راههای اطلاع از استعلام قانونی بودن شرکت ها
- مجموعه: آیا می دانید ؟
چگونه می توان اعتبار و قانونی بودن شرکت ها را استعلام نمود؟
در حال حاضر تنها منبع برای استعلام قانونی بودن شرکت ها برای تمام ارگان ها، سازمان های دولتی و خصوصی و حتی اشخاص، سامانه ی استعلام اشخاص حقیق کشور است. به عبارت دیگر می توان گفت، شرکت هایی معتبر هستند که نام آن ها در این سامانه باشد.
اگر قصد گرفتن استعلام شرکتی را دارید باید در این سامانه، یکی از سه مورد زیر را وارد کنید:
• نام شرکت
• شماره ی ثبت شرکت
• شناسه ی ملی شرکت
اگر یکی از این 3 مورد را داشته باشید و در سامانه ی استعلام اشخاص حقیق وارد کنید می توانید اطلاعات کلی شرکت مورد نظر را بیابید و از معتبر بودن شرکت مورد نظر، اطمینان حاصل کنید و شناسنامه ی شرکت را مطالعه کنید. پس اگر می خواهید هر گونه استعلامی در مورد شرکتی خاص، بگیرید تنها می توانید از این سامانه ی اینترنتی کمک بگیرید، پس به آن مراجعه کنید. چرا که این سازمان، از هر گونه پاسخ حضوری خودداری می کند.
آشنایی با موضوع استعلام قانونی بودن شرکت ها
در حال حاضر، افزایش جمعیت و کم بودن بودجه ی مردم سبب شده که بسیاری از افراد نتوانند کسب و کارهای انفرادی برای خود ایجاد کنند و همین مساله، سبب افزایش تعداد شرکت های تجاری شده است. حال در صورتی این شرکت ها می توانند به فعالیت ادامه دهند و با یکدیگر و یا افراد عادی وارد معامله و خرید و فروش شوند که نامشان در اداره ی ثبت شرکت ها به ثبت رسیده باشد.
اما در این میان، بسیاری از افراد سودجو و کلاهبردار هستند که با نام شرکت های جعلی و شرکت هایی که نامشان در این اداره به ثبت نرسیده است اقدام به معامله با شرکت های رسمی و یا افراد می کنند تا از آن ها کلاهبرداری کنند. بعد از این که این معامله های کلان انجام شد و فرد مال باخته، فهمید که این معامله یک کلاهبرداری بود تصمیم به شکایت می گیرد. فرد مال باخته، تازه در این زمان، متوجه می شود که اصلا چنین شرکتی وجود خارجی نداشته و در چنین زمانی، یافتن شخص یا اشخاص کلاهبردار و شکایت بر علیه آن ها بسیار کار سخت و دشواری است.
با توجه به اینکه چنین اتفاقاتی زیاد رخ داده است سوالی ذهن مردم را درگیر می کند که چگونه می توان فهمید کدام شرکت های طرف معامله قانونی هستند و به ثبت رسیده اند. در اینجاست که موضوع استعلام قانونی بودن شرکت ها مطرح می شود و اهمیت پیدا می کند.
دلایل لزوم استعلام شرکت ها چیست؟
در این راستا گفته شده است شرکت هایی که جزء ماده ی 20 قانون تجارت هستند تنها حق تجارت و همکاری با شرکت هایی دارند که نامشان در اداره ی ثبت شرکت ها به ثبت رسیده است. در غیر این صورت، فعالیت و معامله ی این شرکت ها غیر قانونی می باشد. در چنین زمانی، اگر اختلاف و کلاهبرداری در زمان معامله ی ﺁن ها رخ دهد یافتن شرکت قلابی و اثبات جرم کلاهبرداری برای مال باخته بسیار دشوار است.
از آنجایی که معامله با یک شرکت ثبت نشده در اداره ی ثبت شرکت ها می تواند مشکلاتی برای افراد و شرکت ها به وجود آورد لذا افراد و شرکت ها، قبل از معامله با هر شرکتی باید، نسبت به قانونی بودن شرکت ها و به ثبت رسیدن نام آن ها استعلام بگیرند.
به عنوان مثال، اگر شخصی قصد داشته باشد با یکی از 7 شرکت تجاری نام برده در ماده ی 20 قانون تجارت، معامله ای داشته باشد که این معامله بسیار مهم است و نمی خواهد در آن، کوچکترین اشتباهی رخ دهد و منجر به ضرر مالی اش شود حتما قبل از عقد قرارداد، از سامانه ی ثبت شرکت ها استعلام بگیرد. این استعلام نشان می دهد که نام شرکت مورد نظر در این اداره ثبت شده است یا خیر و اگر ثبت شده ﺁیا هنوز مجوز فعالیت دارد یا خیر.
دلیل دیگر لزوم استعلام شرکت ها در زمانی است که شخصی علاقه دارد شرکتی که نامش، قبلا به ثبت رسیده است را خریداری کند. در واقع این افراد برای اینکه نمی خواهند به اداره ی ثبت شرکت ها مراجعه کنند و مراحل اداری ثبت شرکت را طی نکنند و به طور کلی برای راحتی کارشان، تصمیم می گیرند شرکتی که قبلا نامش در این اداره ثبت شده است را بخرد. در این زمان، این افراد برای اینکه آگاه شوند شرکت مورد نظر در چه تاریخی نامش را به ثبت رسانده است و یا ﺁیا این شرکت هنوز، اعتبار کافی برای فعالیت و تجارت را دارید یا خیر باید نسبت به استعلام قانونی بودن شرکت ها اقدام نمایند.
به طور کلی، استعلام قانونی بودن شرکت ها برای افراد و شرکت هایی که قصد معامله با شرکت های دیگر را دارند و یا قصد خرید شرکت دیگری دارند الزامی است. این کار از ضرر و زیان، جرم کلاهبرداری و انجام معامله های غیر قانونی جلوگیری می کند.
به چه شرکتی، ثبت شده می گویند؟
زمانی که یک شرکت، اقدام به ثبت نام شرکتش در اداره ی ثبت شرکت ها می کند به او یک شماره ی ثبت داده می شود که این شماره، اهمیت زیادی دارد. چرا که با این شماره است که شرکت، شناخته می شود. همچنین به دلیل اینکه امکان دارد در نقطه ی دیگری از کشور، شرکتی با چنین شماره ای به ثبت برسد لذا سازمان املاک و اسناد کشور، یک شماره ی ملی به افراد حقیقی، اختصاص می دهد.
این شناسه، یک شماره ی 11 رقمی است که برای هر شرکتی، منحصر به فرد است. این شناسه، از مهم ترین فاکتورها برای شناسایی و استعلام قانونی بودن شرکت ها می باشد.
شماره ثبت شرکت دارای چه ویژگی هایی است؟
• ثابت است.
• شرکت هایی که این شماره را ندارند غیر قانونی هستند.
• این شماره، نشان دهنده ی هویت شرکت ها و راه شناخت آن ها است.
• این شماره، بهترین راه استعلام شرکت ها است.
• با این شماره می توان، اطلاعاتی همچون نوع شرکت، محل فعالیت و قانونی بودن آن ها را پیدا کرد.
روش های استعلام قانونی بودن شرکت ها به چه صورت است؟
حال که با اهمیت این موضوع آشنا شدیم بسیاری از افراد می خواهند بدانند از چه طریقی می توان دریافت که شرکتی، قانونی است؟
• یکی از رایج ترین روش های استعلام قانونی بودن شرکت ها که دارای شخصیتی های حقوقی مستقل از شرکا هستند مراجعه به سامانه ی اداره ثبت اسناد و املاک کل کشور است.
• روش دیگری که می توانید نسبت به استعلام شرکت ها اقدام کنید از طریق سامانه ی استعلام شناسه ی ملی است. این سامانه، سامانه ی اشخاص حقوقی نیز نامیده می شود. در این سامانه، شرکت هایی که دارای شخصیت های حقوقی مستقل هستند به ثبت می رسند و شما از طریق این سامانه می توانید اطلاعات این شرکت ها را به دست آورید. اگر اطلاعاتی از شرکت مورد نظر شما نبود مطمئن باشی شرکت مذکور، قانونی نیست.
• روش دیگری که می توانید از طریق آن متوجه شوید شرکت مورد نظر، رسمی و قانونی است از طریق روزنامه ی رسمی است. علاوه بر این، با این روش می توانید نسبت به ثبت اینترنتی آگهی ثبت شرکت هم اقدام نمایید. افراد برای اینکه اطلاعات بیشتری در مورد آگهی چاپ شده ی شرکت مورد نظر به دست آورند می توانند به سامانه ی روزنامه ی رسمی مراجعه کنند و جزئیات آگهی رسمی چاپ شده را بررسی کنند و از قانونی بودن شرکت، اطمینان حاصل کنند.
گردآوری : بخش علمی بیتوته