آشنایی با میکسر صدا از آیتم های ضروری صدابرداری



دستگاه میکسر صدا, کنترل های میکسر, انواع میکسر صدا

صدابردار با میکسر صدا صداهای ورودی را کنترل می کند

 

میکسر صدا چیست؟ انواع، اجزا و روش استفاده در موسیقی

یکی از مهم ترین دستگاه های الکترونیکی برای ایجاد تغییرات در صدا در استودیوهای تلویزیونی و رادیویی میکسر صدا است. میکسر صدا یکی از آیتم های ضروری برای هر صدا برداری است. ما در این مقاله سعی داریم شما را با میکسر صدا آشنا کنیم.

میکسر صدا چیست؟

یکی از دستگاه هایی که در استودیوهای رادیویی و تلویزیونی می توان یافت دستگاه میکسر صدا است. صدا بردار با استفاده از دستگاه میکسر صدا می تواند صدا های ورودی را از نظر کمی و کیفی کنترل کند و در خروجی ها ترکیب های متنوع و مختلفی از ورودی ها به دست آورد.

 

این تغییرات می تواند شامل تغییر سیگنال صدا،اعمال فیلترهایی در فرکانس های مختلف و اعمال متعادل کننده های فرکانسی صدا باشد همچنین صدا بردار می تواند مسیر دهی هر سیگنال ورودی به خروجی های مختلف را در اختیار بگیرد.

 

یک میکسر صدا می تواند با توجه به نوع میکسر سیگنال های آنالوگ و یا دیجیتال را ترکیب کند. در حقیقت این تغییرات سیگنال در میکسرهای آنالوگ روی ولتاژ سیگنال های ورودی اعمال می شود در حالی که این تغییرات در میکسر های دیجیتال روی نمونه های دیجیتالی سیگنال ورودی اعمال خواهد شد.

 

در آخر برای این که صدای خروجی خوبی به دست آید،این ورودی ها به میزان تنظیم شده و مطابق نظر صدا بردار ترکیب خواهند شد بسته به نوع میکسر همزمان صدا بردار با ابزار های جانبی میکسر می تواند برخی از مشخصات سیگنال های ورودی و خروجی را ببیند و بشنوند. به این اصطلاح بخش مانیتورینگ می گویند.

بنابراین می توان گفت یک میکسر صدا از سه بخش تشکیل شده است که عبارتند از : ورودی ها ، خروجی ها ، مانیتورینگ

 

دستگاه میکسر صدا, کنترل های میکسر, انواع میکسر صدا

کنترل کانال ها از انواع کنترل های میکسر صدا است

 

کنترل های میکسر

در ادامه به طور مختصر در مورد کنترل های مختلف میکسر توضیح خواهیم داد:

 

کنترل کانال ها

کانال واحد اساسی میکسر است. زیرا کنترل های کانال بار ها در سطح میکسر تکرار می شوند،خیلی از آن ها توسط میکسر بازدارنده می شوند. برای مثال ممکن است که میکسر 20 مجموعه کنترل کانال داشته باشد. در واقع اگر طرز کار کانال را متوجه شوید یعنی این که طرز کار میکسر را فهمیده اید. طرز کار کانال بی شباهت به لوله آب نیست،آب از ورودی وارد میکسر می شود و قبل از ارسال به خروجی از طریق بخش های مختلف کانال به فیدر می شود

 

کنترل ورودی ها

منابع صوتی در ورودی به هم متصل می شوند. این منابع می توانند هر چیزی را که شامل سیگنال لاین لول مثل کیبورد ، پیانو و یا میکروفن باشد.

 

کنترل درگاه ها

درگاه اتصالی است که اجازه می دهد یک قطعه مستقیما بعد از ورودی به برق متصل شود،بنابراین تحت تأثیر هیچ کدام از مراحل بعدی کانال نیست. متداول ترین کاربرد،درگاه اتصال به کمپرسور با دریچه است. در اینجا،درگاه یک استریوجک است که سیگنال را به دستگاه متصل ارسال می کند و بر می گرداند. معمولا سوکت ارسال و دریافت درگاه از یکدیگر جدا است 

 

کنترل گین

کنترل سطح ورودی را کانال به عهده گین است. می توانید گین را تنظیم کنید تا منابع صوتی موجب بارگذاری بیش از حد در کانال و اختلال در آن نشوند.

 

کنترل اکولایزر

به کاربر امکان تغییر منحنی فرکانس صدا را می دهد. برای مثال اگر صدا خیلی زیاد باشد ، می توان به فرکانس های بالا را کم کرد. مثلا یک باند اکولایزر 3 به شما این امکان را می دهد که فرکانس های پایین و یا متوسط را به طور جداگانه افزایش و یا کاهش دهید

 

میکسر صوتی, میکسرهای دیجیتال, میکسر صدا

کنترل قطع صدا در میکسر صدا به مهندسان اجازه می دهد تا هر صدایی را قطع کنند

 

کنترل خروجی های کمکی

خروجی های کمکی در موارد مختلفی کاربرد دارند. به بیان ساده، چرخاندن یک خروجی کمکی به سمت بالا منجر به بالا رفتن سطح سیگنال ارسالی به خروجی های کمکی می شود. میز اینجا به معنی میز کار مستقیم نمایش است پس عموما به عنوان نمایشگر خروجی استفاده می شود.

 

یعنی این که شما خروجی ها را به بلندگو های مانیتور جلوی صحنه متصل می کنید تا گروه به طور واضح اجرای خود را بشنود. خروجی های aux برای ارسال گیرنده کانال به افکت نیز استفاده می شود. وقتی از افکت متداولی مثل افکت چرخشی استفاده می شود به مهندسان اجازه تنظیم سطح افکت هر کانالی را تنها با استفاده از یک واحد افکت می دهد. اگر این ویژگی ها نباشند ، واحد Fx از طریق یک یا چند کانال ورودی مسیریابی شود

 

کنترل پانوراما

پانوراما کنترل کننده حدود تقریبی جایی است که صدای استریو باید شنیده شود. پس چرخاندن آن به سمت چپ سیگنال را به طور کامل به خروجی چپ ارسال کرده و چرخاندن آن به سمت راست سیگنال را به سمت راست ارسال می کند.

فضای ما بین به سیگنال اجازه می دهد تا با تغییر سطح ارسال خروجی، کاملا در جای دقیق خود قرار بگیرد. هنگام استفاده از سیگنالی با چند گذرگاه،پانوراما بسیار مهم است.

 

اغلب اتصال به گذرگاه با فشردن یک دکمه در کانال صورت می گیرد اما این دکمه ها دو خروجی دارند. در این حالت،برای ارسال به گذرگاه یک،کاربر باید دکمه یک و دو را فشار داده و پانوراما را کاملا به سمت چپ بچرخاند و برای ارسال به گذرگاه دو باید پانوراما را کاملا به راست بچرخاند.

 

کنترل قطع صدا

به مهندسان اجازه می دهد تا صدای هر کانالی را قطع کنند. در واقع ارسال کانال به هر نوع خروجی را متوقف می کنند. دکمه " solo " در اینجا متداول است. این کانال هر چیزی به جز کانال یا کانال های سولو را بی صدا می کند

 

کنترل فیدر کانال

فیدر،سطح هر کانالی که به خروجی ارسال می شود،کنترل می کند. فیدر ها ابزار اصلی برای کنترل " میکس " صدا ها برای رفتن به PA یا دستگاه ضبط هستند.

 

میکسر صوتی, میکسرهای دیجیتال, میکسر صدا

میکسرهای صدا با توجه به نوع کاربردشان دسته بندی می شوند

 

کنترل فیدر اصلی

این فیدر ها سطح سیگنال به خروجی اصلی را کنترل می کنند. در صورت نصب مستقیم،معمولا سطح کلی ارسالی به سیستم PA هستند

 

خروجی های اصلی

همه چیز در اینجا به پایان کار می رسد : همه کانال ها میکس شده ، تنظیم و میزان شده و در نهایت از یکی از این اتصالات تقویت می شوند

در یک میکسر با گذرگاه ، هم گذرگاه فیدر و هم گذرگاه خروجی هست. اگر تا به الان با میکسر کار نکرده اید ، کمی برایتان ترسناک به نظر می رسد اما کار با آن بسیار ساده است و می تواند مرکز اجرا و ضبط کار شما باشد.

 

انواع میکسرها

میکسر های صدا وابسته به نوع کاربردشان در انواع مختلفی طراحی، ساخته و عرضه می شوند. این کاربرد ها شامل استودیو های ضبط و تولید ، سیستم های پخش صدای مکان های عمومی PA ،سیستم های صدای سر صحنه زنده ، استودیو های پخش رادیویی و تلویزیونی، استودیو های ضبط و ترکیب موسیقی ، استودیو های صدا گذاری فیلم و ویدئو و سیستم های ضبط صدای سر صحنه است.

 

بنابراین میکسر های صدای موجود را می توان بر اساس نوع کاربردی به انواع زیر تقسیم کرد:

- میکسر صدای استودیو پخش رادیویی و تلویزیونی

- میکسر صدای استودیوی پخش رادیویی و تلویزیونی

- میکسر صدای سر صحنه

- میکسر صدای پرتابل تولید سر صحنه

- میکسر صدای پخش صدای اماکن عمومی مانند صدا رسانی  

برخی از این میکسر های صدا که نام بردیم می توانند دو یا چند کاربرد داشته باشند.

 

میکسر آنالوگ

معمولا افرادی که از میکسر حرف می زنند،میکسر آنالوگ به ذهن آنها می رسد. با ظاهر استاندارد و طراحی کاملا یکپارچه ای که دارد،هر فردی که اطلاعات مختصری از نحوه کار با آن داشته باشد خیلی سریع شروع به کار با آن می کند.

 

میکسرهای آنالوگ برای انجام کار،از دستگاه های الکترونیکی آنالوگ استفاده می کنند. این میکسرها برای هر عملکردی یک کنترل دارند که همه آنها در صفحه کنترل قابل مشاهده و در دسترس است.

 

می توانید هر چه در میکسر رخ می دهد را به سرعت ببیند و در صورت نیاز تغییراتی به وجود بیاورید. یکی از بهترین میکسر ها برای اجرای زنده و ضبط صدا میکسر های آنالوگ هستند

در مورد هزینه ها نیز میکسر های آنالوگ یکی از کم هزینه ترین میکسر های دیجیتال هستند با این حال فاقد نوعی اتوماسیون مورد نیاز برای تنظیمات پیچیده هستند. علاوه بر این،برای کنترل های راه دور امکان اتصال بی سیم را ندارند یعنی شما همیشه باید پشت میز میکسر باشید.

 

غیر از این موارد میکسر های آنالوگ در مقایسه با نوع دیجیتال،اثر صوتی کمتری دارند. اگر بخواهید اثر صوتی و سیستم پردازش صدای پیشرفته ای داشته باشید،باید برای میکسر سخت افزار خارجی بخرید.

 

مزایا و معایب آنالوگ

از مزایای میکسر آنالوگ می توان به کم هزینه بودن آن اشاره کرد علاوه بر آن طرز کار با آن ها راحت تر است ، زمانی که کار با آن را یاد گرفتید می توانید به طور مؤثر با هر میکسر آنالوگ دیگری کار کنید.یکی دیگر از مزیت هایی که میکسر آنالوگ دارد این است که به طور مستقیم هر مشکلی مربوط به جریان صدا را رفع می کند چون همه کنترل ها روی صفحه کنترل قابل مشاهده و در دسترس است.

مزیت دیگری که این میکسر دارد این است که به راحتی و با سرعت می توانید یک میکس زنده را نصب کنید.

 

این میکسر دارای معایبی نیز هست که عبارتند از :

ممکن است بسته به تعداد کانال ها میکسرها حجیم باشند و حمل آنها دشوار باشد. یکی دیگر از معایب این میکسر این است که جلوه ها ویژگی های پردازش صدا در این میکسر بسیار محدود است.

به دلیل عدم اتصال بی سیم در اغلب موارد نیاز به کابل های بند است چون نصب میکسر روی صحنه عملی نیست.

 

کنترل های میکسر, انواع میکسر صدا, میکسر صوتی

میکسر دیجیتال انواعی از میکسرهای صدا است که عملکرد متنوعی دارند

 

میکسرهای دیجیتال

میکسر های دیجیتال کنترل های عملکرد متنوع تری دارند. در این میکسر می توانید تنظیمات را ذخیره و بعد فراخوانی کنید.

اکثر میکسر های دیجیتال امکان اتصال بی سیم را دارند یعنی به یک گوشی هوشمند یا یک ایپد به عنوان کنترل راه دور وصل می شوند پس نیازی نیست که در طول کار یک جا به طور ثابت بنشینید.

 

در میکسر های دیجیتال ، اثر صدا در هر کانال بیشتر است. بنابراین نیازی به خریدن جداگانه تجهیزات صوتی برای اثر صدای بهتر و ویژگی های پردازش صدای پیشرفته نیست.

اغلب اوقات می توان با بارگیری به روزرسانی از طرف سازنده ، ویژگی های پردازش سیگنال و اثر صوتی را ارتقا بخشید.

 

مزایا و معایب میکسرهای دیجیتال

از مزیت هایی که برای میکسر های دیجیتال می توان نام برد این است که هر زمانی که نیاز به تنظیمات داشته باشید می توانید به راحتی آن را مجددا برنامه ریزی کنید. یکی دیگر از مزایای میکسر های دیجیتال این است که می تواند منابع صوتی بیشتری در خود جای دهد حتی اگر از میکسر آنالوگ کوچک تر باشد.

 

برخلاف میکسر های آنالوگ که برای هر عملکرد فقط یک کنترل دارد ، میکسر های دیجیتال می توانند انواع وظایف را اجرا کنند چون هر کنترل ویژگی های متفاوتی برای اهداف مختلف دارد. یکی از مهم ترین معایبی که میکسر های دیجیتال دارند این است که قیمت آنها بسیار بالا است.

یکی دیگر از معایب این میکسر ها این است که کار با آنها دشوار است.

 

گردآوری : بخش اینترنت و کامپیوتر بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه های کامپیوتر و اینترنت(گرافیک، موبایل و کامپیوتر جیبی، اختراعات جدید، ترفندها و...)

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------