بچههای باهوش چه اسباب بازی هایی دوست دارند؟ (قسمت دوم)
- مجموعه: روانشناسی کودکان
بازی مهارتهای حرکتی بچهها را بالاتر میبرد و به رشد جسمانیشان کمک میکند
در قسمت اول این مطلب به شما گفتیم در هر سن، چه انتظاری را باید از سبک بازی کردن فرزندتان داشته باشید و چه اسباببازیهایی را باید به او هدیه کنید.حال به ادامه ی این موضوع می پردازیم.
به داراییهایش احترام بگذارید
شما باید به حس مالکیت فرزندتان احترام بگذارید. اگر فرزندتان اسباببازیهایش را به کودکان دیگر نمیدهد، به هیچوجه او را مجبور نکنید یا به خساست متهمش نکنید. او هنوز معنای سخاوت را نمیداند که بخواهد آن را به خدمت بگیرد اما وقتی شما چنین مهری به او میزنید، احساس تحقیرشدگی میکند.
نگران نباشید، او به مرور مشارکت، هدیه دادن و قرض دادن را یاد میگیرد. کودک دو سالهای که اسباببازیهایش را به کسی نمیدهد، رفتاری کاملا طبیعی انجام میدهد. اگر در این مورد به او اصرار کنید، احساس میکند برای گرفتن چیزهایی که دوستشان دارد کمین کردهاید.
نگران زورگو شدنش نباشید
اگر فرزند دوسالهتان همیشه اسباببازی کودکان دیگر را میگیرد، معنایش این نیست که در آینده قرار است زورگو شود. او هنوز معنای زورگویی و حقوق دیگران را نمیفهمد.
اگر کودکتان برای گرفتن اسباببازی قلدری میکند و با فرزند صاحبخانه درگیر میشود به آرامی برای مدتی آنها را از هم جدا کنید و بدون لطمه زدن به احساسات هیچکدام از بچهها، آتش جنگ را خاموش کنید.
اگر میان کودکان بهخاطر یک اسباببازی دعوا درگرفت، چند اسباببازی دیگر را در اختیارشان قرار دهید تا تمرکزشان روی وسیله قبلی کمتر شود. سعی کنید هنگام همبازی کردن بچههای زیر سه سال، اسباببازیهای مشابهی را در اختیارشان قرار دهید تا کمتر با هم درگیر شوند.
در دعوای کودکان بر سر اسباببازیها، از آنجا که نمیدانید وسیله در اولین لحظه دست کدامیک بوده، بهتر است اسباببازی را از هر دویشان دریغ کنید. اگر میدانید اسباببازی در لحظه اول دست کدامیک از بچهها بوده، میتوانید آن را از کودکی که اسباببازی را قاپیده بگیرید و به کودک دیگر بدهید. اما با آرامش و بدون آزار دادن یا تحقیر کردن کودک دیگر این کار را انجام دهید.
اگر فرزندتان 5-4 ساله است بخوانید!
در چهارسالگی فرزند شما آنقدر دست و دلباز نخواهد بود که اسباببازیهایش را به دیگران هدیه دهد. اما او در این سن معنای به اشتراک گذاشتن و قرض دادن را میفهمد.
کودک در پنج سالگی نوبت گرفتن در بازی را یاد میگیرد و به آنچه به دیگران تعلق دارد احترام میگذارد. او در این سن اسباببازیها را از دست کودکان دیگر نمیقاپد یا به زور آنها را نمیگیرد. تا رسیدن بچهها به این سن، تا آنجا که کار به زورگویی و آسیب زدن به یکدیگر نرسیده، اجازه دهید بچهها مشکلاتشان را خودشان حل کنند و در مورد داشتن اسباببازیها هم با یکدیگر به تفاهم برسند.
کوچولوی شما دزد نیست
کودک سه ساله نمیتواند معنای هدیه دادن، دزدی یا عوض کردن را بفهمد. اگر از مهمانی با یکی از اسباببازیهای فرزند صاحبخانه به خانه برگشت، مهر دزدی را به او نزنید. او تنها میخواهد چیزهایی که دوست دارد را داشته باشد. پس بدون شوکه شدن و تنبیه کردنش، اسباببازی را که به خانه آورده در اولین فرصت به صاحبش بازگردانید.
وقت قرض دادن است
در چهار سالگی فرزندتان میتواند به کودکان دیگر اجازه دهد وسایلی که فعلا به آنها نیاز ندارد را برای مدتی در اختیار داشته باشند. در تمام این سالها باید به حس مالکیت فرزندتان احترام بگذارید و نهتنها یک اسباببازی که مدتهاست با آن بازی نمیکند، بلکه حتی لباسهای کوچک شدهاش را نباید بدون اجازهاش به دیگری ببخشید. کودکی که احساس مالکیت را میشناسد، میداند چیزی که مال خودش نیست را نباید بردارد و داراییهای دیگران را نباید طلب کند.
بچهها در بازیهای گروهی یاد میگیرند رفتار خود را با دیگران هماهنگ کنند
بازی کردن فایده هم دارد؟
• بازی مهارتهای حرکتی بچهها را بالاتر میبرد و به رشد جسمانیشان کمک میکند.
• نیروی بدنی و حواس کودک در جریان بازی تقویت میشود و با بازیهای حرکتی عضلاتش به کار گرفته میشوند.
• حس بینایی، شنوایی و لامسه کودک در جریان بازی تقویت میشود و اعضای بدن او هماهنگی بیشتری را با هم پیدا میکنند.
• آنها مازاد انرژیشان را هنگام بازی کردن خرج میکنند و به همین دلیل عصبانیت، پرخاشگری و بدخلقی کمتر سراغشان میآید.
• همکاری، پیروزی، شکست، برتریطلبی، رقابت و ایجاد رابطه دوستانه از جمله مواهبی هستند که بازی کردن به فرزند شما میرساند.
• کودک حین بازی به اشتراک گذاشتن و سهیم شدن را یاد میگیرد و حس تعاون و احترام به دیگران را در خود پرورش میدهد.
• او در بازیهای دونفره و گروهی میپذیرد گاهی باید انتظار بکشد و گاهی باید محدودیتها را بپذیرد.
• کودک مقررات و قوانین را در بازیها میشناسد و یاد میگیرد به قواعد احترام بگذارد و به آنها پایبند باشد.
• بچهها در بازیهای گروهی یاد میگیرند رفتار خود را با دیگران هماهنگ کنند و با وجود اختلافنظرها راهی برای رسیدن به توافق پیدا کنند.
• درست است که کودکان در خانه و مدرسه یاد میگیرند چه چیز خوب و چه چیز بد است اما در جریان بازی است که این آموختهها را تمرین میکنند.
• کودکان در جریان بازی، تجربیاتی که باید در محیط حقیقی داشته باشند را مورد آزمون و تمرین قرار میدهند.
• بچهها با کمک بازی ترسها، اضطرابها، ناکامیها و به طور کلی احساسات خود را بیان میکنند.
• بازیها این امکان را برای کودکان فراهم میکنند که احساساتشان را به شیوهای پذیرفتنی و مورد تایید دیگران ابراز کنند.
باج ندهید
اگر برنامه خرید اسباببازی دارید که هیچ اما اگر قصد یا توان خریدن ندارید، هرگز تسلیم گریه، لجبازی، فشار و تمناهای فرزندتان نشوید. قرار نیست هر بار که از خانه بیرون میروید، با یک بغل پر از اسباببازی به خانه بازگردید. بچهها عاشق خریدن وسایل تازهاند اما آنها باید محدودیتهای والدینشان در این مورد را بفهمند و درک کنند که همیشه همه چیز را نمیتوانند داشته باشند.
کودک حین بازی به اشتراک گذاشتن و سهیم شدن را یاد میگیرد
از سلیقهاش باخبر شوید
وقتی در خیابان هستید، از ویترین اسباببازیفروشیها به سادگی نگذرید. با فرزندتان اجناس ویترین را بررسی کنید تا بفهمید به کدامیک گرایش بیشتری دارد و بعدها وسیلهای از همان نوع را به او هدیه دهید.
در انتخاب اسباببازی به فرزندتان حق انتخاب دهید. میتوانید 5-4 وسیله را به او معرفی کنید و در انتخاب یکی از آنها آزادش بگذارید. در انتخاب رنگ اسباببازی هم فرزندتان را آزاد بگذارید. باور کنید هیچ رنگی بر دیگری برتری ندارد.
تنوع را در انتخاب اسباببازی رعایت کنید. در اتاق فرزند شما هم عروسکهای ساده و هم اسباببازیهای فکری یا موزیکال باید وجود داشته باشد.
اجازه دهید کندوکاو کند
اگر برای کودکتان تعداد زیادی اسباببازی آوردهاند، همه را یکجا به او ندهید. میتوانید هر هفته یکی از آنها را به او بدهید تا فرصت کشف کردن راز و رمزشان و بازی با آنها را پیدا کند. کودکتان را اسباببازیباران نکنید. اجازه دهید توجهش روی چند وسیله خاص متمرکز باشد و نگذارید با گزینههای زیاد گیج شود. گذشته از این، پس از دادن هدیه از همان ابتدای باز کردن جعبه اسباببازی، برای یاد دادن طرز کارش کنار او ننشینید. اجازه دهید کمی با آن سرگرم شود و خودش راه و رسم بازی با آن را کشف کند.
نگران نباشید خشن نمیشود
اگر فکر میکنید با نخریدن تفنگ و تانک برای پسر کوچولویتان او را در دنیایی سرشار از صلح پرورش میدهید، اشتباه میکنید. اگر فرزندتان با مشکلات خاصی درگیر نباشد، تفنگبازیهایش به هیچ وجه از تمایل او به ابراز خشونت خبر نمیدهد.
بچهها به ابزارهایی برای تخیل و تخلیه انرژی احتیاج دارند و حتی اگر یک سرباز جنگی و یک تفنگ سیاه را به آنها هدیه دهید، در آینده به جنایتکاری بیرحم تبدیل نمیشوند. آنها گاهی در دنیای بازی تصاویری را میسازند که در دنیای واقعی شان وجود ندارد و در جریان این زد و خوردها، از پس حل بحرانهایی برمیآیند که در جریان زندگی واقعی باید آنها را حل کنند.
بچههای باهوش چه اسباب بازی هایی دوست دارند؟ (قسمت اول)
منبع:مجله سیب سبز / برترین ها