معرفی رشته روابط بین الملل و گرایش های آن
- مجموعه: معرفی رشته های تحصیلی
همه چیز درباره رشته روابط بین الملل
تاریخچه رشته روابط بین الملل
پس از روبرو شدن با پیامدهای جنگ جهانی اول بسیاری از محققان، دانشمندان و به طور کلی تر بشریت به دنبال پیدا کردن ریشه های مشکلات و نحوه رفتار صحیح دولت ها در سطح جهانی بودند. بدین ترتیب رشته روابط بین الملل برای بررسی و یافتن دلایل رفتار دولت ها و مجامع بین المللی در عرصه جهانی به وجود آمده است و گذر سال ها زمان و اتفاقاتی همچون جنگ جهانی دوم جایگاه ویژه ای برای این رشته ایجاد کرده است.
روند تکامل رشته روابط بین الملل بسیار سریع بوده است و تا کنون مدل های فکری، راه کار و نظریه های بسیاری برای درک مسائل بین المللی توسط کارشناسان ارائه شده است.
رشته روابط بین الملل در ایران کمی دیرتر از کشورهای غربی رواج یافته است و تا سال ۱۴۰۰ نیز نتوانسته است مانند سایر زیر شاخه های رشته حقوق جایگاه مناسبی کسب کند؛ این در صورتی است که بهره مندی از این علم می تواند تاثیرات مثبت بسیاری در شرایط کشور داشته باشد.
البته جالب است بدانید این رشته ریشه در زمان یونان دارد و روابط بین الملل به عنوان یک فعالیت سیاسی از از توکودیدس، مورخ یونانی آغاز شده است و سر انجام در اوایل قرن بیستم تبدیل به یک رشته مستقل دانشگاهی در علوم سیاسی شده است اما در اصل علمی میان رشته ای به حساب می آید.
اهداف رشته روابط بین الملل
دانشجویان این رشته به مطالعه روابط میان کشورها و نقش کشورهای مستقل، سازمان های بین دولتی یا سازمان های غیر دولتی جهانی، سازمان های مردم نهاد و شرکت های چند ملیتی می پردازند و سیاست های خارجی یک دولت را تعیین یا بررسی می کنند.
این رشته مانند سایر علوم ساسی مواد فکری خود را از رشته های اقتصاد، تاریخ، حقوق بین الملل، فلسفه، جغرافیا، جامعه شناسی، انسان شناسی، جرم شناسی، مطالعات جنسیت، فرنگ شناسی، روانشناسی و مطالعات فرهنگی گرفته و با هدف درک مسائلی مانند جهانی شدن، اقتصاد سیاسی بین الملل، امنیت بین الملل، پایداری زیست محیطی، ملی گرایی، حقوق بشر، امنیت انسانی، مداخله خارجی، گسترش سلاح های هسته ای و تروریسم می باشد.
مقاطع تحصیلی رشته روابط بین الملل
رشته روابط بین الملل با سه سطح در دانشگاه ها تدریس می شود که عبارتند از:
• دوره کارشناسی روابط بین الملل
رشته روابط بین الملل پس از انقلاب اسلامی در ایران با اهدافی همچون تربیت کادر سیاسی متخصص و متعهد به مکتب اسلامی برای فعالیت در سازمان مرکزی امور خارجه یا نمایندگی و سفارت های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور، تحقیق و بررسی در حوزه مرتبط، پیشرفت وزارت امور خارجه و نهادهای تابعه با فرهنگ و سیاست هارجی در جوامع مختلف بین المللی ایجاد شده است و هم اکنون دانشگاه ها
• کارشناسی ارشد روابط بین الملل
مقطع کارشناسی ارشد برای این رشته به چهار گرایش تقسیم می شود که عبارتند از:
۱. حقوق بین الملل
پیچیده تر شدن مسائل و روابط میان اشخاص و ملت ها باعث شده است مسائل حقوقی نیز شکلی جدید به خود بگیرند. بدین ترتیب ضرورت وجود فارغ التحصیلان در این رشته حس می شود و گرایشی مخصوص حقوق بین الملل برای فوق لیسانس روابط بین الملل ایجاد شده است.
۲. سیاست بین الملل
سیاست بین الملل نیز همانطور که از نامش پیداست برای بررسی و کشف علت رفتار دولت ها و تاثیرات آنها در سطح جهانی ایجاد شده است و پس از جنگ جهانی دوم کشورهای بسیاری توجه خاصی به آن دارند.
۳. اقتصاد بین الملل
بررسی موضوعات اقتصادی در عرصه بین المللی و جهانی از گرایش های روابط بین الملل در دوره کارشناسی ارشد می باشد.
۴. سازمان های بین المللی
گرایش چهارم روابط بین الملل در مقطع فوق لیسانس سازمان های بین الملل می باشد.
- برنامه درسی کارشناسی ارشد روابط بین الملل
تعداد کل واحدها : 32 واحد
دروس اجباری : 16 واحد
دروس انتخابی : 12 واحد
پایان نامه : 4 واحد
با توجه به دفترچه انتخاب رشته ارشد ۹۵ دانشگاه های اصفهان، تهران، تربیت مدرس، رازی، شهید بهشتی، دانشگاه بین المللی امام خمینی، دانشگاه گیلان، فردوسی، یزد و... در این مقطع پذیرش دارند.
• رشته روابط بین الملل در سطح دکترا
همانطور که متوجه شدید این رشته به صورت مستقل در دانشگاه ها تدریس می شود و دانشجویان قادرند از زمان ورود به دانشگاه تا مقطع دکترا پیش بروند اما در ایران تنها برخی دانشگاه ها از جمله دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه تهران و دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات این رشته را ارائه می دهند.
بازار کار و آینده رشته روابط بین الملل
همانطور که متوجه شدید کشورهای بسیاری برای رشته روابط بین الملل ارزش بالایی قائل اند؛ بدین ترتیب با یادگیری این علم می توانید در هرجای که دوست داشتید مشغول به کار شوید.
فارغ التحصیلان رشته روابط بین الملل می توانند به عنوان پژوهشگر یا استاد دانشگاه فعالیت کنند. همچنین برخی شغل ها غیر مستقیم به این رشته مربوط هستند که عبارتند از:
• مدیر انتشارات
• مدیر روابط عمومی
• خبرنگار یا روزنامه نگار
• نویسنده
• سر دبیر
• فعالیت در سازمان های بین المللی
• فعالیت در شرکت های چند ملیتی
• استخدام در کمپانی های جهانی
گردآوری:بخش علمی بیتوته