تازه های متفرقه دینی

شرایط سکونت زن در طلاق رجعی

حکم شرعی سکونت زن در خانه زوج در عده طلاق

حکم شرعی سکونت زن در خانه زوج در عده طلاق آیا زن در زمان عده طلاق می تواند در منزل زوج سکونت کند…

قاب قوسین چیست و تفسیر آن در سوره ی نجم



قاب قوسین, قاب قوسین چیست, تفسیر قاب قوسین در قرآن

قاب قوسین چیست و تفسیر آن در سوره ی نجم

 

درباره قاب قوسین:

مسئله ی معراج پیامبر اسلام (ص) از مباحث مهم و دارای ابعاد متعدد است. که در سوره ی نجم به آن اشاره شده است. یکی از این موضوعات قاب قوسین است که در ادامه این مطلب بیتوته به صورت خلاصه به آن می پردازیم.

قاب قوسین چیست ؟

قاب قوسین. [ ب ِ ق َ س َ ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) مقدار دو کمان. ( غیاث اللغه ) ( آنندراج ). به قدر دو کمان و بعضی گفته اند قاب مابین مقبض و سیة است و هر کمانی را دو قاب است. مأخوذ از آیه قرآن کریم : فَكَانَ قَابَ قَوْسَيْنِ أَوْ أَدْنَىٰ. ( سوره نجم آیه 9). (یعنى جبرئیل پس از ظاهر شدن بر فراز آسمان، به سوى پیامبر صلى الله علیه و آله پیشروى كرد تا آنكه رسید و در هوا به او آویزان شد.

 

سپس به سمت او خم شد و به فاصله دو کمان یا حتی بیشتر نزدیک شد. مفسران عموماً قباقوسین را به معنای دو کمان گرفته اند، ولی عبدالله بن عباس و عبدالله بن مسعود قوس را به معنای ذره (طول بغل، ذراع) گرفته اند و کلمات کما قبا قوسین را تفسیر کرده اند. گفت که فاصله بین آنها فقط به دو دست کاهش یافته است. و از آنجایی که تمام کمان ها از نظر طول برابر نیستند، فاصله تقریبی با دو طول کمان یا حتی نزدیکتر بیان شده است.).

 

در اصطلاح عرفاء؛ جرجانی گوید: قاب قوسین مقامی است بلند و آن مقام قرب اسمائی است که مقابله میان اسماء الهی و دوگانگی آنها معتبر و محرز است در دائره امر الهی که عبارت است از دائره وجود چون ابداء و اعاده، نزول و عروج، فاعلیت و قابلیت. و آن اتحاد با حق است با بقاء تعین و تمیز که از آن در عرف ایشان تعبیر شود به اتصال، و بالاتر از این مقام اوادنی است و آن مقام احدیت عین و جمع آن است که تعیین و تمیز نیز برداشته شود و دوگانگی اعتباری به کنار رود و اینجا مرحله فناء محض و طمس کلی همه رسوم است.

 

معنای دقیق قاب قوسین او ادنی

در پایان توجه به این نکته لازم است که معنا و مقصود دقیق از «قاب قوسین او ادنی» چیست؟ زیرا آنچه تاکنون گفته شده به‌صورت کلی این بود که این جملات اشاره به مقامات معنوی و تقرب رسول گرامی اسلام در شب معراج به حضرت حق دارد؛ اما معنای دقیق این جملات بیان نشده است. در مورد بیان دقیق تر این آیات می گوییم؛ مفسران از نظر لغوی برای «قاب قوسین» چند احتمال بیان کردند:

 

• احتمال اول

یکی این که «قاب» به معنای مقدار است و «قوسین» نیز تثنیه قوس است و قوس به معنای کمان (وسیله‌ای معروف برای تیر اندازی) است ظاهراً منظور این است که اگر دو کمان را از طرف زه به هم بچسبانیم شکل دایره درست می شود؛ در نتیجه قاب قوسین یعنی مقدار قطر دایره کمان.

 

• احتمال دوم

احتمال دیگر این‌که قوس به معنای چیزی که مقیاس و معیار برای اندازه‌گیری است و چون در آن زمان ذراعِ دستِ انسان، مقیاس برای اندازه گیری طول بوده است؛ بنابراین، قاب قوسین به معنای مقدار دو ذراع است.

 

• احتمال سوم

احتمال دیگر این‌که قاب به معنای مقداری از کمان است؛ یعنی فاصله میان دستگیره کمان تا نوک آن که زه بسته می‌شود. در این صورت قاب قوسین مقدار نیم دایره کمان است که در حقیقت دو ربع دایره کمان است.

 

قاب قوسین در معراج پیامبر, از قاب قوسین چه می دانید, همه چیز درباره ی قاب قوسین

قاب قوسین در آیه ی 9 سوره نجم

 

معنای قاب قوسین و اوادنی در داستان معراج چیست؟

پرسش : خداوند در سوره نجم آیه 9 می فرماید حضرت محمد (ص) کیلومترها سیر کرد تا رسید به یک قدمی خدا!. خوب اگر یک قدم دیگر بردارد (منظور مکانی نیست معنوی است) که (نعوذ بالله) خدا می شود! تفسیر مجمع البیان این آیه را به خوبی تفسیر کرده، ولی تفسیر نمونه از پیغمبر(ص) خدا ساخته و تفسیر نور هم که جمع بین تفسیرهای قدیم می کند و تفسیر المیزان هم که مثل دیگر آیات جمله ها چینش می کند و نتیجه گیریِ مفید ندارد.

 

اکنون تکلیف چیست؟ در ضمن ما در اسلام خوانده بودیم که سیر الی الله پیغمبر (ص)، در بهشت هم ادامه دارد! بنابر این پیغمبر اگر فقط یک قدم با خدا فاصله داشته باشد و آن یک قدم را در برزخ از 1400 سال پیش تا حالا برداشته باشد، مساوی شده با خدا!

 

پاسخ : شناخت حقیقت معراج، تا حدود زیادی وابسته به انسان شناسی است؛ انسان موجود جامعی است که دارای همه مراتب هستی است؛ به اندازه برخورداری از صفای باطن با مراتب هستی ارتباط و اتصال برقرار می کند. با مرتبه تجرد عقلانی خود حقایق و موجودات مجرد عقلی محض را مشاهده می کند و با مرتبه ی خیالی و مثال متصل خود با عالم خیال منفصل وصل و متحد می شود. اهل معرفت تقریباً اتفاق نظر دارند که منظور از «قاب قوسین» رسیدن به مرتبه واحدیت است و منظور از «او ادنی» رسیدن به مرتبه احدیت است.

 

البته انسان به هر مرحله ای که برسد مخلوق و بنده است؛ زیرا تفاوت بین خدا و غیر خدا -هرچند آن غیر خدا، پیامبر باشد- مانند تفاوت بین صفر و بی نهایت است؛ یعنی این یک گام یا دو گام مانند فاصله مکانی نیست که در طول زمان طی شود؛ بلکه فاصله به گونه ای است که محال است برداشته شود؛ زیرا ماسوی الله(غیر خدا) حقیقت وجود و ذات آنها عین فقر و احتیاج است؛ حقیقت وجود پیامبر و همه موجودات، جز وابستگی و تعلق به ذات متعالی حق چیز دیگری نیست، بلکه دست یابی به مقامات در اثر این است که خود را همیشه محتاج خدا می بینند و تمام توجه خود را منعطف به ذات بی پایان خدا می‌ کنند.

 

گردآوری : بخش مذهبی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------