آشنایی با رزومه و رزومه نویسی



آشنایی با رزومه, رزومه چیست

نوشتن یک رزومه نیاز به دقت دارد و فرایندی است که باید برای آن زمان کافی گذاشت

 

"Resume " در اصل به معنای خلاصه و مختصر است. رزومه یک خلاصه دو یا سه صفحه ای از مهارت ها، دستاوردها، تجارب کاری و تحصیلات شما است که هدف آن جلب نظر صاحب کار یا مدیر آینده تان است.

رزومه و رزومه نویسی

"Resume " در اصل به معنای خلاصه و مختصر است. رزومه یک خلاصه دو یا سه صفحه ای از مهارت ها، دستاوردها، تجارب کاری و تحصیلات شما است که هدف آن جلب نظر صاحب کار یا مدیر آینده تان است. به عبارتی دیگر، رزومه، هویت، مهارت، سابقه و خلاصه ای از تجارب مرتبط شماست. در حقیقت بازتابی از ویژگی ها و شخصیت حرفه ای شما در برگه های رزومه نهفته است. رزومه آیینه تمام نمای استعدادها و حاصل مهارتهای کسب شده از دوران تحصیل و اشتغال است. سال هایی که برای رسیدن به هدف هایتان، سختی ها را پشت سر گذاشته و اکنون با کوله باری از تجربه، به دنیایی نوین گام نهاده اید.

 

بنابراین صفحات موفقیت خود را با اعتماد به نفس و صادقانه بنویسید. نوشتن یک رزومه نیاز به دقت دارد و فرایندی است که باید برای آن زمان کافی گذاشت. ابتدا باید خوب راجع به آن فكر کنید. سپس تاریخچه کاری و آموزشی خود را بنویسید و چندین بار آن را بازخوانی کرده و نكات لازم را تصحیح کنید تا رزومه شما به شكل کامل و مورد قبولی پیش زمینه ها و توانایی شما را نشان دهد. در آخرین مرحله نیز، رزومه تان را بازخوانی و نهایی کنید.

 

نوشتن یک رزومه ممكن است ساعت ها وقت شما را بگیرد ولی توجه داشته باشید مدیران و کارفرمایان کمتر از یک دقیقه برای خواندن آن زمان می گذارند. اگر رزومه تان حاوی هر نوع غلط املایی، انشائی و یا ساختاری باشد، استخدام کنندگان وقت خود را برای مطالعه و بررسی آن هدر نخواهند داد. به یاد داشته باشید؛ رزومه هویت شماست؛ در ارائه آن کوشا باشید.

 

رزومه چیست؟

درباره رزومه, آشنایی با رزومه نویسی

قالب رزومه های دانشگاهی‌ و‌ تحصیلی معمولا ساده است

 

یکی از مدیران منابع انسانی که سال ها تجربه کار در شرکت های بزرگ را داراست در این خصوص می گوید:"من تمام وقت رزومه‌ها را مي‌ بينم. هزاران رزومه از زيردست من رد مي‌ شود. اما حالا كه نوبت به خودم رسيده كه رزومه بنويسم می بينم چه كار سختی است. يک رزومه مانند يک تبليغات جذاب است.

 

اما يكی از مهمترين آنها، بخصوص در بازار كار کساد کنونی "او توضيح مي‌ دهد وقتي آنها شروع به بررسی درخواست‌ هاي استخدام می كنند، رزومه تمام آن چيزی است كه استخدام‌ كننده در دست دارد. استخدام كننده برای هر رزومه 15 تا 20 ثانيه وقت می گذارد. اگر مطالب رزومه شما نتواند سريعاً توجه آنها را جلب كند، رزومه شما رد مي‌ شود و شخص ديگری برای مصاحبه دعوت می شود.

 

انواع رزومه

معمولا رزومه ها را بر اساس کاربردی که دارند و مخاطبان آنان به گروه های مختلف تقسیم بندی می کنند. در یک تقسیم بندی ساده می توان رزومه را به سه قسمت به شرح زیر تفکیک کرد:  

 

1. رزومه‌ دانشگاهی‌ و‌ تحصیلی:

برای ارتقای سطح دانش و اخذ پذیرش از دانشگاه های معتبر استفاده می شود. قالب این گونه رزومه ها معمولا ساده است و بیشتر توضیحی درباره مقاطع تحصیلی، محل فارغ التحصیلی، مهارت ها و عناوین مختلف در آزمونها، المپیادها و موفقیتهای کسب شده در سطح منطقه، استان، کشور و یا بین المللی را داراست.

 

2. رزومه‌ شغلی و کاری

رزومه های شغلی از پراستفاده ترین رزومه ها می باشد زیرا هر کسی بالاخره روزی نیاز به شغل داشته و در بسیاری از مواقع باید برای استخدام، اقدام به تهیه یک رزومه نماید. در بخش اول این نوع رزومه ها توضیحات و اطلاعات شخصی فرد جویای کار درج می شود، بخش دوم معمولا درباره اطلاعات تحصیلی و سوابق علمی فرد است. معمولا آخرین مدارک و گواهینامه های معتبر دانشگاهی در این قسمت نوشته می شوند.

 

اما مهم ترین بخش این نوع رزومه، بخش سوم و توصیف سوابق شغلی است. با در نظر گرفتن پست ها، رتبه ها و  سال دریافت حكم های مختلف شغلی، باید براساس هرسال، نام شرکت، محل و سمت خود را ذکر کنید. در واقع شناسنامه و سوابق کاری شما در این بخش مشخص خواهد شد. به یاد داشته باشید، این بخش بسیار حساس است و می تواند سرنوشت کاری شما را تغییر دهد.

 

بنابراین سوابق خود را بنویسید و از حاشیه پردازی خودداری کنید. در بخش آخر نیز معمولا مهارت ها و گواهینامه های مختلف در سایر زمینه ها نوشته می شود. هر شخصی براساس علایق خویش در دوران تحصیل آموزش ها و مهارت های مختلفی را می گذراند؛ بنابراین اگر مهارتی دارید، می توانید این قسمت را نیز پرکنید.

 

3. رزومه‌ مدیریتی

گاهی اوقات شما به عنوان یک مدیر درخواست کار در یک شرکت یا سازمان را دارا می باشید. در این حالت احتمالا شما دارای سوابق طولانی کار و حتی مدیریت در صنعت مربوطه یا شرکت های مشابه می باشید و بنابراین سوابق و پست های اجرایی در این گونه رزومه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برخلاف رزومه های دانشگاهی و کاری در این قسمت افراد برحسب مسئولیتهای پیشین، کارکردهای اجرایی و حضور در فعالیت های مختلف از طرف کارفرما (استخدام کننده) سنجیده می شوند.

 

برای کسانی که به دنبال مشاغل و پست های سطح بالاتر می باشند و در سطح مدیریت کار می کنند علاوه بر تحصیلات دانشگاهی، توانمندی های فردی و مسئولیت اجرای پروژه های بزرگ، ضامن کسب پست های عالی برای ایشان است. در رزومه های مدیریتی سوابق کاری، پست ها و نام شرکت ها و سازمان هایی که قبلا مدیریت آنجا یا بخشی از آنجا را بر عهده داشته اید از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بخش زیادی از رزومه را به خود اختصاص می دهند.

 

بخش های مختلف یک رزومه

ضروری ترین بخش رزومه, مهم ترین بخش رزومه

در رزومه سوابق خود را بنویسید و از حاشیه پردازی خودداری کنید


هر رزومه ساختار مشخصی دارد به صورتی که محتویات رزومه باید در قسمتهای مجزا و با ترتیبی معین نوشته شود. معمولا در ابتدای شروع هر بخش، عنوان اصلی آن ابتدا و بعد توضیحات مربوط به آن آورده می شود. این امر موجب می شود خواننده به سهولت و سرعت مطالب دلخواه را در متن رزومه بیابد.

 

ساختار اصلی هر رزومه عبارتند از:

1- اطلاعات شخصی

این قسمت اولین بخش رزومه بوده و شامل اطلاعات شخصی کارجو می باشد. این اطلاعات شامل نام و نام خانوادگی، تلفن تماس، آدرس پستی، آدرس ایمیل یا پست الکترونیک و گاهی سال تولد، وضعیت تاهل و وضعیت نظام وظیفه (برای آقایان) کارجو می باشد. معمولا نام و نام خانوادگی با سایزی بزرگتر (Bold) درج می شود. 

 

2- خلاصه سوابق و قابلیت ها

در این قسمت از رزومه  توضیح مختصری از سابقه و قابلیت های کارجو می آید. توجه داشته باشید که این بخش پس از اطلاعات شخصی آورده می شود. مطالب در این قسمت باید صریح و کوتاه باشد یعنی معمولا شامل 4 يا 6 جمله می باشد كه نشان دهنده يک ديد كلی در مورد تجربيات، سوابق، هوش، مهارتها و عادتهای شغلی شماست. شما در این بخش به طور خلاصه و سریع روی ذهن کارفرما تاثیر می گذارید. اگر کارفرما با خواندن این بخش از رزومه تان شما را فردی متخصص، مصمم و با علاقه به یافتن شغل مورد نظر ببیند، تصویر مثبتی از شما در ذهن او شکل گرفته و احتمال موفقیت شما در استخدام افزایش می یابد.

 

3-  سوابق تحصیلی
سوابق تحصیلی از نکات مهم در نگارش رزومه می باشد. در این بخش باید لیستی از مدارک علمی یا دانشگاهی خود تهیه کنید. کارفرمایان معمولا تمایل دارند تا از آخرین وضعیت شما اطلاع پیدا کنند بنابراین سوابق تحصیلی خود را به ترتیب از آخر به اول در این بخش بنویسید. در هر مدرک خود، نام رشته تحصیلی، نام دانشگاه یا موسسه و در نهایت تاریخ شروع و اتمام دوره تحصیلی را ذکر نمایید.

 

می توانید موضوع پروژه یا پایان نامه و  معدل فارغ التحصیلی خود را نیز بیاورید. البته اگر این موارد با شغل مورد درخواست شما مرتبط باشد. توجه کنید در صورتی که آخرین مدرک تحصیلی شما کمتر از کارشناسی است، به رشته تحصیلی دبیرستان خود نیز اشاره کنید.

 

4- سوابق شغلی و حرفه ای
 مهمترین و ضروری ترین بخش رزومه هرکارجو، سوابق شغلی و حرفه ای او می باشد. این بخش مهم ترین قسمت رزومه از دید بسیاری از کارفرمایان به حساب می آید. برای نوشتن این بخش از رزومه خود،  لیستی از سوابق شغلی و سمت های خود در گذشته را تهیه و آنها را را به ترتیب از آخر به اول در این قسمت درج کنید. توضیحات خود را درباره موارد قدیمی تر، خلاصه تر ارائه کنید. بیشتر بر تجربیات مرتبط با فرصت شغلی مورد نظر خود متمرکز شوید. پیشینه‌ی شغلی شما نباید منحصر به فهرستی از مشاغل و سمت ها باشد. شایستگی ها و دستاوردهای خود را به شیوه ای مختصر ولی قدرتمند ارائه کنید.

 

مهمترین بخش رزومه نویسی

نکته برای نوشتن رزومه, نکاتی برای نوشتن رزومه

مهمترین و ضروری ترین بخش رزومه هرکارجو، سوابق شغلی و حرفه ای او می باشد


در يک تحقيق ملی در امریکا از 600 مدير متولی استخدام، اكثريت قريب به اتفاق آنها گفته اند كه مهمترين قسمت رزومه "خلاصه سوابق و قابليت‌ها" است و استخدام كنندگان گفته اند كه اين قسمت از اولين قسمت هايی است كه آنها می خوانند. اگر اين خلاصه نشان دهنده توانايی فرد برای شغل اعلان شده باشد، توجه آنها جلب می شود و درخواست را مورد توجه قرار داده و ادامه آن را با دقت بيشتری می خوانند. مديران مذکور همچنين اعلام كرده اند كه تنها 5 درصد رزومه ها حاوی اين بخش كليدی بودند.

 

هدف از نگارش رزومه

معرفی شما از لحاظ مشخصات فردی، سوابق کاری، تجربیات، تحصیلی آکادمیک و عمومی می باشد، نوشتن رزومه صحیح می تواند تاثیر بسیار زیادی در جلب نظر کارفرما داشته باشد.

 

18 نکته برای نوشتن رزومه خوب :

رزومه چیست, درباره رزومه

اطلاعات مهم تر را در اول رزومه بیاورید


سعی کنید رزومه خود را طولانی نکنید و در یک صفحه همه موارد را به صورت خلاصه بگنجانید، دیدن یک رزومه 3 صفحه ای از دید کارفرما زیاد خوشایند نیست.

 

1. اطلاعات مهم تر را در اول رزومه بیاورید: اطلاعات فردی

 

2. حتما اطلاعات تماس خود شامل: تلفن همراه، تلفن منزل و ایمیل را در رزومه خود درج کنید. شخصی که رزومه شما را می خواند باید بتواند با شما ارتباط برقرار نماید.


3. تحصیلات دانشگاهی خود را بنویسید.


4. سوابق کاری خود را در شرکت و پروژه هایی که در آن ها بوده اید را به همراه پست و مدت زمانی که مشغول به کار بوده اید را عنوان نمایید، به یاد داشته باشید که تنها سوابق کاری مرتبط با شغل درخواستی را بنویسید؛ به عنوان مثال در صورتی که متقاضی شغل حسابداری هستید و سابقا در شغل طراحی گرافیک فعالیت می کردید نیازی به نوشتن تجارب کسب کرده در زمینه طراحی گرافیک نمی باشد.


5. در صورتی که دوره هایی را به صورت آزاد گذرانده اید، نام دوره و مدت زمان دوره را با قید محل تحصیل ( نام مرکز آموزش ) بنویسید.


6. تمام تخصص هایی که دارید را به صورت تیتر وار بنویسید.

 

7. اگر حقوقه خاصی مد نظرتان می باشد، آن را در قسمت توضیحات بنویسید، در این صورت کارفرما می تواند راحت تر انتخاب نماید. ولی اگر مایلید که مسئله حقوق با کارفرما باشد می تواند درباره حقوق چیزی ننویسید.


8. در قسمت توضیحات رزومه، علاقمندی ها و نکات برجسته خود را بنویسید و اگر احساس می کنید می توانید مسئولیتی بپذیرید آن را ذکر کنید؛ البته باید این نکته را هم بخاطر داشته باشید که از غلو کردن و تعریف از خود بپرهیزید.


9. از نوشتن موارد منفی اجتناب کنید، به عنوان مثال از شرکت قبلی خود بد گویی نکنید؛ این کار دید کارفرما را نسبت به شما خراب می کند.


10. رزومه باید مختصر و مفید باشد. سعی کنید با کمترین کلمات ممکن، مهم ترین اطلاعات لازم و مرتبط با شغل مورد نظر را ارائه کنید.


11. معمولاً رزومه‌ی خوب بیش از ۶۰۰ کلمه نیست. اگر نتوانید تا صفحه دوم توجه مسئول جذب نیرو را جلب کنید، مطمئناً تعداد صفحات بیشتر کمکی نخواهد کرد.


12. در رزومه از جملات و عبارات روشن و کوتاه استفاده کنید. ساختار متن‌ نيز باید به شکلی باشد که مباحث از هم مجزا باشند و به راحتی بتوان بخش های مختلف را در آن یافت. رعایت فاصله کافی بین خطوط، بخش ها و نوشتن به شیوه فهرست وار به این امر کمک می کند.

 

13. حتما متن خود را از نظر املایی، نگارشی و درستی اطلاعات بررسی کنید.

 

14. استفاده از کادر، تصویر یا بازی های گرافیکی در رزومه مناسب نیست. این کار تاثیری برخلاف هدف شما خواهد داشت. جمله‌ی معروفی است که می گوید: ساده زیباست.

 

15. مهمترین و بارزترین نقاط قوت، توانمندی ها و شایستگی های شما باید در اولویت باشد.

 

16. مقدمه چینی تنها باعث از دست دادن فرصت می شود.


17. عبارات تکراری و کلیشه شده ای مانند «دارای روابط عمومی قوی»، «متعهد»، «خلاق»، «علاقه‌مند به کارگروهی»، «تجربه ی حرفه ای...» بدون ارائه دلایلی مبنی بر تجربیات و دستاوردهای قبلی غیر جذاب است.

 

18. رزومه خود را بر اساس موقعیت شغلی مشخصی که برای آن درخواست می دهید، تنظیم کنید.

 

گردآوری : بخش علمی بیتوته

منابع:

iranianpath.com
systemgroup.net
persianprofile.com

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------