فضیلت و خواص سوره شمس
- مجموعه: داروخانه معنوی
آشنایی با فضیلت های سوره شمس
سوره شمس نود و یکمین سوره از قرآن کریم است که دارای 15 آیه است. این سوره از سوره های مکی است و در جزء سی قرآن قرار دارد. سوره شمس از لحاظ ترتیب نزول سوره 26 است. تعداد آیات 15، کلمات 54 و حروف 253 می باشد. در ادامه به خواص سوره شمس برای حاجت روایی، ازدواج و زیبایی زنان اشاره می کنیم.
سوره شمس با قسم به خورشید آغاز می شود. خورشید منبع نور و انرژی در جهان و روی زمین است و بنابراین سوره ای در قرآن با نام آن و سوگند خداوند متعال به آن، عظمت این خلقت خداوند متعال را تأیید می کند.
علت نامگذاری این سوره :
این سوره را به این دلیل شمس مینامند که خداوند در آغاز آن به خورشید سوگند یاد کرده است: «وَالشَّمْسِ وَضُحَاهَا: سوگند به خورشید و تابندگیاش». نام دیگر این سوره ناقه صالح است، به این جهت که در این سوره به داستان صالح(ع) و ناقه او اشاره شده است.
طبرسی در مجمع البیان: عن (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: «کسی که سوره (و خورشید) را بخواند مانند آن است که به هر چیزی صدقه می دهد. که خورشید و ماه بر آن طلوع کرده اند.»
آثار و برکات سوره شمس :
1) موفقیت در هر کار
رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم فرموده اند: هر کس که کم توفیق است، در قرائت سوره شمس مداومت ورزد زیرا خداوند او را به هر سو که رو کند موفق می دارد و این کار موجب تقویت حافظه و مقبولیت و بلندی جایگاه نزد مردم می شود و منفعت های زیاد دیگری در آن نهفته است.
امام صادق علیه السلام نیز در این باره فرموده اند: برای کسی که کم روزی و کم توفیق است و زیاد در کارش خسارت و زیان می بیند و در کارش حسرت و افسوس زیاد دارد پسندیده است که بر قرائت سوره شمس مداومت ورزد زیرا موجب افزایش روزی و توفیق او می شود و هر کس این سوره را بنویسد و با آب شسته آن را بنوشد اگر دچار اضطراب است آرامش می یابد.
2) رفع اضطراب و بیماری تنفسی
نوشیدن آب شسته شده سوره شمس برای رفع اضطراب و بیماری تنفسی خوب است.
3) افزایش روزی
امام صادق (ع): برای کسی که روزی و توفیقش کم است و در کارش زیاد ضرر میکند و حسرت و افسوس در کارش زیاد دارد پسندیده است که بر قرائت سوره شمس مداومت داشته باشد، زیرا موجب افزایش روزی و توفیق او میشود.
خواص سوره شمس :
خواص سوره شمس برای ازدواج
در خصوص خواندن سوره شمس به نیت ازدواج روایت است که هر شب قبل از خواب سوره شمس تلاوت شود به نیت ازدواج و رسیدن به معشوق.
خواص سوره شمس برای اموات
امام صادق (ع) درباره خواص سوره شمس برای اموات سفارش کردند که هر خیر دنیا و آخرت را می خواهد در هنگام طلوع آفتاب سوره شمس را سه بار تلاوت کند.
در ادامه ایشان فرمودند: "هر که بر خواندن این سوره و تامل بر آن مداومت کند روز قیامت همه اعضاء و جوارح او به سودش گواهی داده و خداوند نیز فرموده من این شهادت را می پذیریم و پاداش می دهم، پس او را تا بهشت همراهی کرده و نعمت های بهشتی را بر او ارزانی دارید."
خواص سوره شمس برای محبت
از مهمترین خواصی که در خصوص تلاوت سوره شمس <آمده است ایجاد عزت و منزلت در میان مردم می باشد.
خواص سوره شمس برای حاجت
فردی که حاجتی دارد برای رسیدن به حاجت و خواسته خود از روز چهارشنبه هنگام طلوع آفتاب به مدت سه روز یعنی تا جمعه حالت سجده گرفته و سه مرتبه سورهی مبارکه الشمس را تلاوت کند، زمانی که به کلمه ی «فألْهَمَها» رسید حاجت خود را بر زبان بیاورد تا به لطف خدا براورده شود، اگر که فرد نیت دفع دشمن داشته باشد تمامی این اعمال را در غروب آفتاب انجام دهد.
خواص سوره شمس برای ثروت
از امام صادق(ع) روایت است که: «کسی که کمروزی و همواره در کارها زیانکار و اندوه بار باشد بر خواندن این سورهی مبارکه مداومت نماید تا برایش (به یاری حق) گشایش حاصل گردد.»
خواص سوره شمس برای دفع دشمن
برای بهره مند شدن خواص سوره شمس برای دفع دشمن باید مانند رسیدن به حاجت از روز چهارشنبه تا جمعه را به این منظور نیت کرده و به مدت سه روز هنگام طلوع خورشید حالت سجده گرفته و سه مرتبه سوره شمس را بخوانید و در جایی که به عبارت "فَأَلْهَمَهَا" رسیدید نابودی و دفع دشمن را از خدا طلب کنید.
خواص سوره شمس برای زیبایی صورت
برای زیبایی صورت آمده است که هر شب قبل از خواب سوره شمس را تلاوت کنید.
خواص سوره شمس برای زنان
زنان می توانند برای رخنه در قلب مردان و ایجاد محبت در آنها هر شب سوره شمس را بخوانند.
ثواب خواندن سوره شمس :
• مستحب است که در رکعت دوم و بنا بر بعضی دیگر از قولها در رکعت اول نماز عید فطر و نماز عید قربان سوره شمس خوانده شود.
• همچنین توصیه شده است که در روز دحوالارض (25 ذیالقعده) هنگام بالا آمدن خورشید دو رکعت نماز بخوانید و در هر رکعت بعد از سوره حمد پنج بار سوره شمس را قرائت کنید.
• پیامبر اکرم (ص) به اصحاب و یاران خود توصیه میکرد که در نمازهای مختلفشان سوره شمس را بخوانند و همچنین در جای دیگری فرمود: هر کس سوره شمس را قرائت کند مانند آن است که به اندازه آنچه خورشید و ماه بر آن تابیده صدقه داده است.
• رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم ) فرمودند: هر کس، کم توفیق است، در قرائت سوره ی شمس مداومت ورزد؛ زیرا خداوند او را به هر سو که رو کند، موفّق می دارد و این کار موجب تقویت حافظه و مقبولیّت و بلندی جایگاه نزد مردم می شود و منفعت های زیاد دیگری در آن نهفته است.
• امام صادق (ع) فرمودند: هر کس سوره شمس را قرائت کند در روز قیامت تمامی اعضای بدن او و اشیای کنار او به سود او گواهی میدهند و خداوند میفرماید شهادت شما در مورد بندهام را میپذیرم و به او پاداش میدهم، او را تا بهشت همراهی کنید تا هر آنچه دوست دارد برگزیند، نعمتهای بهشتی بر او گوارا باشد.
• امام صادق (علیه السلام) فرمودند: برای کسی که کم روزی و کم توفیق است و زیاد در کارش خسارت و زیان می بیند و در کارش حسرت و افسوس زیاد دارد، پسندیده است که بر قرائت سوره ی شمس مداومت ورزد؛ زیرا موجب افزایش روزی و توفیق او می شود و هر کس این سوره را بنویسد و با آب شسته آن را بنوشد، اگر دچار اضطراب است، آرامش می یابد.
• در روایت آمده است که نوشیدن آب نوشته ی سوره ی شمس برای رفع اضطراب و بیماری تنفسی خوب است.
متن سوره شمس به همراه ترجمه :
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
به نام خداوند رحمتگر مهربان
وَالشَّمْسِ وَضُحَاهَا ﴿۱﴾
سوگند به خورشيد و تابندگى اش (۱)
وَالْقَمَرِ إِذَا تَلَاهَا ﴿۲﴾
سوگند به ماه چون پى [خورشيد] رود (۲)
وَالنَّهَارِ إِذَا جَلَّاهَا ﴿۳﴾
سوگند به روز چون [زمين را] روشن گرداند (۳)
وَاللَّيْلِ إِذَا يَغْشَاهَا ﴿۴﴾
سوگند به شب چو پرده بر آن پوشد (۴)
وَالسَّمَاءِ وَمَا بَنَاهَا ﴿۵﴾
سوگند به آسمان و آن كس كه آن را برافراشت (۵)
وَالْأَرْضِ وَمَا طَحَاهَا ﴿۶﴾
سوگند به زمين و آن كس كه آن را گسترد (۶)
وَنَفْسٍ وَمَا سَوَّاهَا ﴿۷﴾
سوگند به نفس و آن كس كه آن را درست كرد (۷)
فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا ﴿۸﴾
سپس پليدكارى و پرهيزگارى اش را به آن الهام كرد (۸)
قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَكَّاهَا ﴿۹﴾
كه هر كس آن را پاك گردانيد قطعا رستگار شد (۹)
وَقَدْ خَابَ مَنْ دَسَّاهَا ﴿۱۰﴾
و هر كه آلوده اش ساخت قطعا درباخت (۱۰)
كَذَّبَتْ ثَمُودُ بِطَغْوَاهَا ﴿۱۱﴾
[قوم] ثمود به سبب طغيان خود به تكذيب پرداختند (۱۱)
إِذِ انْبَعَثَ أَشْقَاهَا ﴿۱۲﴾
آنگاه كه شقى ترينشان بر[پا] خاست (۱۲)
فَقَالَ لَهُمْ رَسُولُ اللَّهِ نَاقَةَ اللَّهِ وَسُقْيَاهَا ﴿۱۳﴾
پس فرستاده خدا به آنان گفت زنهار ماده شتر خدا و [نوبت] آبخوردنش را [حرمت نهيد] (۱۳)
فَكَذَّبُوهُ فَعَقَرُوهَا فَدَمْدَمَ عَلَيْهِمْ رَبُّهُمْ بِذَنْبِهِمْ فَسَوَّاهَا ﴿۱۴﴾
و[لى] دروغزنش خواندند و آن [ماده شتر] را پى كردند و پروردگارشان به [سزاى] گناهشان بر سرشان عذاب آورد و آنان را با خاك يكسان كرد (۱۴)
وَلَا يَخَافُ عُقْبَاهَا ﴿۱۵﴾
و از پيامد كار خويش بيمى به خود راه نداد (۱۵)
گردآوری : بخش مذهبی بیتوته