راهنمای خرید چادر برای خانم ها



چادر به عنوان یکی از پوشش های مناسب و برتر در میان زنان مسلمان شناخته شده است رنگ، طرح و تزئینات چادر در هر منطقه و شهری برخاسته از سلیقه و نگرش زنان آن ناحیه است و از شهری به شهری دیگر متفاوت بوده است. با ورود اسلام اموی به ایران، فرهنگ ظاهر اسلامی، تحت تأثیر بخشی از تعصبات جاهلی عربی، مردم را دچار زدگی از اسلام می کند، تا زمانی که فرهنگ شیعی و علوی در ایران جا می افتد.

 

چادر به عنوان یکی از پوشش های مناسب و برتر در میان زنان مسلمان شناخته شده است

 

در زمان صفویه بود که آئین شیعی برای اولین بار آیین رسمی مسلمانان ایران می شود. در آن دوره، چادرهای ایرانی؛ اندرونی و بیرونی بودند. چادر اندرونی همان چادر نماز یا نیم دایره ای است که امروزه خانم ها به سر می کنند. در آن زمان تنها برای اندرونی و نماز استفاده می شد و برای فعالیت اجتماعی و برونی چادر کمری یا قجری که چادر اصیل ایرانی است، استفاده می شود.

 

در حال حاضر هم این مدل های چادر در بین بانوان ایرانی وجود دارد:

 

• چادر ساده:

این چادر را همگان می‌شناسند. چادری که از یک قواره پارچه یعنی 5/4 متر با عرض 115- 110 سانت به صورت دو تکه دوخته می شود. اگر عرض پارچه 180 سانتیمتر باشد، یک تکه می شود. برخی از خانم‌ها برای این که راحت تر بتوانند آن را روی سر نگه دارند به آن کش می زنند. برخی هم برای این‌که ساده نباشد، نوار تزئینی روی لبه چادر می دوزند.

 

• چادر ملی:

چادر ملی از آن دست چادرهایی بود که با آمدنش، بلافاصله موافقان و مخالفان زیادی پیدا کرد که البته تعداد موافقان بیشتر بود. چون به سرعت گسترش یافت. موافقان معتقد بودند که این چادر به خانم ها آزادی عمل بیشتری می دهد، بدون آنکه لازم باشد چادرشان را نگه دارند.

 

مخالفان هم دلایل قانع کننده ای داشتند. چون رفتار برخی خانم ها این چادر را لوده کرده بود. سال مدل ماهی و تنگ آن به همه چیز شباهت داشت جز چادر. گاهی دیده می‌شد که در زمستان اورکت، جلیقه و کلاه و شال گردن بر روی این چادر پوشیده شده و یا کوله پشتی از دو سمت انداخته شده، آن هم در سنین بالا.

 

مشاهده‌ چنین صحنه هایی این ذهنیت را ایجاد کرده بود که چادر ملی مانتویی است که آن را بر کشیده اند. چادر ملی در واقع چادر ساده ای است که از دو طرف آستین دارد. در بعضی مدل های آن، آستین از آرنج به پایین است. آستین می تواند کلوش یا راسته باشد که معمولاً با حریر یا نوار و یا منجوق دوزی تزئین می شود. جلوی چادر می تواند باز باشد و یا به وسیله زیپ و دکمه مخفی بسته شود.

 

• چادر دانشجویی یا خبرنگاری: 

چادر دانشجوئی تقریبا شبیه به چادر ساده ایرانی است با این تفاوت که برای بیرون آوردن دستها شکاف هایی در نظر گرفته شده که بانوان می توانند به راحتی از دو دست خود برای انجام کارهای روز مره از قبیل حمل کیف، گرفتن دست کودک و یا حمل کالسکه نوزاد استفاده کنند.

 

در چادر دانشجویی امکان استفاده از کیف در زیر چادر وجود دارد، نمای جلو و پشت چادر کاملا شبیه به چادر سنتی ایرانی می باشد. امکان روگیری در این چادر همانند چادر سنتی ایرانی فراهم است و همچنین به واسطه کش تعبیه شده در ناحیه سر، در صورت عدم رو گیری بر روی سر می ماند.

 

برخی از تولیدی ها در قسمت شکاف یک مچ ۵ سانتی تعبیه میکنند و برخی دیگر با نوار تززیینی به آن جلوه می بخشند. البته باید درنظر داشته باشید که کششِ مچ ممکن است مقداری روی دست آزاردهنده باشد و به همین دلیل نیاز به پرو دارند.

 

• چادر کمری:

چادر کمری یا همان قجری که مانند پیراهن از سر پوشیده می شود از پشت یک سرده است، ولی از جلو دو تکه به نظر می رسد. ای چادر با کمربندی از پشت گره می خورد. به همین خاطر از سنگینی چادر گرفته می شود.

 

قسمت بالایی که دسته های چادر است با کش روی سر ثابت شده و بلندی آن تا زانو می رسد. اگر شخص رو بگیرد، دو تکه بودن آن مشخص نمی شود. در مدلی از آن، قسمت بالا مثل یک مقنعه آستین دار است. مقدار پارچه این چادر به اندازه چادر ساده است.

 

باتوجه به عرض زیاد این چادر برای افراد درشت اندام و خانم های باردار مناسب است. امکان روگیری نیز با این چادر فراهم است.

 

• چادر شالی:

زیاد شبیه به چادر نیست. شبیه مانتویی است که از جلو شال می خورد و به وسیله زیپ مخفی بسته می شود. برخی مؤسسات و شرکت ها برای کارکنان خانم شان این مدل را بیشتر می پسندند و سفارش می دهند. چون فکر می کنند ظاهری پوشیده، آراسته و با وقار است.

 

• چادر بحرینی (بحرانی):

برای تهیه این چادر به 5/2 متر پارچه با عرض 180 سانتیمتر و یا 5 متر پارچه با عرض 100- 90 سانتیمتر نیاز است که در عرض کم، چادر دو تکه می شود. برش پایین چادر هلالی است و آستین ها به صورت جدا، از آرنج به چادر دوخته می شود. عرض آستین ها 25 سانتیمتر و گشاد است و معمولاً سر آستین به وسیله حریر و گلدوزی و... تزئین می شود.

 

• صدفی بحرینی:

مدل کلی آن شبیه بحرینی است با این تفاوت که در بالای سر، مقنعه‌ای (سایبان) و در جلوی صورت روبند دارد و از جلو زیپ می‌خورد که مخفی نیست.

 

• چادر لبنانی:

در مدل اصلی آن اگر شخصی که چادر سر کرده دست هایش را باز کند، شما یاد مانتوهای کلوش (خفاشی) می افتید. زیرا این چادر آستین ندارد بلکه جایی برای بیرون آوردن دست ها روی چادر ایجاد شده و یک مچ 10 سانتی متری به آن دوخته شده است با کش روی سر می ایستد و جلوی آن به صورت مورب یعنی چپ و راست بسته می شود.

 

به این صورت که به لبه طرف راست کش به اندازه مچ دوخته می‌شود که آن را به دست چپ می اندازید و سمت چپ چادر در پهلوی راست شما نگه داشته می شود. چادر از زیر چانه و روی سینه به وسیله یک دکمه بسته می شود، پوشیده بودن این چادر به شما این امکان را می دهد تا در زیر آن لباس راحت‌تری بپوشید، زیرا به هیچ وجه باز نیست. برای تهیه این چادر به 5/3 متر پارچه با عرض 180 سانتی‌متر نیاز است.

 

• چادر صدفی لبنانی:

مدل کلی آن شبیه لبنانی است، با این تفاوت که در بالای سر آن مقنعه‌ای و یا چانه دارد و از جلو زیپ می‌خورد.

 

• چادر عراقی:

چادر عراقی همان چادر عربی است. در این مدل هم روی خود چادر برای بیرون آوردن دست‌ها برشی ایجاد شده است با این تفاوت که دیگر حتی مچ هم ندارد. در داخل چادر و روی کمر به اندازه 30- 20 سانتیمتر از پارچه چادر باقی می ماند. جلوی این چادر باز است و برای تهیه آن به 5/7 متر پارچه با عرض 100- 90 سانتیمتر نیاز است. آماده آن در بازار موجود است، اما باید هنگام خرید باید مواظب بود که به جای چادر، عبا فراهم نشود. زیرا قسمت دوخت شانه در عبا و چادر متفاوت است.

 

چادر عراقی همان چادر عربی است

 

• چادر حجازی:

این مدل، آستین را واضح تر می توان دید. زیرا شکل معمولی دارد و از زیر بغل برش می خورد. همانند چادر لبنانی مورب بسته می شود و برای تهیه آن به 5 متر پارچه با عرض 180 سانتیمتر نیاز است.

 

• چادر جلابیب:

در حال حاضر چادر جلابیب رواج بیشتری دارد. به علت قابلیت کامل حجاب و رفاه و راحتی خانم‌ها در این چادر، طرفداران زیادی پیدا کرده است. این چادر از اولین ابتکارات طراحان داخلی و توسط خانم های ایرانی می باشد. از جمله ویژگی های مثبت این چادر می توان به امكان پوشش كامل آن اشاره كرد. 

 

به ویژه كه در سر آستین‌ها بندینک هایی تعبیه شده است كه پوشش كامل دست ها را فراهم می كند. ویژگی بعدی شامل امكان استفاده از كیف در زیر چادر است.

 

از مزیتهای دیگر این چادر می توان به آیتمهای زیر اشاره نمود: 

* دارای جیب های مخفی تعبیه شده در پایین قفسه سینه

* دارای آستین مخفی دارای زیپ مخفی جهت وضوگیری

* دارای شبه مقنعه و مقنعه سرخود

 

* دارای آستین ساق دست و آستین زمستانی

* دارای زیپ مخفی در قسمتی از جلوی چادر جهت وضوگیری و شیردهی و بستن ساک آغوش و دسترسی به کیف و تلفن همراه و جیب داخل چادر

* مکانی مجزا جهت دسترسی به تلفن همراه در بعضی طرح ها

 

* ظاهری شبیه به چادرهای معمولی

* دارای پوشیه و روگیر سرخود در بعضی مدل ها و امکان روگیری توسط شخص در همه مدل ها

* پوشش کامل بدون استفاده از مقنعه مانتو و ساق دست

 

* قابلیت استفاده کیف در زیر چادر

* گشادی چادر مناسب و بدون بدن نمایی با همان متراژ چادرهای معمولی و در برخی طرح ها کمی بیشتر

* جلوگیری از سرقت کیف و تلفن همراه موجود در زیر چادر

 

* دارای بندینک سرآستین جهت حفظ کامل پوشش مچ ها

* قابلیت تنظیم اندازه صورت

 

پارچه های مناسب چادرمشکی

پارچه های چادری جنس‌های متفاوتی دارند و هرجنس معمولا در شرایط خاصی استفاده می شود. همچنین وزن پارچه ها متفاوت است. قبل از انتخاب جنس پارچه باید مشخص کنید چادر را برای چه محیطی می خواهید استفاده کنید.

 

پارچه های مجلسی‌‌ معمولا طرح های برجسته دارند و ضخامت چادر بسته به طرح های آن متفاوت است و رنگ آن ها کمی براق می باشد. در طراحی چادرهای مجلسی از حاشیه های طرح دار و کار شده نیز استفاده می شود که زیبایی چادر را بیشتر می کند این حاشیه ها می تواند با رنگ چادر یکی باشد یا از رنگ های متضاد باشد. برای همین پارچه های مجلسی همانطور که از نامش پیداست در مجالس و مهمانی ها استفاده می شود.

 

پارچه های ساده نیز غالبا برای دوخت چادرهای مدل دار و استفاده روزمره کاربرد دارد. البته برخی بانوان برای امور روزمره هم ترجیح میدهند از چادر طرحدار استفاده کنند.

 

جنس پارچه چادر در سنگینی آن بسیار تاثیرگذار است؛ پس اگر می خواهید برای استفاده روزانه از آن ها استفاده کنید بهتر است پارچه های سبک تری انتخاب کنید تا احساس سنگینی و فشار نداشته باشید.

 

جنس پارچه چادر در سنگینی آن بسیار تاثیرگذار است

 

انواع پارچه های چادری که درحال حاضر در بازار وجود دارد به شرح زیر است:

 

 کرپ حریر اسود:

تار و پود این پارچه با تراکم ۴۵۰ است و پارچه ای بسیار سبک وزن و در عین حال مشکی و ضخیم می باشد. پارچه حریر اسود کرپ محصول کشور کره، پارچه ای مقاوم بوده که برای استفاده روزانه مثل حضور در دانشگاه، محل کار، بازار و … کاربرد دارد. به اصطلاح بشور بپوش و مناسب محل کار است.

 

 کریستال:

تراکم پارچه چادری کریستال ۶۵۰ است و به دلیل رنگرزی دوباره به کرپ دبل نیز در بازار معروف است. کیفیت پارچه به شکلی است که علاوه بر وزن سبک به هیچ وجه بدن نما نبوده و همچنین به دلیل ۲ بار رنگ شدن متقال پارچه فوق العاده مشکی می باشد. بر خلاف تصور اکثر بانوان محترم پارچه کریستال اصل به هیچ وجه براق نیست. این پارچه به دلیل ریزشی که دارد برای چادرهای مدل دار مناسب می باشد.

 

 کن کن:

پارچه کن کن از دسته پارچه های نیمه براق است و بسیار سبک و لطیف می باشد. این پارچه به دلیل زیبایی و ظرافت خاص خود مناسب مجالس می باشد. بدلیل ظرافت پارچه احتمال نخ کش شدن آن زیاد است.

 

 کرپ کن کن:

پارچه های نیمه براقی است که به دلیل ظاهر زیبایی که دارد با استقبال بسیار خوبی روبرو شده.  تراکم این پارچه ۵۵۰ می باشد و به دلیل این که پشت پارچه حالت کرپ دارد نمای روی سر بسیار خوش ایست و زیبا می باشد.

 

 مهارجه:

پارچه کرپ مهاراجه از جنس شناخته شده کرپ می باشد. این پارچه چادری نرم، لطیف و مقاوم است و با توجه به بافت ریز آن، سبک است و دارای جنس بسیار مشکی و مات می باشد. همچنین بخاطر تراکم بالا به سختی چروک می شود.

 

 تریزا:

ویژگی ای که تریزا را از سایر پارچه ها متمایز می کند وزن فوق العاده سبک آنست به نحوی که از کن کن سبکتر است و در عین حال به هیچ عنوان نازک نیست و برق آن از کن کن کمتر است.

 

طرح دار:

پارچه های طرح دار انواع مختلفی دارد. طرح دار مات، طرح دار براق و لمه دار جز پارچه های چادری طرح دار می باشند. طرح های پارچه های چادری به صورت گل دار، اشکال هندسی و ابر و باد هستند.

 

برای شستن چادر مشکی دمای آب باید زیر 60 درجه باشد

 

شستشوی چادر  

برای خانم های چادری پركاربردترین لباس همان چادر است كه اتفاقا بیش از سایر پوشش ها در معرض آلودگی ها قرار دارد. 

 

از سوی دیگر، پارچه های چادر به‌رغم مقاومت بالا خیلی زود بر اثر شستشوی غیراصولی آسیب می بیند. همه این عوامل باعث می شود نكته هایی را هنگام شستن این پارچه ها رعایت كنیم تا عمر آنها را افزایش دهیم. 

 

پارچه های مشكی از هر جنسی كه هستند، نباید با آب جوش شسته شوند. شستشو​ با آب داغ، مقاومت چادر را كم می كند و به آن حالت كهنه بودن می دهد. 

 

برای جلوگیری از آسیب های احتمالی دمای آب باید زیر 60 درجه باشد، چرا كه پارچه ها هنگام برخورد با آب ولرم یا سرد رنگ كمتری از دست می دهند. سعی كنید هنگام شستشوی چادر از ماشین لباسشویی استفاده نكنید و آن را با دست بشویید. 

 

اگر می خواهید از مواد شوینده استفاده كنید، فكر مواد قوی و قلیایی را از سرتان بیرون كنید. استفاده از مایع ظرفشویی اغلب باعث شفافیت پارچه های مشكی می شود. 

 

هنگام شستشو، مواد نرم كننده را فراموش نكنید، چون كه پارچه های مشكی بعد از تماس با آب، خاصیت الكتریسیته پیدا می كنند و به لباس های شما می چسبند. این مواد كار شما را هنگام اتوكشی هم راحت می كند. 

 

هنگام پهن كردن چادر برای خشک شدن، آن را در معرض نور​مستقیم آفتاب قرار ندهید. این كار رنگ پارچه های مشكی را بور و كمرنگ می كند. 

 

ضمن آنكه چادر را به صورت مرتب و صاف پهن كنید و از چلاندن آن خودداری كنید، تا راحت تر اتو شود. 

 

تماس مستقیم اتو با چادر مشكی موجب می شود روی آن برق بیفتد، از این رو بهتر است از یک پارچه سفید نخی استفاده كنید. آن را روی چادر قرار دهید تا اتو مستقیما با چادر بر​خورد نكند. هنگام اتو كردن، اتو را در حالت بخار قرار دهید.

 

گردآوری: بخش مد بیتوته

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------