بیوگرافی کیخسرو پورناظری موسیقیدان و آهنگساز ایرانی
- مجموعه: هنر و هنرمند
بیوگرافی و عکس های کیخسرو پورناظری
خلاصه بیوگرافی کیخسرو پورناظری
نام کامل: کیخسرو پورناظری
نامهای دیگر: علی ناظری
متولد: ۷ خرداد ۱۳۲۲ در کرمانشاه
حرفه: موسیقیدان، آهنگساز و نوازنده
سبک: موسیقی مقامی، موسیقی کردی و موسیقی اصیل ایرانی
سازها: سه تار، تنبور
زندگی نامه کیخسرو پورناظری
کیخسرو پورناظری فرزند پرویز پورناظری معروف به حاجی خان (از شاگردان کلنل وزیری) و پورانداخت سرحددار، موسس نخستین دبیرستان ملی دختران و اولین خانم دیپلمه در کرمانشاه بود. او در محله برزه دماغ کرمانشاه متولد و بزرگ شد.
به همین ترتیب نیز پورناظری از کودکی زیر نظر پدرش به خواندن کتابهای هنرستان موسیقی، یادگیری آثار وزیری و ردیف موسیقی سنتی ایران پرداخت. او با ساز تار شروع کرد و شعر و ادبیات کهن پارسی را از مادرش یاد گرفت، البته نزد استادان بزرگی چون کیوان سمیعی و بهزاد کرمانشاهی آموزش دیده است.
او تا سال سوم در رشته مهندسی راه و ساختمان تحصیل میکرد اما به دلیل مناسب نبودن این رشته با حال و هوایش آن را ادامه نداد. پس از مدتی وارد رشته موسیقی در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد و در کنار استاد دادبه، دوازده سال به یادگیری تاریخ و فرهنگ ایران باستان پرداخت.
کیخسرو پورناظری در یکی از مصاحبههای خود در رابطه با تفاوت دوران فعلی با چند دهه پیش این چنین بیان کرده است: «بعد از انقلاب تمامی فعالیتهای موسیقی راکد بود و محدودیتهای بسیار دشواری برای نوازندگان به وجود آمد. به طوری که حتی برای حمل ساز نیز باید جواز دریافت میکردیم. ما چنین دورانی را پشت سرگذاشتیم و نسل ما با پافشاری و مایوس نشدن راهش را ادامه داد و نتیجه سالها تلاش مان و این محدودیتها شکوفایی عجیب و غریب موسیقی بود. برای مثال من که معلم موسیقی هستم حدس میزنم نود درصد خانوادهها حداقل یکی از فرزندانشان را برای یادگیری یک ساز تشویق و حمایت میکنند و آنها را به کلاسهای موسیقی میفرستند.»
کیخسرو پورناظری با گیتی اقلیمی ازدواج کرده است و دو فرزند پسر با نامهای سهراب و تهمورس دارند که آنها نیز در عرصه موسیقی فعالیت میکنند.
بیوگرافی هنری کیخسرو پورناظری
سرانجام در سال ۱۳۵۱ به عنوان کارشناس موسیقی در وزارت فرهنگ و هنر وقت شروع به گردآوری و بازسازی نغمههای موسیقی کردی و سنتی کرد و سرپرستی ارکستر کردی و سنتی را تا سال ۱۳۵۷ به عهده داشت. بعد از انقلاب او وقت خود را صرف تحقیق در مورد موسیقی و ساز تنبور کرد و نتایج سالها زحمت و تلاش او، آهنگسازی با ساز تنبور و تاسیس گروه تنبور شمس در سال ۱۳۵۹ بود. تاسیس این گروه، راهی نوین برای نگاه به گروه نوازی موسیقی تنبور توسط اهل موسیقی بود و او اولین فردی بود که ساز تنبور را از گوشههای خانقاه و محافل شخصی به حوزهای عمومی آورد.
درباره گروه شمس
گروه شمس که یک گروه موسیقی اصیل با سرپرستی کیخسرو پورناظری است، اولین گروه موسیقی با ساز اصلی تنبور بود و به همین دلیل نیز با نام گروه تنبور شمس نیز شناخته میشوند. شناخت کامل و عمیق کیخسرو پورناظری از ساز تنبور و موسیقی نواحی منطقه کرمانشاه در کنار استفاده ظریف و اصولی از ساز دف در ساختار گروه، فضایی متفاوت و زیبا را ایجاد کرد که بعدها گروههای دیگر نیز با ایده گرفتن از آنها تشکیل شدند. این گروه با نوازندگانی چون سید خلیل عالینژاد، علی اکبر مرادی، گل نظر عزیزی، آزاد میرزاپور همکاری داشته است.
پورناظری در اواسط دهه هفتاد، همراه فرزندان خود تهمورس و سهراب اتفاقاتی جدید را در گروه شمس رقم زدند و بیش از سیصد کنسرت در داخل و خارج از ایران برگذار کردند. گروه شمس آثاری همچون مستان سلامت میکنند با همکاری بیژن کامکار، پنهان چو دل همراه حمید رضا نوربخش هم منتشر کردهاند.
از دیگر همکاریهای کیخسرو پورناظری میتوان به همکاری با شهرام ناظری در آلبوم «صدای سخن عشق» و آثاری همچون «حیرانی»، «مهتاب رو» و... را با شهرام ناظری ساختند. از دیگر همکاریهای محبوب میتوان به ساخت قطعهای با جلاالدین محمدمیان به نام تصنیف مردان خدا اشاره کرد.
آثار و فعالیتهای کیخسرو پورناظری
• صدای سخن عشق (با صدای شهرام ناظری)
• مطرب مهتاب رو (با صدای شهرام ناظری)
• حیرانی (با صدای شهرام ناظری)
• پنهان چو دل (باصدای حمیدرضا نوربخش)
• افسانه تنبور (با صدای بیژن کامکار)
• بر سماع تنبور (با صدای علیرضا قربانی)
• کنسرت گروه شمس تابستان ۱۳۸۶ در سال جهانی بزرگداشت مولانا، کاخ سعدآباد (باصدای نجمه تجدد، فرشاد جمالی، سهراب پورناظری و تهمورس پورناظری)
پس از سه همکاری عالی و قابل توجه با شهرام ناظری، آنها فعالیت خود را متوقف کردند و در واقع راه آنها از یکدیگر جدا شد. کیخسرو پورناظری دلیل این اتفاق را اینگونه بیان کرده است: «دلیل قطع همکاری ما پس از یک دوران، اختلاف سلیقهای بود که به مرور زمان شاهد آن بودیم. سلایق ما نسبت به گذشته متفاوت شده است و هیچ دلیل دیگری برای قطع همکاری وجود ندارد.»
کیخسرو پورناظری داور یازدهمین جشنواره موسیقی جوان
کیخسرو پورناظری که به عنوان داور در این جشنواره حضور داشت در رابطه با کیفیت کار شرکت کنندگان بخش تنبور بسیار امیدوارانه سخن گفته است: «امسال بچههای نوازنده تنبور انگیزه و شور و اشتیاق بیشتری نسبت به سالهای پیشین داشتند. ما برای انتخاب نتایج نهایی دو بار از این جوانها و نوجوانها آزمون گرفتیم که در مرحله اول امتیاز ها آنقدر نزدیک بود که انتخاب دشوار بود. در مرحله دوم سوالات سختتری از آنها پرسیدیم که آنها به خوبی پاسخ دادند و کار برای انتخاب نفرات برتر برای رسیدن به مرحله نهایی دشوار بود. سطح نوازندگی هر سه گروه سنی بسیار عالی بود و در میان آنها شرکت کنندگانی بودند که آینده نوازندگی این ساز محسوب میشوند.»
گالری عکس های کیخسرو پور ناظری