عوارض قرصهای ضدبارداری
- مجموعه: بارداری و زایمان
جلوگیری از بارداری بر پایه روشهای هورمونی، اغلب با عوارضی جسمی و حتی روحی همراه است، از ناراحتیهای اندک گرفته تا بدترین حالات که برای هر فردی متفاوت است. ممکن است شما از واکنش بدن خود نسبت به این قرصها تا وقتی که از آنها استفاده نکنید، خبر نداشته باشید، اما این مطلب به برخی مشکلات رایج که پس از استفاده از این قرصها پیش میآید اشاره کرده است.
با سردرد و سرگیجه چه کنید؟
اگر این موارد رخ داد صبور باشید. دکتر هیلدا هاتچرسون، پزشک متخصص زنان و استاد دانشگاه کلمبیا در نیویورک، اظهار میکند: "به نظر میرسد این عوارض جانبی در اکثر موارد پس از مدتی استفاده از این قرصها از بین میروند. اما اگر از بین نرفتند، شاید تغییر مارک قرص یا حتی نوع پیشگیری بتواند مفید واقع شود."
حالت تهوع دارید؟
در موارد این واکنش پس از چند ماه مصرف این دارو، خودبهخود از بین خواهد رفت. اگر این حالت از بین نرفت و از قرص ضدبارداری خوراکی استفاده میکنید، آن را همراه با غذا میل کنید. در صورتی که از روشهایی مانند حلقه یا چسبهای حاوی هورمون استفاده میکنید و حالت تهوع دارید، باید روش جلوگیری خود را تغییر دهید.
اگر قاعدگی شما با اختلال همراه است
این عارضه نسبت به دیگر عوارض جانبی مصرف قرصهای ضدبارداری، بیشتر خانمها را مشوش میسازد، زیرا بسیار غیرقابل پیشبینی است و زمان سیکل قاعدگی را به هم میریزد. برای حل این مشکل، خوردن قرص درست در یک ساعت معین از روز، ممکن است مفید باشد. روشهای ضدبارداری که پیش از بارداری انجام میشود مانند تزریق، مینی پیل و کاشت زیر پوست، بیشتر با این حالت همراه هستند. روشهای فوق، احتمال کمتر شدن عادت ماهانه زنان را بالا برده و گاهی سبب قطع کامل آن میشوند. درصورتی که لکهبینی دارید، حتما پزشک خود را از این موضوع مطلعسازید.
در این گونه موارد گاهی میتوان با نظر پزشک از داروهای ضدالتهابی مانند ایبوبروفن یا گهگاه از کمی استروژن استفاده کرد.
وقتی تمایل جنسی شما کم میشود
درصورت مشاهده این عارضه، از نوع دیگر داروهای ضدبارداری استفاده کنید. در برخی خانمها، اگر قرص جلوگیری از بارداری مصرفی با قرصی که آندروژنیک یا هورمون مردانه بیشتری دارد، عوض شود، میزان تمایل جنسی به حالت اولیه باز میگردد. اگر این روش هم مفید واقع نشد باید از روش دیگری استفاده کرد.
علیرغم تاثیری که استفاده از این قرصها روی حافظه زنان دارد، دانشمندان تاکید میکنند که این تاثیر، اصلا بدان معنا نیست که قرصهای پیشگیری از بارداری، حافظه افراد را ضعیف یا خراب میکند
خلق و خوی شما عوض شده؟
اگر تنها مصرف قرصهای جلوگیری از بارداری و نه هیچ عامل دیگری، به راستی سبب نگرانی و اضطراب و حتی افسردگی شما میشود، باید از روشهای غیرهورمونی دیگر استفاده کنید
دکتر هاتچرسون میگوید: "با تجربهای که من به دست آوردهام، اگر خانمی به دلیل استفاده از قرصهای ضدبارداری دچار افسردگی شود، معمولا تعویض دارو هم در مورد او کارساز نخواهد بود."
این پزشک متخصص میگوید که بر اساس تجربیات او تقریبا تمامی راههای هورمونی باعث ایجاد چنین مشکلات مشابهی میشوند. برای برخی از بیماران که باید از قرص جلوگیری از بارداری استفاده کنند، دکتر هاتچرسون در برخی موارد داروی ضدافسردگی تجویز میکند که نتیجه موفقیت آمیز و خوبی هم داشته است.
قرصهای پیشگیری از بارداری روی حافظه زنان موثر است؟
پیش از این مطالعات نشان دادهاند که زنها بیش از مردها جزییات هیجانی یک رویداد را به خاطر میسپارند. با این حال آیا ممکن است عواملی روی این تفاوت تاثیر بگذارند؟ آیا آنطور که گفته میشود، روشهای پیشگیری از بارداری میتوانند روی حافظه خانمها موثر باشند؟
دانشمندان معتقدند که هورمونهای بدن افراد روی شکلگیری خاطرات آنها موثرند. برای مثال، هورمونهایی که در پاسخ جنگ یا گریز ما (واکنشی که اغلب، بدن ما نسبت به استرس و یا ترس از خود نشان میدهد) نقش دارند، روی نحوه یادآوری یک خاطره خاص تاثیر میگذارند. به همین دلیل، حوادث تکاندهنده در مقایسه با فعالیتهای روزمره ما خیلی تاثیر بیشتری دارند. تصور میشود بخشی از مغز به نام آمیگدال، نقشی مرکزی در ایجاد و ذخیره خاطرات جدید دارد و این بخش، با گیرندههای این هورمونها کار میکند.
مشخص است که قرصهای پیشگیری از بارداری، از طریق کاهش میزان استروژن و پروژسترون در بدن زن، تخمکگذاری را محدود میکنند. اما هنوز مشخص نیست که آیا این تغییر هورمونی روی نحوه یادآوری خاطرات زنها هم اثر میگذارد یا نه.
در یک مطالعه جدید، محققان گروهی از زنانی را که از قرصهای خوراکی پیشگیری از بارداری استفاده میکردند، با زنانی که بدون مصرف هیچ قرص هورمونی، دوران قاعدگی طبیعی داشتند، مقایسه کردند تا ببینند آیا نحوه یادآوری رویدادها در آنها با هم متفاوت است یا خیر. هر گروه، داستان پسر جوانی را که با یک خودرو تصادف میکند، با استفاده از چند اسلاید دیدند.
بعد از بررسی، دانشمندان به این نتیجه رسیدند زنانی که قرصهای پیشگیری از بارداری مصرف میکردند، اصل موضوع و نکات مهم را به خاطر داشتند، اما به اندازه زنانی که قرص مصرف نکرده بودند، جزییات را به یاد نمیآوردند.
ممکن است این تفاوت، نتیجه استروژن و پروژسترون باشد، چرا که آنها در نحوه دریافت هورمونهای استرس در مغز، تداخل ایجاد میکنند.
البته علیرغم تاثیری که استفاده از این قرصها روی حافظه زنان دارد، دانشمندان تاکید میکنند که این تاثیر، اصلا بدان معنا نیست که قرصهای پیشگیری از بارداری، حافظه افراد را ضعیف یا خراب میکند. بلکه یافتهها نشان میدهد که در چنین شرایطی، زنان چه نکاتی را با وضوح بیشتری به حافظه خود میسپارند.
منابع:tebyan.net