مقامات آمریکایی درباره مختصات حمله قریب الوقوع آمریکا چه می گویند؟
- مجموعه: اخبار سیاست خارجی
- تاریخ انتشار : سه شنبه, 10 بهمن 1402 16:44
مقامات آمریکایی می گویند که پاسخ بایدن به حمله به آمریکا در اردن احتمالا قدرتمند است، اما ایالات متحده همزمان از آغاز یک جنگ گسترده تر با ایران نگران است و به همین خاطر احتمالا حمله مستقیم به ایران در دستور کار نباشد.
به گزارش عصرایران، مقامات آمریکایی به سی ان ان گفتند که پاسخ ایالات متحده به حمله پهپادی به یک پایگاه سری آمریکا در اردن که منجر به کشته و زخمی شدن نظامیان آمریکایی در روز یکشنبه شد، احتمالا قدرتمندتر از حملات تلافی جویانه قبلی آمریکا در عراق و سوریه خواهد بود، اگرچه پنتاگون و کاخ سفید مراقب اند تا جزییات بیشتری درباره طرح های نظامی آمریکا ارایه نکنند.
بنا به گزارش سی ان ان: جو بایدن تحت فشار فزاینده ای قرار دارد تا به گونه ای پاسخ دهد که این حملات برای همیشه متوقف شود. شبهنظامیان مستقر در عراق و سوریه از اکتبر امسال بیش از 160 بار پایگاه های نظامی آمریکا در عراق و سوریه را هدف قرار دادهاند و چندین قانونگذار جمهوریخواه از آمریکا خواستهاند مستقیما به داخل ایران حمله کند تا پیامی روشن ارسال کند.
اما بزرگترین چالش در حال حاضر برای دولت بایدن این است که چگونه به حمله مرگبار یکشنبه به پایگاه سری آمریکا در اردن که منجر به مرگ 3 نظامی و زخمی شدن 40 تن دیگر شد، پاسخ دهند؛ بدون اینکه جرقه یک جنگ منطقه ای گسترده را به دنبال داشته باشد.
این حمله مرگبارترین حمله به نظامیان آمریکایی از زمان حمله 2 سال پیش در کابل به نیروهای آمریکایی هنگام خروج از افغانستان بود که در آن حادثه 13 نظامی آمریکایی کشته شدند.
ایالات متحده در ماههای اخیر چندین حمله به انبارهای تسلیحات نیروهای همپیمان ایران در عراق و سوریه انجام داده است. تا به امروز، هیچ یک از این حملات، این شبهنظامیان را از حمله به پایگاه های آمریکا منصرف نکرده است. در نزدیک به 4 ماه گذشته از زمان آغاز جنگ غزه بیش از 165 حمله از سوی شبه نظامیان نزدیک به ایران به پایگاه های آمریکایی در عراق و سوریه انجام شده که طی این حملات 120 نظامی آمریکایی مجروح شده اند. اما در حمله اخیر به پایگاه نظامی سری آمریکا در اردن، 3 نظامی آمریکایی کشته شدند.
ژنرال بازنشسته "مارک هرتلینگ" در این باره گفت که مرگ سربازان آمریکایی "مطمئنا از خط قرمز رئیس جمهوری عبور کرده است" و هم مقامات و هم تحلیلگران منتظر پاسخ قوی تری هستند که لزوما محدود به یک کشور یا یک روز نباشد. اما مقامات گفته اند بعید است که ایالات متحده به داخل ایران حمله کند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، گفته که محیط خاورمیانه در خطرناک ترین و حساس ترین شرایط خود از سال 1973 و یا شاید قبل از آن قرار دارد.
بلینکن افزود که پاسخ ایالات متحده "میتواند چند سطحی باشد، در مراحل مختلف انجام شود و در طول زمان پایدار بماند."
دولت بایدن می تواند تصمیم بگیرد که دوباره به گروه های شبه نظامی در عراق، سوریه یا هر دو کشور حمله کند و همچنین می تواند رهبران شبه نظامیان منطقه را هدف قرار دهد. حداقل در یک مورد در اوایل ژانویه امسال، ایالات متحده یکی از اعضای ارشد "حرکت النجباء" عراق را که به نیروهای آمریکایی حمله کرده بودند را هدف قرار داد.
مقامات آمریکایی خاطرنشان کردند که حمله سایبری تهاجمی گزینه ای دیگر است.
یک مقام آمریکایی گفت که ایالات متحده برای حفظ عنصر غافلگیری حملات خود، مراقب است که در مورد منشاء پهپاد مهاجم به پایگاه آمریکا در اردن یا اینکه کدام گروه از شبه نظامیان آن را پرتاب کرده اند، فضای ابهام باقی بماند. مقامات آمریکایی تنها گفته اند که به نظر می رسد گروه کتائب حزب الله عراق از این حمله حمایت کرده است.
یک مقام نظامی آمریکا به سیانان گفت: "ما هیچ گزینه ای را از روی میز برنمیداریم."
به دنبال جنگ با ایران نیستیم
با این حال به گفته مقامات آمریکایی، حمله به ایران یکی از کم احتمال ترین گزینه ها در این مرحله است. مقامات بایدن روز دوشنبه بارها گفتهاند که ایالات متحده نمیخواهد وارد جنگ با ایران شود، که نتیجه احتمالی حمله آمریکا به داخل مرزهای ایران خواهد بود.
"جان کربی"، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی، روز دوشنبه به سیانان گفت: ما به دنبال جنگ با ایران و درگیری گستردهتر در خاورمیانه نیستیم. در واقع، هر اقدامی که رئیس جمهوری انجام داده برای کاهش تنش و تلاش برای کاهش تنش ها طراحی شده است."
منابع متعدد به سی ان ان گفتند در حالی که ایالات متحده ایران را مسئول نهایی حملات "گروه های نیابتی" خود به آمریکا می داند، هنوز هیچ نشانه ای وجود ندارد که نشان دهد ایران صراحتا حمله مرگبار روز یکشنبه را هدایت کرده یا قصدی بر تشدید عمدی حملات علیه ایالات متحده داشته است.
دولت ایران نیز دست داشتن در این امر را رد کرده است.
یک مقام آمریکایی گفت: "من فکر نمیکنم که ایران با این حمله قصد تشدید تنش داشت. حمله اخیر هم یکی از آنها 163 حمله قبلی بود با این تفاوت که آنها در حمله اخیر خوش شانس بودند."
مقامات آمریکایی گفتند که این حمله دارای بسیاری از نشانه های بیش از 160 حمله قبلی توسط شبه نظامیان تحت حمایت ایران بود - تنها تفاوت این بود که این بار پهپاد مهاجم با موفقیت به یک کانتینر اسکان نظامیان آمریکایی در پایگاه سری آمریکایی موسوم به "برج 22" اصابت کرد ؛ جایی که نظامیان هنوز در تخت خواب خود بودند و زمان کمی برای تخلیه داشتند."
تصویر ماهواره ای از پایگاه آمریکایی" برج 22" در خاک اردن (در منطقه مرزی اردن و سوریه)
"سابرینا سینگ"، معاون سخنگوی پنتاگون، روز دوشنبه در یک نشست خبری گفت: "ما میدانیم که این گروهها توسط ایران حمایت میشوند و بنابراین اثر انگشت ایران روی این حملات است، اما نمیتوانم بیشتر به شما بگویم که چه کسی آن را کارگردانی کرده است."
"جان آلترمن"، مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی، گفت: "با این حال، اگر ایالات متحده تلاش کند از طریق حملات تلافی جویانه متناسب و محدود تنشزدایی کند، ممکن است این گونه حملات برای ایران و نیروهای نیابتی آن ضعیف تلقی شود."
آلترمن به سیانان گفت: "اگر همه چیز عمدی و متناسب باشد، انگیزهای برای همه ایجاد میکند تا مستقیما به دل خط قرمزها بروند و مطمئن شوند که دقیقا آن خط قرمز کجاست."
آلترمن گفت: "در سه ماه گذشته، ایران از سال ها سرمایه گذاری خود در محور مقاومت سود عمیقی برده است. تهران نظاره گر تظاهرات ضدآمریکایی و ضد اسرائیلی پس از آغاز جنگ اسرائیل و حماس در سراسر خاورمیانه بوده است. ایران بهطور فزایندهای به روسیه و چین نزدیکتر شده است و مقامات عراقی اخیرا با صدای بلندتری خواستار پایان دادن به حضور نظامی آمریکا در این کشور شدهاند. اینها معیارهای پیروزی ایران است."
یک مقام ارشد سابق نظامی که تحولات منطقه را از نزدیک دنبال کرده است، گفت: "هر پیامی که میبینید از واشنگتن مخابره می شود حاوی این نکته است که آمریکا از تشدید تنش در منطقه نگران است. ما در واقع داریم خودمان را مهار می کنیم."