ذکر سبعه معروف به اذکار هفتگانه
- مجموعه: اعمال مستحبی
اذکار سبعه:
در داستان ها تسبیحات اربعه داریم، ولی تسبیحات یا ذکرهای سبعه نداریم. اين گونه اذكار معمولاً اذكاری است كه مورد تجربه و عمل بزرگان اهل معرفت و كمال است و برداشت خود آن ها از اذكار گوناگون و تلفيق ميان آنها است كه به شاگردان خود توصيه كرده و به آن ها انتقال میدهند.
در مورد خواص اين ذكر نيز چيزی از زبان اين بزرگان بيان نشده ولی از بيان و تعبير آقای صديقی استفاده میشود كه ذكری بسيار مؤثر و كار گشا است. و در مورد ذکر سبعه چنين مي گويد: من هرسال مکه که میرفتم پیش از رفتن به مکه به پیشگاه آیتالله بهاءالدینی میرسیدم و نصیحت میخواستم از ایشان. ایشان به من نصیحت هایی مي کرد و من این سفارش ها را در سفر مکه عمل میکردم. بعدهم که داشتم میامدم، یک عمامه ای یا چیزی را براي ایشان هدیه می خریدم.
این بار که رفتم پیشگاه ایشان این مطلب را فرمودند:
شما اگر میروید مسجدالنبی از قسمت جنوب شرقی مسجد، از آن قسمت هفت قدم میاید به جلو و قسمت بعدی را هم گفت که من نمیتوانم دقیق به شما بگویم. بخاطر این که ایشان این را به امانت پیش من گذاشت. آن وقت از دو طرف به من دستور داد هنگامی که که قدم زدی آمدی جلو رسیدی به آن جا، آن جا بنشین و این ذکر سبعه را بگو. این یادآوری را که گفتی انشاءالله به حاجتت خواهی رسید.
ذکر سبعه عجیب است، علامه حسن زاده آملی پس از نماز صبح تا طلوع افتاب اذکار سبعه را دارد که اینها را از آسید علی آقا قاضی گرفتند. ذکر سبعه حقیقتاً یک ذکری است که معجزه می کند در نفس انسان عجیب معجزه می کند.
آقای صدیقی ميگويد ، عرض کردم:آقای بهاءالدینی چه وجهی دارد که من باید آن جا بنشینم و این ذکرهای سبعه را بگویم. چه وجهی دارد هفت قدم از آن جا قدم بزنم.
خاطرنشان کرد: وجهش این است که دارم به شما میگویم صرفا پیش شما بماند.
هنگامی که که حضرت زهرا (س) آمد براي دفاع از علی ابن ابیطالب (ع) بدنش خون آلود بود هنگامی که آمد، که داخل مسجد وارد نشد هنگامی که برگشت ديگر توان از وی رفت ديگر به گونه ای شد که میخواست ادامه راه را بدهد نتوانست، آن جا نشست و فکر میکنم که آن مکان به خون فاطمه (س) رسیده است. آن جا حاجت تان را بخواهید.
اما از روایات ثواب بسیاری براي هفت ذکر استفاده ميشود که این ذکرها در زبان اهل ذکر به ذکرهای هفتگانه معروف شده اند و عبارتند از:
1- بسمله یعنی گفتن" بسم الله الرحمن الرحیم".
2- حوقله، یعنی گفتن:" لا حول و لا قوة الا بالله".
3- تسبیح، یعنی سبحان الله،
4- تحمید یعنی، الحمد لله،
5- تکبیر یعنی الله اکبر،
6 تهلیل، یعنی، لا اله الا الله.
7- صلوات یعنی" اللهم صل علی محمد و آل محمد".
ظاهرا منظور از ذکر سبعه این اذکار باشد.
گردآوری: بخش مذهبی بیتوته