تفاوت پوست آدمهای شهری با غیر شهری
- مجموعه: سلامت پوست
شهر نشینی با دو مکانیسم بر پوست انسان تاثیر گذار است. اول نقش استرس که یک عامل منفی برای پوست به شمار می رود و با افزایش ترشح هورمون کورتیزول باعث افزایش تولید چربی در پوست می شود و بدنبال آن منجر به بروز آکنه می شود.
از طرفی استرس می تواند پوست را دهیدراته کند و توانایی ترمیم پوست را مختل کند بنابراین منجر به بروز مشکلات جدید در پوست شده و یا مشکلات قبلی را تشدید می کند. از جمله دیده می شود که بیماری روزاسه، پسوریازیس یا اگزما تشدید می شود.
و از طرف دیگر آلودگی هوا تاثیرات منفی بر پوست دارد. در واقع می توان گفت پوست هدف اصلی ذرات آلوده در اتمسفر است که منجر به بروز تومورها و آلرژی می شود.
پوست یک محافظ بدن از عوامل خارجی سمی مثل اشعه ماوراء بنفش، عوامل شیمیایی سمی یا آب آلوده است. اثرات فوری آلاینده های محیطی بر پوست می تواند به شکل بروز آکنه، درماتیت تماسی و پیگمانتاسیون یا بی رنگی بخشی از پوست ناشی از واکنشهای شیمیایی و سرطان پوست باشد، بر اساس آمار مرکز ملی بیوتکنولوژی سرطانهای پوست رابطه مستقیم با تماس با اشعه UVBبا طول موج nm320-290 دارد.
و هر 1% کاهش در ازن منجر به افزایش 2% در تابش اشعه UVBو بنابراین 2% افزایش بروز سرطان پوست می شود. بنابراین آلاینده های محیطی با حذف لایه ازن یک معضل بزرگ در درماتولوژی محسوب می شوند. یکی از آلاینده های محیطی فرمالدئید است که با بروز تهوع و تحریک پوست و چشم همراه است و هیچ محدوده استانداردی برای این ذره وجود ندارد و بنابراین باید از تماس با آن به کلی اجتناب کرد.
بر اساس مطالعه ای که در سال 2010 در آمریکا انجام شده است شواهدی وجود دارد که ذرات آلوده در محیط می تواند بر پیری پوست تاثیر بگذارد در این مطالعه 400 بیمار مسن سفید پوست شمال اروپا با مقیاس های استاندارد مورد بررسی قرار گرفتند و مشاهده شد که ذرات آلوده هوا می تواند باعث بروز رنگدانه های قهوه ای، چین و چروک های عمیق و تلانژکتازی یا عروق برجسته روی پوست می شود.
آلاینده نه تنها از طریق جذب پوستی که از راه تنفس و خون نیز جذب شده و به راحتی قابل دفع نمی باشند.
از آسیبهای دیگر آلاینده ها می توان به بروز خارش، کهیر، اگزمای دست و صورت، بروز زخم های سطحی بخصوص در افراد دچار بیماریهای مزمن مثل دیابت، خشکی پوست و حتی ترک لب اشاره کرد.
عوارض دراز مدت آلاینده ها از جمله بروز چین و چروک یا پیری زودرس، ریزش غیر طبیعی موها، گودی و تیرگی اطراف چشم و مهمتر از همه آغاز بدخیمی های پوستی در میانسالی هستند.
آلاینده های محیطی از طریق تاثیر مستقیم یا اختلالات هورمونی در افراد می تواند بر پوست تاثیر گذار باشد. شاید شما هم خشکی و غیر شادابی و کدری پوست خود را در این هوای آلوده تجربه کرده باشید.
پر واضح است که با کنترل عوامل فردی در کاهش آلودگی هوا موثر باشیم و تا حد امکان از حضور در محیط آلوده پرهیز کنیم.
رعایت نکات زیر در پیشگیری از اثرات سوء آلاینده ها موثر است از جمله:
پوشیدن دستکش نخی روشن
عدم تماس دست آلوده با سایرین بویژه کودکان
شستشوی کامل دست و صورت با شوینده های ترجیحا غیر صابونی که PHمتناسب تری با پوست دارند، می تواند در پیشگیری از خشکی پوست هم موثر باشد.
استفاده از مرطوب کننده های ملایم جهت حفظ آب اپیدرم و پیشگیری از بروز خارش و اگزماکاهش مصرف مواد آرایشی و معطر تا آثار منفی آلاینده ها بر روی پوست افزایش پیدا نکند.
در صورت وجود زخم بر روی پوست تا حد ممکن زخمها را با پمادهای ترمیم کننده و ضد عفونی کننده بپوشانیم تا از رسوب آلاینده ها بر روی آنها و بدنبال آن تاخیر در ترمیم زخم پیشگیری کنیم.
مصرف شیر و لبنیات تازه خصوصا فرم پروبیوتیک با پیشگیری از تاثیر منفی سرب بر باکتریهای روده می تواند در حفظ دفاع بدن علیه آلاینده ها موثر باشد.
استحمام روزانه و شستشوی موها با شامپوهای معمولی جهت حذف آلاینده های هوا و شادابی پوست و مو موثر خواهد بود.
بعضی راهکارهای مبارزه با شهرنشینی، ورزش با افزایش تولید اندروفین ها شده و اضطراب را کاهش می دهد، مرطوب کننده ها که باعث کاهش خشکی پوست می شود و ضد آفتابها که به محافظت بیشتر پوست کمک می کند، استراحت کافی به پوست فرصت استراحت و ترمیم می دهد و استرس را کاهش می دهد و همچنین تکنیکهای آرامش مثل کلاسهای یوگا و تنفس عمیق در کاهش استرس موثر اند.
منبع:پزشک آنلاین