در مورد گفتاردرمانی چه میدانید؟



گفتار درمانی,گفتاردرمانی چیست,گفتار درمانی کودکان

گفتار درمانی چیست؟

 

گفتار درمانی کودکان

گفتاردرمانی درمانی است که برای بیشتر کودکانی است که دارای اختلالات گفتاری و یا زبانی هستند و متخصص گفتار درمانی از روش های مختلفی برای بهبود ارتباط با کودکان و بزرگسالان کار می کند.

گفتار درمانی چیست؟

گفتاردرمانی، درمانی است که می تواند به بهبود مهارت های ارتباطی کمک کند. گاهی اوقات گفتار درمانی نامیده می شود.

 

بسیاری از مردم فکر می کنند گفتاردرمانی فقط برای کودکان مبتلا به اختلالات گفتاری است که در تلفظ تأثیر می گذارد. اما همچنین به بچه هایی که با زبان گفتاری و نوشتاری دست و پنجه نرم می کنند نیز کمک می کند. این شامل کسانی است که اختلالات زبان و چالش های خواندن مانند نارساخوانی دارند.

 

متخصصانی که این نوع درمان را انجام می دهند، آسیب شناسان گفتاری (SLP) هستند. آنها با شناسایی اینکه کودک چه نوع مشکل گفتاری یا زبانی دارد شروع می کنند. سپس آنها تعیین می کنند که چه چیزی باعث ایجاد آن شده و در مورد بهترین روش درمانی تصمیم می گیرند. 

 

علاوه بر چالش های گفتاری، درمان می تواند مشکلات زیر را هدف قرار دهد:

 

• زبان پذیرا (درک زبان)

•  زبان رسا (با استفاده از زبان)

•  ارتباطات اجتماعی (استفاده از زبان به روش های مناسب اجتماعی)

•  خواندن و هجی کردن (از جمله نارساخوانی)

 

درمان می تواند یک به یک یا در گروه های کوچک اتفاق بیفتد. ممکن است از چند ماه تا چند سال طول بکشد. هر چه درمان زودتر آغاز شود، مفیدتر خواهد بود. مشکلات زبان معمولاً مادام العمر است، اما مهارت ها می توانند با پشتیبانی صحیح بهبود یابند. 

 

گفتاردرمانی ممکن است به برخی از بزرگسالان نیز کمک کند. اما معمولاً تحت پوشش بیمه نیست، بنابراین بزرگسالان اغلب به دنبال درمان نیستند.

 

گفتاردرمانی ارزیابی و درمان مشکلات ارتباطی و اختلالات گفتاری است. این عمل توسط آسیب شناسان گفتار زبان (SLP) انجام می شود، که اغلب از آنها به عنوان گفتاردرمانی یاد می شود.

 

از تکنیک های گفتاردرمانی برای بهبود ارتباطات استفاده می شود. اینها شامل فن بیان، فعالیت های مداخله در زبان و سایر موارد بستگی به نوع اختلال گفتاری یا زبانی دارد.

 

گفتار درمانی ممکن است برای اختلالات گفتاری که در کودکی یا اختلالات گفتاری در بزرگسالان ایجاد می شود که ناشی از آسیب یا بیماری، مانند سکته مغزی یا آسیب مغزی، لازم باشد.

 

چه کسی به گفتار درمانی نیاز دارد؟

بسیاری از بچه ها به گفتاردرمانی مراجعه می کنند. این یک روش عالی برای یادگیری واضح تر صحبت کردن است. گاهی اوقات کودک دچار بیماری می شود که صحبت کردن را سخت تر می کند. در اینجا برخی از آنها را آورده ایم :

 

– اختلال شنوایی

– عضلات ضعیف اطراف دهان

– گره های صوتی / گرفتگی صدا

– اوتیسم

– اختلال تنفس

– اختلال بلع

 

گفتار درمانی بزرگسالان,گفتاردرمانی کودکان,گفتاردرمانی بزرگسالان

درمان اختلالات گفتاری

 

چرا به گفتار درمانی نیاز دارید؟

چندین اختلال گفتاری و زبانی وجود دارد که با گفتاردرمانی قابل درمان است.

 

اختلالات مفصلی. یک اختلال مفصل ناتوانی در شکل گیری صحیح اصوات خاص کلمه است. کودک مبتلا به این اختلال گفتاری ممکن است صداهای کلمه ای را رها کند، عوض کند، تبدیل کند یا اضافه کند. مثالی از تبدیل یک کلمه می تواند گفتن "thith" به جای "this" باشد.

 

اختلالات روان بودن. یک اختلال تسلط بر جریان، که بر سرعت و ریتم گفتار تأثیر می گذارد. لکنت و بهم ریختگی از اختلالات روان بودن است. فردی که دچار لکنت زبان است در بیرون آوردن صدا مشکل دارد و ممکن است گفتاری مسدود یا قطع شود، یا ممکن است بخشی از کل کلمه را تکرار کند. فردی که به هم ریخته است اغلب سریع صحبت می کند و کلمات را با هم ادغام می کند.

 

اختلالات رزونانس. اختلال تشدید هنگامی رخ می دهد که انسداد جریان منظم هوا در حفره های بینی یا دهان، ارتعاشات ناشی از کیفیت صدا را تغییر دهد. همچنین اگر دریچه ولوفارنکس به درستی بسته نشود، این اتفاق می افتد. اختلالات رزونانس اغلب با شکاف کام، اختلالات عصبی و لوزه های متورم همراه است.

 

اختلالات پذیرا. فرد مبتلا به اختلال زبان پذیرا در درک و پردازش گفته های دیگران مشکل دارد. این می تواند باعث شود وقتی شخصی در حال صحبت است، بی علاقه به نظر برسید، در پیروی از دستورالعمل ها مشکل داشته باشید یا واژگان محدودی داشته باشید. سایر اختلالات زبان، اوتیسم، کم شنوایی و آسیب به سر می تواند منجر به اختلال زبان پذیرا شود.

 

اختلالات بیان. اختلال زبان بیانی مشکل در انتقال یا بیان اطلاعات است. اگر به اختلال بیانی مبتلا هستید، ممکن است در تشکیل جملات دقیق مانند استفاده از زمان فعل نادرست مشکل داشته باشید. این بیماری با اختلالات رشد، مانند سندرم داون و کاهش شنوایی همراه است. همچنین می تواند ناشی از ضربه به سر یا یک بیماری پزشکی باشد.

 

اختلالات شناختی-ارتباطی. مشکل در برقراری ارتباط به دلیل آسیب دیدگی در بخشی از مغز که توانایی تفکر شما را کنترل می کند، اختلال شناختی-ارتباطی نامیده می شود. این می تواند منجر به مشکلات حافظه، حل مسئله، مشکل در صحبت کردن یا گوش دادن شود. می تواند ناشی از مشکلات بیولوژیکی، از جمله رشد غیر طبیعی مغز، برخی شرایط عصبی، آسیب مغزی یا سکته مغزی باشد.

 

اختلال آفازی. آفازی یک اختلال ارتباطی اکتسابی است که بر توانایی فرد در صحبت کردن و درک دیگران تأثیر می گذارد. همچنین اغلب بر توانایی خواندن و نوشتن فرد تأثیر می گذارد. سکته مغزی شایع ترین علت بروز آفازی است، اگرچه سایر اختلالات مغزی نیز می توانند آن را ایجاد کنند.

 

دیس آرتریا. دیس آرتریا این حالت به دلیل ضعف یا عدم توانایی در کنترل عضلات مورد استفاده برای گفتار، با گفتار کند یا کدر مشخص می شود. این بیماری معمولاً به دلیل اختلالات سیستم عصبی و شرایطی ایجاد می شود که باعث فلج صورت یا ضعف گلو و زبان می شود، مانند مولتیپل اسکلروزیس (MS)، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) و سکته.

 

گفتار درمانی بزرگسالان,گفتاردرمانی کودکان,گفتاردرمانی بزرگسالان

استفاده از آینه در گفتار درمانی بسیار موثر می باشد

 

در طول گفتار درمانی چه اتفاقی می افتد؟

گفتار درمانی معمولاً با ارزیابی توسط SLP آغاز می شود که نوع اختلال ارتباطی و بهترین روش برای درمان آن را شناسایی می کند.

 

بچه ای که برای اولین بار به یک گفتاردرمانگر مراجعه می کند، باید در تست گفتاری شرکت کند. نگران نباشید، این مانند یک آزمون در مدرسه نیست که قرار باشد بر کارنامه شما تأثیر بگذارد. این آزمون راهی است برای فهمیدن اینکه بچه ها چه نوع مشکلات گفتاری دارند.

 

از کودک خواسته می شود اصوات و کلمات خاصی را بگوید. این موارد ممکن است ضبط شود و ممکن است درمانگر در حین آزمایش مواردی را یادداشت کند. این آزمایش به درمانگر کمک می کند تا نیازهای کودک را دریابد و تصمیم بگیرد که بهترین روش های درمانی چیست؟

 

"درمان" تمرین مشکلات گفتاری است. اگر بچه ها در فن بیان یا روان بودن مشکل دارند ، درمانگر وقت می گذارد تا به آنها نشان دهد که چگونه صداهای مناسب را بسازد. درمانگر صداها را نشان می دهد و از کودک می خواهد که سعی کند آنها را کپی کند. این به معنای کپی کردن شیوه حرکت لب ها، دهان و زبان توسط درمانگر برای ایجاد صدای مناسب است.

 

آینه می تواند در اینجا مفید باشد. ممکن است درمانگر از کودکی بخواهد که هنگام دیدن آینه، این صداها را ایجاد کند. برخی از درمانگران از بازی ها برای سرگرمی بیشتر این عمل استفاده می کنند.

 

اگر درمانگر شما در زمینه اختلال زبان به شما کمک می کند، جلسات شما ممکن است کمی شبیه مدرسه باشد. او به شما در زمینه گرامر کمک می کند - چگونه کلمات را به درستی در کنار هم قرار دهید تا جملات و افکار واضحی را شکل دهید. اگر در درک آنچه می شنوید مشکل دارید، ممکن است بازی هایی انجام دهید که روی این مهارت ها کار می کنند.

 

فواید گفتار درمانی,بهترین روش گفتار درمانی,مواقع گفتاردرمانی

کودک شما هنگام گفتار درمانی باید به حرکات لب توجه کند

 

گفتار درمانی برای کودکان

برای کودک شما، گفتاردرمانی بسته به اختلال گفتاری ممکن است در یک کلاس با یک گروه کوچک و یا به صورت تکی انجام شود. تمرینات و فعالیت های گفتاردرمانی بسته به اختلال، سن و نیازهای کودک شما متفاوت است. در حین گفتار درمانی برای کودکان، SLP ممکن است از شما بخواهد :

 

• تعامل از طریق گفتگو و بازی و استفاده از کتاب، اشیا دیگر را به عنوان بخشی از مداخله زبان برای کمک به تحریک رشد زبان به تصویر بکشید.

 

• در حین بازی متناسب با سن او، صداها و هجاهای صحیح را برای کودک در نظر بگیرید تا نحوه تولید صداهای خاص را به کودک بیاموزید.

 

• استراتژی ها و تکالیف درسی را برای کودک و والدین یا مراقب، در مورد چگونگی انجام گفتاردرمانی در خانه ارائه دهید.

 

گفتاردرمانی برای بزرگسالان

گفتاردرمانی برای بزرگسالان نیز با ارزیابی برای تعیین نیازهای شما و بهترین روش درمانی آغاز می شود. تمرینات گفتاردرمانی برای بزرگسالان می تواند به شما در گفتار، زبان و ارتباط شناختی کمک کند.

 

در صورت آسیب دیدگی یا وضعیت پزشکی، مانند بیماری پارکینسون یا سرطان دهان، مشکلات بلع، روش درمان می تواند شامل آموزش مجدد عملکرد بلع باشد.

 

تمرینات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

 

_ حل مسئله، حافظه و سازماندهی و سایر فعالیت هایی که در جهت بهبود ارتباط شناختی است.

_ تاکتیک های مکالمه برای بهبود ارتباطات اجتماعی

_ تمرینات تنفسی برای رزونانس

_ تمرینات تقویت عضلات دهان

 

اگر می خواهید تمرینات گفتار درمانی را در خانه امتحان کنید منابع زیادی در دسترس است، از جمله:

 

برنامه های گفتاردرمانی

_ بازی ها و اسباب بازی های توسعه زبان، مانند کارت های تلنگر و فلش کارت ها

_ کتاب کار

 

درمان های اختلالات گفتاری,آشنایی با اختلالات گفتاری,نحوه ی گفتاردرمانی

گفتار درمانی باید توسط متخصصین و والدین انجام شود

 

چه مدت به گفتاردرمانی نیاز دارید؟

مدت زمانی که فرد به گفتاردرمانی نیاز دارد به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله:

 

• سن آن ها

• نوع و شدت اختلال گفتاری

• تکرار درمان

• زمینه پزشکی

• درمان یک بیماری پزشکی زمینه ای

 

برخی از اختلالات گفتاری از کودکی شروع می شوند و با افزایش سن بهبود می یابند، در حالی که برخی دیگر تا بزرگسالی ادامه دارند و به درمان و نگهداری طولانی مدت نیاز دارند.

 

یک اختلال ارتباطی ناشی از سکته مغزی یا سایر موارد پزشکی ممکن است همانند درمان و با بهبود شرایط بهبود یابد.

 

گفتار درمانی چقدر موفق است؟

میزان موفقیت گفتار درمانی بین اختلال تحت درمان و گروه های سنی متفاوت است. هنگامی که گفتار درمانی را شروع می کنید نیز می تواند در نتیجه تأثیر بگذارد.

 

در مطالعات نشان داده شده است که گفتار درمانی برای کودکان خردسال، اگر زودتر شروع شود و مشارکت در خانه با مشارکت والدین یا مراقب انجام شود، زودتر به موفقیت می رسند. 

 

حرف آخر

گفتاردرمانی می تواند طیف وسیعی از تاخیرها و اختلالات گفتاری و زبانی را در کودکان و بزرگسالان درمان کند. با مداخله زودهنگام، گفتار درمانی می تواند ارتباطات را بهبود بخشد و اعتماد به نفس را تقویت کند.

 

گردآوری : بخش کودکان بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------