علایم و راههای رفع مشکل کارت گرافیک
- مجموعه: ترفندهای کامپیوتری
روش های رفع مشکل کارت گرافیک
دلایل مشکل کارت گرافیک:
مشکلات حرارتی و رطوبت
یکی از مشکلاتی که قطعات سخت افزاری و الکترونیکی را تهدید میکند، حرارت و رطوبت است حتی کارت گرافیک. دمای بالا و بیش از حد مجاز، مهمترین قطعه کارت گرافیک یعنی GPU را خراب میکند. در این موقعیت GPU از برد جدا شده و حتی در برخی موارد IC هم دچار مشکل میشود. روشهای مختلفی برای بررسی دمای GPU وجود دارد که در مقاله نحوه بررسی دمای GPU کارت گرافیک به آن پرداخته شده است. لازم به ذکر است گرمای بسیار ممکن است باعث آسیب رساندن به قطعات SMD که توسط لحیم های ظریف به کارت گرافیک متصل شده اند نیز آسیب برساند.
اما مشکلاتی که بر سر کارت گرافیک بر اثر حرارت بالا به وجود می آید به اینجا ختم نمیشود و در برخی موارد باعث دفرمه شدن آرایش فن ها میشود .چرا که فن هایی که به عنوان خنک کننده ها بر روی کارت گرافیک قرار گرفته اند از جنس پلاستیک است و در موارد بسیار کم ممکن است از جنس فیبر کربن باشد. اما در هر دو صورت گرمای بالا باعث دفرمه شدن آنها میشود.
اما راه حل این مشکل چیست؟
• چک کردن دائم کارت گرافیک
• توجه به تهویه مناسب کیس و لپ تاپ
• تعویض خمیر سیلیکونی در صورت مشاهده دمای بالا
• در نهایت عملیات غبار روبی
نقطه مقابل حرارت یعنی رطوبت زیاد هم باعث بروز مشکل در کارت گرافیک میشود که در این صورت میتوانید با شستشوی برد به وسیله تینر و یا اسپری های کنتاکت شور کارت گرافیک خود را نجات دهید.
مشکلات جریان و تغذیه
یکی از موارد مهم، انتخاب یک منبع تغذیه مناسب است. شما باید جریان مصرفی کامپیوتر خود را دقیق محاسبه کرد ه و خرید منبع تغذیه خود را از آنچه که اندازه گیری کرده اید، بیشتر تهیه کنید. یعنی اگر مصرف 550 وات است شما به یک منبع تغذیه 600 یا 650 واتی نیاز دارید. علاوه بر این در طول زمان نیز جریان خروجی پاور شما کاهش میابد.
این مشکل بیشتر در بازی های کامپوتری خود را نشان میدهد. کارت گرافیک در هنگام بازی به حداکثر مصرف توان میرسد و اگر شما منبع تغذیه مناسبی نداشه باشید به مشکل برمیخورید.
خرابی های فیزیکی و پایه اتصال (AGP)
تمامی قطعات در برابر ضربات فیزیکی و این چنین پیشامدها تا حدی مقاوم هستند. مدار PCB کارت گرافیک هم همینگونه است ولی در صورت بروز مشکل و تکان های شدید فیزیکی این مدار به شدت آسیب میبیند. آسیب هایی که ممکن است به مدار PCB کارت گرافیک وارد شود عبارت است از:
• باز شدن پایه های قطعات از لایه های متفاوت PCB و قطع شدن ارتباط مدار با قطعات
• جداشدن مدار خنک کننده از روی قطعات حیاتی چون: GPU و IC های حافظه
آسیب دیدن پایه های مسی و برنجی درگیر با اسلات ها که دارای قطر بسیار کمی هستند.
خرابی چوک ها و خازن ها
وظیفه چوک و خازن، ذخیره و القاء جریان است. همان طور که میدانید خازن ها در طول زمان همواره در معرض خرابی هستند و نشانه های فهمیدن این موضوع بادکردن و یا حتی ترکیدن سطح بالایی خازن هاست. چوک ها نیز از خود کمی نویز صوتی ساتع میکنند اما صدای بیش از حد آن یعنی خطر. چرا که خرابی آنها به سرعت بر روی قطعات دیگر تاثیر میگذارد. دراین صورت کارت گرافیک باید به سرعت خارج شود. یکی از عوامل تاثیر گذار در خرابی چوک ها و خازن ها رطوبت است. حالا وظیفه چوک ها چیست؟ جلوگیری از سیکل های منفی.
ترانزیستور ماسفت
وجود ماسفت برای کارت گرافیک ها ضروری میباشد و کوچکترین ایجاد نقص در آن باعث بروز مشکلات فنی میشود و به طور کامل کارت گرافیک را از کار خواهد انداخت و متاسفانه هیچ نشانه فیزیکی برای آن وجود ندارد. این هم بدایند که کار ماسفت، کنترل مدار سوئیچینگ است و یک ترانزیستور مدنی به حساب می آید.
خرابی فن ها
شما باید به طور دوره ای فن های قرار گرفته شده بر روی کارت گرافیک را چک کنید و با انجام کارهایی چون اسپری های کنتاکت شور و غبار روبی در حفظ و مراقبت از آنها کوشا باشید. چرا که همگی آنها دارای یک عمر مجاز هستند.
خرابی پردازنده گرافیکی (GPU)
خراب شدن GPU سه حالت دارد:
1. بوق های هشدار بایوس شده و یا از دست دادن خروجی تصویر پس از روشن کردن سیستم
2. خاموش شدن سیستم و یا هنگ کردن تصویر بر روی لوگوی ویندوز پس از روشن شدن سیستم و افزایش توان مصرفی
3. مشاهده خط هایی در تصویر در اشکال فیزیکی و گاها به رنگ سفید
خرابی IC های حافظه (VR)
در صورت خرابی IC ها شاهد پایین آمدن فریم و لگ در بازی ها میشود. اما جالب است بدانید که خرابی چندانی ندارند و بروز نقص فنی در آنها بالا نیست. در واقع IC ها قطعاتی هستند برای ذخیره اطلاعات که در بسیاری از کارت گرافیکها در زیر پوشش مدار ختک کننده قرار دارند. همچنین در صورت خرابی ترانزیستورهای داخلی، از دیگر قسمت ها به عنوان ذخیره سازی استفاده میکند.
دیگر روش های حل مشکل کارت گرافیک:
• بروز رسانی درایورهای کارت گرافیک
• خنک سازی کارت گرافیک
• اطمینان از جایگیری درست کارت گرافیک
• چک کردن کابل ویدیو
• بررسی مانیتور
کلام آخر:
خب دوستان ما درباره مشکل کارت گرافیک و برخی از روش های حل آن صحبت کردیم حالا میخواهیم علائم خرابی کارت گرافیک را به شما معرفی کنیم تا در صورت مشاهده به فکر چاره بیفتید.
• نمایش غیر طبیعی تصاویر
علائمی که شما در صورت بروز این مشکل مشاهده میکنید شامل: نمایش غیر طبیعی تصاویر، کشیده شدن آنها، عجیب به نظر رسیدن رنگ ها، مشاهده نویزهایی بر روی صفحه نمایش و ..
• صدای بلند فن
اگر هنگام فعالیت صداهای بلندی را میشنوید مخصوصا از فن سیستم که سعی در خنک سازی بیشتر دارد، ممکن است نشان دهنده این باشد که چیزی درست کار نمیکند.
• هنگ کردن و کرش درایور
اگر هنگام استفاده عادی از سیستم، صفحه نمایش شما سیاه و سیستم ری استارت شده زنگ خطر مشکل داشتن کارت گرافیک است که در صورت تکرار، آزاردهنده میشود.
• صفحه سیاه
اگر شما بایک صفحه سیاه مواجه شدید بهتر است با استفاده از یک کارت گرافیک یا کارت گرافیک آنبرد چک کنید که مقصر بروز این مشکل چه چیزی است: مانیتور یا کارت گرافیک؟
خب دوستان مطلب ما در اینجا به پایان رسید؛ موفق باشید.
گردآوری: بخش کامپیوتر و اینترنت بیتوته