روش کاشت درخت گیلاس و شرایط نگهداری از درخت گیلاس



درخت گيلاس

روش کاشت درخت گیلاس و شرایط نگهداری از درخت گیلاس

 

نحوه کاشت درخت گیلاس و شرایط نگهداری درخت گیلاس

در این مقاله از بیتوته، به صورت جامع به بررسی شرایط نگهداری و پرورش درخت گیلاس می پردازیم. درخت گیلاس، یکی از محبوب ترین درختان میوه است که میوه های شیرین و خوشمزه آن در فصل تابستان طرفداران بسیاری دارد. برای داشتن یک درخت گیلاس سالم و پربار، شناخت شرایط نگهداری و پرورش آن بسیار مهم است.

گیلاس از تیره گلسرخیان و بومی مناطق جنوب شرقی اروپا و آسیای غربی است. گیلاس احتمالا از منطقه ای بین دریای سیاه و دریای خزر منشاء گرفته است. برخی از ارقام گیلاس خودناسازگار و دگر ناسازگار هستند و نیاز به ارقام گرده دهنده دارند. برای این منظور از از ارقام گرده دهنده به نسبت 1 به 9 و حتی نصف به نصف استفاده می شود. گیلاس Prunus avium به خانواده Rosaceae تعلق دارد.

 

گیلاس نیز مانند درخت هلو و گوجه دارای شاخه های کاذب میباشد که هنگام هرس باید حذف شوند. زیرا شاخه های کاذب یا شیفون فقط حاوی جوانه های زایشی بوده و در نوک شاخه جوانه رویشی دارند.

 

گیلاس درختی فوق العاده برای هر اندازه باغ می باشد. بسیاری از واریته ها درختان جذابی هستند که شکوفه های بهاری، میوه های رنگارنگ، پوست جالب و شاخ و برگ های برگی دارند که در پاییز به رنگ های نارنجی، قرمز و زرد در می آیند.

 

گیلاس شیرین و ترش ( morello ) برای رشد در دسترس است، هر نوع درخت به نیازهای کمی متفاوت نیاز دارد. همه را می توان در گلدان به عنوان درختان مستقل یا بادگیر در مقابل دیوار پرورش داد. آنها نیاز به نگهداری دقیق دارند، اما لذت بردن از گیلاس های تازه چیده شده باعث می شود که آنها ارزش تلاش را داشته باشند.

 

برای کاشت گیلاس، فضای کافی را لحاظ کنید. به طور کلی 4 متر فضا بین درختان کوچک گیلاس باید برقرار باشد. اگر اندازه درخت گیلاس شما نرمال است، باید بین درختان دو برابر فاصله اعمال کنید. برای کاشت درخت گیلاس، از خاک با مواد مغذی فراوان و کیفیت عالی استفاده کنید. عمق گودال از اندازه توده ریشه درخت بیشتر نباشد.

 

نحوه پرورش گیلاس

گیلاس را در خاک مرطوب اما با زهکشی خوب در مکانی آفتابی و سرپناه بکارید. سالانه با کمپوست یا کود دامی که به خوبی پوسیده شده مالچ پاشی کنید و در صورت لزوم در تابستان هرس کنید.

 

محل رشد درختان گیلاس

درختان گیلاس در یک مکان گرم و بدون یخبندان در خاک با زهکشی خوب و کمی اسیدی بهترین عملکرد را دارند. گونه های گیلاس مورلو معمولاً کوچک تر هستند و تا حدودی سایه را نیز تحمل می کنند، بنابراین می توان آن ها را در مقابل یک مرز رو به شمال رشد داد. این گونه ها نیز خود بارور هستند، بنابراین می توانند بدون شریک کاشت رشد کنند.

 

گیلاس های شیرین را می توان به عنوان درختان مستقل در فضاهای بزرگتر پرورش داد، یا گونه های کوتوله را می توان به عنوان درختان فن دار در مقابل دیوارهای گرم یا در گلدان پرورش داد، اما آنها به نور آفتاب زیادی نیاز دارند. برخی از ارقام شیرین برای گرده افشانی باید با یک شریک کاشته شوند، بنابراین هنگام انتخاب درخت گیلاس، الزامات را بررسی کنید.

 

نحوه نگهداری از درختان گیلاس

مراقبت در شروع فصل رشد برای گیلاس مهم است زیرا زود گل می دهد. در ماه فوریه به ریشه ها مالچ خوبی با کود دامی یا کمپوست باغی پوسیده بدهید و تا پایان ماه مارس مرتباً با کود عمومی تغذیه کنید. درختان را در این مرحله اولیه رشد به خوبی آبیاری کنید. اگر یخبندان پیش بینی می شود، حفاظت از هر شکوفه زودرس با پشم های باغبانی ضروری است.

 

در تابستان، ممکن است بخواهید درختان خود را توری کنید تا از میوه ها در برابر پرندگان محافظت کنید.

 

کاشت درختان گیلاس :

گیلاس های گلدانی را می توان در تمام طول سال کاشت، اما اگر درختان ریشه برهنه را در پاییز یا زمستان بخرید، معمولاً می توانید تنوع بیشتری را با هزینه کمتر داشته باشید. گیلاس های ریشه برهنه را از پاییز تا بهار که درختان خواب هستند بکارید. خاک را حفر کنید، علف های هرز را بردارید و یک گودال کاشت مربعی حفر کنید. درخت را در همان عمقی که در مزرعه در حال رشد بود بکارید (برای کمک به شما علامت جزر و مد خاک را بررسی کنید)، خاک و آب را کاملاً جایگزین کنید. بسته به اندازه درخت انتخابی شما، ممکن است لازم باشد یک چوب برای حمایت از یک نمونه جوان قرار دهید.

 

درخت گیلاس در بهار

درخت گیلاس در چه آب و هوایی رشد می کند

 

خاک مناسب برای کاشت گیلاس

ریشه های درخت گیلاس سطحی و کم عمق است. برای کاشت درخت گیلاس نیاز به خاک خوب تا عمق 1/5 متری دارید. بهترین نوع خاک، خاک لومی شنی است. چون شن زهکشی بسیار خوبی دارد. زهکشی برای درخت گیلاس اهمیت زیادی دارد. چون این درخت رطوبت زیاد را تحمل نمی کند. محل کشت آن نباید اسیدی باشد. بلکه باید قلیایی باشد. قلیایی و اسیدی کردن بیش از اندازه خاک موجب آسیب به گیلاس می شود.

 

زمان کود دهی درخت گیلاس :

زمانی که درخت گیلاس شما میوه تولید کرد، تا زمان برداشت میوه ها صبر کنید و سپس به درخت خود کود بدهید. 

 

آب و هوا درخت گیلاس :

گیلاس آب و هوای گرم و بدون بارندگی را در فصل رشد و اواخر فصل برداشت می پسندد و به سرمای مناسب در دوره استراحت نیاز دارد. نیاز سرمایی گیلاس حدود 900 تا 1800 دمای زیر 5 تا 7 درجه است. نور مستقیم خورشید حداقل 6 تا 8  ساعت برای این درختان ضروری است. در واقع نور آفتاب باعث شیرین شدن میوه های گیلاس می شود.

 

دمای مناسب برای کاشت درخت گیلاس :

تحمل سرمای درختان گیلاس در برابر سرمای زمستان حدود 25- درجه سانتیگراد است و برای اینکه نیاز سرمایی این گیاه برطرف شود و بتواند به فعالیت گلدهی خود ادامه دهد می بایست در حدود 500-1200 ساعت را در طی زمستان حتما در دمای زیر 7 درجه بگذارند. به همین دلیل کاشت این گیاه در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری یا امکان پذیر نیست و یا نتیجه خوبی در میوه دهی نخواهد داشت. زیرا در چنین مکان هایی نیاز سرمایی این درختان برطرف نمی شود.

 

آبیاری درخت گیلاس :

بارندگی در طول زمستان برای این درخت بسیار عالی است، بالعکس، باریدن باران در تابستان و در زمان برداشت برای آن مضر است، زیرا گیلاس گوشتی نرم دارد و احتمال دارد در اثر قطرات باران بترکند. از طرفی خشکی هم برای این درخت مضر است و خشکی خاک در تابستان می تواند به کاهش محصول دهی منجر شود. بنابراین در طول تابستان هر هفته دو تا سه مرتبه نیاز به آبیاری دارد، نیاز درختان بالغ و بزرگتر به آب کمتر است و می توان آن ها را یک بار در هفته آبیاری کرد.

 

تکثیر درخت گیلاس :

درختِ گیلاس از دانه اش رشد می کند. یعنی با همان هسته ی گیلاس رشد می کند. اگر تعدادی از این دانه ها را در باغ بکارید، سال بعد نهال های کوچکی از این گیاه را مشاهده می کنید؛ اما امروزه بسیاری از مردم این نهال ها را به صورت آماده از گلخانه ها تهیه می کنند. آن ها 10 تا 20 سانتیمتر ارتفاع دارند و چند سال طول می کشد تا بار بدهند. 

 

شما می توانید شاخه های گیلاس را به درختان میوه دیگر پیوند بزنید. 

 

کاشت درخت گیلاس :

نهال گیلاس را در فصل بهار یا تابستان به باغ یا باغچه خود منتقل کنید. به احتمال زیاد ظرف یا گلدان نهالی که خریداری کرده اید از جنس تجزیه پذیر است و در خاک مرطوب به سرعت شکسته و تجزیه می شود و به ریشه ها اجازه می دهد که به راحتی از آن عبور کرده و در خاک گسترش یابند.

 

اما اگر این گونه نبود و گلدان نهالتان از جنس پلاستیک و ماده ای دیگر بود، نیاز است که آن را از گلدان خارج کنید و سپس آن ها را در خاک بکارید. حالا گودالی در خاک حفر کنید که سه برابر اندازه ریشه نهالتان عمق و پهنا داشته باشد؛ سپس مقدار زیادی کود یا کمپوست غنی به همراه خاک تازه درون آن بریزید.

 

اگر گلدانتان تجزیه پذیر (از جنس تورب یا زغال گیاهی است) شکست هایی را در آن ایجاد کنید تا به سرعت تجزیه شوند؛ سپس نهالتان را تا جایی که قبلاً درون خاک قرار داشته است، در خاک بگذارید (آن را عمیق تر نکارید)، حالا اطراف ریشه ها را با مخلوطی از خاک و کود گیاهی یا کمپوست پر کنید. خاک را در اطراف درختتان فشار داده و سفت کنید. 

 

اگر در منطقه تان وزش باد زیاد است، در سال های اول زندگی نهال آن را به یک تیر چوبی عمودی ببندید تا صاف بماند و در اثر وزش باد آسیب نبیند. 

 

به گیاهتان به خوبی و عمیقاً آب بدهید. آبیاری عمقی را مکرراً انجام دهید تا به ریشه های جدید اجازه رشد و گسترش دهید.

 

فاصله کاشت درختان گیلاس :

فاصله کاشت درختان گیلاس به رقم و اندازه نهایی آن ها بستگی دارد. به طور معمول، فاصله بین 4 تا 6 متر برای کاشت درختان گیلاس مناسب است.

 

درخت گیلاس بعد از چند سال میوه می دهد

زمان برداشت محصول درخت گیلاس

 

تکثیر درخت گیلاس بوسیله پیوند زدن:

انواع مختلفی از پیوند وجود دارد که نوع مورد استفاده آن بستگی به اندازه تنه درخت دارد و بهترین زمان پیوند حدوداٌ اوایل فروردین می باشد اگر تنه درخت شما به اندازه ضخامت یک مداد باشد می توانید از پیوند زبانه ای  و اگر ضخامت تنه به اندازه 6 سانتیمتر استفاده کنید

 

پیوند جوانه درخت گیلاس :

برای پیوند جوانه گیلاس در اواخر بهار یا اوایل تابستان که بهترین زمان برای پیوند جوانه است شاخه ای که رشد کافی کرده است و سالم و بدون هرگونه بیماری ست انتخاب کنید شاخه ای که ضخامت آن حدود یک و نیم سانتیمتر باشد و سبز و جوانه آن قابل مشاهده باشد.

 

با استفاده از یک چاقوی تیز بدون این که جوانه را زخمی کنید از شاخه جدا کنید. سپس  برگ های ساقه را  با چاقوی تیز از وسط دمبرگ  هرس کنید شیاری به طول 12 سانتیمتر روی شاخه ای که می خواهید روی آن پیوند بزنید ایجاد کنید مجددا ٌ شیاری به طول 5 سانتیمتر به صورت افقی در بالای شیار ایجاد کنید.

 

به آرامی به کمک یک چاقویی که زیاد تیز نباشد پوسته را به آرامی باز کنید جوانه  پوست باز شده را ببرید و زیر آن را یک برش یک سانتیمتری بزنید و جوانه پیوندک را روی آن بچسبانید سپس بالا و پایین آن را با چسب نواری پیوند بچسبانید.تا در جای خود محکم شود. 

 

تکثیر درخت گیلاس با قلمه :

برای تکثیر درخت گیلاس با قلمه، ابتدا قلمه ها را در آب ریشه دار کنید.

 

ته ظرفی را سوراخ کنید و درون آن به اندازه 10 سانتیمتر خاک رس با مخلوطی از نیمی خزه اسفاگنوم با پیت ماس ونصفی پرلیت بریزید.

 

ساقه ای انتخاب کنید که دارای 2-4 برگ حاوی جوانه باشد. قلمه ای به اندازه 10-15 سانتیمتر از قسمت بالای جوانه قطع کنید.

 

همه برگ ها را تا 4 سانتیمتر از انتهای قلمه جدا کنید. دو برش عمودی به اندازه 3 سانتیمتری در دو طرف ساقه بزنید.

 

انتهای قلمه را حدود 3 سانتیمتر داخل هورمون ریشه زایی بزنید و هورمون اضافی را تکان دهید.

 

با انگشت سوراخی در خاکی ایجاد کنید سپس قلمه را داخل آن قرار دهید و خاک دور آن را محکم کنید سپس آبیاری کنید تا کاملا ٌ مرطوب شود.

 

ظرف دارای قلمه را در محلی تاریک با دمای حدود 15 درجه سانتیگراد قرار دهید و رطوبت آن را همیشه تامین کنید می توانید حداقل روزی دوبار با اسپری آن را مرطوب کنید.

 

بعد از حدود دو تا سه هفته قلمه را با ملایمت بیرون بکشید اگر مقاومت کرد یعنی ریشه زده است و می توانید آن را به گلدانی با ضخامت 10 سانتیمتر خاک منقل کنید و کم کم ساعت های در معرض قرار گرفتن شرایط هوا و دمایی طبیعی را افزایش دهید تا به دمای بیرون عادت کند اما از قرار دادن در معرض مستقیم نور آفتاب تا چند هفته خودداری کنید.

 

هرس کردن درخت گیلاس:

مانند گیاهان دیگر، هرس کردن به تضمین سلامتی درخت گیلاس کمک می کند. این کار باید در اوایل بهار صورت بگیرد یعنی قبل از اینکه رشد درخت در سال جدید شروع شود.

 

درخت تان را به صورت سلانه هرس کنید. شاخه های مرده و یا ناسالم را از درخت جدا کنید. نواحی بیش از حد پر شاخه درخت را نیز هرس کنید؛ این کار موجب می شود تا هوا و نور خورشید به همه قسمت های درخت برسد و در نتیجه سلامت عمومی درختتان را تضمین می کند. همچنین می توانید برای شکل دهی به شاخه های درخت از هرس کردن استفاده کنید.

 

هرس سالانه درخت تان را کوچکتر و کنترل پذیر تر می کند.

 

گیلاس به طور سنتی یا به عنوان درختان باز بوته ای رشد می کند، یا با بادبزن در مقابل دیوار یا حصار پرورش داده می شود. گیلاس شیرین میوه خود را بر روی چوب تولید شده در فصل قبل یا قبل از آن تولید می کند، در حالی که میوه گیلاس مورلو بر روی چوب یک ساله تولید می شود.

 

هرس باید برای متعادل کردن رشد قدیمی و جدید، حذف شاخه های مرده، بیمار و در حال مرگ و شکل دادن به درخت انجام شود.

 

قانون طلایی برای همه انواع گیلاس هرگز در زمستان هرس نمی شود، زیرا این درخت را در معرض خطر ابتلا به بیماری برگ نقره ای یا شانکر قرار می دهد. به عنوان یک قاعده کلی، درختان جوان را در بهار، زمانی که رشد جدید ظاهر می شود، هرس کنید، در حالی که درختان مستقر در صورت نیاز باید در تابستان هرس شوند.

 

درخت گیلاس در چه مناطقی رشد میکند

هرس درخت گیلاس

 

برداشت گیلاس :

دسته های گیلاس را با ساقه های سالم از درخت ببرید و مراقب باشید که میوه ها کبود نشوند.

 

نگهداری گیلاس چیده شده :

گیلاس شیرین بهتر است تازه مصرف شود، اما پس از چیدن حدود یک هفته در یخچال نگهداری می شود. انواع آن را می توان در کنسرو، کیک و تارت استفاده کرد.

 

آفات درخت گیلاس :

شپشک های گیاهی، لارو حشرات چوبخوار، مگس گیلاس و کنه تار عنکبوتی از جمله آفات گیلاس هستند.

 

گیلاس می تواند مستعد ابتلا به مگس سیاه گیلاس باشد و مگس میوه - ماگت ها به گیلاس حمله کرده و باعث پوسیدگی و کرم ها می شوند. این حشرات را می توان با تشویق شکارچیان طبیعی مانند تالارهای آبی در اوایل فصل کنترل کرد. بعداً، هنگامی که میوه ها شکل گرفتند، پرندگان می توانند با خوردن میوه مشکل ساز شوند، بنابراین ممکن است بخواهید محصول خود را برداشت کنید.

 

بیماری هایی که باید مراقب آنها بود عبارتند از شانکر، پژمردگی شکوفه، پوسیدگی قهوه ای و بیماری برگ نقره ای. برگ نقره ای را می توان با هرس در بهار و تابستان مدیریت کرد.

 

سوالات متداول در باره کاشت و نگهداری درخت گیلاس :

چگونه از بالا رفتن مورچه ها از درخت گیلاس خود جلوگیری کنیم ؟

مورچه ها شته ها را "پرورش" می دهند. شته ها شیره ی گیاهان را می مکند و سپس یک محلول قندی ترشح می کنند که مورچه ها آن را دوست دارند. گاهی مورچه ها می توانند از شته ها در برابر شکارچیان محافظت کنند، که ممکن است منجر به افزایش تعداد شته ها روی یک گیاه شود. این می تواند برای گیاهان شما مضر باشد.

 

برای جلوگیری از بالا رفتن مورچه ها از درخت گیلاس، می توانید یک لایه ضخیم از روغن درخت را در اطراف تنه قرار دهید، که به عنوان مانعی برای مورچه ها عمل می کند و مانع از بالا رفتن آنها از درخت می شود. باید مرتباً آن را تعویض کنید زیرا ممکن است با باران شسته شود. جایگزین های روغن درختی شامل ملاس سیاه یا کاسه است که باز هم سدی چسبناک ایجاد می کند که مورچه ها تمایلی به بالا رفتن از آن ندارند.

 

ریشه های درخت گیلاس مان در چمن رشد می کند چکار کنیم ؟

ریشه های درخت گیلاس بسیار سطحی هستند، بنابراین ممکن است از مرزهایی که در آن رشد می کنند وارد چمن شوند. اگر می خواهید ریشه را پنهان کنید، می توانید ارتفاع چمن را افزایش دهید تا ریشه را به طور موثری دفن کنید، یا گیاهان پوششی مقاوم به خشکی را در اطراف آن پرورش دهید. حذف ریشه های درخت می تواند تأثیر منفی بر سلامت درخت داشته باشد و ما آن را توصیه نمی کنیم.

 

آیا می توانیم درخت گیلاس 2 متری را جابجا کنیم ؟

درختان گیلاس را می توان جابجا کرد، اما بهتر است آنها را در جوانی جابه جا کنید. یک درخت گیلاس 2 متری شانس خوبی برای زنده ماندن دارد، اما تنها در صورتی که مکان جدید از قبل آماده شده باشد و تا آنجا که می توانید ریشه توپ را بیرون بیاورید. این کار را فقط در فصل خواب (آبان تا اسفند) انجام دهید و حداقل شش ماه پس از کاشت مجدد به خوبی آبیاری کنید. درخت گیلاس شما باید زنده بماند.

 

گردآوری: بخش علمی بیتوته

 



چند دقیقه با دانستنی ها

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------