ریشه های بی علاقگی به رابطه جنسی
- مجموعه: دانستنیهای جنسی
علت دوست نداشتن رابطه زناشویی
بی میلی جنسی در اشخاص گوناگون فرق دارد. به طور مثال بعضی از افراد به طور دوره ای دچار این مشکل میشوند. یکی از عوامل مهم در برقراری رابطه دو جنس و کنار هم قرار گرفتن آنها، میل جنسی است که علت بقای انسان هم نامیده میشود. این غریزه از سن بلوغ به بعد کامل شده و افزایش پیدا می کند که عوامل درونی و بیرونی زیادی بر آن تاثیر گذار است.
اکنون بدانیم تعریف بی میلی جنسی چیست؟
نبود وجود این غریزه یا کاهش بسیار زیاد آن، نداشتن افکار و خیالات جنسی، نداشتن واکنش نسبت به تحریکات جنسی، نشان ندادن هیجان در هنگام رابطه، کم شدن واکنش و تحریک در اندام تناسلی، همگی از بی میلی جنسی می باشد.
علل جسمی
بعضی دارو ها امکان دارد باعث کاهش میل جنسی شوند. داروهای فشار خون، قرص های ضد بارداری و خیلی از داروهای ضدافسردگی (مثل فلوکستین، سرترالین، پاروکستین) بیشتر باعث سردمزاجی می شوند. چنانچه دارویی استفاده می کنید، با پزشکتان این مشکلات جنسی را در میان بگذارید و ببینید آیا تغییر دارو یا دوز مصرفی برای کاهش این اثرات امکان دارد یا خیر.
چنانچه مشکل شما به علت دارو نیست، بنابراین باید اطمینان پیدا کنید که سطح طبیعی هورمون های بدنتان به هم نریخته باشد. تستسترون نقش مهمی برای میل جنسی هم مردان و هم زنان دارد. می توانید مقدار هورمون های خود را از راه آزمایش خون تجویز شده به وسیله پزشک بررسی کنید. بعضی اوقات سطح هورمون ها به خودی خود به سطح طبیعی باز می گردند به ویژه اگر تحت تاثیر تغییر موقتی در بدنتان همانند بارداری قرار گرفته باشند.
درمان هایی برای سطح تستسترون کم وجود دارد ولی این درمان ها به علت عوارض جانبی آنها برای همه مناسب نیستند. بهتر است که در صورت کاهش میل جنسی تان در مورد هورمون ها با پزشک متخصص حتما مشورت کنید.
دلایل احساسی
استرس یک علت اصلی سردمزاجی است. این که دچار مشکلاتی در سر کار هستید یا با مشکلات مالی یا خانوادگی روبرو هستید، می تواند میل جنسی شما را کم کند. استرس های بزرگ زندگی مثل مرگ یکی از نزدیکان حتما می تواند باعث خاموشی میل جنسی شود. اعتماد به نفس کم به ویژه اگر با تصور بدنی ناخوشایند احتمالا در اثر اضافه وزن، همراه باشد هم می تواند باعث دوری از رابطه جنسی شود.
مشکلات میل جنسی ریشه در احساساتی دارند که معمولا بهتر است به وسیله روان درمانی معالجه شوند. صحبت در مورد مشکلاتتان در زندگی امکان دارد تنها چیزی باشد که برای برگشت میل جنسی تان احتیاج دارید. چنانچه احتیاج به کمک بیشتری داشتید، داروهای تجویز شده به وسیله روانپزشک می تواند به شما برای کنار آمدن با احساساتتان کمک کند. تلاش کنید که با حفظ یک رژیم غذایی سالم، خواب کافی و انجام تمرینات هوازی، یوگا یا تمرینات کششی، استرس را کاهش دهید.
مشکلات رابطه ای
زمانی که همسرتان دچار تغییر ظاهری می شود یا رفتار مختلفی نسبت به گذشته با شما دارد، این مورد می تواند باعث کاهش میل جنسی شما گردد. چنانچه در رابطه تان بحث و دعوا دارید، روابط جنسی کم خواهد شد. نبود اطمینان هم یک دلیل اصلی میل جنسی کاهش پیدا کرده است. به محض متوجه شدن مشکل به یک سکس تراپیست مراجعه کنید تا این که منتظر بمانید که مشکل به خودی خود برطرف شود.
بعضی اوقات تنها پاسخ مشکل شما این مورد است که رابطه جنسی شما عادی شده است و باید قدری هیجان به زندگی جنسی تان بیفزایید. چنانچه مشکل شما در اینجاست، آزادانه با همسرتان حرف بزنید. تلاش کنید که پوزیشن های جنسی جدید، مکان های جدید برای رابطه جنسی و هرچه طبق میل هر دویتان هست را امتحان کنید. با قدری تمرین، شما و همسرتان به زندگی جنسی پر شورتان برخواهید گشت.
اختلال فقدان میل جنسی مردان
به صورت کلی به کاهش یا نبود میل جنسی، کمبود میل جنسی گفته میشود که با بی میلی جنسی فرق دارد. کمبود میل جنسی مردان، امکان دارد اختلالی اکتسابی باشد. یعنی پس از یک دوره ثابت از میل جنسی مطلوب، فرد کاهش را گزارش میدهد. در برابر این وضعیت کسانی هستند که از زمان بلوغ میل جنسی در آنها دیده نمیشود. در این وضعیت احتمال تشخیص یکی از انواع اختلالات جنسی بیشتر میشود.
بعضی مردان هم در یک موقعیت ویژه کمبود میل جنسی را گزارش میدهند. مثلا شخص در ارتباطش با شریک جنسی خاصی میل به برقراری رابطه ندارد. اگر در رابطه با دیگر موقعیتها این میل وجود دارد. این کمبود میل جنسی باید به صورتهای زیر دیده شود:
- فرد کمتر از گذشته به دنبال رابـطه جنسی است، در موردش کمتر فکر می کند، تخیلات و فانتزیهای جنسی ندارد و میلش نسبت به فعالیتهای جنسی کم می شود.
- فرد درگیر رابطههای جنسی نمیشود. چه با همسر یا شریک جنسیاش و چه به صورت خودارضایی.
- فرد نمی تواند در رابطه جنسی مورد دلخواهش شرکت کند.
درمان اختلال کمبود میل جنسی
تشخیص کمبود میل جنسی مردان احتیاج به یک مصاحبه تخصصی دارد. برای تشخیص باید همه عوامل تاریخچهای و زمینهای شخص بررسی شود و پویایی رابطه او با شریک جنسیاش به دقت مورد توجه قرار گیرد. پس از چنین تشخیصی میتوان درمان را در ابعاد زیر پیگیری کرد:
کاهش اضطراب
یکی از مواردی که دارای اهمیت است روبرو شدن مراجع با جنبههای اضطراب آمیز رابطه جنسی است. فرد امکان دارد اضطراب عملکرد جنسی داشته باشد که با کمک روانشناس میتواند در صدد کاهش اضطراب برآید.
نور درمانی
تماس با نور مصنوعی درخشان میتواند میل جنسی مردان را بالا ببرد.
دیگر مداخلات شناختی و رفتاری
در طی درمانهای شناختی رفتاری باورهای فرد مورد چالش قرار میگیرند و در طول زمان، تکنیکهای درست افزایش میل به فرد یاد داده میشود.
درمان جایگزین تستوسترون
تستوسترون، هورمونی مردانه است که در به وجود آوردن انگیزه جنسی و تحریک تولید اسپرم نقش دارد. کاهش سطح این هورمون در کمبود میل جنسی مردان مفید است. در این وضعیت پزشک معالج با تزریقها یا تجویز قرص سطح این هورمون را بالا می برد.
مهمترین نکتهای که در درمان مشکلات جنسی باید در نظر داشت، چیست؟
مهمترین نکته، شناخت دقیق عوامل به وجود آورنده مشکل و جوانب گوناگون آن است تا بتوان برنامهریزی درمانی و آموزشی لازم را ارائه داد. به همین علت توصیه میشود شخص برای ارزیابی دقیق و درمان مفید به پزشك متخصص مراجعه كند. با توجه به نوع مشکلات ایجادکننده، درمانها فرق دارد.
درمان بیمیلی جنسی یا هر نوع مشکل جنسی دیگر، تا وقتی که مشکلاتی مثل تعارضهای زناشویی، مشکلات روانشناختی، ارتباطی، پزشکی و... حل نشدهاند، کاری بیفایده است پس باید ابتدا عوامل ایجادکننده جانبی درمان شوند و سپس به رفع مفید مشكلهای جنسی فرد پرداخت. زن و شوهری که مشکل جنسیشان به علت تعارضهای زناشویی یا فقدان عشق دوطرفه است، امکان دارد بتوانند از زوجدرمانی برای برطرف کردن مشكلشان استفاده کنند.
توصیههایی کلی برای روبرو شدن با کاهش میلجنسی مردان
چنانچه بیمیلی ناشی از نبود جذابیت جنسی همسر است، باید رویکردهای مبتنی بر تغییرات امکانپذیر ظاهری همسر انجام شود، در اینمورد لازم است زن و شوهر با یکدیگر بر سر تغییرات ظاهری امكانپذیر که جذابیت جنسی به وجود می آورد، به توافق برسند.
برای پیشگیری از هر نوع رنجش، این کار باید با دقت و نظارت متخصص انجام شود ولی چنانچه مشکل روابط زناشویی زوجی برپایه الگوهای تکراری و بدون تغییر است، باید تغییری در الگوهای رفتار جنسی داده شود. البته این تغییرها، هنگامی ممکن هستند که زن و مرد میل بالایی به به وجود آوردن بهبود روابط بینفردی خود داشته باشند.
چنانچه كاهش میلجنسی به علت پایین بودن سطح تستوسترون است، باید در درمان به سن و وضعیت سلامت شخص دقت خاصی شود به طور مثال در مردان مبتلا به سرطان پروستات، مصرف تستوسترون سبب پیشرفت سرطان میشود ولی در بیشتر مردان این شیوه، بیخطر است و اغلب افزایش میلجنسی را به دنبال دارد. با مشخص شدن دلیل میتوان برنامههای درمانی را اجرا کرد.
گردآوری: بخش زناشویی بیتوته