حوادث ناشی از کار چیست و چه قوانینی دارد؟ + شرایط گرفتن خسارت



بررسی حوادث ناشی از کار

 

طبق آمار سازمان بین‌المللی کار روزانه ۶۰۰۰ نفر در سراسر دنیا به دلیل حوادث ناشی از کار یا بیماری‌هایی که به دلیل کار است، فوت می‌کنند. سانحه ناشی از کار شامل هر نوع حادثه‌ای می‌شود که شخص هنگام انجام وظیفه شغلی درگیر آن خواهد شد.

در قوانین تامین کار اجتماعی به‌صورت کامل انواع حوادثی که مشمول سانحه ناشی از کار می‌شوند را معرفی کرده‌اند. طبق این قانون حتی اگر شخص بیمه شده در محل رفت‌وآمد از منزل به محل کار دچار حادثه شود، مشمول حادثه به دلیل کار خواهد شد. در ادامه به بررسی دقیق انواع حادثه به دلیل کار که در قانون کار آمده است و شرایط گرفتن خسارت شخص آسیب دیده پرداخته‌ایم.

 

سانحه ناشی از کار؛ حادثه‌ای هنگام انجام وظیفه شخص بیمه شده

سانحه‌های ناشی از کار فقط مخصوص مشاغل سخت و ساختمانی نیست بلکه در هر نوع شغلی این حوادث اتفاق می‌افتد. طبق ماده ۶۰ قانون تامین اجتماعی هر حادثه‌ای که هنگام انجام وظیفه کاری برای کارگران یا کارکنان بیمه شده اتفاق بیفتد، شامل سوانح ناشی از کار است؛ این حوادث ممکن است در محل کار، حین انجام ماموریت، در ساختمان محل کار یا حتی هنگام رفت‌وآمد از محل کار به خانه یا برعکس ایجاد شود. تفاوت حادثه ناشی از کار با بیماری ناشی از کار این است که حوادث ناشی ازکار به‌صورت ناگهانی رخ می‌دهد؛ این‌درصورتی‌ است که بیماری ناشی از کار به‌صورت تدریجی رخ می‌دهد.

 

هنگامی‌که کارکنان یا کارگران حین انجام وظیفه با لباس ایمنی یا بدون آن دچار آسیب‌دیدگی یا نقص عضو شوند، کارفرما باید غزامتی را به‌عنوان دیه به کارگر آسیب دیده خود، پرداخت کند. پوشیدن لباس ایمنی حین انجام کار، آسیب ناشی از حوادث را به‌شدت کاهش می‌دهد؛ ازاین‌رو پیشنهاد می‌شود کارفرمایان برای همه پرسنل خود لباس و کفش ایمنی تهیه کنند. در ادامه به بررسی دقیق‌تر انواع سوانح ناشی از کار پرداخته‌ایم.

 

بررسی سانحه ناشی از کار

 

قوانین ناشی از حادثه کار چیست؟

قوانین مختلفی برای سانحه ناشی از کار وجود دارد که این قوانین توسط سازمان تامین اجتماعی وضع می‌شوند. در ادامه به بررسی این قوانین پرداخته ایم:

* هنگام حادثه ایجاد شده، کارگر یا شخص بیمه شده در داخل کارخانه، موسسه یا شرکتی که در آن کار می‌کند، در حال انجام وظیفه باشد.

 

* اگر یکی از کارکنان بیمه شده، هنگام کمک و نجات سایر بیمه‌‌شدگان دچار سانحه و آسیب شود او نیز مشمول حوادث به دلیل کار می‌شود.

 

* وقتی شخص بیمه شده در خارج از محیط کار، درحال انجام وظیفه باشد. به‌عنوان مثال شخص در ماموریت کاری باشد یا برای انجام دادن وظیفه خود نیازی به حضور در محل کار نداشته باشد.

 

* هنگامی که شخص بیمه شده در مسیر رفت‌وآمد از منزل به محل کار یا برعکس دچار سانحه شود.

 

* اگر شخص بیمه شده هنگام مراجعه به بیمارستان یا درمانگاه دچار آسیب شود؛ مشمول قوانین سانحه به دلیل کار خواهد شد.

 

بهترین راهکاری که کارفرمایان برای جلوگیری از سانحه ناشی از کار می‌توانند انجام دهند، تهیه لباس و کفش ایمنی و انواع دستکش کار است. همچنین با نصب تورهای محافظتی و تجهیز کردن محل کار به سایر وسایل محافظتی، می‌توان از بروز سانحه ناشی از کار جلوگیری کرد.

 

بررسی قوانین کیفری برای کارفرما در صورت بروز سانحه ناشی از کار

درصورتی‌که کارفرما به دلیل اجرایی نکردن نکات ایمنی یا سایر دلایل مقصر حادثه شناخته شود، مشمول مسئولیت‌های کیفری می‌شود که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم:

* درصورت بروز حادثه کارفرما موظف است حداکثر به مدت ۳ روز پس از بروز حادثه به اداره کار مراجعه کند و حادثه را گزارش دهد. همچنین کارفرما باید فرم‌های مربوط به سانحه را تکمیل کند و به اداره کار تحویل دهد.

 

* کارفرما باید همه اقدامات لازم پزشکی را برای شخص بیمه شده انجام دهد تا از تشدید صدمات او جلوگیری کند. همه هزینه‌های درمانی توسط بیمه تامین اجتماعی پرداخت خواهد شد.

 

درصورتی‌که کارفرما مقصر حادثه باشد و شخص بیمه شده دچار آسیب شود؛ کارفرما موظف به پرداخت دیه خواهد بود. مبلغ انواع دیه‌ها در هر سال توسط قوه قضاییه تعیین می‌شود.

 

بررسی شرایط ثبت شکایت و گرفتن خسارت در سانحه‌های ناشی از کار 

برای ثبت شکایت و گرفتن خسارت و دیه، شخص حادثه دیده یا سرپرستان او باید برای تشکیل پرونده به مراجع قضایی مراجعه کنند. سپس مراجع قضایی پرونده شخص را بررسی می‌کنند. در مرحله بعدی این شکایت توسط اداره کار کل و امور اجتماعی آن استان بررسی می‌شود و این اداره نظر نهایی را صادر می‌کند؛ این نظر شامل شناسایی مقصر اصلی حادثه خواهد بود. سپس این گزارش به مراجع قضایی فرستاده می‌شود تا بازرس کار رای نهایی را برای تعیین مقصر حادثه اعلام کند. شخصی که به‌عنوان مقصر شناخته می‌شود باید دیه شخص سانحه دیده را پرداخت کند.

 

ثبت شکایت سانحه ناشی از کار

 

خرید لباس ایمنی؛ بهترین راهکار برای پیشگیری از حوادث ناشی از کار

برای تعریف حادثه ناشی از کار باید بگوییم؛ به هر نوع سانحه‌ای که حین انجام شغل و وظیفه برای کارگر بیمه شده اتفاق بیفتد، سانحه ناشی از کار گفته می‌شود. این حادثه ممکن است در محل کار، خارج از محل کار هنگام انجام وظیفه یا هنگام رفت‌وآمد شخص از منزل به محل کار یا برعکس باشد. در صورت مقصر بودن کارفرما، او باید مبلغ دیه را پرداخت کند.

 

کارفرما به‌راحتی با خرید تجهیزات و لباس ایمنی برای کارکنان می‌تواند از حوادثی که به دلیل کار رخ می‌دهند جلوگیری کرده یا شدت آن را کاهش دهد. لباس‌های ایمنی که برای پیشگیری از سانحه ناشی از کار شامل لباس و کفش کار، دستکش ایمنی، کلاه و ماسک‌های کار می‌شود. برای خرید این تجهیزات به فروشگاه‌های معتبری مانند ماه ایمن مراجعه کنید. این فروشگاه با ضمانت کالا و عرضه تجهیزات و لباس کار به قیمت تولیدی تجربه خریدی شگفت‌انگیز را برای مشتریان رقم می‌زند. با تهیه لباس ایمنی از فروشگاه ماه ایمن، محصول موردنظر شما در کمتر از ۲۴ ساعت به دستتان می‌رسد.

 

 

کالا ها و خدمات منتخب

    تازه ترین خبرها(روزنامه، سیاست و جامعه، حوادث، اقتصادی، ورزشی، دانشگاه و...)

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------