آشنایی با سبک موسیقی بلوز



بلوز یکی از قدیمی‌ترین سبک‌های موسیقی است

 

سبک بلوز در موسیقی چیست؟

بلوز موسیقی سازی و آوازی است که ریشه در آوازهای مذهبی و آوازهای کار و فریادها و همخوانی‌های سیاهان آمریکا دارد و اصل آن به فرهنگ و موسیقی غرب آفریقا می‌رسد.علت اینکه این سبک به بلوز معروف شد این بود که پیشگامان این سبک ( برده‌های سیاه) با غم این موسیقی را اجرا می‌کردند و Blue در زبان انگلیسی به معنای غم نیز می‌باشد.

 

به گفته آهنگساز و خواننده مشهور، ویلی دیکسون، در حقیقت بلوز واقعیت‌های زندگی است. 

بلوز یکی از قدیمی‌ترین سبک‌های موسیقی است که اواخر قرن نوزدهم به دست کارگرهای آفریقایی ساکن آمریکا، به وجود اومد. یکی از اصلی‌ترین مشخصه‌های بلوز برای عوام، آمریکایی بودن آن است که اشتباه است. بلوز یک سبک موسیقی آفریقایی است که، به دست کارگرهای آفریقایی به وجود امده.

 

سبک هنری‌ بلوز ریشه در سختی‌ها و مشکلات سیاهان آمریکا دارد

 

تاریخچه سبک بلوز:

در سال ۱۹۰۳ و.سی هندی Handy.C.W که رهبر موسیقی جز بود در یک ایستگاه قطار خلوت در نزدیکی می‌سی سی پی نشسته و به دلیل تاخیر قطار به خواب رفته بود که ناگهان با صدایی از خواب بیدار شد و مرد سیاه پوستی را دید که لبه چاقو را روی سیم‌های گیتارش می‌لغزاند و آوازی به صورت بداهه در مورد رفتنش به جنوب می‌خواند. او یک خط از شعرش را سه مرتبه و با آکورد‌های مختلف می‌خواند و با گیتار به آن جواب می‌داد. هندی بعد‌ها اذعان کرد که "این عجیب‌ترین و مرموزترین چیزی بود که تا به آن روز شنیده بود" و آنچه مرد سیاه پوست می‌خواند چیزی نبود جز سبک بلوز.

 

پس از آن در سال ۱۹۱۲ و. سی. هندی که علاقمند به سبک بلوز شده بود شروع به جمع آوری، تدوین و انتشار نت‌های موسیقی بلوز کرد. دو اثر Blues Memphis و Blues Louis.St در سال ۱۹۱۴ به دنبال یکدیگر منتشر شدند که با استقبال شدید مردم روبرو و باعث محبوبیت این سبک در موسیقی آمریکا شد. این گونه شد که سبک بلوز تولد رسمی خویش را مدیون هندی است.

 

بلوز آوازی است که ریشه در آوازهای مذهبی و آوازهای کار و فریادهای سیاهان آمریکا دارد 

 

این سبک هنری‌، ریشه در سختی‌ها و مشکلات سیاهان آمریکا دارد. بین سالهای ۱۶۱۹ و ۱۸۰۸ هزاران نفر از مردم غرب آفریقا که بیشترشان از قبایل: ارادا، داهومی و فالانی بودند، به زور اسلحه دستگیر، و با بی‌رحمی تمام بعنوان برده به آمریکا آورده شدند. آنها در حراجی‌ها در معرض فروش قرار گرفتند و سپس روانه مزارع و کشتزارها شدند و به کار طاقت فرسا از طلوع تا غروب آفتاب وادار شدند؛ در حالیکه به انسانیتشان هیچگاه اهمیتی داده نمی‌شد.

 

این کارگران هنگام کار ناراحتی‌های خود را با سردادن ملودیهای قدیمی وطن خود ابراز می‌کردند. سنت اینان آوازخوانی گروهی بود و بسیاری از این سرودها از یک الگوی پرسش و پاسخ پیروی می‌کرد که در آن رهبر گروه چیزی را می‌خواند و سپس بقیه با تکرار یا پاسخ به او همراهی‌اش می‌کردند. این نوع آوازها فریادهای سر مزرعه نامیده می‌شدند. پس از انتشار منشور آزادی در سال ۱۸۶۳ و رهایی بردگان و طی دهه‌های بعد، سیاهپوستان جنوب، سنت آوازخوانی خود را ادامه دادند در حالیکه بعنوان رعیت همچنان با حقوق ناچیز کار می‌کردند.

 

سبک بلوز در موسیقی

 

آنها در مراسم کلیسا و نیز در سفرهایی که گروههای رقص و آواز اروپائی در آنجا حضور داشتند، کم کم با موسیقی اروپائی آشنا شدند. رفته رفته این سیاهان در برنامه‌های شو با رقص یا اجرای موسیقی و برنامه‌های کمدی شرکت داده شدند. تنوع ملودیهای قدیمی آفریقایی و ترکیب آن با سبکهای مختلف موسیقی اروپائی، سبک جدیدی را بوجود آورد که ما امروزه آنرا با نام بلوز می‌شناسیم. طی دهه نخست قرن بیستم گیتار بعنوان ساز اصلی جانشین بانجو شد که ریشه در آفریقا داشت و الگوی پرسش و پاسخ ترانه خوانی در مزارع آن زمان تبدیل شد به پرسش از سوی خواننده و پاسخ توسط گیتاریست.

 

شعر در موسیقی بلوز سه سطر احساسی است

 

ساختار قطعات سبک بلوز

شعر‌هایی که در سبک بلوز خوانده می‌شود معمولا دارای سه سطر و دوازده میزان است.

ابتدا آکورد‌های اصلی برای سطر اول و چهار میزان اول نواخته می‌شود.

پس از آن چهار آکورد برای میزان‌های پنجم و ششم نواخته می‌شود و به دنبالش یک آکورد برای میزان‌های هفتم و هشتم می‌نوازند.

سطر آخر متفاوت است و پنج آکورد برای میزان‌های نه و ده و به دنبال آن یک آکورد برای میزان‌های یازده و دوازده زده می‌شود.

 

شعر در موسیقی بلوز سه سطر احساسی است. سطر‌های اول و دوم یکسان هستند البته با آکورد‌های مختلف، ولی سطر سوم متفاوت است. این ساختار را میزان دوازده بلوز می‌نامند. برای مثال به این سه سطر از لوئیس بلوز توجه کنید:

هیچ دوست ندارم غروب خورشید را ببینم I. hate to see that evening sun go down

هیچ دوست ندارم غروب خورشید را ببینم I. hate to see that evening sun go down.

چون فکر می‌کنم این بار، دیگه دفعه آخره. It makes me think I&#۰۳۹;m on my last go round

 

 

 

لیستی از بزرگان سبک بلوز جهان

بسی اسمیت

دیوید هانی‌بوی ادواردز

ما رینی

رابرت جانسون

بلایند لمون جفرسون

پال باترفیلد

روی بیوکنن

لوئیزیانا رد

‏اسکیپ جیمز

ری چارلز

اریک کلپتن

آلبرت کالینز

ویلی جانسون کور

آلبرت کینگ

بی.بی. کینگ

بادی گای

تاج محل

مادی واترز

تی-بون واکر

استیوی ری وان

جان لی هوکر

جان مایال

گری مور

سَم مایرز

 

گردآوری:بخش فرهنگ و هنر بیتوته

کالا ها و خدمات منتخب

    ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

    ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------

    Makan Inc.| All Rights Reserved - © 2013 - 2024