معرفی رشته صنایع شیمیایی



صنایعی که در آنها واکنش های شیمیایی انجام می شود صنایع شیمیایی نامیده می شود. بنابراین بسیاری از صنایع را شامل می شود مثل صنایع غذایی، صنایع تولید لوازم خانگی، داروسازی، پتروشیمی، الیاف مصنوعی، مواد بهداشتی و آرایشی. در صنایع شیمیایی فرایندهایی مانند برهمکنش ماده و انرژی و نیز تغییرات و تبدیل های حاصل در مواد انجام می شود.

 

صنایعی که در آنها واکنش های شیمیایی انجام می شود صنایع شیمیایی نامیده می شود

 

رشته ی صنایع شیمیایی تلفیقی از شیمی و مهندسی شیمی است که دانش آموختگان این رشته علاوه برخواندن دروس نظری با آزمایشگاه های مربوط به مهندسی شیمی نیز آشنا می شوند. که علم شیمی به عنوان یکی از علوم پایه، زیربنای علوم مختلفی همچون بیولوژی، بیوتکنولوژی، پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و رشته های متعدد مهندسی است.

 

صنایع شیمیایی عبارت از صنایعی است که در آنها واکنش های شیمیایی انجام می گیرد. بنابراین طیف گسترده‌ای از صنایع را در برمی‌گیرد که از آن جمله می‌توان به صنایع غذایی، داروسازی، پتروشیمی، الیاف مصنوعی، مواد بهداشتی و آرایشی و صنایع تولید لوازم خانگی اشاره کرد.

 

درسده حاضر صنایع شیمیایی با پیشرفت های اعجاب انگیزی همراه شده و توسعه های شایان توجهی یافته است که با نگاهی ساده به زندگی شهری و روستایی به اهمیت آن پی می بریم.

 

فرایندهای انجام یافته در صنایع شیمیایی شامل برهم کنش ماده و انرژی و نیز تغییر و تبدیل های حاصل در مواد است. کار موفقیت آمیز روی مواد شیمیایی مستلزم آگاهی از ساختار و کیفیت ذرات تشکیل دهنده به عبارتی اتم ها و مولکول های آن هاست.

 

کاربردهای صنایع شیمیایی

همانطور که می دانید کشور ما منابع انرژی خدادادی با ارزشی مثل نفت، گاز و مواد معدنی مختلفی دارد اما فقط داشتن آن ها کافی نیست و کشوری می تواند نسبت به بقیه کشورها ثروت و قدرت بیشتری بدست بیاورد که بتواند بر پایه دانش کافی از این منابع بهره برداری کند.      

 

در حقیقت برای اینکه به فرآورده های نفتی مختلف دست پیدا کنیم مثل تولید فلزات و آلیاژهای مختلف، تهیه محصولات متنوع شیمی مانند اسیدها و بازها و نمکها، سنتز ترکیبات آلی مختلف، تهیه کودهای شیمیایی متنوع، انواع رنگ ها، لعاب ها و سرامیک ها، تولید انواع پودرهای شوینده، صابون ها و شامپوها و دیگر مواد بهداشتی و آرایشی، تهیه روغن های نباتی، داروهای پزشکی و محصولات غذایی انواع پلاستیک، لاستیک، کائوچو، پلیمر، چسب، الیاف مصنوعی، سوخت های اتومبیل و هواپیما و هزاران هزار ماده شیمیایی متنوع دیگه نیاز به این داریم که کار رو روی مواد اولیه با موفقیت انجام بدهیم و برای این کار باید از ساختار و کیفیت ذرات تشکیل دهنده یا همون اتم ها و مولکول های آن ها اطلاعات کافی در دست داشته باشیم. بنابراین وجود دانش صنایع شیمیایی برای به دست آوردن این اطلاعات بسیار با اهمیت است.

 

صنایع شیمیایی می تواند نقش مهمی در تولید زمینه های لازم برای پیشرفت های بزرگ داشته باشد و به سبب گستردگی آن می تواند یکی از منابع مهم اشتغال در کشورمان باشد. به همین دلیل وزارت آموزش و پرورش رشته صنایع شیمیایی را تاسیس کرده و با توجه به صنایع بسیار عظیم شیمیایی که در کشور وجود دارد می شود فهمید که آینده شغلی هنرجویان این رشته بسیار روشن است.

 

لیست دروس رشته صنایع شیمیایی

پایه 10

دینی۱. عربی۱. فارسی۱. زبان۱ تربیت بدنی۱. ریاضی۱. جغرافیا عمومی باستان شناسی. عملیات دستگاه ها در صنایع شیمیایی .عملیات آزمایشگاهی درصنایع شیمیایی. دانش فنی پایه. نقشه کشی فنی رایانه ای. الزامات محیط کار. فیزیک.

 

پایه ۱۱

دینی 2. عربی 2. فارسی 2. زبان 2. تربیت بدنی 2. ریاضی 2. انسان و محیط زیست. علوم اجتماعی .هنر تفکر و سواد رسانه ای. سرویس نگهداری تجهیزات صنایع شیمیایی. کاربرد فناوری های نوین. مدیریت تولید. کارگاه نوآوری و کارآفرینی. آمادگی دفاعی. تاریخ معاصر. شیمی. کننرل فرآیند شیمیایی.

 

پایه ۱۲

دینی۳. عربی۳. فارسی. ریاصی. سلامت و بهداشت مدیریت خانواده و سبک زندگی. عملیات کنترل کیفیت و صنایع شیمیایی. عملیات در سایت کارخانه های صنایع شیمیایی. دانش فنی تخصصی. کار اموزی. اخلاق حرفه ای.

 

بازار کار رشته صنایع شیمیایی

رشته صنایع شیمیایی زمینه های شغلی متعددی دارد که از آن جمله می شود کارخانجات پالایش گاز، صنایع پلیمر، پتروشیمی، متصدی آزمایشگاه های شیمی، متصدی خط تولید مواد پاک کننده، آبکاری فلزات به روش های مختلف، تصفیه آب مورد نیاز صنایع شیمیایی و کارخانجات تولید کننده مواد شوینده و پاک کننده و سرپرستی آزمایشگاه های شیمی رو نام برد.

 

زمینه های شغلی رشته صنایع شیمیایی:

1- کارخانجات پالایش گاز

2- کارخانجات صنایع پلیمر

3- کارخانجات پتروشیمی

4- متصدی خط تولید مواد پاک کننده

5- متصدی آزمایشگاه های شیمی

6- آبکاری فلزات به روش های مختلف

7- کارخانجات تولید کننده مواد شوینده و پاک کننده

8- تصفیه آب مورد نیاز صنایع شیمیایی

9- سرپرستی آزمایشگاه های شیمی

 

شغل های رشته صنایع شیمیایی به طور مشخص چه هستند؟

رشته صنایع شیمیایی طیف وسیعی از شغل ها را در دو بخش نیروی ماهر عمومی صنایع شیمیایی و همچنین اپراتور کارخانجات و ماشین آلات محصولات شیمیایی به خودش اختصاص می دهد که این شغل ها را در طرح های زیر آوردیم.

 

 

گردآوری: بخش علمی بیتوته

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------