نحوه نگهداری از ماهی فلاور هورن



 

فلاورهورن ها در شرایط مطلوب معمولا بین 8 تا 10 سال عمر می کنند

 

ماهی های فلاورهورن به دلیل رنگ های درخشان و البته شکل عجیب سرشان شناخته شده هستند. نام آن ها بر گرفته از همین شکل عجیب سرشان است.

ماهی فلاور هورن یک سیچلاید درشت جثه هیبریدی است. یعنی این ماهی در طبیعت وجود ندارد و این ماهی را با نسل کشی بین گونه های مختلف سیچلایدهای درشت جثه به وجود آورده اند. اینکه چه ماهی هایی با هم جفت زده شده اند تا این ماهی زیبا به وجود بیاید یکی از اسرار بازار تجارت این ماهی است و حتی شرکت هایی وجود دارند که به نسل کشی خود تا جایی ادامه داده اند که از این ماهی رنگ ها و شمایل متفاوتی را می توان مشاهده کرد.

 

اما حدس بر این است که این ماهی از نسل کشی بین گونه های آمریکای مرکزی نظیر تریماکو (Trimaco)، میداس (Midas)، ماهی تگزاس (Texas)، پرت خونی بزرگ (که خودش یک هیبرید است) و ... به وجود آمده است و نکته شایان توجه این است که اصولا فلاورهای با نژاد نامرغوب از نظر شکل ظاهری به تریماکو (تریماک) بسیار شبیه هستند.

 

نام فلاورهورن از ترجمه ی نام آسیای شرقی آن "لو هان" (Luo Han) گرفته شده است. این ماهی در سال های اخیر از نظر استقبال ماهی دوستان (به جای ماهی بازان) در رده ی ماهی هایی نظیر دیسکاس و آروانا قرار گرفته است.

 

فلاورهورن ها از کجا آمده اند؟

ماهی های فلاورهورن به دلیل رنگ های درخشان و البته شکل عجیب سرشان شناخته شده هستند. نام آن ها بر گرفته از همین شکل عجیب سرشان است. در زبان انگلیسی هورن به معنی شاخ است و زائده شاخ مانند آن ها بار نیمی از اسم شان را به دوش می کشد. این ماهی ها دست پرورده انسان ها هستند و در طبیعت یافت نمی شوند. اگر چه اجداد فلاورهورن ها اهالی آمریکای مرکزی و تایوان هستند اما آن ها ابتدا در مالزی پرورش یافتند و از آنجا راهی تایوان، تایلند و همه جای دنیا شدند. این نژاد از کپورها محصول درهم آمیخته شدن چند نوع کپور دیگر مثل شیطان قرمز و یا طوطی ماهی (کپور) هستند.

 

اگر با مبانی فنگ شویی آشنا باشید می دانید که چینی ها برای اژدها احترام خاصی قایل هستند. به خاطر همین موضوع آنها اعتقاد دارند که ماهی آروانا چون به اژدها شبیه است، نگهداری این موجود در خانه برای صاحبش خوش یمن است.

 

این اعتقادات فنگ شویی درباره ی فلاورهورن هم به وجود آمده است و چینی ها اعتقاد دارند که هر چه زایده ی روی سر این ماهی موسوم به کوک (KOK) بزرگتر باشد، بخت و اقبال صاحب آن در مسایلی مانند شغل و تجارت و امور زندگی بیشتر است و این اعتقاد تا جایی پیش رفته است که امروزه این ماهی در شرق دور به قیمت های بسیار گزاف خرید و فروش می شود تا بخت و اقبال را به همراه خود به خانه ی صاحب جدیدش ببرد.

 

این اعتقادات در شرق دور آنچنان قوی است که حتی در خبری خوانده بودم که رییس جمهور یکی از این کشورها یکی از این ماهی ها را به قیمت بسیار گزافی (به پول ما نزدیک به 100 میلیون تومان!!!) خریده بود. این نکات را گفتم تا دوستان علت قیمت بالای این ماهی را حتی در کشور خودمان بدانند و گمان نکنند که این ماهی تافته ی جدا بافته ایست و قیمت بالای آن به خاطر زیبایی و یا چیز دیگری است و در واقع قیمت های این ماهی در بازارهای کشورهای دیگر بر قیمت این ماهی در کشور ما هم اثر گذاشته است.

 

برای ماهی فلاور Ph بین 7 تا ۸/۷ و دمای بین 27 تا 32 درجه ی سانتی گراد توصیه می شود

 

مشخصات ماهی فلاور هورن ها  و شرایط نگهداری:

فلاورهورن ها در شرایط مطلوب معمولا بین 8 تا 10 سال عمر می کنند. رشد آن ها بسیار سریع است و در مدتی کوتاه طول آن ها به 30 سانتی متر می رسد. البته این مسئله چندان عجیب هم نیست چرا که این ماهی های زیبا اشتهای خوبی دارند. آن ها به یک نوع غذا بسنده نمی کنند و به غذاهای گوناگونی نیاز دارند همچنین باید روزانه دو تا سه وعده غذا به آن ها داد.

 

راستش را بخواهید آن ها خلق و خوی خوشی هم ندارند، البته نه در برابر شما بلکه در برابر بقیه ماهی ها و مخصوصا ماهی های کوچکتری که در آکواریوم هستند. اگر ماهی ای کنار فلاورهورن قرار دادید که در دهان آن جا می شود، حتما با ماهی کوچکتان خداحافظی کنید. این کپور ها معمولا در آکواریوم های جداگانه نگهداری می شوند.

 

یادمان باشد که هیچ موجود زنده ای نیست که از زیبایی برخوردار نباشد. اگر علایق شخصی را کنار بگذاریم آیا می توانیم ارجحیتی بین آهو و شیر قرار دهیم؟ می توانیم بگوییم کلاغ زیبا تر است یا کرم ابریشم؟ صفاتی که ما به حیوانات تحمیل می کنیم، بخشی از هستی آن ها است، هستی ای که به هزار شکل زیبایی را در خود جای داده است. یک دلفین زیباتر است یا ماهی ای که شکار می کند؟ فلاورهورن اگرچه تحمل ماهی دیگری را در کنار خود ندارد و اگر چه احتمالا از اینکه شما انگشتتان را داخل خانه اش کنید خشنود نخواهد شد اما بازیگوشی و رنگ ها و طرح های بی شمار و زیبایش قطعا دلیل کافی ای است که ما از آنها نگهداری کنیم.

 

مشخصات ماهی:

این ماهی یکی از سخت جان ترین ماهی های آب شیرین محسوب می شود و نگهداری از آن خیلی سخت نیست و هر شخصی با هر مقدار تجربه می تواند از این ماهی نگهداری کند. البته به شرط آنکه اطلاعات اولیه و اصولی نگهداری از آکواریوم و به خصوص حفظ کیفیت آب و چرخه ی ازت را به درستی بداند و بتواند به آن عمل کند.

 

ماهی های زیر 10 سانت به طور کلی برای خرید زیاد مطمین نیستند و زیر این اندازه هم به بازار عرضه نمی شوند. زیرا بیماری های انگلی در نوزادی این ماهی بسیار شایع است و بسیاری از بچه ماهی ها قبل از رسیدن به 10 سانتی متری می میرند. اما ماهی های 10 سانتی متری به بالا را می توان با خیال راحت خریداری کرد. فلاورهورن معمولا تا 30 سانتی متر رشد می کند که نمونه های 40 سانتی متری و بیش از 40 سانتی متری آن هم دیده شده است.

 

برای ماهی فلاور Ph بین 7 تا ۸/۷ (یعنی هفت و هشت دهم) و دمای بین 27 تا 32 درجه ی سانتی گراد توصیه می شود. اندازه ی آکواریوم مناسب برای این ماهی، با ابعاد 120 سانتی متر طول و 60 سانتی متر عرض پیشنهاد شده است (برای تنها ۱ ماهی).

 

لازم به ذکر است که این ماهی بسیار مهاجم و قلمرو طلب است و هیچ ماهی ای را نمی توان در کنار این ماهی نگهداری کرد. شاید برای شما هم پیش آمده که وقتی که دستتان را نزدیک آکواریوم این ماهی می برید این ماهی به اصطلاح با شما بازی می کند و دست شما را تعقیب می کند. اما این اصلا یک بازی نیست و این ماهی قلمروطلب دست شما را به قصد حمله به شما تعقیب می کند که از پشت شیشه موفق نمی شود.

 

این ماهی حتی به لجن خوار داخل آکواریوم رحم نمی کند و ممکن است آن را بدرد. این قلمروطلبی حتی در مورد فلاورهای دیگر هم صدق می کند و دو فلاوری که در یک تانک باشند حتما به هم حمله می کنند و یکی دیگری را از پای در می آورد. این قضیه باعث شده است که جفت زدن این ماهی تا حدودی مشکل باشد. چون اگر ماهی نر از ماهی ماده خوشش نیاید و آن را نپذیرد بدون شک آن را خواهد کشت.

 

ماهی فلاور حتی به لجن خوار داخل آکواریوم رحم نمی کند و ممکن است آن را بدرد

 

برای جفت زدن ماهی نر و ماده دو راه وجود دارد:

1- اینکه از بچگی یک گله را با هم نگهداری کنیم و بعد از این که جفت ها مشخص شدند، هر جفت را در یک آکواریوم مجزا نگهداری کنیم.

 

2- اینکه بین ماهی نر و ماده ی بالغ که هم دیگر را ندیده اند شیشه ای که وسطش یک سوراخ متوسط وجود داشته باشد و ماهی ها نتوانند از آن عبور کنند قرار دهیم تا ماهی ها هم دیگر را ببینند و هم دیگر را محک بزنند و همچنین به کمک این سوراخ عمل قفل کردن دهان (Lip Lock) را بتوانند انجام دهند. سپس زمانی که دیدید دو ماهی به هم نزدیک شده اند و به هم حمله نمی کنند، می توانید شیشه ی بین شان را بردارید.

 

در رابطه با بچه گیری از فلاور باید بگویم که نکردن این کار خیلی بهتر است. چون معمولا ماهی هایی که از این طریق حاصل می شوند اصلا کیفیت پدر و مادر را چه در زیبایی و چه در کله ای که خواهند زد ندارند و این کار تنها باعث این می شود که نسل فلاورهای نامرغوب بیشتر شود. این کار را تنها برای کسب تجربه و علاقه ی خود انجام دهید و تا از کیفیت ماهی های حاصله مطمئن نشده اید آنها را به بازار عرضه نکنید. این که الان در فروشگاه ها و سایت ها مطالبی راجع به فلاور بی کیفیت و نامرغوب ایرانی می شنوید از همین تولید مثل نادرست فلاور به دست افراد بی تجربه یا کم تجربه ناشی می شود.

 

تشخیص جنسیت ماهی در بزرگسالی آسان است. ماهی نر بالغ بسیار زیباتر است و مهمترین مشخصه ی آن داشتن زایده ای بزرگ بر روی سرش است که همان طور که گفتم به کوک (KOK) موسوم است.

 

ماهی ماده فاقد کوک است. اصطلاحی که درباره ی کوک در ایران رایج است این است که می گویند: "فلاور کله زده است!". که از لحاظ لغوی اشتباه است. کوک فلاور چیزی جز چربی انباشته شده بر روی سرش نیست و سوال بسیاری این است که چگونه کوک فلاور را بزرگتر کنند. گفته می شود که مواد حاوی امگا 3 مانند میگو می تواند بر رشد کوک فلاورهورن تاثیر داشته باشد.

 

تشخیص جنسیت فلاور در دوران کودکی از 2 راه امکان پذیر است:

1- ماهی ماده در دوران قبل از بلوغ و بعد از بلوغ معمولا (تاکید می کنم معمولا چون این امر همیشگی نیست و استثنا هم زیاد دارد) روی باله ی پشتی خود یک خال واضح و آشکار دارد.

 

2- ماهی نر نابالغ را اگر از آب خارج کرده و با انگشت شست در زیر شکمش از زیر آبشش تا نزدیکی ناحیه ی تناسلی اش را نوازش دهید، مایع زلالی از ناحیه ی تناسلی اش خارج می شود که من این کار را تا به حال تجربه نکرده ام اما حرفه ای های خارج از کشور این روش را خیلی دقیق می دانند. به هرحال توصیه می شود برای این که مطمین باشید که ماهی که می خرید نر است، حتما ماهی بالغ که کوک دارد را بخرید(یا به اصطلاح کله زده است).

 

ماهی فلاورهورن حتما باید با غذاهای با کیفیت تغذیه شود تا رنگ و روی خوبی پیدا کند و کوک اش رشد کند. غذای زنده هم برای این ماهی یک امر نسبتا ضروری است و هرزگاهی باید برایش غذای زنده تهیه شود.البته باید از سلامت غذای زنده مطمین بود تا ماهی ما انگل یا بیماری از نوع دیگری نگیرد.

 

نر بالغ دارای رنگ زیباتر و متنوع تر نسبت به ماده است

 

مهم ترین شاخصه های یک فلاور زیبا عبارتند از:

1- کوک: هرچه بزرگتر و خوش رنگتر، بهتر.

2- رنگ: هرچه رنگ ها واضح تر، بیشتر و منحصر به فردتر باشند بهتر است.

 

3- فرم بدن: هرچه ماهی عضلانی تر و دارای گلوی برجسته تر و رنگی تر باشد، بهتر است. هرچه صورت فلاورهورن به میمون شبیه تر (اصطلاحا Monkey Face) باشد، بهتر است.

 

4- نقاط افقی روی بدن موسوم به "فلاور": نام این ماهی به خاطر وجود این علایم گل مانند بر روی بدنش انتخاب شده است. هرچه این خط ها پر رنگ تر و پیوسته تر باشند بهتر است. در ضمن برخی فلاورهورن ها دارای دو سری خط فلاور موازی هستند که به دوبل فلاور معروف شده اند و از ارزش بالایی برخوردارند.

 

بعضی ها اعتقاد دارند که ماهی فلاور ماهی دو رگه است که از جفت گیری دو نوع دیگر از سیکلیدها به وجود امده است فلاورها تا 30 سانتی متر رشد می کنند ماهی های بسیار خشنی هستند که حتی به هم نوعان خویش رحم نمی کنند و به آنها آسیب می رسانند از ماهی های هیبرید هستند اسم علمی ندارند در عوض اسم چینی دارن عده ای عقیده دارند که پیدایش این ماهی بر اثر جهش ژنتیکی سیکلید هاست ولی دلایل زیادی هست که این ماهی در اثر جفت گیری های انتخابی بشری بدست آمده است.

 

شرایط سخت آکواریوم را از لحاظ دما، سختی آب و پ هاش و نیترات را تحمل می کند ولی بهترین پ هاش برای آنها 7 تا 7.8 هست. وددمای 27 تا 32. مثل تمام سیکلیدها فضای بزرگ برای شنا و مخفی گاه را در آکواریوم دوست دارد ولی به گیاه طبیعی جور نیست. شن کف را هم بهم می ریزد. تا 30 سانت رشد می کنند. در سطوح میانی و کف آکواریوم شنا می کنند تقریبا انواع غذاها را می خورند چه زنده و چه خشک و یا فریز شده. ماهی بسیار مهاجمی هست و عموما با ماهی دیگری سازگاری ندارد بهتر است با دست به او غذا ندهید! بعضی عقیده دارند که با سیکلیدها بزرگ و نگهداری می شود این ماهی برای رشد خوب احتیاج به 200 لیتر آب دارد.

 

فلاورها معمولا عادت دارند برای خودشان 1 مکان یا چند نقطه در آکواریوم را انتخاب کرده و آن را گود می کنند و آنجا را به مکانی امن برای استراحت و زندگی انتخاب می نمایند در بالغین این رفتار برای نگهداری تخم ها و بچه ماهیان درون این گودال نیز دیده می شود در مورد تعیین جنسیت این ماهی باید گفت نوع نر بالغ روی سرش برآمدگی وجود دارد ولی نوع ماده چنین نیست نر بالغ دارای رنگ زیباتر و متنوع تر نسبت به ماده است ماهی نر لب های پهن و ضخیم تری نسبت به ماده دارد و کمی دهانش بزرگتر است نوک لوله تخمدان درست شبیه تخم و لبه آن گرد است نوک لوله اسپرم نر شبیه به نوک قلم نی و زوکی شکل است. در مورد فلاور هورن، باید بدانید ماهی ماده هم می تواند روی سرش برآمدگی داشته باشد، و با توجه به گونه اش دارای رنگ های بسیار زیبا باشد که خیلی از نرها نداشته باشند، شناخت فلاور نر و ماده با اسکار تفاوت دارد خیلی مشکل تر است. برای تغذیه آنها بهتر است از پروتئین های خالص استفاده شود مانند دل گاو گوشت میگو و یا ماهیان ریز.

 

روش تکثیر: 

روش تکثیر فلاور مانند اسکار است فقط باید توجه داشت که برای تکثیر نر و ماده بالغ را در کنار هم قرار دهید اگر نر و ماده همدیگر را برای جفت گیری پذیرفتند که هیچ ولی اگر نوع نر ضربات شدیدی را به ماده وارد کرد خیلی زود بین ماهی نر و ماده یک شیشه قرار دهید و پس از یک هفته شیشه را از بین آن ها بردارید اگر دوباره ماهی نر خشونت به خرج داد آنگاه یا ماهی نر و یا ماده را عوض می کنیم و همین کار را انجام می دهیم تا جفت مناسب را پیدا کنیم این ماهیان در حدوده 1000 تخم می گذارند در صورتی كه شما ماهی ماده را در صورت ضربات ماهی نر كنترل نكیند و جدا نكنید منجر به مرگ حتمی ماهی ماده خواهد شد.

 

شرایط خلقی ماهی نر برای عملیات جفتگیری یکی از حیاتی ترین مسائل است بعد از تمیز نمودن محل تخم ریزی بوسیله ماهی نر و تخم گذاری از سوی جفت فلاور به مدت 3 الی 4 روز طول خواهد کشید که تخم ها به لارو و بعد از 5 الی 6 روز به بچه ماهی تبدیل شده و می توانند تغذیه نمایند و دیگر نیازی بوجود والدین آنها نیست.

 

چگونه از فلاورهورن ها نگهداری کنیم؟

دما

مثل همه ماهی ای استوایی دیگر، دمای مناسب برای این ماهی های آب شیرین بین 20 تا 30 درجه سانتی گراد است. دمای ایده آل برای زندگی آن ها 28 تا 31 درجه سانتی گراد است.

 

شرایط آب

پی هاش ( PH ) آب آکواریومی که خانه این ماهی است باید بین 7.5 تا 8 باشد. پی هاش ( PH ) در واقع مقیاس سنجش اسیدی یا قلیایی بودن آب است که از 0 تا 14 درجه بندی می شود. همچنین توصیه می شود که آب آکواریوم این ماهی هفته ای یک بار تعویض شود.

 

سیستم فیلتر

درست است که ماهی های فلاورهورن ماهی های مقاومی هستند اما اگر می خواهیم سالم ترین ماهی را داشته باشیم باید به همه چیز توجه کنیم. سیستم فیلتر آکواریوم گام جدی ای در راستای فراهم کردن محیطی سالم برای ماهی ها است.

 

غذا

بهتر است که به دفعات زیاد و مقدار کم به آن ها غذا بدهیم. خوشبختانه آن ها هم غذا های زنده می خورند و هم غذا های مخصوص ماهی. اگر بتوانیم مخلوطی از هر دو نوع غذا را در هر وعده و البته به میزان مناسب به فلاورهورن ها بدهیم، بهترین روش را در پیش گرفته ایم.

 

محیط آکواریوم

هر چه در چیدن اجزای داخل آکواریوم دقت بیشتری به خرج دهیم، ماهی ما بیشتر احساس می کند که درون خانه خودش زندگی می کند. فلاورهورن ها چندان از آکواریوم خلوت خوششان نمی آید.

 

یک نکته مهم

هرگز دو فلاورهورن را در یک آکوریوم و در کنار هم قرار ندهید. جنگ های آن ها خیلی اوقات منجر به مرگ می شود. اگر خیلی اصرار دارید که دو فلاورهورن را با هم در یک آکواریوم نگه دارید، حتما از پارتیشن های مخصوص استفاده کنید.

 

گردآوری: بخش علمی بیتوته

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------