احکام صله رحم با خویشاوند بی حجاب
- مجموعه: احکام دینی
حکم صله رحم با خویشاوند بی حجاب
اهمیت صله رحم در اسلام :
قبل از ورود به بحث اصلی، لازم است به اهمیت صله رحم در اسلام اشاره کنیم. صله رحم به معنای ارتباط برقرار کردن و احسان کردن به خویشاوندان است و در قرآن کریم و روایات اسلامی بر آن تأکید فراوانی شده است. از جمله فواید صله رحم میتوان به افزایش برکت در زندگی، طول عمر، گسترش محبت و الفت در خانواده و جامعه و همچنین کسب رضایت خداوند اشاره کرد.
حکم صله رحم با خویشاوند بی حجاب :
در مورد حکم صله رحم با خویشاوند بی حجاب، دیدگاههای مختلفی وجود دارد. برخی بر این باورند که باید ارتباط با چنین فردی قطع شود و برخی دیگر معتقدند که باید صله رحم را ادامه داد و با گفتار و رفتار نیکو سعی در هدایت او کرد.
رفت و آمد با خویشاوندان بی حجاب و اهل گناه :
در مورد رفت و آمد با خویشاوندانی که بی حجاب هستند یا اهل گناه، باید توجه داشت که این رفت و آمد ممکن است موجب ارتکاب گناه و یا تأیید آن شود. به عنوان مثال، اگر خویشاوند بی حجاب در مجلسی حضور داشته باشد، ممکن است باعث شود که فرد از نظر اخلاقی و دینی دچار انحراف شود.
همچنین، اگر خویشاوند اهل گناه در مجلسی حضور داشته باشد، ممکن است باعث شود که فرد از انجام اعمال صالح و واجبات دینی خود باز بماند. در این صورت، قطع رحم موقتی جایز است و صله رحم با احوالپرسی و پیغام فرستادن از طریق تلفن یا نامه محقق می شود.
بنابراین، در مورد رفت و آمد با این افراد باید با احتیاط عمل کرد و در صورتی که احتمال می رود که این رفت و آمد موجب ارتکاب گناه شود، باید آن را ترک کرد. در اینجا چند راهکار برای کاهش احتمال ارتکاب گناه در هنگام رفت و آمد با خویشاوندان بی حجاب و اهل گناه ارائه می شود:
• حضور در مجالس مختلط را محدود کنید. اگر مجبور به حضور در مجالس مختلط هستید، سعی کنید از تماس چشمی با نامحرمان خودداری کنید.
• به اعضای خانواده خود توصیه کنید که حجاب اسلامی را رعایت کنند.
• با اعضای خانواده خود در مورد مسائل دینی و اخلاقی صحبت کنید و آنها را به انجام اعمال صالح و واجبات دینی تشویق کنید.
• با رعایت این راهکارها می توان از ارتکاب گناه در هنگام رفت و آمد با خویشاوندان بی حجاب و اهل گناه جلوگیری کرد.
پرسش و پاسخ مراجع درباره احکام صله رحم با خویشاوند بی حجاب :
پرسش : خانواده همسر بنده به موازین حجاب پایبند نیستند، در مهمانی ها خانم ها لباس های بدن نما پوشیده و دائماً روسری از سرشان می افتد، و نامحرم ها با هم دست می دهند. در مراسم عروسی هم به صورت مختلط و بدون حجاب می رقصند، تکلیف من و همسرم در رفت و آمد با این اقوام و حضور در این مجالس با توجه به این که چشم ما هم به نامحرمان بدون حجاب می افتد، و دائماً گناه صورت می گیرد چیست؟ آیا قطع رحم جایز است؟
پاسخ آیت الله خامنه ای : اگر حضور در آن مجلس موجب ارتکاب گناه و یا تأیید آن باشد یا نهی از منکر متوقف بر خروج از آن مجلس یا شرکت نکردن در آن باشد، باید آن مجلس را ترک کرده و یا شرکت ننمایید و صله رحم متوقف بر مراوده و رفت و آمد نیست و با احوالپرسی و پیغام فرستادن از طریق تلفن یا نامه هم محقق میشود.
صله رحم با بستگان گناهكار :
پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : هرگاه ادامه رابطه با آنها مفسده داشته باشد و يا ترك آن موجب نهى از منكر آنان شود مىتوان موقّتآ آن را ترك كرد. در غير اين دو صورت، بايد در حدّ واجب صله رحم كرد، و در عين حال امر به معروف و نهى از منكر با زبان خوش فراموش نشود.
پرسش : صله رحم با اقوام بی دین و گناهکار چه حکمی دارد؟ آیا باید آن را فراموش کرد؟ اگر هنگام حضور ما گناه انجام بدهند چه؟
پاسخ آيت الله سيستانی : صله رحم را نباید ترک کنید ولی معنای صله رحم دید و بازدید نیست بلکه عدم قطع رابطه است و به هر حال باید سعی در هدایت آنان داشته باشید.
پرسش : در صورت بی حجابی ارحام، و عدم وجود شرایط نهی از منکر، باز هم صله رحم واجب است؟
پاسخ آیت الله مکارم شیرازی : در صورتی که سبب امضای اعمال آنها نشود، باید صله رحم را به جا آورد، و تا آنجا که ممکن است با زبان خوش، امر به معروف و نهی از منکر کرد.
نتیجه گیری :
در نهایت، تصمیمگیری در مورد نحوه برخورد با خویشاوند بی حجاب، به عهده خود فرد است و باید با مشورت با افراد آگاه و باتجربه اتخاذ شود. اما به طور کلی، میتوان گفت که حفظ ارتباط با اقوام و تلاش برای هدایت آنها، رویکردی مطلوبتر و اسلامیتر است.
گردآوری: بخش مذهبی بیتوته