زندگینامه فاطمه دختر امام حسین (ع)
- مجموعه: زندگینامه بزرگان دینی
آشنایی با زندگی نامه ی فاطمه بنت امام حسین (ع)
چکیده ای از زندگینامه فاطمه دختر امام حسین (ع):
از نوادگان پیامبر (ص)
نام : فاطمه بنت امام حسین (ع)
پدر : امام حسین (ع)
مادر : امّ اسحاق دختر طلحة بن عبیدالله
تولد : حدود 51/671
محل تولد : مدینه
محل اقامت : مدینه
همسرها : الحسن المثنی، عبدالله بن عمرو بن عثمان بن عفان
فرزندان : عبد الله و ابراهیم و حسن و زینب از حسن المثنی؛ محمد الدیباج و قاسم و رقیه از عبد الله
وفات: حدود 117/735
محل دفن: مدینه
زندگینامه فاطمه دختر امام حسین (ع):
فاطمه دختر امام حسین (ع) (به عربی: فاطمة بنت الحسین ) دختر بزرگ امام حسین (ع) و مادرش ام اسحاق بود. او در کربلا حضور داشت و اسیر شد. بنابر حدیثی از امام باقر(ع)، امام حسین (ع) قبل از شهادتش، ودایع امامت و وصایای مکتوب خود را به ایشان سپرد و ایشان بعداً آن ها را به امام سجاد رساند. ایشان از پدرش و برادرش امام سجاد (ع) روایت نقل کرده است.
نسب و تولد فاطمه دختر امام حسین (ع):
پدرش امام حسین بن علی بن ابی طالب علیه السلام و مادرش ام اسحاق دختر طلحه بن عبید الله تیمی بود.
تاریخ دقیق تولد او مشخص نیست. اما چون مادرش ابتدا با امام حسن (ع) ازدواج کرده و بعد از شهادتش با امام حسین (ع) ازدواج کرده است، ولادت او باید بعد از شهادت امام حسن (ع) باشد. احتمالا حدود سال 51/671.
نقل شده است که چهره او بسیار شبیه به مادربزرگش حضرت فاطمه (س) دختر پیامبر (ص) بود.
ازدواج فاطمه دختر امام حسین (ع) با حسن المثنی:
فاطمه قبل از فاجعه کربلا با پسر عمویش حسن المثنی فرزند امام حسن (ع) ازدواج کرد. نقل شده است که پس از رحلت شوهرش، یک سال بر قبر او عزاداری کرد و روزها را روزه گرفت و شب ها را به نماز خواند. در حدیثی در صحیح بخاری آمده است که فاطمه بر قبر شوهرش مقبره ای ساخت. فاطمه از حسن مثنی 4 فرزند به نام های عبد الله، ابراهیم، حسن و زینب داشت.
حضور در کربلا و اسارت:
فاطمه به اتفاق همسرش که در آن حادثه مجروح شد در کربلا حضور داشتند. فاطمه (س) همراه با سایر اعضای خاندان امام حسین (ع) به کوفه و سپس به اسارت به دمشق برده شد. او راوی حوادث تلخ کربلا و پس از آن است. بین او و یزید در دربار یزید سخنانی رد و بدل شد. احمد بن علی طبرسی، بحث های او را با مردم کوفه جمع آوری کرده و آورده است.
خطبه در کوفه:
فاطمه هنگام اسارت در کوفه سخنرانی کرد. وی در این سخنرانی، مصیبت هایی که از جانب کوفیان به اهل بیت امام حسین (ع) رسیده بود را یادآور می شود. محتوای خطبه عبارت است از:
– حمد و ثناء خداوند و اقرار به رسالت پیامبر (ص).
– شهادت امام حسین (ع).
– عدم یاری کوفیان و شهادت امام علی (ع).
– جایگاه و فضائل اهلبیت (ع).
– سرزنش کوفیان.
– وعده عذاب دنیوی و اُخروی به کوفیان.
ازدواج با عبدالله بن عمرو بن عثمان:
پس از رحلت حسن المثنی، فاطمه با عبدالله بن عمرو بن عثمان بن عفان ازدواج کرد. هنگامی که عبدالله از دنیا رفت، عبدالرحمن بن ضحاک، والی مدینه، از او خواستگاری کرد ولی او نپذیرفت.
فاطمه از عبدالله بن عمرو، 3 فزرند به نام های محمد دیباج، قاسم و رقیه داشت.
مرگ فاطمه دختر امام حسین (ع):
به گفته سبط بن جوزی، وفات فاطمه دختر امام حسین (ع) در حدود سال 117/735 بود. ابن حبان بدون ذکر تاریخ دقیق وفات او ذکر کرده است که وی در 90 سالگی درگذشت. ابن عساکر گزارش می دهد که وفات وی در زمان هشام بن عبدالملک بود، او در مدینه از دنیا رفت. و در قبرستان باب الصغیر به خاک سپرده شد.
فرزندان فاطمه دختر امام حسین (ع):
او از حسن المثنی چهار فرزند به نام های عبدالله، ابراهیم، حسن و زینب داشت. فرزندان او از شوهر دومش عبدالله بن عمرو، محمد دیباج، قاسم و رقیه بودند. اکثر فرزندان و نوادگان او به دلیل مخالفت و مبارزه با خلفای عباسی کشته یا زندانی شدند.
مشخصات
متولی امانت های امامت
در حدیثی از امام باقر علیه السلام آمده است که امام حسین (ع) قبل از شهادت، امانت امامت را برای حفظ و در امان ماندن به فاطمه (س) داد.
روایت حدیث
فاطمه از تابعین و راویان حدیث بود. او از شخصیت های خود از جمله پدرش امام حسین (ع) ، مادربزرگش حضرت فاطمه (س)، عمه اش حضرت زینب (س) ، برادرش امام سجاد (ع) و اسماء بنت عُمَیس، عبدالله بن عباس، بلال و عایشه حدیث نقل کرده است. فاطمه دختر امام حسین (ع) را از ناقلان طبقه ی چهارم ثقه شمرده اند.
گردآوری: بخش مذهبی بیتوته