درمان کولیک نوزادان
- مجموعه: دانستنيهاي نوزادان
کولیک به طور معمول در نوزادان حدود سه هفتگی شروع می شود
برای کسانی که نوزاد کوچک دارند و یا به تازگی صاحب فرزند شده اند، بارها اتفاق افتاده است که نوزادشان بیقراری کند. اگر نوزادتان دائما در حال گریه است و شما هیچ علتی را برای آن پیدا نمی کنید، به احتمال زیاد نوزادتان به کولیک (colic) یا قولنج مبتلا شده است.
بیش از ۲۵ درصد از نوزادان تازه متولد شده دو هفته بعد از تولد تا حدود سه ماهگی دچار علائم کولیک میشوند. اگر کودک هر روز در زمان خاصی که معمولا عصر یا شب است، گریه میکند و البته این گریهها ناگهانی و البته شدید و پر سر و صداست میتوان گفت نوزاد مبتلا به کولیک است.
بیشتر مادران جوان با شنیدن صدای گریه های نوزاد خود نگران میشوند و دست و پای خود را گم میکنند، اما طبق نظر متخصصین اطفال گریه نوزادان امری عادی است برای برقراری ارتباط با دنیای اطراف و برآوردن نیازهای روزانه و عادیشان. اما گاهی این گریه ها بیش از حد می شوند و با علایمی همراه میشوند که نشان از یک بیماری و یا مشکل خاص است.گریه زیاد به گریهای گفته میشود که بین ۳ ساعت در روز تا ۳ روز در هفته باشد. که باید مورد توجه و درمان قرار بگیرد . در این میان یکی از عارضه های رایج بین نوزادان که سبب گریه طولانی مدت آنها میشود کولیک است
قولنج یا کولیک نوزاد چیست؟
قولنج در حالتی اتفاق می افتد که نوزاد سالم است و بیش از 3 ساعت در روز، بیش از 3 روز در هفته برای سه هفته گریه می کند. در اینجا چیزی است که ما در مورد آن می دانیم ذکر شده است:
-اگر نوزاد شما کامل باشد، قولنج ممکن است در 2 هفتگی شروع شود.
- تقریبا همیشه 3 تا 4 ماه طول می کشد.
- جنسیت نوزاد و ترتیب زایمان و یا شیر خشک یا شیر مادر بر این موضوع تاثیر نمی گذارد.
- کودکان مبتلا به قولنج با کودکانی که قولنج ندارند فرقی نمی کنند. قولنج به طور معمول در نوزادان حدود سه هفتگی شروع می شود و هنگامی که کودک به سه تا چهار ماهگی رسید به پایان می رسد. این درد توسط یک مسئله پزشکی ایجاد نشده و کولیک نوزاد همان حملات مکرر و منظم گریه به مدت سه ساعت یا بیشتر در شب تعریف شده است.
- برخی از کودکان حساسیت بیشتری به تحریک نسبت دیگران دارند. یک کودک کولیکی ممکن است به گاز، رفلکس اسید یا یک حساسیت غذایی واکنش نشان دهد. پدر و مادر در مورد علائم کودک با پزشک متخصص اطفال صحبت کنند. پزشک شما می تواند در مدیریت علت، مانند استفاده از فرمول های مختلف و یا تغییر مواضع تغذیه ای به شما کمک کند.
گرفتن آروغ نوزاد، به کاهش ناراحتی ناشی از کولیک او کمک می کند
چگونه کولیک نوزاد را تشخیص دهیم؟
- پزشک کودک یک معاینه فیزیکی برای شناسایی علل احتمالی ناراحتی کودک مانند انسداد روده کودک (انسداد روده) انجام خواهد داد. اگر کودک سالم باشد، ممکن است قولنج تشخیص داده شود.
رعایت اصول تغذیه ای مخصوص مادران نوزادان کولیکی
اگر مادری هستید که فرزندتان را با شیر خودتان تغذیه میکند، بهتر است تا مدتی رژیم غذایی مخصوص مادران دارای فرزند کولیکی و روده های حساس را رعایت کنید و متجه تغییرات چشمگیر در کودک خود شوید. در وحله ی اول بهتر است سعی کنید مواد لبنی را برای چند روز قطع کنید. (تجربه ثابت کرده با قطع مصرف لبنیات درد نوزادان بهبود خواهد یافت) میتوانید به جای استفاده از شیر از ماست استفاده کنید.خوراکی های حساسیت زایی مانند،کلم، گل کلم، حبوبات، سیر، کافئین، تخم مرغ، تربچه، پياز و همينطور ادويهجات و سایر مواد تحریک کننده برای چند روز اجتناب کنید. (اگر گریه کودک پس از ورود دوباره یک غذا مجددا شروع شود، خواهید دانست که این غذا مسئول ناراحتی کودک است.) آجیل ، بادام زمینی، مركبات، شكلات، گوجه فرنگي، قهوه، غذاهاي دريايي هم ممکن است برای نوزاد ایجاد حساسیت نماید.همچنین بهتر است از مصرف مواد غذایی حاوی گلوتن، گندم، برخی میوه های تابستانی و مواد نفاخ مانند حبوبات یا انواع کلم زیاده روی نکنید.
روش های درمانی مقابله با کولیک
1- به مادران عزیز توصیه می شود حتی المقدور از شیر خودشان جهت تغذیه نوزادشان استفاده کنند. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند (روش صحیح شیر دادن)، در مقایسه با نوزادانی که از شیشه شیر استفاده می کنند، کمتر به کولیک مبتلا می شوند. اگرچه درصدی از نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، نیز مبتلا به کولیک هستند.
2- عادت کنید به نوزاد خود هر بار مقدار کمی شیر بدهید، اما دفعات شیردهی خود را افزایش دهید (یعنی حجم کمی از شیر در دفعات زیاد). برخی پزشکان معتقدند که حجم زیاد شیر و یا مایعات در معده نوزاد، سبب ایجاد ناراحتی و کولیک می شود.
3- ماساژ معده کودک در جهت عقربه های ساعت و حلقه زانو به سمت معده شیوه ای است که به آرام کردن کودک کمک میکند . همانطور که نوزادان را ماساژ میدهیم تا گاز معده را بیرون بیاورند همانگونه ماساژ میدهیم . حمام کردن کودک در آب گرم نیز درمان خوبی است
4- پخش موسیقی آرامش بخش یک راه برای رهایی کودک از این مشکل است . این برای منحرف کردن اذهان کودکان از این مشکل است. آواز لالایی به کودک و یا موسیقی ذهن کودک را منحرف میکند
5- به مادران عزیز توصیه ی شود تا پس از شیر خوردن نوزاد، حتما باد گلوی نوزاد را بگیرند. گرفتن آروغ نوزاد، صرف نظر از مدت زمانی که او شیر خورده است، به کاهش ناراحتی ناشی از کولیک او کمک می کند. پس از هر بار شیر دادن به نوزاد خود، او را روی شانه خودتان قرار دهید و پشت نوزاد را به آرامی بمالید تا آروغ بزند و هر گونه هوای اضافی از معده او خارج شود.
6- در هفته های آخر زندگی در رحم، محیط اطراف نوزاد شما، تاریک، گرم و نرم است. هنگامی که نوزاد به فضای باز می آید، این انتقال می تواند یک انتقال جنجالی و ناراحت کننده باشد. بعضی حتی 3 ماه اول زندگی نوزاد را "سه ماهه چهارم" می دانند. نزدیکی و گرما ممکن است قولنج را آرام کند. مطالعات نشان می دهد تماس پوست با پوست می تواند تنفس کودک، دما، ضربان قلب، قند خون و فشار خون را تنظیم کند. همچنین می تواند خلق و خوی او را بهبود دهد.
7- استفاده از درمان های خانگی برای درمان کولیک نوزادان توصیه می شود البته این نوع درمان ها باید تحت نظر پزشک باشد. از پزشک بخواهید تا به جای تجویز داروهای شیمیایی، داروهای گیاهی برای نوزادتان تجویز کند، مثلا استفاده از عرق نعنای پاستوریزه و یا دمنوش نعنا می تواند تسکین دهنده مناسبی برای کولیک نوزاد باشد.
درمانهای خانگی برای کولیک نوزاد
چای بابونه:
بابونه ضد اسپاسم است (۱۹ ترکیبات مختلف ضد اسپاسم) و آرام بخش ( ۵ترکیب) که برای رفع گرفتگی روده کمک کرده و باعث آرامش می شود.
روش:
یک قاشق چای خوری بابونه در یک فنجان آب جوش بریزید۱۰-۱۵ دقیقه بماند سپس در یک بطری ریخته تا به دمای مناسب اتاق برسد سپس به کودک میدهیم یا مادر شیرده نیز می توانند از این چای بنوشید، مگر اینکه به این گیاه حساسیت داشته باشد.همچنین می توانید از چای کیسه ای بابونه استفاده کنید یک تا دو بار در روز توصیه می شود.
آب:
آب یکی از ساده ترین روش برای آرام کردن نوزاد کولیکی است. حتی شنیدن صدای آب می تواند به آرام کردن کودک کمک کند.
روش:
لگنی را پر از آب کرده و در سینک قرار دهید و کودک را کنار آن نگه دارید حتی صدای آب که مانند آبشار می آید برای کودک مفید است یا قرار دادن بطری آب گرم داغ نباشد روی معده کودک برای تسکین و رهایی از درد مفید است.
نعنا:
نعنا دارای خواص ضد اسپاسم است که برای کاهش اسپاسم روده در نوزادان به کسانی که این مشکل کولیک مواجه هستند مفید است.
روش:
یک قاشق چای خوری از نعناع خشک را در یک فنجان آب داغ بریزید. حدود ۱۰ – ۱۵ دقیقه بماند سپس زمانی که ولرم شد به کودک بدهید یا حتی مادران شیرده نیز میتوانند یک فنجان چای نعناع بنوشید تا زمانی که کودک بهبود یابد میشود از این چای استفاده کرد
بادرنجبویه:
مربوط به خانواده نعناع است ، به آرامش، خواب و از بین بردن درد گاز کمک میکند.
استفاده از داروهای گیاهی حتما با مشورت پزشک صورت گیرد.
گردآوری: بخش کودکان بیتوته
منبع:
niniban.com
behdasht.news