علل زردی نوزادان



زردی نوزادان،درمان زردی نوزادان

یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها که در بدو تولد بروز می‌کند زردی نوزادان می‌باشد

 

یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها که در بدو تولد بروز می‌کند زردی نوزادان می‌باشد که منجر به زرد شدن پوست نوزادان و همچنین سفیدی چشم به علت بالا رفتن میزان  " بیلی‌روبین " در خون نوزادان می‌باشد .به طور طبیعی   بیلی‌روبین از طریق کبد عبور می‌کند و به عنوان صفرا از راه  روده‌ دفع می‌گردد. زردی نوزادان زمانی ایجاد می‌شود  که بیلی‌روبین زودتر از ایجاد توانایی  کبد نوزادان برای  تجزیه و دفع تولید گردد .

علل ایجاد زردی نوزادان
معمولاً نوزادان بیلی‌روبین بیشتری به نسبت بزرگ‌سالان دارند  زیرا  که سرعت جایگزینی و ترمیم گلبول‌های قرمز در نوزادان  بیشتر از بزرگ‌سالان می‌باشد.


کبد نوزاد هنوز به طور کامل قادر به تجزیه و دفع بیلی روبین خون نمی‌باشد . زیاد بودن بیلی‌روبین خون نوزادان  باعث  می‌شود که مقداری از آن قبل از دفع شدن به وسیله مدفوع دوباره از طریق روده‌ها جذب خون گردد.

انواع زردی نوزادان
معمول‌ترین  انواع زردی نوزادان عبارت هستند از:


زردی فیزیولوژیک (طبیعی): این نوع زردی در شایع‌ترین نوع زردی در بین نوزادان می‌باشد . این‌گونه زردی خفیف نوزادان به دلیل ناتوانی کبد نوزاد در تجزیه سریع بیلی روبین اتفاق می‌افتد . به طور کلی این زردی در۲ تا ۴ روزگی  نوزادان به وجود می‌آید  و در طول  ۱ تا ۲ هفتگی از بین می‌رود.


زردی نوزاد نارس: این نوع  زردی به طور معمول  در نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا آمده‌اند  رخ می‌دهد چون آن‌ها کمتر می‌توانند بیلی روبین را به صورت مؤثر دفع کنند. برای جلوگیری از عوارض زردی  بایستی  سطح بیلی روبین بیشتر از سطح بیلی روبین نوزادان رسیده تحت درمان‌ پایین آورده شود.


زردی نوزادان به علت  نقص شیردهی: این زردی در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند به دلیل وجود مشکل درشیردهی مشکلی یا به علت اینکه شیر مادر هنوز در سینه جاری نشده است رخ می‌دهد. این مسئله زمانی اتفاق می‌افتد که نوزاد به اندازه کافی تغذیه نمی‌شود.


زردی نوزادان  ناشی از شیر مادر: این نوع زردی  در۱٪ تا ۲ ٪ از نوزادان شیرخوار بروز می‌کند   این زردی به علت مواد تولیدشده در سینه و شیر مادر می‌باشد که باعث افزایش سطح بیلی روبین در بدن نوزاد می‌شوند. همین امر از دفع مؤثر بیلی روبین توسط روده‌ نوزادان جلوگیری می‌کند. این مشکل پس از۳ تا ۵ روز اول عمر نوزاد شروع‌شده و به تدریج در۳ هفتگی تا ۱۲ هفتگی نوزاد بهبود می‌یابد.


زردی نوزادان به دلیل ناسازگاری گروه‌های خونی (مشکلات RH یا ABO): چنانچه گروه خونی نوزاد با مادر متفاوت باشد  ممکن است بدن مادر آنتی بادی‌هایی که گلبول‌های قرمز خون نوزاد را نابود می‌کنند تولید نماید. که باعث تجمع ناگهانی از بیلی روبین در خون نوزاد می‌شود.این‌گونه  زردی می‌تواند در اولین روز زندگی نوزاد آغاز گردد. مشکلات زردی ناشی ازRH را می‌توان از طریق  تزریق ایمنوگلوبولین RH به مادر ظرف ۷۲ ساعت پس از زایمان  برطرف نمود.

علائم و نشانه‌های زردی نوزادان
 معمولاً زردی نوزادان در حدود روز دوم یا سوم زندگی نمود پیدا می‌کند . این زردی در سر ظاهر می‌گردد  و پس از آن به سمت پایین بدن پیشرفت می‌کند. پوست نوزادی که دچار زردی شده است اولین بار روی صورت  سپس قفسه سینه و شکم و در نهایت  پا‌ها زرد به نظر می‌رسد. زردی ممکن است باعث زرد شدن  سفیدی چشم نوزاد نیز گردد.


بسیاری از نوزادان ظرف ۱ تا ۲ روز پس از تولد از بیمارستان مرخص می‌شوند  بهتر است در۱ تا ۲ روز بعد از مرخص شدن نوزاد نزد پزشک  برای بررسی زردی برده شوند. والدین نیز باید برای تشخیص زردی ظاهر نوزادشان را در روزهای اولیه چک و بررسی کنند.


اگر متوجه شدید پوست یا چشم نوزادتان زردی قابل‌توجهی دارد او را نزد پزشک ببرید. در مطب دکتر  نمونه کوچکی از خون نوزادتان آزمایش می‌شود تا سطح بیلی روبین در خون مشخص شود.

با مشاهده موارد زیر نزد پزشک بروید:
زمانی که زردی نوزاد  در طی ۲۴ ساعت اول زندگی تشخیص داده‌شده
زردی نوزاد در حال زیادشدن است
تب مقعدی نوزاد بالای ۳۷. ۸ درجه سانتی‌گراد است
نوزادتان در ظاهر یا عمل بیمار به نظر می‌رسد.

درمان زردی نوزادان
در سطوح خفیف یا متوسط زردی   نوزاد به خودی خود  در طول ۱ تا ۲ هفته بهبود پیدا خواهد کرد . برای سطوح بالای زردی  فتوتراپی- درمان با نور پیشنهاد می‌گردد  که به کبد در تجزیه و خلاصی از بیلی روبین کمک می‌کند.


 همین طور ممکن است تغذیه به دفعات مکرر و بیشتر از شیر مادر یا شیر خشک به منظور دفع سریع‌تر بیلی روبین از طریق مدفوع توصیه شود.


 در موارد بسیار نادر تعویض خون ممکن است ضروری باشد که در آن خون حاوی بیلی روبین نوزاد با خون تازه جایگزین می‌شود.


اگر چنانچه  زردی ناشی از تغذیه با شیر مادر باشد   پزشک توصیه می‌کند  به طور موقت تغذیه با شیر مادر متوقف گردد . در طول این زمان  به مادر توصیه می‌شود که به طور مکرر شیر را دوشیده تا منبع شیر فعال باقی بماند و سپس پس از برطرف شدن مشکل خودتان به نوزاد شیر بدهید.


اگر مقدار بیلی روبین بالا رود ممکن است نوزادتان برای درمان دوباره به بیمارستان منتقل شود. اما هنگامی‌که سطح بالای بیلی روبین پایین بیاید و درمان قطع شود بعید است که کودک دوباره نیاز به درمان داشته باشد.


منبع: koodakonline.com

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------