واکنشها به قطع شماری از درختان خیابان 'فلسطین' تهران در تعطیلات اخیر | شهرداری منطقه: بخاطر درخواستهای متعدد مردمی بود!
- مجموعه: اخبار اجتماعی
- تاریخ انتشار : سه شنبه, ۱۷ تیر ۱۴۰۴ ۰۹:۰۹

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: در روزهایی که هوای آلوده شهر نفس شهر و شهروندان را بریده در اهمیت حفظ درختان پایتخت بهعنوان «ریههای تنفسی شهر» کم گفته نشده است. درختانی که نه تنها با زیبایی بصری به شهرها جان میبخشند بلکه در رفع آلودگی هوا نیز بسیار موثرند.
اما اگر در روزهای اخیر گذر شهروندان به خیابان فلسطین که یکی از خیابانهای قدیمی و پردرخت تهران است افتاده باشد، با صحنههای غمانگیزی مواجه میشوند. این روزها دیگر این خیابان که تهرانیها آن را با جویهای عریض و درختان چنار سربه آسمان کشیدهاش میشناسند، تغییر شکل داده و میتوان غمگنانه گفت که در بهار آینده سبزی روشن برگهایش چشمها را کمتر مسحور میکند و در پاییز برگهای زرد و نارنجی درختان تنومندش، چشمها مثل گذشته نوازش نمیدهد.
در روزهای اخیر شمار قابلتوجهی از این درختان سر به فلک کشیده قطع شدهاند که این امر با واکنشهای اعتراضآمیز ساکنان و کسبه محدوده این خیابان همراه شده است.
در تماس خبرنگار ما با شهرداری منطقه برای اطلاع از قطع درختان این خیابان و درخواست گفتوگو با مسئول ذیربط به ارسال اطلاعیهای با این مقدمه اکتفا شد: «پیرو انتشار خبری در فضای مجازی مبنی بر قطع درختان زنده، کهنه و قدیمی در منطقه ۱۱ و تلاش برای کمرنگکردن خدمات شهرداری این منطقه برای رفاه حال شهروندان، روابط عمومی شهرداری منطقه 11 اطلاعیهای صادر کرد».
در این اطلاعیه آمده است: «رفع خطر درختان خشک شده حسب دستورالعملهای صادره به جهت جلوگیری از انتقال آفات و بیماریها به سایر درختان و همچنین عدم خسارت جانی و مالی به شهروندان با رای کمیسیون ماده ٧ از الزامات وظایف محوله میباشد. تاکید میگردد که این اقدام بنابر درخواستهای متعدد مردمی که از طریق سامانههای شهرداری به این منطقه میرسد و درخواست برای پاکسازی درختان آفتزده، انجام شده است.» این اطلاعیه ادامه میدهد: «علاوه براین، وقوع حوادث متعدد سقوط و شکستن درختان در ماههای اخیر که احتمال وقوع ضرر مالی یا جانی برای شهروندان را به همراه دارد، ضرورت رفع خطر این درختان خشک شده را بیش از پیش اهمیت میبخشد. ضمن آنکه برای این اقدام نقطه نظرات کارشناسان صاحب نظران اخذ شده است.»
در پایان این اطلاعیه آمده است: «بدون شک شهرداری منطقه 11 اهتمام ویژهای به کاشت نهال و تامین و افزایش سرانه فضای سبز کافی برای اهالی محله را داشته و از این مسئولیت خود به خوبی آگاه است.»
اما این اولین بار نیست که درختان این محدوده قطع میشوند و هر از گاهی این اتفاق تکرار میشود و هر بار نیز خشکیدگی و یا ابتلای درختان به انواع آفتها به عنوان علل این اقدام مطرح میشود بدون آنکه تدبیری برای حفاظت از درختان اندیشیده شود یا اقدام پیشگیرانهای صورت گیرد.
اگرچه خشک شدن درختان قدیمی و سر به فلک کشیده پایتخت ممکن است خطراتی را برای شهروندان به همراه داشته باشد اما وظیفه شهرداریها این است که از این ریههای شهر به خوبی محافظت کرده و پیش از این که درختان با انواع و اقسام آفات و بیماریها مواجه و در نهایت خشک و قطع شوند به آنها رسیدگی شود. اقدامی که به زعم کارشناسان در این سالها به خوبی صورت نگرفته است و ما شاهد خشک شدن و نابودی درختان پایتخت و در نهایت قطع آنها هستیم.
اندوه و نگرانی کسبه از قطع شماری از درختان
یکی از کسبه خیابان فلسطین در گفتوگو با خبرنگار «توسعه ایرانی» با ابراز اندوه و نگرانی از قطع شماری از درختان، یادآور شد: درختان را خشک میکنند و با بیل مکانیکی از ریشه درمیآورند.
وی با اشاره به اینکه قطع درختان در آستانه تعطیلات آخر هفته و تاسوعا، عاشورا و با استفاده از خلوت بودن خیابان انجام شد؛ گفت: اگر مردم باشند از قطع درختان ممانعت میکنند یا حداقل با اعتراض مانع سهولت کار میشوند.
برای قطع درختان خیابان فلسطین باید پیمایش میدانی انجام شود
محمد درویش، فعال محیط زیست با بیان اینکه برای مشخص شدن علت قطع درختان خیابان فلسطین باید پیمایش میدانی انجام شود، ادامه داد: به دلایل مختلف، درختها ضعیف و ضعیفتر میشوند، از درون میپوسند و در هنگام طوفان و بادهای شدید، در معرض افتادن قرار میگیرند. کافی است یکی از این درختان سقوط کند و روی یک خودرو یا عابر بیافتد؛ اتفاقی که معمولاً هر سال رخ میدهد و شهرداری ناگزیر به پرداخت دیه میشود. به همین خاطر شهرداری ریسک نمیکند و وقتی درختی را میبیند که وضعیت زیستی مطلوبی ندارد، آن را قطع میکنند تا چنین حادثهای رخ ندهد.
ساختوساز مداوم باعث قطع درختان شهر شده است
وی درباره برخی عوامل قطع درختان در خیابانهای تهران به ویژه درختان خیابان فلسطین، گفت: درباره قطع درختان در خیابان فلسطین در روزهای اخیر اطلاعی ندارم اما مهمترین دلیل آن، به نظر من این است که شبکه ریشهای این درختان، بهطور مداوم در اثر ساختوسازهایی که انجام شده، مجروح و قطع شده است از همین رو عملاً دیگر نمیتواند بهمیزان کافی غذا را به اندامهای هوایی درخت برساند.
شهرداری مستقلا اجازه قطع درختان را ندارد
این کارشناس محیط زیست گفت: البته شهرداری مستقلا اجازه قطع درخت را ندارد و باید نامهای به اداره منابع طبیعی استان تهران ارسال کند و دلایل خشکشدن درخت را شرح دهد. کارشناس منابع طبیعی حضور مییابد و اگر موضوع را تأیید کرد، مجوز قطع صادر میشود.
درویش تصریح کرد: اگر به درخت آب نرسد، یا آب فاضلاب، یا آب نامطلوب، یا پساب داده شود که معمولاً هم در این مناطق این اتفاق میافتد درختان بهمرور ضعیف و مستعد آفات میشوند، از درون میپوسند و استقرارشان در کنار خیابانها خطرناک و قطع آنها محتمل میشود.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره کمبود سرانه فضای سبز تهران گفت: روند موجود نشان میدهد که سرانهی فضای سبز تهران 16.1 متر مربع برای هر نفر است، در حالیکه استاندارد آن باید 25 متر مربع باشد. یعنی همین حالا نیز سرانهی فضای سبز پایینتر از حد مطلوب است و باید تلاش کنیم تا این سرانه را افزایش دهیم.
گونههای سازگار با اقلیم تهران هرچه سریعتر جایگزین شوند
این کارشناس محیط زیست تاکید کرد: بهویژه با توجه به آنکه تهران در معرض انواع آلودگی به ویژه آلودگی هوا و همچنین آلودگی صوتی قرار دارد و این درختان میتوانند در هر دو زمینه، نقش تعدیلکننده داشته باشند؛ لازم است با مشورت متخصصان در سازمان منابع طبیعی، مؤسسهی تحقیقات جنگلها و مراتع، و بخش تحقیقات جنگل، گونههای مناسب و سازگار با اقلیم تهران هرچه سریعتر جایگزین شوند تا بتوان از کاهش سرانهی فضای سبز جلوگیری کرد.