آخرین اخبار سیاسی

عارف،اخبار سیاسی،خبرهای سیاسی

عارف: دریاچه ارومیه قربانی وضعیت بی استانداردی در کشور است

معاون اول رئیس جمهور با تأکید بر اینکه سازمان ملی استاندارد ایران مسئولیت صیانت از حق بزرگ مردم برای یک زندگی سالم را بر عهده دارد، تصریح…

واکنش تند یک حقوقدان به اظهارات سخنگوی دولت درباره اشتباه در اعلام تعرفه واردات آیفون: عدرخواهی کنید



سخنگوی دولت،اخبار سیاسی،خبرهای سیاسی
علی مجتهدزاده گفت: بدتر این است که خانم مهاجرانی در نشست خبری این هفته خود از لفظ «لشکرکشی خیابانی» برای تجمعات مردمی استفاده کرده‌اند. حرفی که سخنگوی دولت زد، نه با اصلاحیه و توضیح درست می‌شود و نه با توجیهات مرسوم.

علی مجتهدزاده حقوقدان در روزنامه هم میهن نوشت: تنها راه این است که خانم سخنگو بابت سخن سراسر اشتباهی که مطرح کرده از جامعه عذرخواهی کند.

 

آن سخن این بوده که خانم مهاجرانی، در پاسخ به سوالی درباره بحث فیلترینگ و تجمع موافقان و مخالفان آن گفت: «این صدا شنیده شده است و مراحل انجام آن در حال اقدام است. دولت به اندازه همه کسانی که می‌خواهند برای فیلترینگ راهپیمایی بکنند، پیگیر موضوع است. لذا نیازی به راهپیمایی و لشکرکشی‌های خیابانی نیست. ما پیگیر مطالبات مردم هستیم.»

 

این جمله و منطق حاکم بر روح آن تقریباً هیچ نسبتی با وعده‌های آقای پزشکیان برای عرصه عمومی از جمله تضمین بیشتر حقوق و آزادی‌های مدنی ندارد. مضافاً اینکه با رویکرد فکری و مطالبه رای‌دهندگان به آقای پزشکیان و خواست جامعه مدنی در سه دهه اخیر نیز در تضاد است. جای تاسف دارد که سخنگوی دولتی که خود را ضامن حقوق عامه معرفی کرده، هنوز به این نکته اساسی اشراف ندارد که دولت به‌هیچ‌عنوان در مقام توصیه یا عدم توصیه به اقداماتی نظیر برگزاری تجمع برای مردم نیست.

 

این تصمیمی است که باید توسط خود شهروندان و در درون سازوکار جامعه مدنی گرفته شود. اینکه آیا الان برای موضوعی مانند فیلترینگ و یا هر مسئله دیگری، نیاز به تجمع وجود دارد؛ از حوزه وظیفه و اختیار دولت خارج است. وظیفه دولت در چنین مواردی صرفاً رعایت قانون، تضمین آزادی‌های قانونی شهروندان و توجه به صدای اقشار مختلف جامعه است.

 

به عبارتی، توصیه خانم سخنگو را می‌توان در تضاد کامل با روح آزادی‌های مدنی دانست. چراکه امید این بود حداقل دولت برخاسته از شعارهای آقای دکتر پزشکیان خود را در مقام «قیم» و «بزرگتر» ملت فرض نکند و به تعیین‌تکلیف برای حقوق محرز شهروندان نپردازد. این دقیقاً نطفه شکل‌گیری پدیده‌ای است که آن را باید نظام «ارباب-رعیتی» دانست و نه «دولت-ملت.»

 

اما بدتر این است که خانم مهاجرانی از لفظ «لشکرکشی خیابانی» برای تجمعات مردمی استفاده کرده‌اند. محدودیت‌های مدنی و اجتماعی و تحدید حقوق شهروندی همواره از همین نقطه، آغاز می‌شود و ظرفیت آن را دارد که با همین منطق اقدام به محدودسازی آن بکند. باید توجه داشت که در اینجا مسئله اصلاً این نیست که کدام گروه با چه گرایشی دست به اعتراض می‌زنند، چراکه نکته مهم «حق اعتراض» و تضمین «امنیت معترضان» است؛ نه محتوای آن اعتراض.

 

با همین نگاه، عمده نقد حامیان دولت آقای پزشکیان و منتقدین وضع موجود به تجمع حامیان فیلترینگ به این بر نمی‌گشت که چرا آنها چنین اقدامی کرده‌اند؟ انتقادات ناظر به این بود که چرا گروه‌های دیگر با گرایش‌های متفاوت چنین حقی ندارند و این وضعیت منطبق با اصل «عدالت حقوقی» نیست. بر همین اساس، حتی اعتراض حامیان فیلترینگ که اتفاقاً مطالبه‌ای کاملاً ضداجتماعی و ضد حقوق شهروندی هم دارند نیز نباید «لشکرکشی خیابانی» توصیف شود.

 

کوتاه اینکه «حق قانونی تجمع اعتراضی» به‌هیچ‌عنوان «لشکرکشی خیابانی» نیست و عدم تفکیک این دو مفهوم و همینطور ادبیاتی که در خصوص آن به کار می‌بریم،‌ چیزی نیست که بتوان از دولت چهاردهم پذیرفت. همانطور که فیلترینگ باعث آثار سوء بسیاری برای جامعه و از جمله خفه کردن صدای ملت در رسانه و فضای مجازی می‌شود، این ادبیات و رویکرد هم در صورت تثبیت عامل خفگی صدای شهروندان در استفاده از حق مسلم آنها برای تجمع اعتراضی است.

 

آن هم درحالی‌که از این دولت انتظار می‌رفت و می‌رود که با اقدامات اداری و همینطور تهیه لوایح لازم، راه را برای تسهیل اعتراضات و تضمین بیشتر امنیت معترضان فراهم کند.

 

با سخنان خانم سخنگو، اتفاقاً به نظر می‌رسد این مطالبه روشن رای‌دهندگان به آقای پزشکیان و سخن واضح منتقدان وضع موجود، در دولت شنیده نشده است. سخنی که می‌گوید دولت «قیم» ملت نیست و درعین‌حال، موظف و مکلف به تضمین آزادی‌های مشروع و قانونی شهروندان، بدون ارزش‌گذاری آنهاست.

 

انتقاد تند یک حقوق‌دان: چرا یک ایرانی باید پولی معادل دو گوشی آیفون را پرداخت کند؟

 محسن برهانی، حقوقدان خطاب به وزیر ارتباطات در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «جناب دکتر هاشمی

 

ضمن تقدیر بابت حل مشکل رجیستری آیفون و با امید به حلّ معضل فیلترینگ با پیگیری شما، اجازه بفرمایید سؤالی را مطرح کنم: به کدامین مجوّز شرعی یا عقلایی یک شهروند ایرانی باید پولی معادل دو گوشی آیفون را پرداخت نماید تا صاحب یک گوشی آیفون شود؟ آیا این پولِ زور نیست؟»

 

سعید شریعتی، فعال سیاسی: برای متقاضیان آیفون کیسه دوخته اند

سعید شریعتی، فعال سیاسی می گوید که برای متقاضیان آیفون کیسه دوخته اند.

 

وی نوشت: وضع تعرفه برای واردات ‌محصولات خارجی ابزاری است برای تنظیم بازار به سود تولید محصولات مشابه داخلی. (بگذریم از اینکه دولت‌ها گاهی از این ابزار برای منازعات سیاسی بین‌الدولی نیز استفاده می‌کنند.)

 

اما تعرفه با باج‌گیری متفاوت است. وقتی محصولی مشابه داخلی ندارد و متقاضی آن هم فراوان است وضع تعرفه ۹۶ درصدی یعنی رسما باج‌گیری. 

 

البته باید توضیح داد که این تعرفه ۹۶ درصدی، اختصاصا برای محصولات تلفن همراه آیفون تصمیم دولت گذشته است. ولی گویا این دولت هم برای متقاضیان آیفون کیسه دوخته است.

 


کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

    سایر خبرهای داغ

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------