چگونه مادر بزرگ و پدربزرگ خوبی باشیم؟
- مجموعه: والدین موفق
برای مادر بزرگ و پدربزرگ خوب بودن چه باید کرد؟
آشنایی با اصول نوه داری
- پدربزرگ و مادربزرگها برای نوه هایشان هدایای زیادی بدون هیچ دلیلی میگیرند. این هدیهها شرایطی را برای این فرزندان به وجود می آورد که چنانچه والدین بخواهند برای فرزند برنامه تنبیهی یا تشویقی بگذارند اثری نخواهد داشت و بچه از چیزی که می گیرد خوشحال نخواهد شد چون او بدون هیچ سعی و تلاشی هدایای زیادی از شما میگیرد و انگیزهای برای بهتر بودن و دریافت آنچه احتیاج دارد، پیدا نمیکند.
سفارش میکنیم پدربزرگها و مادربزرگها چنانچه چیزی برای نوه خود می خرند، حتما یک مناسبت یا دلیل منطقی، داشته باشد. ضمنا هدیهای که میدهید مناسب آن مناسبت باشد؛ مثلا، برای چیزهای کوچک نباید هدایای گرانقیمت به فرزند بدهید.
این کار سبب میشود او در مناسبتهای مهمتر توقع بیشتری داشته باشد و هیچ وقت راضی نشود. چنانچه احساس میکنید هدیهای که میخواهید تهیه کنید میتواند با شیوه تربیتی و زندگی او مشکل به وجود آورد، حتما پیش از خرید یا پیش از اینکه قولی به نوهتان بدهید با پدر و مادر او مشورت کنید؛ مثلا خریدن یک گوشی همراه برای نوهتان یا تهیه یک سیدیپلیر یا کامپیوتر امکان دارد برنامه غذایی، خواب و درس خواندن او را تحت تاثیر قرار دهد.
- یک نکته دیگر درباره پدربزرگها و مادربزرگهای زمان امروز آن است که چون بیشتر پدر و مادر ها هر دو شاغلاند، فرزندان وقت زیادی را با پدر و مادربزرگشان میگذرانند این کارکرد یکسان شما و والدین فرزند سبب میشود تربیت او در مسیر بهتری قرار گیرد.
عکس العمل رفتاری شما در روبرو شدن با یک رفتار مخصوص باید درست مثل والدین او باشد در غیر این صورت کودک دچار مشکلات جدی میشود. در این مورد بهتر است بچه خانواده از والدین خود در مورد قوانین مشخص شده خواهش کند پدر و مادرش به طور مثال در روبرویی با فریاد کشیدن یا فحش دادن فرزند او را نادیده بگیرند و مثلا نگویید: «وای چه کار بدی.» اگر چنانچه پسر خانواده به والدین خود این موارد را بگوید بهتر از این است که عروس خانواده آنها را بگوید.
یک پدربزرگ و مادربزرگ ها باید بدانند همان گونه که برای فرزندان خود نقش الگو بوده اند، نوهها هم از آنها الگوبرداری میکنند. حرف هایی که شما در مورد والدین کودک می زنید و یا رفتاری که در خانهتان انجام میدهید به زودی به وسیله نوه شما یاد گرفته میشود و به خودتان برمیگردد.
چنانچه امروز در مورد روسریای که عروس یا پسرتان خریده است بگویید: «خجالت نکشیدند برایم یک روسری پنج هزار تومانی خریدند؟!» و این هدیه را به صورت مادی میسنجید، به نوه خود یاد می دهید که چه درباره شما و چه درباره دیگران، موقع هدیه گرفتن، به جای تشکر از لطف او و دقت به بار معنوی هدیه، به طور مثال بگوید که: «این توپ را از سر کوچه خریدی؟ سههزار تومان بود؛ نه؟!»
- بعضی وقتها والدین از اینکه فرزند آنها مسائل داخل منزل را به والدین آنها خبررسانی میکند، شکایت دارند. دلیلش ممکن است این باشد که پدربزرگ و مادربزرگ از بچه ها می خواهند که که همه چیز را به آنها بگویند و این تخلیه اطلاعاتی را در کودک نهادینه کردهاند. فراموش نکنید این بچهها، به زودی تمام اسرار خانه شما را به دیگران و به خصوص والدین خود می گویند.
- یک موضوع دیگر برای پدر و مادربزرگهای امروزی مساله غذا خوردن نوههاست. آنها زمان بسیاری از روز را با فرزندان میگذرانند و به علت علاقهای که به نوههای خود دارند همیشه سعی میکنند که غذایی که آنها دوست دارند را تهیه کنند.
بعضی اوقات میبینیم مادربزرگ سه نوع غذا می پزد و به طور مثال میگوید: «رضا گوشت دوست ندارد، لیلا فقط ماکارونی میخورد و برای خودمان هم عدسی پختم!» این رفتار نادرستی است؛ چون بچه عادت میکند همیشه غذای مورد دلخواهش را بخورد و البته این امکان ندارد. باید به او یاد بدهید که سلیقه تو نیز درست به همان اندازه دیگران اهمیت دارد.
- متاسفانه بعضی وقتها میبینیم نوهها در خانه پدر و مادربزرگ ریاست میکنند اینکه کجا بروند، کی تلویزیون تماشا کنند، غذا چه چیزی باشد و در همه چیز نفر اول بودن او را میرساند. این روش برخورد بدترین کاری است که شما به عنوان پدربزرگ و مادربزرگ میتوانید انجام دهید. الان او کوچکتر است و باید همان گونه که درباره بچه های خود قوانینی داشتید، برای او نیز رعایت کنید، در غیر این صورت بیقانونی و قدرت اول را به او دادن باعث بدبختیاش در بزرگسالی می گردد.
شما باید مطابق و هم سو با والدین نوهتان پیش بروید. نگذارید بچهها قوانین را زیر پا بگذارند. چنانچه تنها به عنوان مراقب بچه از او نگهداری کنید او احساس میکند شما توان تصمیمگیری و مدیریت مسائل را ندارید.
- اگر قرار باشد در برابر رفتارهای او هیچ کاری نکنید و بگویید شب که مادر یا پدرت آمد گله رفتارهای اشتباه تو را میکنم، کودک نقش و ارزش شما را پایینتر از آنچه در ذهن دارد میبیند. ناخواسته رابطه او را با والدیناش مخدوش خواهید کرد.
- نکته بعدی راجع به مقایسه کردن نوههاست. شما به عنوان پدربزرگ یا مادربزرگ حق دارید بعضی از نوهها را بیشتر دوست د اشته باشید ولی نباید این محبت را در نزد دیگران یا جمع نوههای دیگر بگویید. با این حرفها اول اینکه ارتباط نوهها را با یکدیگر خراب میکنید. دوم مانع رشد نوهای که دوست دارید، میشوید. مقایسه هر فردی با خودش باعث رشد او میشود ولی مقایسه افراد با دیگران باعث درجا زدن و پسرفت آنها می شود.
- نکته مهم دیگر برای اینکه پدر و مادربزرگ خوبی باشید حفظ احترام خودتان است. فکر نکنید حد و مرز نداشتن صمیمیت (اینکه اجازه بدهید نوه هر شوخیای با شما بکند و یا هر حرفی را به شما بزند) علامت محبت است. هر اندازه هم که نوهتان را دوست داشته و با او صمیمی باشید، باز باید احترام خودتان را حفظ کنید. در هر سنی که هست، هرگز نباید اجازه بدهید کلام و رفتار زشتی در مقابل شما بگوید یا انجام بدهد.
گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته