پسران کی به بلوغ می رسند؟
- مجموعه: مشاوره خانواده
بلوغ پسران از چه سنی اغاز می شود؟
سن بلوغ برای پسران از چه زمانی شروع می شود؟
شاید شما هم بخواهید بدانید که بلوغ پسران چه سنی است؟ زمان شروع بلوغ در افراد خیلی با هم فرق دارد. به هر حال ، بلوغ اغلب در سنین ۱۲ تا ۱۶ سالگی در پسران اتفاق می افتد. هر دو عامل ژنتیکی و محیطی در زمان بلوغ دخالت دارند هستند. چربی بدن و یا ترکیب بدن هم امکان دارد در تنظیم آغاز بلوغ نقشی داشته باشد.
بلوغ با رشد ویژگی های جنسی ثانویه و رشد سریع همراه است
پزشکان به طور کامل زمان آغاز بلوغ را متوجه نمی شوند. تعدادی از عوامل به احتمال زیاد آغاز آن را تعیین می کنند. یک تئوری پیشنهاد می کند که رسیدن به وزن حیاتی یا ترکیب بدن امکان دارد در آغاز بلوغ نقشی داشته باشد. افزایش چاقی کودکان امکان دارد مربوط به آغاز بلوغ کلی در ابتدای جمعیت در سالهای اخیر باشد.
عوامل ژنتیکی به احتمال زیاد در زمان بلوغ دخالت دارند و علاوه بر این ، ژنی شناسایی شده است که به نظر می رسد برای رشد طبیعی بلوغ خیلی اهمیت دارد. ژن معروف به GPR54 پروتئینی را رمزگذاری می کند که به نظر می رسد در ترشح GnRH به وسیله هیپوتالاموس اثر دارد. کسانی که نسخه عملیاتی از این ژن ندارند، نمی توانند به صورت عادی وارد بلوغ شوند.
(بیشتر بخوانید: مشکل با قیافه در بلوغ)
بلوغ در پسران
در پسران، بلوغ با بزرگ شدن بیضهها و کیسه بیضه شروع میشود. اندازه آلت تناسلی مرد هم افزایش پیدا می کند و پسران دچار موی عانه میشوند. بیضههای پسر هم آغاز به تولید اسپرم میکنند. ترشح مایع منی که دارای اسپرم و مایعات دیگر است، انزال نامیده میشود. در دوران بلوغ، آلت تناسلی در پسر قادر به تخلیه منی و اشباع ماده است.
نخستین انزال پسران یک مرحله مهم در رشد آنها است. به صورت متوسط، نخستین انزال پسران در سن ۱۳ سالگی رخ می دهد. انزال بعضی اوقات در موقع خواب اتفاق میافتد (احتلام). این رخداد به عنوان انتشار شبانه شناخته میشود. بیشتر پسران نوجوان درسن ۱۳ یا ۱۲ سالگی خودارضایی را تجربه میکنند.
تغییرات بدنی در طول بلوغ
تستوسترون خصوصیات کلی بدن مردانه را به وجود می آورد و سبب تغییراتی در اندامهای جنسی و همینطور خصوصیت های جنسی ثانویه در پسران میشود.
- تغییرات در آلت تناسلی، کیسه بیضه و بیضه ها
این سه بخش در سن 20 سالگی تقریبا تا 8 برابر رشد میکند. مجراهای داخلی و غدد سیستم تولید مثل هم در طی بلوغ افزایش پیدا میکند. پسران معمولا نعوظ یا سفت شدن آلت تناسلی خود را تجربه میکنند. همینطور خروج غیرارادی اسپرم در طول خواب که معمولا با رویاهای جنسی همراه است اتفاق میافتد. اولین انزال در 12 تا 16 سالگی رخ می دهد.
این فرایندها میزان میل جنسی را به سرعت افزایش میدهند. در صورت عدم تخلیه مناسب، این انرژی سبب بالا رفتن میزان خود ارضایی مردان و اعتیاد به آن میشود که میتواند در آینده عملکرد جنسی فرد را دچار اختلال کند.
- تغییرات در رشد موها
موها در زیر بغل و اطراف قسمت تناسلی پسران رشد میکنند. اول نازک و مستقیم است، ولی با افزایش سن ضخیمتر و کشدارتر میشوند. موهای بازوها و پاهای فرد هم ضخیمتر و تیرهتر شده و موهای جدیدی روی چانه و لب فوقانی پسران آشکار می شود.
امکان دارد در مواقعی تصمیم بگیرند موهای صورت خود را بتراشند، این مورد نیز مشکلی به وجود نمی آورد. هر مردی با دیگری فرق دارد و بعضی از آنها موهای بیشتری نسبت به دیگران خواهند داشت.
- رشد پستان
هنگامی که پسرتان در ابتدای بلوغ قرار دارد، امکان دارد بافت پستان او برای یک یا دو سال قدری متورم گردد، چون بعضی از هورمون های او به استروژن تبدیل می شوند. در بیشتر پسران، این مورد موقتی است و بیش از اندازه نیست، ولی در بعضی از پسران، این کار می تواند واضح تر باشد، به ویژه اگر آنها دارای اضافه وزن باشند.
چنانچه به نظر می رسد قسمت سینه فرزند شما بیش از اندازه متورم است یا تورم پیش از بلوغ یا پس از بلوغ اتفاق افتاده است، بهتر است با پزشک مشورت کنید. امکان دارد یک مشکل پزشکی به جای هورمون ها سبب به وجود آمدن این تورم شود.
- تغییرات صدا
در دوران بلوغ تارهای صوتی پسران رشد میکند و حنجره آنها بزرگتر میشود. این سبب میشود صدای نوجوان دورگه شده یا صدای جیرجیر به وجود آورد. زمانی که این اتفاق افتاد، صدای او عمیقتر به نظر میرسد و بیشتر مانند صدای یک مرد میشود.
- تغییرات در پوست
پوست در سراسر بدن ضخیمتر میشود. غدد سبابه یا چربی دار در پوست مقدار زیادی ماده سبوم را ترشح میکند که این ماده روغنی و چرب، سبب براق شدن مو و پیشگیری از خشک شدن پوست میگردد. علت خیلی از جوشهای صورت و بدن در دوران بلوغ همین تغییرات پوستی است. جوشها یکی از شایع ترین خصوصیتهای بلوغ پسران است. بدن با این میزان بالای تستوسترون در طول سالها سازگار میشود، و کم کم جوشها از بین میرود.
- تغییرات در رشد عضلات
جرمها و تودههای عضلانی افزایش پیدا میکند. عضلات در مردان حدود 50 درصد بیشتر از زنان رشد پیدا میکند.
- تغییرات در رشد استخوان ها
رشد استخوانها به صورت قابل توجهی با افزایش میزان تستوسترون ضخیمتر میشوند. مقدار کلی استخوانها افزایش پیدا میکند. همین طور سبب باریکتر و درازتر شدن استخوان لگن میشود. به صورتی که شکلی شبیه قیف را به وجود می آورد، ولی در زنان به شکل تخم مرغی در میآید تا برای باروری مناسب شود. همین تغییرات در استخوان بندی و بافت عضلانی سبب افزایش شدید قد و وزن میشود.
- تغییرات در اندامهای خارجی
در پسران نخست اعضای داخلی صورت مانند دماغ و لبها و بعد همه صورت رشد میکند. همینطور دستها و پاها زودتر از بدن رشد میکند. به همین علت است که شکل ظاهری بدن و صورت در دوران بلوغ ناهماهنگ است و خیلی از پسران از این شکل ظاهری خود بسیار ناراحت میشوند. داشتن مشکل با قیافه در بلوغ در بین پسران بسیار رایج است.
- تغییرات در اندامهای داخلی
همزمان با بلوغ رشد حجم مغز هم آغاز میشود. بالا رفتن کارکرد سلولهای عصبی و حجم مغز سبب رشد تفکر انتزاعی و دیگر مسائل روانشناختی میشود. همینطور با رشد حجم و ظرفیت ششها و قلب، ضربان قلب کاهش پیدا کرده و تنفس کوتاهتر و عمیقتر میشود. بقیه اعضای داخلی بدن مانند کلیهها، معده و روده هم به همان نسبت رشد میکند.
- تغییرات در خون
تستوسترون تولید گلبولهای قرمز خون را افزایش میدهد. به همین علت مقدار و نسبت گلبولهای قرمز خون در مردان بیشتر از زنان است.
- تغییرات در میل جنسی
تستوسترون سبب بیداری غریزه و میل جنسی میشود. به جز این، خیلی از تغییرات روان شناختی در دوران بلوغ رخ می دهد. در دوران بلوغ جنبههای ذهنی و خلق خوی فرد به شدت تحت تأثیر قرار میگیرد.
- نوسانات خلقی
پسران نیز مانند دختران به لطف تغییرات هورمونی، جسمی و عاطفی که تجربه می کنند ، امکان دارد دچار مشکلات مربوط به خلق و خو شوند. صبور باشید و درک کنید که این هم بگذرد.
گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته