میدان شهرداری رشت؛ نماد شهر رشت
- مجموعه: مکانهای تفریحی ايران
میدان شهرداری رشت؛ مظهر اولینهای ایران
میدان شهرداری رشت یکی از زیباترین و مشهورترین جاذبههای گردشگری در شهر سرسبز رشت است که سالانه پذیرای گردشگرانی زیادی است. خیابانهای منتهی به این میدان تا فاصله حدوداً صد متر سنگفرششده و تردد ماشین در این محدوده ممکن نیست.
شما با قدمزدن در میدان شهرداری علاوه بر ساختمانهای باشکوه میتوان کبوترهایی را مشاهده کنید که مشغول خوردن دانههایی هستند که توسط مردم بومی خریداری و ریخته شده است.
تندیس های میدان شهرداری رشت
جذابیت میدان شهرداری رشت تنها به ساختمان های قدیمی آن نیست بلکه در میدان شهرداری رشت میتوان تندیس عکاس قدیمی شهر استاد دروی، مجسمه میرزا کوچکخان جنگلی، مجسمه زن شالیکار، مردان ماهیگیر با تور در قایق، مرد آهنگر، پیرمرد دوچرخهسوار با کتاب حافظ را مشاهده کرد و در کنار آنها عکس یادگاری گرفت.
شب میدان شهرداری رشت نیز با وجود آبنماها و رقص نورها دیدنی است. وجود آب نماهای بزرگ و فواره ها در وسط میدان و پخش موسیقی از ساختمان شهرداری پیاده روی در این میدان را دل نواز تر می کند. شب های این میدان بسیار زیبا است و ساختمانها در شب غرق نور هستند.
شهرداری امکاناتی مانند خودروهای برقی را در این میدان فراهم کرده تا افراد سالمند، کم توان و گردشگران بتوانند از آنها استفاده کنند از این خودروها می توانید برای گردش در میدان و رسیدن به بازار سنتی رشت استفاده نمایید.
تاریخچه میدان شهرداری رشت
مجموعه ساختمانهای شهرداری رشت و یا کاخ شهرداری شامل ساختمان شهرداری، برج ساعت و موزه پست و تلگراف و ساختمان هتل ایران است. ساخت این مجموعه زیبا در سال 1304 شروع و در سال 1320 پایانیافته است.
مجموعه ساختمانهای سفید و زیبای شهرداری با معماری متفاوت و سقفهای قرمزرنگ یکی از جاذبههای زیبای شهر رشت است که توجه گردشگران زیادی را به خود جلب کرده است. این ساختمان در 26 آذرماه سال 1356 با شماره ثبت 1516 به ثبت ملی رسیده است. در سال 1369 که زلزله رودبار و منجیل اتفاق افتاد، این ساختمانها دچار ترک و آسیبهایی شد که مجدد مورد بازسازی قرار گرفت.
این عمارت بهعنوان یکی از نمادهای شهر و همچنین یکی از جاذبههای اصلی شهر رشت محسوب میشود. باتوجهبه اینکه 90 سال از قدمت این عمارت زیبا و بینظیر میگذرد؛ ولی همچنان شکوه خودش را حفظ کرده است. دیوارهای تمام سفید، با ردیفهایی از بلوک بزرگ، پلههای باریک، نردههای چوبی و پنجرههای چوبی و هلالیشکل تفاوت و شکوه این ساختمان را با ساختمانهای دیگر مشخص کرده است.
کاخ شهرداری رشت در تاریخ 4 اردیبهشت 1305 مصادف با تاجگذاری پهلوی اول افتتاح شد. در تاریخ یکم تیرماه سال 1305 روزنامه پرورش مطلبی را در خصوص انتقال اداره بلدیه به ساختمانهای جدید منتشر کرد که از آن دوران به بعد این ساختمان هنوز در اختیار شهرداری است.
بناهای تاریخی میدان شهرداری رشت
در میدان شهرداری رشت بناهای تاریخی فراوانی وجود دارد که هر کدام دارای تاریخچه و شناسنامه ای هستند. در ادامه به معرفی این ساختمان ها می پردازیم.
• کاخ شهرداری
این کاخ پس از شکل گیری مشروطه در سال 1286 ساخته شد. طرح و معماری این ساختمان الهام گرفته از معماری نئوکلاسیک اروپا و خصوصاً شهر سنپترزبورگ روسیه بوده است. معماری کاخ شهرداری را فردی ارمنی – آلمانی به نام آرتم انجام داده است.
ارتفاع این کاخ 24 متر و در محل ساختمان برجی نیز برای دیدهبانی طراحی شده است. آقای روبرت واهانیان این سبک معماری را در شکوفایی فرهنگ رنسانس و برگرفته از دوره حاکمیت نظامیان میداند. کاخ شهرداری در مرکز شهر رشت قرار دارد. بخشی از ساختمان شهرداری در حال حاضر بهعنوان موزه تغییر کاربری داده است و بخشی از امور شهرداری رشت به ساختمان دیگری منتقل شده است
•مقبره ابوجعفر
مقبره ابوجعفر که در حیاط عمارت شهرداری واقع است.
•هتل قدیمی ایران
هتل ایران که در ضلع شمالی ساختمان شهرداری واقع شده است. ساختمان این هتل در تاریخ 25 اسفند 1379 بهعنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسیده است. ساخت این هتل در سال 1304 آغاز شده و تا سال 1314 به اتمام رسیده است.
زیر بنای این هتل 1800 مترمربع است. هتل ایران پس از انقلاب اسلامی تا سال 1377 در اختیار بنیاد مستضعفان بوده است؛ ولی ازآنجاییکه این بنا از آثار تاریخی و مهم شهر محسوب میشود توسط سازمان میراثفرهنگی و صنایعدستی و گردشگری از بنیاد مستضعفان خریداری شده و در حال حاضر میزبان مراسمهای فرهنگی در شهر رشت است.
•اداره پست و تلگراف میدان شهرداری رشت
این ساختمان که قدمتی 100 ساله دارد یکی دیگر از آثار تاریخی میدان شهرداری است. دستور بنای این ساختمان توسط محمدحسین آیرام یکی از فرماندهان تیپ مستقل شمال داده شده است و توسط معمار روسی به نام مارکوف طراحی و ساخته شده است.
کلنگ ساخت اداره پست میدان شهرداری در سال 1310 زده شده و در عرض دو سال با مساحت 1930 مترمربع در 4 طبقه ساخته شده است. طبقه همکف و اول ساختمان به شکل L ساخته شده و طبقه دوم روی قسمت شرقی ساختمان بنا شده است. طبقه سوم این عمارت کلاهفرنگی است. در این ساختمان هرساله نمایشگاههای مختلفی مانند نمایشگاه تمبرهای قدیمی، نمایشگاه پول و سکه و... برگزار میشود.
•کتابخانه ملی رشت
ایده ساخت این بنا در سال 1306 توسط محمدعلی تربیت که رئیس اداره فرهنگ آن زمان بوده مطرح میشود. افتتاح کتابخانه در 15 مهرماه سال 1313 همزمان با جشن هزاره حکیم ابوالقاسم فردوسی نقل شده است. این کتابخانه اولین کتابخانه ملی ایران می باشد.
یکی از تفاوتهای این کتابخانه با کتابخانههای سراسر ایران این است که این کتابخانه تنها کتابخانه مردمی در ایران است که بههیچوجه به دولت وابسته نیست و هزینههای جاری این کتابخانه از اجاره مغازههایی که متعلق به این مجموعه است پرداخت می گردد. در حال حاضر در این کتابخانه 150 هزار جلد کتاب چاپی و 175 جلد کتاب خطی موجود است.
•برج ساعت عمارت شهرداری
از دیگر بناهای مجموعه شهرداری میتوان به برج ساعت اشاره کرد. در گذشته از این برج به منظور دیده بانی، حفظ امنیت شهر و جلوگیری از آتش سوزی استفاده می کردند. برج ساعت کنونی از ابتدا در مرکز ساختمان شهرداری نبوده است و در سال 1308 روی برج دیدهبانی ساخته میشود و سه سال بعد از ساخت عمارت شهرداری ساعت برج را نصب می کنند. در آن دوره ساعت نماد تجدد و زمانشناسی محسوب میشد. زنگ این ساعت در حال حاضر در هر ساعت به تعداد همان ساعت و هر نیم ساعت یک زنگ به صدا درمیآید.
شکم گردی در میدان شهرداری
اطراف میدان شهرداری رشت پر از مغازه ها و دکه هایی است که انواع غذاهای سنتی و محلی رشت ، انواع ساندوریچ ها و همچنین شیرینی ها و کلوچه های رشت را به رهگذران ارائه می دهند. قطعا اگر در میدان شهرداری قدم بزنید شیرینیپزیهایی که با پختن کلوچههای خوشمزه عقل از سر هر رهگذری را میبرند را مشاهده خواهید کرد. به شما توصیه می کنیم حتما این خوراکی های خوشمزه را امتحان نمایید.
سخن آخر
مجموعه بناهای موجود در میدان شهرداری رشت شما را به سال 1286 شمسی می برد سالی که در آن قانون ساخت بلدیه ها در ایران تصویب شد. طرح روی ساختمان شهرداری که به شکل دو کلید رویهم و بهصورت ضربدر طراحی شده است نماد گشایش مشکلات شهری در آن دوران بوده است. در آن دوره از این آرم روی پرچمهای درونشهری و پرچمهای روی رودخانههای شهر نیز استفاده می شد. با قدم زدن در میدان تاریخی شهرداری می توانید تاریخ را ورق بزنید.
گردآوری: بخش گردشگری بیتوته