تاثیر ورزش روزانه برای بیماران بیش فعال
- مجموعه: درمان با ورزش
ورزش حتی به میزان کم میتواند باعث کاهش اختلال کمتوجهی و بیش فعالی شود
بچه های بیش فعال بیشتر از بچه هایی که بیش فعال نیستند از ورزش سود می برند.زیرا تلاش آنها را کاهش می دهد و می توانند حرکات خود را کنترل کنند،البته نباید انتظار داشت که ورزش خیلی سریع نتیجه بدهد.میزان تغییرات به کثرت،بقاء و تکرار ورزش بستگی دارد.
تحقیقاتی روی بچه های بیش فعال سنین بین 5 تا 12 سال ،که در 5 روز هفته ،40 دقیقه ورزش فشرده انجام می دادند ،صورت گرفت. نتایج جالب توجه بود، رفتار این بچه ها در طول 6 هفته بهبود پیدا کرده بود!این مطالعات این مفهوم را می رساند که فعالیت زیاد انرژی اضافه را خارج ساخته و آنها کمتر اذیت می شوند.
بررسیها نشان داده است که انجام ورزش تاثیرات فیزیولوژیکی بر بدن دارد که نشانههای بیماری بیش فعالی را کاهش میدهد.
بیماران بیش فعال مشکلاتی از جمله عصبانیت با انرژی کم، کارآیی کم و انگیزه پایین دارند.
ورزش روشی برای کاهش استرس و بهبود بخشیدن روحیه است بنابراین ورزش این پتانسیل را دارد که به افراد مبتلا به بیش فعال کمک کند.
محققان دریافتند در صورتی که افراد مبتلا به بیش فعالی ورزش کنند بعد از ورزش احساس انرژی بیشتری برای انجام کارهای خود میکنند. آنها با ورزش احساس سردرگمی کمتری دارند و انگیزه بیشتری پیدا میکنند.
بچه ها از اینکه در کلاس می نشینند زجز می کشند. آنها باید به نوعی انرژی خود را تخلیه کنند دویدن قبل از شروع کلاس 5 بار در حیاط مدرسه ایده بسیار خوبیست، در کل برنامه ی آنها باید شامل فعالیت هایی باشد که روی عضلات بدن آنها تاثیر بگذارد مثل:پریدن. انرژی اضافه این كودكان باید از طریق فعالیتهای مثبت، از جمله ورزش كردن مصرف شود. بهتر است آنها را برای بازی به زمینهای بزرگ برد و اجازه داد كه به فعالیتهای لذتبخش بپردازند، یا این كه روزانه برای پیاده روی آنها را از مدرسه خارج كرد.
تحقیقات یکی از دانشگاه های محیط زیست آمریکا درباره ی تاثیرات فضای سبز بر روی رفتار انسان نشان می دهد وقت گذراندن در طبیعت بیماری بیش فعالی را بهبود می بخشد. هر چه محیط دل بازتر باشد در بهبودی بیش فعالی موثرتر است. به عبارت دیگر فعالیت در یک پارک خیلی بهتر از ورزشگاه است . در منزل نیز بایستی مسئولیتهایی كه از لحاظ جسمی قدری بچهها را خسته می كند به آنها بسپاریم تا به این وسیله انرژی بیش از حد آنان گرفته شود. البته خوب است گاهی برای انجام این مسئولیتها جوایزی هم از سوی معلمین و والدین نظر گرفته شود.
همچنین تغذیه سالم را به هیچ وجه نمی توان از نظر دور داشت. تغذیه سالم مکمل ورزش سالم است و توجه بدین امر از سوی مسوولان مربوطه و والدین درحفظ سلامت همه کودکان و نوجوانان و بالاخص کودکان و نوجوانان بیش فعال بسیار ضروریست. از جمله اینکه پس از مدرسه باید غذاهای پروتئین دار مصرف کنند و از خوراکی هایی مضری که قند بالا دارند مثل نوشابه،کیک و شیرینی و کربوهیدرات هایی مثل چیپس اجتناب نمایند، همچنین گروهی از موادغذایی - از جمله كاكائو، شكلات، قهوه، نسكافه، نوشابههای رنگی و تنقلات - باعث تحریك پذیری میشوند و لازم است تا حد امكان از دادن آنها به بچه ها خودداری شود.
کوهنوردی برای کودکان بیش فعال مفید است. کوهنوردی میتواند درمانی برای کودکان بیش فعال باشد. خبرگزاری آلمان از اشتوتگارت گزارش داد، مولفان یک مقاله دانشگاهی در مجله حرفهای ارگوپراکسیس نوشتند، کوهنوردی نیاز به تحرک را در کودکان بیش فعال برآورده کرده و آن را به سوی تحرکهای کنترل شده و برنامهریزی شده هدایت میکند.
از این رو کوهنوردی [اختلالات بینایی در کوهنوردی زمستانی] درمانی نه فقط از نظر فیزیکی به این کودکان کمک میکند، بلکه موجب تحولات روانی و احساسی هم در آنهایی میشود که دچار اختلال تمرکز حواس به خاطر بیش فعالی (ADHD) هستند. این تحقیق نشان میدهد که کوهنوردی به تمرکز حواس، فهم جزییات و اعتماد به دیگران کمک میکند.
مولفان این تحقیق نوشتند برای تقویت اثرات مثبت کوهنوردی، این فعالیت باید با دیگر فعالیتها مرتبط شوند. برای مثال کارتهای شمارهدار میتواند در کیف کوهنوردی گذاشته شده و از کودک خواسته شود تا آنها را جمع بزند.
یک مزیت دیگر این روش آن است که کودکان فورا از موفقیت خود خوشحال میشوند که این به آنها کمک میکند قدر خود را بدانند. این به ویژه برای کودکان ADHD خوب است که اغلب پسرفتهای مختلف را تجربه کرده و هر روز با انتقاد مواجه میشوند.
انجام ورزش تاثیرات فیزیولوژیکی بر بدن دارد که نشانههای بیماری بیش فعالی را کاهش میدهد
ورزشهای موثر در بهبود بیش فعالی
ورزش هایی که در بهبودی بیش فعالی در نوجوانان و همچنین کودکان موثرند به دسته ای از ورزشها تعلق دارند که باید انرژی زیادی در آنها مصرف کرد.
شامل : بسکتبال ،فوتبال، دویدن، تنیس، کاراته، دوچرخه سواری و شنا.
ورزشهای کم تاثیر در بهبود بیش فعالی
شامل ورزش هایی مثل: بیسبال ،وزنه برداری و بولینگ ،ورزش هایی هستند که زیاد می ایستند و نه تنها نفع نمی رسانند بلکه سخت هم هستند .
سایر فواید ورزش در این رابطه :
- فعالیت زیاد جریان خون را در مغز افزایش می دهد و باعث کاهش اضطراب و عصبانیت در کودکان و نوجوانان و خصوصا گروه بیش فعال می شود.
- ورزش وزنشان را متعادل نگه می دارد.
- فعالیت های ورزشی موجب انتشار آندورفین در مغز می شود بنابراین دانش آموزان پس از ورزش احساس نشاط و آرامش می کنند.
- همچنین مرتب ورزش کردن موجب رشد ذهنی در دانش آموزان می گردد.
گردآوری: بخش ورزشی بیتوته
منابع:
daneshnameh.roshd.ir
tebyan.net
isna.ir