بیماری آفازی چیست؟ علایم،علل و درمان بیماری آفازی
- مجموعه: بیماری ها و راه درمان
علائم و روش های درمان بیماری آفازی
آفازی چیست؟
آفازی نوعی بیماری است که توانایی برقراری ارتباط را از شما می گیرد. این می تواند توانایی شما در صحبت کردن ، نوشتن و درک زبان ، چه کلامی و چه کتبی را تحت تأثیر قرار دهد.
آفازی معمولاً پس از سکته مغزی یا آسیب دیدگی سر رخ می دهد. اما همچنین می تواند به تدریج از تومور مغزی یا بیماری ایجاد شود که باعث آسیب دائمی و پیشرونده (تخریب کننده) می شود. شدت آفازی به تعدادی از شرایط از جمله علت و میزان آسیب مغزی بستگی دارد.
هنگامی که علت بررسی شد ، درمان اصلی آفازی گفتاردرمانی و زبان درمانی است. فرد مبتلا به آفازی مهارت های زبانی را فرا می گیرد و تمرین می کند و یاد می گیرد از راه های دیگر برقراری ارتباط استفاده کند. اعضای خانواده غالباً در این فرایند شرکت می کنند و به فرد در برقراری ارتباط کمک می کنند.
علائم آفازی
آفازی نشانه برخی موارد دیگر مانند سکته مغزی یا تومور مغزی است.
فرد مبتلا به آفازی ممکن است:
• با جملات کوتاه یا ناقص صحبت کنید.
• با جملاتی صحبت کنید که منطقی نیستند.
• یک کلمه را به جای حرف دیگر یا یک صدا را به جای دیگری قرار دهید.
• با کلمات غیر قابل تشخیص صحبت کنید.
• گفتگوی دیگران را درک نمی کنم
• جملاتی بنویسید که منطقی نیستند
انواع آفازی
افراد مبتلا به آفازی ممکن است الگوهای مختلفی از نقاط قوت و ضعف داشته باشند.
• آفازی بیانگر: به این حالت آفازی بروکا یا آفازی روان می گویند. افراد مبتلا به این الگوی آفازی ممکن است حرف دیگران را بهتر از آنچه می توانند صحبت کنند درک کنند. افراد مبتلا به این الگوی آفازی برای بیرون آوردن کلمات ، صحبت با جملات بسیار کوتاه و حذف کلمات تلاش می کنند.
شنونده معمولاً می تواند معنای آن را درک کند ، اما افرادی که این الگوی آفازی را دارند اغلب از مشکل برقراری ارتباط آگاه هستند و ممکن است ناامید شوند. همچنین ممکن است فلج یا ضعف سمت راست داشته باشند.
• آفازی مجاور : افراد مبتلا به این الگوی آفازی (که به آن آفازی ورنیکه نیز گفته می شود) ممکن است به راحتی و روان با جملات پیچیده و طولانی صحبت کنند که معنی ندارند یا شامل کلمات غیرقابل تشخیص ، نادرست یا غیرضروری هستند. آنها معمولاً زبان گفتاری را به خوبی درک نمی کنند و اغلب متوجه نمی شوند که دیگران نمی توانند آنها را درک کنند.
• آفازی گلوبال : این الگوی آفازی با درک ضعیف و مشکل در شکل گیری کلمات و جملات مشخص می شود. آفازی گلوبال از آسیب گسترده شبکه های زبان مغز ناشی می شود. افراد مبتلا به آفازی جهانی دارای ناتوانی شدید در بیان و درک هستند.
چه موقع برای بیماری آفازی به پزشک مراجعه کنیم
از آنجا که آفازی غالباً نشانه یک مشکل جدی مانند سکته مغزی است ، در صورت بروز ناگهانی یکی از مشکلات زیر به دنبال مراقبت های پزشکی فوری باشید:
♦ مشکل صحبت کردن
♦ مشکل در درک گفتار
♦ مشکل در یادآوری کلمه
♦ مشکلات خواندن یا نوشتن
علل بروز آفازی
شایعترین علت آفازی آسیب مغزی ناشی از سکته مغزی - انسداد یا پارگی رگ خونی در مغز است. از دست دادن خون به مغز منجر به مرگ سلول های مغزی یا آسیب در مناطقی می شود که زبان را کنترل می کنند.
آسیب مغزی ناشی از آسیب شدید سر ، تومور ، عفونت یا روند دژنراتیو نیز می تواند باعث آفازی شود. در این موارد ، آفازی معمولاً با انواع دیگر مشکلات شناختی مانند مشکلات حافظه یا گیجی رخ می دهد.
آفازی پیشرونده اولیه اصطلاحی است که برای مشکل زبان به کار می رود و به تدریج ایجاد می شود. این به دلیل تخریب تدریجی سلولهای مغزی واقع در شبکه های زبانی است. بعضی اوقات این نوع آفازی به زوال عقل عمومی تر تبدیل می شود.
گاهی اوقات ممکن است دوره های موقتی آفازی رخ دهد. این می تواند به دلیل میگرن ، تشنج یا حمله ایسکمیک گذرا (TIA) باشد. TIA رخ می دهد که جریان خون به صورت موقت به یک منطقه از مغز مسدود شده است. افرادی که TIA داشته اند در آینده نزدیک دچار سکته مغزی می شوند.
عوارض آفازی
آفازی می تواند مشکلات بی شماری در کیفیت زندگی ایجاد کند زیرا ارتباطات بخشی از زندگی شما است. مشکل ارتباطی ممکن است بر بسیاری از موارد شما تأثیر بگذارد از جمله:
♦ کار
♦ روابط
♦ کارهای روزانه
موانع زبان ممکن است منجر به خجالت ، افسردگی و ارتباط شود.
تشخیص بیماری آفازی
پزشک شما احتمالاً یک معاینه جسمی و عصبی به شما می دهد ، قدرت ، احساس و رفلکس های شما را آزمایش می کند و قلب صدای قلب و نبض شما گوش می دهد. وی به احتمال زیاد درخواست آزمایش تصویربرداری ، معمولاً MRI را خواهد داشت تا به سرعت علت پدید آمدن آفازی را تشخیص دهد.
همچنین برای ارزیابی مهارت های زبانی و قابلیتهای شما موارد زیر را بررسی می کند:
♦ اشیا متداول را نام ببرید.
♦ درگیر مکالمه شوید.
♦ کلمات را درست بفهمید و استفاده کنید.
♦ به سوالات مربوط به چیزی که خوانده یا شنیده اید پاسخ دهید.
♦ کلمات و جملات را تکرار کنید.
♦ دستورالعمل را دنبال کنید.
♦ به سوالات بله-نه پاسخ دهید و به سوالات باز در مورد موضوعات مشترک پاسخ دهید.
♦ خواندن و نوشتن
درمان بیماری آفازی
اگر آسیب مغزی خفیف باشد ، فرد ممکن است مهارت های زبانی خود را بدون درمان بهبود بخشد. با این حال ، بیشتر افراد برای بازتوانی مهارت های زبانی و تکمیل تجارب ارتباطی خود ، تحت گفتار درمانی و زبان درمانی قرار می گیرند. محققان در حال حاضر در حال بررسی استفاده از داروها به تنهایی یا همراه با گفتاردرمانی برای کمک به افراد مبتلا به آفازی هستند.
• توانبخشی گفتار و زبان
بازیابی مهارت های زبانی معمولاً روندی نسبتاً کند است. اگرچه بیشتر افراد پیشرفت چشمگیری دارند ، تعداد کمی از افراد سطح ارتباطات کامل قبل از آسیب را بدست می آورند.
برای آفازی ، گفتار درمانی و زبان درمانی با بازیابی هرچه بیشتر زبان ، آموزش چگونگی جبران مهارت های از دست رفته زبان و یافتن روش های دیگر برقراری ارتباط ، بهبود توانایی برقراری ارتباط فرد است.
• درمان:
♦ زود شروع می شود: برخی مطالعات نشان داده اند که درمان هنگامی که بلافاصله پس از آسیب مغزی آغاز می شود ، بسیار موثر است.
♦ اغلب به صورت گروهی کار می کند: در یک محیط گروهی ، افراد مبتلا به آفازی می توانند مهارت های ارتباطی خود را در یک محیط امن امتحان کنند. شرکت کنندگان می توانند شروع به مکالمه ، صحبت به نوبه خود ، روشن کردن سوء تفاهم و رفع مکالمات کاملا خراب شوند.
♦ ممکن است شامل استفاده از رایانه باشد: استفاده از روش درمانی به کمک رایانه می تواند به ویژه برای یادگیری فعل ها و اصوات کلمه (واج ها) مفید باشد.
• داروها
داروهای خاصی در حال حاضر برای درمان آفازی در حال مطالعه هستند. این داروها شامل داروهایی هستند که ممکن است جریان خون در مغز را بهبود بخشند ، توانایی بازیابی مغز را افزایش دهند یا به جایگزینی مواد شیمیایی تخلیه شده در مغز (انتقال دهنده های عصبی) کمک کنند. چندین دارو ، مانند ممانتین و پیراستام ، در مطالعات کوچک نویدبخش است. اما قبل از توصیه این روش های درمانی ، تحقیقات بیشتری لازم است.
• سایر درمان ها
تحریک مغز در حال حاضر برای درمان آفازی در حال مطالعه است و ممکن است به بهبود توانایی نامگذاری موارد کمک کند. اما هنوز هیچ تحقیق طولانی مدت انجام نشده است. یک درمان تحریک مغناطیسی فراجمجمه ای و دیگری تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای نام دارد.
هدف از این روشهای درمانی تحریک سلولهای آسیب دیده مغز است. هر دو غیرتهاجمی هستند. یکی از میدان های مغناطیسی و دیگری از جریان کم از طریق الکترودهایی که روی سر قرار می گیرند استفاده می کند.
گردآوری:بخش سلامت بیتوته