بوي بد پا, زير بغل از کجا ناشي ميشود؟
- مجموعه: سلامت پوست
يک سري تعريقها دلايل طبيعي دارد، مثل عرق کردن به دليل بالا رفتن دماي بدن، ورزش کردن يا خوردن غذاهاي پرانرژي اما برخي پرعرقيها جنبه ژنتيکي دارد که شامل پرعرقي زيربغل، کف دستها و پاها است که در اثر هيجانات يا رانندگي به وجود ميآيد.
.اين نوع تعريقها هيجاني بوده و گرما در بروز آن نقشي ندارد. تعريق مناسب سبب شادابي پوست ميشود و در انجام کارهاي ظريف به فرد کمک ميکند. تعريق زياد در کف دست و پا در اثر هيجانات ميتواند براي فرد مزاحمت ايجاد کند. در ضمن عرق زياد سبب ميشود لايه شاخي پوست رطوبت را در خود نگه دارد و در نتيجه لايه شاخي ضخيمتر شود و يک سري ميکروبها سريعا رشد کرده و سبب تجزيه لايه شاخي پوست شود که يک ماده پروتئيني است و در نتيجه مسبب بروز بوي بد پا هستند. از سوي ديگر عرق زياد سبب ميشود انواع ميکروبها و قارچها بين انگشتان و کف پا شدت يافته و همين امر بر بوي بد پا ميافزايد.
به اين افراد توصيه ميشود مرتبا پاها را با صابون بشويند، از سنگ پا استفاده کنند که لايه ضخيم شاخي را کم کند. در ضمن استفاده از جورابهاي مناسب که تعريق را در خود نگه نميدارد و کفشهايي که گرما را درون خود حفظ نميکند، بسيار مهم است. بوي زير بغل، ناف و سينه ناشي از برخي غدد عرقي به نام اپويريل است که محلشان در زيربغل، کشاله ران، ناف و اطراف سينه است. ترشحات اين غدد حاوي کلسترول، تريگليسيريد، اسيدهاي چرب، برخي هورمونهاي مردانه، مواد قندي، آمونياک و آهن است. چربياي که اين غدد روي پوست ايجاد ميکند، سبب پخش شدن تعريق بر سطح پوست و کم شدن دماي ناگهاني ميشود.
اين ترشحات به خودي خود بدبو نيستند اما وقتي مثلا در زير بغل با ميکروبها تجزيه ميشود، تبديل به يک سري مواد بدبو ميشوند. براي درمان بوي بد زيربغل، کشاله ران و ناف توصيه ميشود مرتبا ليف بزنند، حمام بروند، لباسهاي زير را عوض کنند و از شامپوهايي مثل زينک پلوسيون و... استفاده کنند که در نتيجه تعداد ميکروبها و باکتريها کم ميشود و در نهايت ميتوانند از دئورانتها براي کاهش بو استفاده کنند. البته دئودرانت حاوي يک سري مواد محرکه خوش بوکننده و يک سري مواد کلرول آلومينيوم است که ميزان ترشحات عرق را کاهش ميدهند.
استفاده از اين نوع مواد ميتواند تحريکات پوستي خارش و سوزش را به دنبال داشته باشد. اگر اين طور باشد، فرد لازم باشد دئودرانت خود را عوض کند. گاهي ماندن عرق روي پوست به دليل املاحي که دارد ايجاد سوزش ميکند. بهترين کار شستن عرق با آب و استفاده از يک کرم بعد از آن است.