تازه های اعمال مستحبی

دعای آخر ماه مبارک رمضان

دعای وداع ماه مبارک رمضان

دعای وداع ماه مبارک رمضان شیخ کلینی رضوان الله علیه در کتاب کافی روایت کرده از ابو بصیر از حضرت…

طریقه خواندن نماز عید فطر



نماز عید فطر چقدر طول میکشد

نیت نماز عید سعید فطر

 

نحوه خواندن نماز عید فطر:

در این مقاله از بیتوته، طریقه خواندن نماز عید فطر را خواهید آموخت. نماز عید فطر یکی از رویدادهای مهم در اسلام است که به مناسبت پایان ماه رمضان و همچنین در عید قربان برگزار می شود. در این مقاله، شما با مراحل و آداب این نماز آشنا خواهید شد تا بتوانید به درستی آن را انجام دهید.

نماز عید نمازی است که مسلمانان در دو روز عید فطر و عید قربان می خوانند. به عقیده مسلمانان، این نماز در سال اول هجرت واجب شد و مسلمانان در زمان محمد، به جماعت در این نماز شرکت می کردند. این نماز پس از درگذشت محمد به همراه خطبه پس از آن و شنیدن خطبه، برای مسلمانان، مستحب موکد دانسته می شود.

 

زمان اقامه نماز عید فطر و عید قربان :

وقت نماز عید فطر از طلوع آفتاب است تا ظهر، ولی مستحب است که نماز عید قربان را بعد از طلوع آفتاب بخوانند. در عید فطر مستحب است بعد از طلوع آفتاب افطار کند و زکات فطره را بدهد و بعد نماز عید را بجا آورد.

 

آیا خواند نماز عید فطر واجب است ؟

بنابر نظر عمده مراجع و فقها، نماز عید فطر در زمان غیبت امام زمان (عج) مستحب است و می توان آن را به جماعت یا فرادی خواند - محل اختلاف علما است - اما در زمان حضور امام زمان (عج) واجب است و باید به جماعت خوانده شود.

 

نحوه خواندن نماز عید فطر :

نماز عید فطر از دو رکعت تشکیل شده است و در هر رکعت، پس از قرائت سوره حمد، می توان سوره ای دلخواه خواند. البته بهتر است که در رکعت اول، پس از حمد، سوره شمس و در رکعت دوم پس از سوره حمد، سوره غاشی خوانده شود و یا در رکعت اول پس از سوره حمد، سوره اعلی و در رکعت دوم، سوره شمس خوانده شود. در نماز عید سعید فطر، در رکعت اول، و پس از قرائت حمد و سوره، پنج تکبیر و پنج قنوت خوانده می شود که بعد از هر تکبیر یک بار دست ها را به قنوت گرفته و دعای قنوت را بگویید و تکبیر دیگری بگویید و به رکوع بروید، بعد دو سجده به جا آورد و برخیزد. و در رکعت دوم، چهار تکبیر و چهار قنوت و سپس تکبیر دیگری بگویید و به رکوع بروید و بعد دو سجده و تشهد و سلام نماز خوانده شود.

 

دعای قنوت نماز عید فطر :

هرچند در قنوت هر دعای قنوتی مانند سایر نماز های یومیه می توان خواند و اشکالی ندارد اما بهتر است این دعا در قنوت خوانده شود :

 

«اَللّهُمَّ اَهْلَ الْکبْرِیاءِ وَالْعَظَمَهِ وَاَهْلَ الْجوُدِ وَالْجَبَروُتِ وَاَهْلَ الْعَفْوِ وَالرَّحْمَهِ وَاَهْلَ التَّقْوی وَالْمَغْفِرَهِ اَسْألُک بِحَقِّ هَذَا الْیوْمِ الَّذی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمینَ عیداً وَ لِمـُحَمَّد صلی الله علیه وآله ذُخراً وَشَرَفاً وَ کَرامَهً وَمَزیداً أَنْ تُصَلِّیَ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُدْخِلَنی فی کُلِّ خَیرٍ أدْخَلْتَ فیهِ مُحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّد وَ أَنْ تُخْرِجَنی مِنْ کلِّ سوُءٍ اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّد صَلَواتُک عَلَیهِ وَ عَلَیهِمْ اَللّهُمَّ إنّی اَسْألُکَ خَیرَ ما سَألَکَ بِهِ عِبَادُکَ الصَّالِحوُنَ وَأَعوُذُ بِکَ مِمَّا اسْتَعَاذَ مِنْهُ عِبَادُکَ الْمـُخْلَصوُنَ».

 

ترجمه و معنی قنوت نماز عید فطر :

«خداوندا تو سزاوار بزرگی، سرفرازی، بخشندگی، توانایی، بخشایش و رحمتی. سزاوار آنی که به خاطر تو پرهیز کنیم و از تو آمرزش بخواهیم در روزی که برای مسلمانان عید قرار داده ای. و برای محمد که درود خدا بر او و دودمانش باد، ذخیره افتخار و بلندی مقام که بر او و دودمانش درود فرستی و مرا بدان چه نیکی و سعادت است و به محمد (صلی الله علیه و آله وسلّم) و خاندانش ارزانی داشته ای بهره مند سازی و از هر بدی که محمد (صلی الله علیه و آله وسلّم) و خاندانش را خارج ساختی، رهایی دهی، درود تو بر محمد (صلی الله علیه و آله وسلّم) و خاندانش باد. خداوندا! از تو می خواهم بهترین چیزی را که بندگان شایسته ات از تو می خواهند، و به تو رو می آورم بدان گونه که بندگان شایسته ات از بدی ها پناه آورده اند.»

 

روش خواندن نماز عید فطر

نیت نماز عید فطر

 

مستحبات نماز عید فطر :

مستحب است در نماز عید فطر امور زیر را به امید ثواب پروردگار رعایت کند:

 

• قرائت نماز عید را بلند بخواند.

 

• بعد از نماز دو خطبه بخواند مانند خطبه های نماز جمعه با این تفاوت که در نماز جمعه قبل از نماز و در نماز عید بعد از نماز خوانده می شود (و این خطبه در صورتی است که نماز را با جماعت بخواند).

 

• در این نماز سوره مخصوص شرط نیست، ولی بهتر است در رکعت اوّل سوره «سَبِّحِ اسْمِ رَبِّک الاْعْلی» و در رکعت دوم سوره «وَ الشَّمْس» بخواند.

 

• در روز عید فطر قبل از نماز عید با خرما افطار کند .

 

• پیش از نماز عید غسل کند و دعاهایی که قبل از نماز و بعد از آن در کتب دعا آمده بخواند.

 

• در نماز عید بر زمین سجده کند و در موقع گفتن تکبیرها دستها را بلند کند.

 

• بعد از نماز مغرب و عشا در شب عید فطر و بعد از نماز صبح و ظهر و عصر روز عید و نیز بعد از نماز عید فطر این تکبیرها را بگوید: «اَللّهُ اَکبَرُ، اَللّهُ اَکبَرُ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَ اَللّهُ اَکبَرُ، اللّهُ اَکبَرُ وَ لِلّهِ الْحَمْدُ، اَللّهُ اَکبَرُ عَلی ما هَدانا».

 

سایر احکام نماز عید فطر :

• به خاطر اینکه نماز عیدفطر مستحب است به نیت نماز عید رجاءً به جماعت خوانده شود.

• دو خطبه پس از نماز توسط امام در مورد مسائل سیاسی، اجتماعی، دینی و .. گفته می شود که مستحب موکد است به خطبه گوش داده شود.

 

• اگر شخصی در تعداد تکبیرها و یا قنوت ها شک کند و در محل آن باشد، بنا را به تعداد کمتر گذاشته و ادامه می دهد.

• خواندن نماز به صورت فردی و در خانه مشکلی ندارد.

 

• بهتر است نماز در جای مسقف خوانده نشود و محیط باز باشد.

• اگر چیزی که باعث سجده سهو میشود در نماز عید فطر پیش آید، احتیاط آن است که سجده سهو را به نیت رجاء انجام دهد.

 

• نماز عید فطر، اذان و اقامه ندارد، مستحب است موذن سه بار ذکر: الصلاه بگوید.

• مستحب است که در روز عید فطر قبل از نماز با خرما افطار کند.

• مستحب است بعد از نماز مغرب و عشا شب عید فطر و بعد نماز صبح تا عصر روز عید این تکبیرها گفته شود: " اَللهُ اَکبرُ اَلله اَکبرُ، لا اِلهَ اِلّا اللهُ وَ اللهُ اَکبرُ، اَلله اَکبرُ وَ لِله الحَمدُ، اَلله اَکبَرُ عَلی ما هَدانا ".

 

• مستحب است قبل از نماز عید غسل کند و دعاها و اعمال قبل و بعد نماز عید فطر را برای ثواب بیشتر بجا آورد.

• مستحب است که در نماز عید فطر بر زمین سجده کنند و در حال گفتن تکبیرها دست ها را بلند کنند و نماز را با صدای بلند بخوانند.

 

• در نماز عید هم مثل نمازهای دیگر، مأموم باید غیر از حمد و سوره چیزهای دیگر نماز را خودش بخواند.

 

• اگر مأموم موقعی برسد که امام مقداری از تکبیرها را گفته، بعد از آنکه امام به رکوع رفت، باید آنچه از تکبیرها و قنوت ها را که با امام نگفته خودش بگوید و رکوع را درک کند، و اگر در هر قنوت یک بار «سبحان الله و الحمدلله» بگوید کافی است، و اگر فرصت نبود فقط تکبیرها را بگوید، و اگر به آن مقدار هم فرصت نبود کافی است متابعت کند و به رکوع برود.

 

• اگر در نماز عید موقعی برسد که امام در رکوع است، می تواند نیت کند و تکبیر اوّل نماز را بگوید و به رکوع رود.

 

• اگر در نماز عید یک سجده را فراموش کند، لازم است که بعد از نماز آن را بجا آورد، و همچنین اگر کاری که برای آن در نماز یومیه سجده سهو لازم است پیش آید، لازم است دو سجده سهو بنماید.

 

• اگر در تکبیرهای نماز و قنوتهای آن شک کند چنانچه از محل نگذشته بنابر کمتر بگذارد و اگر بعد معلوم شود که گفته بود اشکال ندارد.

 

• اگر از روی سهو، قرائت، یا تکبیرها، یا قنوتها را فراموش کند و بعد از رفتن به رکوع یادش بیاید نمازش صحیح است.

 

• اگر در نماز عید یک سجده یا تشهد را فراموش کند احتیاط واجب آن است که بعد از نماز آن را به جا آورد و اگر کاری کند که در نمازهای روزانه سجده ی سهو دارد احتیاط واجب آن است که سجده ی سهو را بعد از نماز به جا آورد.

 

مکان خواندن نماز عید فطر :

خواندن نماز عید زیر سقف کراهت دارد. پیامبران و امامان ما نماز عید فطر را در بیرون از منزل می خواندند و در این باره فرموده اند:

 

پیامبر (ص) روز عید، تمام اعضای خانواده اش را همراه خود بیرون می بُرد. (متقی الهندی، کنزالعمال، ج7، ص88)

 

پیامبر خدا (ص) فرمود:

خداوند متعال در روز عید فطر و عید قربان، به زمین با عنایت می نگرد. پس از خانه ها بیرون آیید تا رحمت به شما برسد. (متقی الهندی، کنزالعمال، ج8، ص548 )

 

امام صادق (ع) فرمود:

کسی که برای نماز عید بیرون می رود، سزاوار است بهترین جامه هایش را بپوشد و خود را با بهترین عطر، خوش بو سازد. (قاضی نعمان، دعائم الاسلام، ج1، ص185.)

 

گردآوری : بخش مذهبی بیتوته

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------