آشنایی با شغل و رشته مربی مهد کودک
- مجموعه: معرفی رشته های تحصیلی
مربی مهدکودک با نوزادان و بچه های زیر 6 سال سر و کار دارد
اگر عاشق کودکان و بودن با آنها بوده و دوست دارید به آنها کمک کنید که شروع خوبی در زندگی شان داشته باشند، این شغل مناسب شماست.
مهد کودک محلی است برای مراقبت، شناخت استعدادها، پرورش عاطفی، جسمی، هوشی، رفتاری (اجتماعی) گفتاری و رشد خلاقیت کودکان در سن پیش از دبستان.
مهد کودک ها جهت آمادگی کودکان برای ورود به مقاطع تحصیلی بالاتر تاسیس شده اند. بسیاری از خانواده ها جهت تسریع در فرایند یادگیری کودکان و همچنین آشنایی با فعالیت های گروهی و اجتماعی و نیز گذران دوران کودک در یک محیط مناسب فرزندان خود را به مهد کودک می فرستند.
مربی مهدکودک یکسری فعالیت ها را در فضای داخلی مهدکودک و برخی را در فضای بیرونی برای بچه ها برنامه ریزی و سازماندهی می کند. مربی مهدکودک با نوزادان و بچه های زیر 6 سال سر و کار دارد.
مربی مهدکودک در واقع جایگزین مادر در زمان نبود اوست. بنابراین وظیفه او فقط نگهداری و پرستاری از کودک نیست بلکه مربی باید به همه جوانب پرورش جسمی و معنوی کودک توجه کند. او باید زمینه های لازم برای شکوفایی استعدادهای بچه ها فراهم و از طریق آموزش مناسب، مهارت ها، ارزش ها و اصول اخلاقی، مذهبی، اجتماعی و فرهنگی را به آنها انتقال دهد.
مربی مهدکودک باید بتواند به خوبی با بچه ها ارتباط برقرار کرده، برنامه ها و کلاس های مختلف را مدیریت و به درستی با رفتارهای نامناسب و چالشی آنها برخورد کند. همچنین باید صبور، مهربان و خوش اخلاق باشد.
تجهیزات بسیار مهم است
در یک مهدکودک علاوه بر وجود مربیان کارآموخته داشتن تجهیزات و امکانات متفاوت و متنوع نیز بسیار مهم است، چرا که مربی مهد بدون داشتن امکانات آنقدرها که باید نمی تواند در کارش موفق باشد، مربی مهد به تنهایی باید صبور و باحوصله باشد در عین حال توانایی های متفاوت شخصی داشته باشد.
مثلا ساخت وسایل سرگرمی، قصه تعریف کردن، ایجاد فضای شاد و پر از خنده و... اما وجود امکانات و تجهیزات آموزش مربی مهد را بسیار موفق تر می کند.
متاسفانه بسیاری از مهدهای ما حتی در تهران از داشتن امکانات بسیار محروم هستند و اغلب ساختمانی را با تغییر کاربری و کشیدن تعدادی نقاشی کودکانه تبدیل به مهد کرده اند. چنین محل هایی نه تنها برای بچه ها جالب نیستند بلکه اغلب خسته کننده هستند و خانواده ها از روی ناچاری فرزندانشان را به آنجا می سپارند.
یک مهد کودک مجهز با داشتن امکانات گسترده زمینه رشد و شکوفایی خلاقیت های کودکان را فراهم می کند.
وظایف مربی مهد کودک :
ملموس ترین وظیفه مربی مهد کودک آموزش است. معمولاً کودکان در مهدکودک ها شیوه های خواندن و حفظ کردن شعر، قرآن و همچنین آموزش های ابتدایی زبان های خارجه را می بینند. بنابراین مربی مهد کودک باید قادر باشد با اتخاذ یک شیوه تدریس صحیح به فراگیری این سه موضوع کمک کند.
در بسیاری از کشورهای جهان گزارشاتی به صورت مرتب از مهد کودک ها در خصوص افراد دریافت می شود تا میزان و حوزه استعداد آن ها در زمینه های مختلف مورد سنجش قرار بگیرد و حتی بسیاری از این گزارشات جهت حل کردن و یا جلوگیری از بروز اختلال در دوران کودکی مورد استفاده قرار می گیرد.
بنابراین شایسته است تا مربی مهد کودک به این موارد آشنا باشد و در صورتی که چنین اصولی در مراکز پیش دبستانی و مهد کودک ما وجود نداشته باشد هم، خودشان دست به نوعی نوآوری برای افزایش کیفیت کارشان بزنند.
ایجاد خلاقیت برای کودکان؛ احتمالا عمده وقت کودکان در مهد کودک ها به بازی کردن و سرگرمی می گذرد. مربی باید این توانایی را داشته باشد که نوع بازی بچه ها را به گونه ای ترتیب دهد که بتوانند خلاق باشند. معمولا بسیاری آنان را تشویق به انجام بازی های مثل تکمیل کردن پازل، ساخت مجسمه با خمیر و سرگرمی های دیگری نظیر نقاشی می کند.
ذهن کودک در این دوران بیش از هر دورهای آمادگی فعالیت و یادگیری دارد در صورتی که کودکان به فعالیت، پرسش و چالش در این دوران اهمیت زیادی بدهند میتوان امیدوار بود این روند در آینده هم استمرار داشته باشد. بنابراین در صورتی که آنها در همان فضای کودکانه خود در موقعیت هایی قرار دهیم که وادار به خلاقیت شوند وظایف یک مربی مهد کودک را به بهترین نحو به انجام رساندهایم.
با توجه به اینکه کودکان بیشتر وقت خود را در مهد کودک و در حضور مربی میگذرانند، شاید مربی بیشتر از والدین نسبت مشکلات، بیماری و اختلالات آنها آگاه باشد. بنابراین مربی باید به رفتار کودکان توجه ویژه داشته باشد و در صورت مشاهده مشکلاتی در جریان رشد کودک برای حل این مشکلات اقدام کند و تذکرات لازم را به خانواده کودک دهند.
بسیاری از کودکان در سنین 3-6 سال دچار مشکلاتی در تغذیه، رشد، بینایی، شنوایی و حتی اختلالاتی در انجام برخی امور ساده می شوند. کودکی که بخش عمده کارهای خود را در مهد کودک انجام میدهد احتمالا نه وقت و نه امکان انجام این کارها را نزد والدینش پیدا می کند بنابراین مربی مهد کودک باید توجه ویژه ای به رفتار روزمره کودکان داشته باشد.
ملموس ترین وظیفه مربی مهد کودک آموزش است
تقسیم کار مربی مهدکودک
در یک مهد کودک به نسبت تعداد خردسالان و تعداد مربیان کار تقسیم بندی می شود. مثلا کودکان شیرخوار رسیدگی خاص خودشان را دارند و کودکان پیش دبستان نیز آموزش های ویژه ای می طلبند و به همین دلیل مربیان باید توانمندی های ویژه ای داشته باشند.
مثلا مربی پیش دبستانی ها می بایست بچه ها را آماده کند تا سال آینده بدون ترس و با علاقه وارد دبستان شوند و در طی سال به آنها آموزش های مختلفی چون شعرخوانی و نقاشی می دهد. اما یک مربی مهد برای شیرخوارها وظایف دیگری دارد که بیشتر مراقبت از آنهاست و وظیفه آموزش ندارد.
ویژگی های یک مربی خوب مهد کودک
مربی های خوب مهد کودک باید دارای ویژگی های زیر باشد:
مربی مهد کودک باید عاشق کارش باشد
مربی مهد کودک باید قبل از هر چیزی به کار خود عشق بورزد و آن را با جان و دل انجام دهد.
صبور باشد
بدون صبر نمیتوان در تدریس به بچههای مهد کودک موفق بود. بچههای کوچک غیر قابل پیش بینی هستند و حواس آنها مرتبا از درس پرت می شود.
داشتن صبر و حوصله فقط برای کار با بچهها نیست. مربی مهد کودک باید با والدین بچهها هم سر و کله بزند. مربیان مهد کودک بخش اصلی اولین تجربهی والدین در برخورد با افراد شاغل در سیستم آموزشی هستند، بنابراین مربیان باید با صبر حوصله با آن ها صحبت کنند.
مربی مهد کودک باید انعطاف پذیر باشد
انعطاف پذیری به ویژه برای مربی مهد کودک ضروری است. بعضی روزها با چهرههای مشتاق برای یادگیری مواجه می شود اما برخی دیگر از روزها، با کلاسی شلوغ و بیننظم روبهرو میشود. بچههای کوچک از هم تاثیر می پذیرند، بنابراین اگر تعدادی از آنها بی حوصله باشند بعید نیست که این حس به بچههای دیگر مهد کودک هم سرایت کند که در این صورت باید کلاس را به صورت دیگری برگزار کنید.
مربی مهد کودک باید خلاق باشد
هر چه خلاقیت بیشتری به خرج بدهید بچه ها بیشتر درگیر یادگیری می شوند و مشکلات رفتاری هم خود به خود رفع می شوند.
به بچه ها و والدین آن ها احترام بگذارد
احترام قائل شدن برای بچه ها و والدین آنها یکی از ویژگی های مهمی است که هر مربی باید داشته باشد.
پر انرژی باشد
شاید این ویژگی بیشتر به خصلت ذاتی مربی مهد کودک مربوط باشد، اما او هم باید درست مثل دانش آموزان پر انرژی باشد و علاقهی وافری به یادگیری نشان دهد. بچه ها با هیجان برای یادگیری چیزهای جدید به مهد کودک می آیند و اگر معلم شور و شوق زیادی برای درس داشته باشد، دانش آموزان هم واکنش مثبت نشان می دهند.
شرح وظایفی که مربی مهد کودک لازم به انجام آن است
متناسب با سطح یک مهدکودک، مربیان در سطوح مختلف وظایفی دارند که شامل برخی موارد زیر می شود:
• مراقبت از سلامت جسم و روان کودک
• گزارش به مدیر مهد کودک در صورت احتمال وقوع کودک آزاری
• عدم هر گونه تنبیه و تهدید در مواردی مثل عدم اثر بخشی آموزش
• رعایت بهداشت فردی و استفاده از لباس هایی با رنگ های شاد و روشن
• نظارت بر چگونگی وضع بهداشت فردی کودکان
• اجرای صحیح برنامه تغذیه کودکان تحت مسئولیت، دادن غذا به کودکان شیرخوار و نوپا و حضور در تمام ساعات صرف غذای کودکان
• توجه به حضور و غیاب کودکان، و اعلام غیبت آنها به مدیر مهد کودک
• کنترل بچه ها و تشخیص مشکلات احتمالی موجود در آنها
• آموزش مهارت های زندگی و ادبیات و ریاضیات در حد ابتدایی
• آموزش به بچه ها از طریق بازی و سایر روش ها
مهارت ها و دوره های آموزشی مورد نیاز مربی مهد کودک :
بر طبق تحقیقات فردی که می خواهد به عنوان مربی مهد کودک استخدام شود باید با داشتن مدرک دیپلم، دورههای آموزشی تربیت مربی مهد کودک را بگذراند. این دورهها در جهاد دانشگاهی و مراکز علوم بهزیستی سالانه برگزار میشود.
کنترل بچه ها و تشخیص مشکلات احتمالی در آن ها از وظایف مربی مهد کودک می باشد
یک مربی مهد کودک می تواند در دانشگاه رشته های زیر را انتخاب کند:
• علوم تربیتی
• علوم تربیتی گرایش دبستان و پیش دبستانی
مربی مهد کودک باید مهارت های زیر را داشته باشد:
• مدیریت زمان
• روان شناسی
• آموزش
• برقراری ارتباط موثر با دیگران
• برنامه ریزی و سازماندهی
• کار تیمی
• آشنایی با مشکلات یادگیری
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل
افراد با حداقل مدرک دیپلم، در صورت داشتن علاقه می توانند با گذراندن دوره های آموزشی تربیت مربی مهد کودک وارد این شغل شوند. این دوره ها در مراکز آموزشی علمی – کاربردی بهزیستی استان های مختلف و برخی از مراکز جهاد دانشگاهی برگزار می شود.
فرصت شغلی و بازار کار مربی مهد کودک
در سال های اخیر به دلیل گسترش تعداد مادران شاغل، میزان استقبال از مهد کودک ها بسیار زیاد شده است. در نتیجه میزان تقاضای استخدامی در این شغل رو به افزایش است. مربی مهد کودک می تواند در مهد های کودک و مراکز پیش دبستانی دولتی و خصوصی، سازمان بهزیستی و آموزش و پرورش مشغول به کار شود. البته می تواند هم پاره وقت و هم تمام وقت کار کند. با داشتن تجربه و سرمایه کافی، می تواند مجوزهای لازم را گرفته و یک مهد کودک تاسیس کرده و به طور مستقل فعالیت کند.
گردآوری: بخش علمی بیتوته