بررسی عرش الهی از دیدگاه های مختلف
- مجموعه: اصول و فروع دین
از گذشته های دور تا به الان نام عرش الهی همواره بر سر زبان های بسیاری از افراد و متدین های دینی بوده است. لذا این نام بارها به گوش بسیاری از افراد خورده است و شاید به دنبال آن باشند که این نام را واکاوی کرده و به معنا و درون مایه واقعی آن دست پیدا کنند.
نکات مختلفی در مورد عرش الهی وجود دارد که افراد برای دستیابی به آن سعی می کنند تا با بررسی معنای آن به این نکته دست یابند. لذا ما در این مطلب قصد داریم تا عرش الهی را به عنوان یکی از مهمترین موضوعات مورد بررسی قرار داده و افرادی که قصد دارند به معنای واقعی این کلمه برسند را راهنمایی نماییم. چنانچه شما نیز به این موضوع علاقه مند می باشید، با ما تا پایان همراه باشید تا نکات مختلفی که در مورد آن وجود دارد را برایتان آشکار سازیم.
عرش الهی به چه معناست؟
اگر بخواهیم عرش الهی را در لغت معنا نماییم، باید گفت که عرش به معنای تخت و جاه و یا منزلت می باشد و به چیزی که دارای یک سقف است معرفی می گردد. اما زمانی که الهی به عرش اضافه می شود به معنای محل حکومت خدا در ادیان ابراهیمی معرفی می گردد.
چیزی که برای عرش معرفی شده است این است که آن در بالای آسمان هفتم است. این نظر در ادیان و افراد مختلف از معناهای متفاوتی برخوردار می باشد. اما معناهای مختلفی که برای آن معرفی شده است را می توان با کلماتی چون حکومت، مالکیت، عالم بالا، عالم ماورا، علم خدا، مجموعه عالم هستی و بسیاری دیگر از کلمات و لغات مورد بررسی قرار داد.
پس اگر بخواهیم یک جمله کوتاه در مورد عرش خدا بیان نماییم باید گفت که عرش خدا به معنای مجموعه جهان هستی می باشد که در اصل حکومت خدا بر زمین و کل دنیا را معرفی می نماید. پس سعی کنید همواره در مقابل عرش الهی فروتن باشید تا در قیامت رستگار گردید.
عرش در روایات:
در روایات مختلف صحبت های گوناگونی در مورد عرش شده است. صحبتهایی که در مورد آن شده است این است که فرشتگانی که در معیشت خدا هستند، عرش الهی را حمل می کنند. چیز دیگری که در مورد عرش الهی در روایات بیان می شود این است که جمله معروف لا اله الا الله، علی امیرالمومنین و محمد رسول الله بر روی بدنه ارشد درج شده است.
همچنین پیامبر صلوات الله علیه، در احادیث خود می فرمایند که در سفری که به معراج داشته اند، دیده اند که در عرش خدا معصومان در طرف راست آن نشسته اند و خدا آن ها را در این قسمت جای داده است. در روایات گفته می شود که عرش خدا بسیار با عظمت و بزرگ است و موجوداتی که درون زمین هستند همچون حلقه ای در یک بیابان می باشند و این عظمت آن را نشان می دهد.
در مورد آن به این صورت بیان شده که ستون های آن به حدی از یکدیگر فاصله دارند که پرندگان سال های سال طول می کشد تا از یک ستون به ستون دیگر پرواز نمایند. در دیگر روایات عنوان شده که عرش خدا از نور تشکیل شده است و هیچ مخلوقی نمی تواند به خوبی به آن نگاه نماید.
عرش الهی در قرآن:
در قرآن بارها به عرش الهی اشاره شده. اگر بخواهیم کلماتی که در عرش الهی به آن در قرآن اشاره شده را مورد بررسی قرار دهیم، باید به کلماتی چون یعرشون، عروش، معروشات و... که بارها در آیات مختلف به آن ها اشاره شده است نام برد. در آیات مختلف معانی مختلفی از عرش خدا آورده شده است که افراد با معنای آن ها می توانند درون مایه آن را پیدا نمایند.
عرش الهی در دیدگاه اهل بیت:
سوال بعدی که در مورد عرش پیدا می شود، این است که دیدگاه اهل بیت در مورد آن چه می باشد. دیدگاه شیعه در مورد آن به گونه های مختلفی بیان شده است. به طور مثال امام رضا امام هشتم شیعیان عنوان کرده که ملائکه، آب و عرش الهی قبل از آنکه موجودات و تمامی نظام هستی آفریده شوند، آفریده شده بودند.
همانطور که می بینید عرش قبل از وجود انسانیت وجود داشته است. تمامی امام های شیعه و اهل بیت، اشارات مختلفی به عرش خدا داشته اند و این نشان دهنده این است که آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده است. در بعضی از روایات عنوان شده که اهل بیت خود حاملان عرش الهی می باشند. در جایی گفته شده که اهل بیت از نور آفریده شده اند. روایات مختلفی وجود دارد که معصومین و پیشوایان شیعه و دوازده امام شیعه با عرش الهی بیگانه نبوده و از آن با اطلاع بودند. لازم به ذکر است این عرش نه تنها در دیدگاه شیعه بلکه در دیدگاه سنت نیز اهمیت داشته است.
انسان چگونه عرش الهی را درک می کند؟
سوال دیگری که برای بسیاری از افراد پیش میآید این است که انسان چگونه عرش خدا را باید درک نماید. در این مورد می توان گفت که افراد می توانند با مراجعه به احادیث و خواندن قرآن به درجه ای از معرفت برسند که عرش خدا را هم به خوبی درک کرده و کاری نمایند که در روز قیامت سرافراز باشند. معنای عرش خدا بسیار سنگین و در بعضی از اوقات غیر قابل هضم می باشد. اگر به آن اعتقاد دارید سعی کنید تا با منش خود و یاری از پیشوایان دینی به درجه ای از معرفت برسید تا به معنای واقعی این کلمه دست یابید.
گفتنی است این که چگونه عرش الهی توسط انسان باید درک شود، بسیار سخت می باشد. لذا بسیاری از انسان ها در مقابل این معنا و مفهوم موضع نشان داده و به دلیل ماورایی بودن این کلمه به سختی معنای آن را در می یابند. چنانچه در دستیابی به این معنا دچار مشکل هستید، سعی کنید با خواندن مقالات مختلفی که در این مورد وجود دارد به گوشه ای از نکات مختلفی که در مورد عرش الهی وجود دارد دست یابید.
عرش الهی در دیدگاه های مختلف
دیدگاه های مختلفی همواره در مورد عرش خدا موجود بوده و افراد با توجه به این دیدگاه ها در ادیان مختلف سعی کرده اند که معنای آن را دریابند. به طور مثال از دیدگاه یهودیت، پیامبرانی چون دانیال، میکائیل و... در مورد آن صحبت کرده اند و اشاراتی به آن داشته اند. گفتنی است در اشاراتی که آن ها داشتند، این عرش به معنای دادگاه الهی بیان شده است.
در دیدگاه مسیحیت نیز چندین بار به آن اشاره شده است. در این دیدگاه بهشت را به عنوان عرش خداوند می شناسند و به آن اعتقاد راسخی دارند. اما در قرآن نیز ۲۵ مرتبه به آن اشاره شده است. در دیدگاه اسلام چه عهد جدید و چه در قدیم این عرش توسط فرشتگان احاطه گردیده و مدام در حال تسبیح آن می باشند. پس این نشان دهنده این است که در ادیان مختلف و دیدگاه های متفاوت این عرش آورده شده است.
چه چیزهایی عرش خدا را به لرزه در می آورد؟
اما شاید تا به حال شنیده باشید که عرش خدا به لرزه در می آید. آیا تا به حال این جمله را شنیده اید؟ مطمئنا اگر دین داشته باشید بارها این جمله به گوشتان خورده است. اما چه چیزی عرش خدا را به صدا در می آورد و آن را می لرزاند در احادیث و آیات مختلف چیزهای مختلفی عنوان شده است. به طور مثال از اولین چیزی که به عنوان لرزاننده عرش خدا عنوان شده گریه یتیمان را می توان نام برد که گفته می شود گریه یتیم عرش خدا را به صدا درآورده و ناله او لرزه بر عرش خدا می اندازد.
دومین چیزی که در مورد لرزه انداختن به عرش خداوند آورده شده است طلاق است. زن و شوهری که با یکدیگر پیوند داشته اند اگر از یکدیگر جدا شوند عرش خدا را به لرزه درآورده اند و این عمل، عملی نکوهیده است. چیز دیگری که عرش خدا را به لرزه می اندازد مدح فاجر است. یعنی کسی که آدم بدی می باشد و کارهای فسق و فجور انجام می دهد اگر ستایش شود عرش خدا به لرزه می افتد. اما چیز دیگری که در آیات و روایات به آن اشاره شده است این است که آمیزش دو مرد با یکدیگر و یا دو زن با هم نیز عرش خدا را می لرزاند. در کل باید گفت اعمال و رفتار ما باید به گونه ای باشد که موجب لرزیدن عرش خدا نگردد و دچار گناه نشویم.
جمع بندی:
در پایان می توان گفت که عرش خداوند به معنای بالاترین ها محسوب می شود. این عرش در آسمان ها می باشد و خداوند بر او نشسته است و معصومین و امامان بر آن سوارند. اگر دوست دارید که بر عرش خداوند راه پیدا کنید سعی کنید تا اعمال و رفتار خوبی داشته باشید تا خداوند شما را مورد لطف و آمرزش خود قرار داده و بر عرش خود راه دهد. امیدواریم توانسته باشیم نکات مهمی که در مورد عرش خداوند وجود دارد را برای افراد مورد بررسی قرار داده باشیم. از اینکه تا پایان با ما همراه بودید سپاسگزاریم.
گردآوری: بخش مذهبی بیتوته