروسک، گردنبند، دستبند، گوشواره، گل سینه، گل سر، آویز ساعت، گیره برای بستن روسری و هزار و یک محصول متنوع دیگر که هر کدام می توانند جذابیت ها و کاربردهای خاص خودشان را داشته باشند، از جمله محصولاتی هستند که از معرق صدف با سایر محصولات دریایی پدید می آیند.
علاوه بر ترکیبات و کار معرق بر روی انواع صدف، هنرمندان نقاش این مناطق، با نقاشی بر روی انواع صدف های بزرگ و کوچک، محصولات جذابی را با تم هنری و نقاشی مختلف، تولید می کنند. آن ها می توانند با کشیدن نقش های قدیمی ایرانی بر روی این صدف ها، این هنر اصیل و زیبا را به دنیای صنایع دستی عرضه نمایند.
سخن آخر
مهم ترین دغدغه ای که ممکن است طی مطرح کردن این موضوع که صنایع دستی دریایی با استفاده از موجودات دریایی تولید می شوند، پیش بیاید این است که این کارها ممکن محیط زیست و جغرافیای این موجودات را در دریا به خطر بیندازد. طبیعتا نگرانی درباره ی این موضوع امری بسیار مهم است از این رو پیشنهاد می شود که از جانوران و موجوداتی برای ساخت انواع محصولات دریایی استفاده شوند که مرده اند و یا کالبد خود را رها کرده اند. در این شرایط شما تنها از یک چرخه ی طبیعی که در بستر و محیط زیست دریا در حال رخ دادن است، سهم خودتان را دریافت می کنید و این کار ضرری نخواهد داشت.
گردآوری : بخش فرهنگ و هنر بیتوته