مضرات و فواید ماهی برای کودکان
- مجموعه: تغذیه کودک
فواید مصرف ماهی برای کودکان
ماهی برای کودکان
تمامی تحقیقات نشان میدهد که ماهی منبع غنی از بسیاری از مواد مغذی موردنیاز بدن کودکان است و همچنین نقش مهمی در کمک به جلوگیری از بسیاری از بیماریها در زندگی کودک دارد.
همان طورکه بدن کودکان به ویتامین D، آهن و کلسیم احتیاج دارد، نیازی چند باره به دریافت و جذب اسیدهای چرب امگا 3 دارد و چون این چربی در بدن تولید نمی شود باید در هرم غذایی آنها به شکل مکمل ها و یا سایر مواد غذایی گنجانده شود . ماهی هایی به مانند قزل آلا و شاه ماهی سرشار از امگا 3 هستند.
البته کودکان در خوردن غذا کمی سختگیرانه برخورد می کنند، و این وظیفه پدر و مادر هاست که به آنها در تامین مواد معدنی و مغذی بدنشان کمک کنند.
سن مناسب برای دادن ماهی به کودکان
پزشکان و کارشناسان تغذیهٔ کودک در مورد زمان و سن مناسب برای شروع اضافه کردن ماهیها به برنامهٔ غذایی کودکان شیرخوار کمی اختلاف نظر دارند.
بهترین زمان برای اضافه کردن ماهی به برنامه ی غذایی کودکان شیرخوار بعد از شش ماهگی است، اما در ابتدا لازم است با پزشک کودک صحبت کنید چرا که از نظر کارشناسان تغذیه ماهی یکی از غذاهای آلرژی زاست.
بیشتر پزشکان توصیه میکنند که به دلیل آلرژی زا بودن ماهی برای دادن غذای کمکی بعد از شش ماهگی ابتدا با غذاهایی که به شکل سنتی اولین غذاهای کودک هستند مثل سرلاک کودک و گوشت پورهشده، میوهها یا سبزیجات شروع کنید و بعد به تدریج به فرزندتان ماهی بدهید. بنابراین لزوم مشورت با پزشک در مورد مصرف ماهی برای کودکان ضروری است.
فواید ماهی برای کودکان
کودک شما می تواند با خوردن ماهی و جذب روغن آن ( امگا 3 ) ، آهن و مواد معدنی مورد نیاز بدن خود را تامین کند. ماهی برای کودکان منبع غنی از کلسیم و ویتامین D هست و از آنجایی که کودکان به اندازه کافی هم شیر مصرف نمی کنند ، گنجاندن ماهی در وعده های غذایی آن ها بسیار ضروری است.
مزایای مصرف امگا ۳
محققان مدعی هستند که مصرف امگا 3 می تواند در درمان آسم کودکان بسیار تاثیر گذار باشد. آنها اعتقاد دارند که با مصرف امگا 3 ؛ ریتم قلب منظم شده و فشار خون و التهاب رگ ها کاهش می یابد که این امر به جلوگیری از آسم و بیماری های قلبی و برخی سرطان ها کمک می کند.
مصرف امگا 3 چه در دوران جنینی و چه در کودکان سبب رشد مغزی می شود و استفاده از آن باعث افزایش هوش ، تقویت سیستم عصبی کودکان و افزایش تمرکز و حافظه در آنها می شود.
همچنین اسیدهای چرب امگا 3 برای کاهش رفتارهای ضد اجتماعی مفید شناخته شده است.
ماهی برای کودکان یک منبع پروتئین غنی:
پروتئین ها برای کودکان در حال رشد بسیار مهم و حیاتی هستند و به ساختار عضلات و تقویت آن ها کمک شایانی می کنند
تاثیرات مفید خوردن ماهی برای کودکان
تحقیقات نشان داده مصرف ماهی بر روی هوش و خواب کودک شما تاثیر میگذارد از این رو کودکانی که ماهی میخورند نسبت به دیگر کودکان از هوش بالاتری برخوردار هستند و خواب راحت تری دارند.
ماهی ها سرشار از مواد معدنی هستند
تمام ماهیها حاوی سلنیوم، ید و روی هستند. سلنیوم آنتیاکسیدان قوی است که به محافظت از بدن در برابر سموم کمک میکند و در جلوگیری از سرطان نقش دارد. ید برای متابولیسم سالم ضروری است و روی به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند و از سرفه و سرماخوردگی جلوگیری میکند.
ویتامین های A و D موجود در ماهی و روغن ماهی برای کودک ضروری است:
ماهی ها حاوی مقادیر بسیار خوبی از ویتامین A هستند که برای پوست و چشم کودکان بسیار مفید است. در حالی که ویتامین D موجود در ماهی ها هم به جذب کلسیم بیشتر برای رشد استخوان های فرزند شما کمک فراوانی خواهد کرد.
میزان مصرف ماهی برای کودکان
درست است خوردن ماهی فواید بسیاری برای کودکانمان دارد اما مصرف بیش از حد هر چیزی برای بدن مضر است بنابراین مادران عزیز باید مقدار مناسبی از ماهی را به رژیم غذایی کودکانشان اضافه کنند تا مشکلی برای آنها پیش نیاید.
- به کودکان 1 تا 2 سال روزی 28 گرم ماهی بدهید.
- به بچه های 3 تا 6 سال روزی 42 گرم ماهی بدهید.
- کودکان 6 سال به بالا روزی 56 گرم ماهی میتوانند مصرف کنند.
خطرات مصرف ماهی برای کودکان
وجود جیوه در ماهی: ماهی غنی از پروتئین، ویتامین D، اسیدهای چرب امگا۳ و دیگر مواد مغذی است اما برخی از انواع ماهی حاوی مقادیر بالایی از متیل جیوه یعنی مادهای است که تصور میشود در دُزهای بالا برای رشد مغز و سیستم عصبی کودک مضر هستند.
بنابراین کارشناسان توصیه میکنند که از دادن کوسهماهی و ارهماهی به کودکان خودداری کنید و برای پایین نگه داشتن سطح جیوه، مقدار ماهیای را که به کودک میدهید به کمتر از ۳۴۰ گرم در هفته محدود کنید. انواع ماهیهای مناسب که جیوهٔ کمی دارد شامل ماهی سالمون و قزلآلاست.
باکتریها و ویروسها: مطمئن شوید که ماهی کاملاً پخته شده است تا باکتریها و ویروسهایی که در ماهی خام یا نیمهپخته رشد میکنند کشته شوند و وارد بدن کودکتان نشوند.
احتمال خفگی: برای جلوگیری از خفگی یا گیر کردن غذا در گلوی بچهها، استخوانها و تیغهای ماهیها را به خوبی جدا کنید و گوشت ماهی را کاملاً له یا پوره کنید و سپس به کودکتان بدهید.
گردآوری: بخش کودکان بیتوته