علائم بیماری عروس هلندی و روش درمان آن
- مجموعه: گیاهان،حیوانات و آکواریوم
انواع بیماری های عروس هلندی، علائم، علل و درمان آن ها
عروس هلندیها پرندگان بسیار دوستداشتنی و محبوب هستند. اما مانند هر موجود زنده دیگری، آنها نیز مستعد ابتلا به بیماری هستند. شناخت انواع بیماریهای رایج در عروس هلندیها و علائم آنها، به شما کمک میکند تا در صورت بروز هرگونه مشکل، به سرعت اقدام کرده و از پرنده خود مراقبت کنید.
چرا شناخت بیماریهای عروس هلندی مهم است؟
تشخیص زودهنگام: با شناخت علائم بیماری، میتوانید در مراحل اولیه بیماری به دامپزشک مراجعه کرده و از پیشرفت بیماری جلوگیری کنید.
درمان مناسب: هر بیماری نیازمند درمان خاصی است. با تشخیص صحیح بیماری، میتوانید درمان مناسب را برای پرنده خود انتخاب کنید.
پیشگیری: با آگاهی از عوامل ایجادکننده بیماری، میتوانید اقدامات پیشگیرانه لازم را انجام داده و از ابتلای پرنده به بیماری جلوگیری کنید.
به طور کل مدفوع عروس هلندی شکل گرفته از سه حالت است:
حالت گرد بودن آن: اصولا دایره وار و جامد بوده ولی باید به این نکته توجه کرده و نحوه ی شکل گیری مدفوع در روده در شکل آن تأثير داشته به این ترتیب هر گونه شکلی از مدفوع را نمی توان دلیل بر بیمار بودن عروس دانست.
قسمت اورات: که این قسمت حاصل دفع محصولات پروتئینی و متابولسیم های مربوطه که از روده ها دفع می شوند. اورات به طور معمول غیر شفاف و به رنگ سفید و کرم هستند.
اوره (حالت مایع یا همان ادرار): که بصورت آبکی از کلیه ها دفع شده که بصورت یک مایع بی رنگ هستند.
تغییرات حاصل در رنگ مدفوع عروس هلندی:
تغيير رنگ قسمت جامد مدفوع بستگی به تغذیه عروس هلندی دارد. معمولا زمانیکه عروس شما از دانه ها استفاده می کنند مدفوعی به سبز رنگ دارند. عروس هایی که از چاشت ها استفاده می کنند مدفوعی به رنگ نارنجی روشن و همینطور زمانیکه از سبزیجات و صیفی جاتی مانند هویج و اسفناج استفاده می کنند مدفوعی به رنگ سبز تیره خواهند داشت.
قسمت مایع مدفوع عروس هلندی در شرایط طبیعی باید به طور کامل شفاف و بدون رنگ باشد و همینطور اورات موجود در مدفوع آنان بخشی سفید رنگ خواهد داشت. بنابراین در صورت وجود هرگونه تغییر و تحول رنگ در قسمت مایع مدفوع عروس خویش حتماً به یک دامپزشک مراجعه کنید.
گاهی قسمت مایع مدفوع آنان هم رنگ دیگر قسمت شده؛ بنابراین شما باید دفع انجام شده بر روی روزنامه یا کاغذ موجود در قفس را بیشتر مورد بررسی قرار بدهید. به عبارتی باید مطمئن شوید که تغيير اساسی در قسمت مایع مدفوع آنان بوجود نیامده است.
از طرفی همواره باید به این نکته توجه کامل کرد که تغيير رنگ مدفوع عروس ها می تواند دلایل دیگری هم داشته باشد که از جمله ی آن ها وجود حالت استرس و اضطراب در عروس و رژیم غذایی آن ها است.
به طور کل هرگونه نشانه ای از تغییر رنگ غیرعادی در رنگ مدفوع، حجم و غلظت آن مشاهده نمودید می تواند علامتی از بیماری در عروس هلندی شما باشد که در اینصورت نیازمند به معاینه دامپزشک است تا علل دقیق آن معلوم شود.
علائم سرماخوردگی عروس هلندی:
پف کردن، عطسه، آب زدن چشم ها، لرز، تنفس شدید و صدادار، پلک های قرمز شده، گرفتگی بینی و گاهی نیز یک قطعه سفید و شفاف از بینی پرنده سرازیر می شود
سرما خوردگی عروس هلندی در از آن ها با اسهال سفید همراه است.
• درمان سرماخوردگی عروس هلندی
• دما محیط را بالاتر ببرید.
• رطوبت اتاق را بالا ببرید.از بخور استفاده کنید.
• مایعات ولرم مثل بابونه جوشانده به پرنده بدهید.
• از مولتی ویتامین مخصوص عروس هلندی استفاده کنید.
• از حمام کردن پرنده خودداری کنید.
• با پرنده بازی نکنید. بگذارید تا زمانیکه سلامتی خود را بدست می آورد استراحت کند.
• غذای سبزی و پرتقال شیرین باید همه روزه به پرنده داده شود یعنی روزی دو بار صبح و بعد از ظهر تعویض شود تا از پلاسیدگی و ترشیدگی آن جلوگیری شود.
نکته مهم: در صورتیکه سرما خوردگی در مراحل پیشرفته هست، باید آنتی بیوتیک مصرف کرده و تحت نظر پزشک باشد.
عوامل سرماخوردگی عروس هلندی:
هوای سردمحیط، عدم خشک کردن عروس هلندی بعد از حمام، ضعیف شدن بدن پرنده، نوشیدن مایعات سرد
موارد منع شده زمان سرماخوردگی عروس هلندی :
• در دوره بیماری از آبتنی پرنده پرهیز کنید.
• به هیج وجه در این دوره پرنده رو جا به جا نکنید تا مداوای کامل.
• از بازی کردن و در دست گرفتن پرنده پرهیز کنید.
• تا اتمام دوره درمان در کنار پرنده دیگری نباشد.
عفونتهای تنفسی عروس هلندی :
عفونتهای تنفسی در پرنده عروس هلندی یک گروه از مشکلات و نقصهای تنفسی هستند که معمولاً توسط ویروسها و بعضی از باکتریها ایجاد میشوند.
این نوع عفونتها میتوانند در گلو، بینی، حلق، برونشیت و ریهها رخ دهند. عفونتهای عروس هلندی میتوانند از طریق تماس مستقیم با ذرات آلوده، آنفولانزا، سرفه، عطسه و همچنین تماس با سطوح آلوده انتقال پیدا کنند.
درمان عفونتهای تنفسی پرنده بستگی به نوع و شدت آن دارد. موارد زیر از جمله روشهای درمان مشکلات تنفسی و یا گرفتگی مجاری در عروس هلندی است:
• مصرف مایعات فراوان
• مصرف داروهای ضد تب و ضددرد مانند استامینوفن یا ایبوپروفن
• استفاده از آنتیهیستامینها برای کنترل علائم حساسیتی
• استفاده از داروهای ضدتشنج در صورت نیاز
• استفاده از داروهای ضدویروسی در صورت لزوم
• مصرف آنتیبیوتیک پرندگان در صورت عفونت باکتریایی
• استفاده از ماسکهای تنفسی برای کنترل انتقال عفونت
• مصرف مکملهای ویتامینی برای تقویت سیستم ایمنی
• استفاده از بخور با آب گرم و نمک برای کاهش التهاب حلق
چه داروهایی برای بیماری تنفسی جواب می دهد: تابرنیل آنتی اسماتیکو، تایلوزین، برم هگزین داخل نبوالیزر و… در ابتدا 2 قطره عصاره اکالیپتوس در 1 لیتر دستگاه بخور سرد بریزید دستگاه بخور حتما باید مخزن عصاره داشته باشد وگرنه خراب می شود( بخور اکالیپتوس سه روز ، روزی ۲ساعت)
نحوه درمان شماره یک :
• تابرنیل آنتی اسماتیکو
• پروبیوتیک
نحوه مصرف:
آنتی اسماتیکو 7 قطره در صد سی سی آب مصرف شود و هر 24 ساعت تازش کنید به مدت 7 روز و بعد 7 روز دارو 7 روز پروبیوتیک مصرف شود.
اسهال عروس هلندی :
اگر برای مدتی است که صاحب این پرنده هستید، باید با نگاه کردن به پایین قفس پرنده، بدانید که فضله آن به چه شکل است. اگر غلظت آن تغییر کرده و مایع تر شده، در این صورت پرنده احتمالا به اسهال مبتلا است.
فضله عروس هلندی به طور معمول ترکیبی از مایع شفاف، ادرار پرنده، اوریک سفید رنگ است که همه آنها توسط کلیه تولید می شوند، و رنگ مدفوع روشن است. رنگ فضله پرنده بسته به تغذیه او می تواند متفاوت باشد.
شما باید تفاوت ادرار و مدفوع را در فضله پرندگان تشخیص دهید. اگر فضله هیچ گونه مدفوع جامدی ندارد، پرنده ممکن است دچار اسهال باشد.
حداقل باید یک بار در هفته کاغذ پایین قفس پرنده خود را تغییر دهید، بنابراین تشخیص چگونگی فضله پرنده نیاز به زمان دارد. درک چگونگی ظاهر فضله سالم پرنده، می تواند کمک کند تا به بیماری پرنده در زمانی که بیمار شود، پی ببرید.
علائم اسهال عروس هلندی :
فضله آبکی، کثیف بودن اطراف مخرج، کم اشتهایی و بی تفاوتی نسبت به محیط اطراف.
اسهال می تواند علت بیماری های مختلفی باشد، بنابراین، محدود کردن عوامل بیماری زا می تواند مانع از ابتلا به بیماری پرنده شود. مهم ترین روش برای جلوگیری از ابتلا پرنده به بیماری، تمیز نگه داشتن قفس او است.
علت اسهال :
ترس و هیجان، جریانات متغییر هوا، تغییرات شدید دما، فاسد بودن خوراک. همچنین مصرف غذاهای فاسد شده و کثیف توسط پرنده می باشد مانند دانه های کپک زده، آب کثیف و سبزی های ترشیده یا مرطوب و پر از قطرات آب.
درمان اسهال عروس هلندی :
استفاده از یک قطره روغن کرچک یا روغن زیتون برای رد کردن عامل بیماری به دهان پرنده ریخته شود. پس از بهبود عروس هلندی باید تا چند روز از مخلوط زرده تخم مرغ سفت شده و رنده شده به علاوه بیسکویت کوبیده شده برای تغذیه ی عروس هلندی استفاده کرد.
البته چنانچه مقعد پرنده به فضولات آلوده شده است و یا پرهای آن به هم چسبیده اند باید با قیچی پرهای موضع را بچینید. و محل آنرا با روغن ضد سوزش چرب کنید. بهتر است قبل از آن نیز پرنده را با آب نیم گرم حمام دهید.
عفونتهای پوستی در پرنده عروس هلندی :
عفونتهای پوستی در عروس هلندی یا همان پرنده کاکوتیل میتوانند ناشی از عوامل مختلفی مانند: زخمها، بریدگیها، خراشهای عمیق طولانی، عفونتهای قارچی یا باکتریایی و حتی انگلها باشند. این نوع عفونتها میتوانند باعث ایجاد التهاب، قرمزی، تورم، درد و گاهی حتی عفونتهای جدیتری مانند: سپتیکمی شوند که میتواند زندگی عروس هلندی را تهدید کند.
درمان عفونتهای پوستی در عروس هلندی بستگی به نوع عفونت، شدت آن و وضعیت کلی پرنده دارد. این درمان ممکن است شامل استفاده از داروهای ضدباکتریاییها، ضدقارچیها، آنتیبیوتیکها یا داروهای دیگر باشد که توسط پزشک تجویز میشود.
علاوه بر درمان مستقیم، اهمیت دارد که محیط پیرامون عروس هلندی نیز تمیز و بهداشتی باشد. این شامل موارد زیر میشود:
• تمیزی قفس
• تعویض بهموقع پوششها و زیرپوششها
• جلوگیری از آلودگی محیط با باکتری ها و قارچ ها
عفونت روده عروس هلندی :
یکی از علائم عفونت روده عروس هلندی فضولات سبز رنگ است.
علت عفونت روده عروس هلندی :
علت این بیماری و خارج شدن فضولات سبز رنگ همراه با فشار، اغلب به علت عفونت روده است که در صورت عدم درمان می تواند در فرآیند جفت گیری پرنده نیز تاثیر منفی بگذارد.
نحوه درمان عفونت روده عروس هلندی :
برای درمان این بیماری پرنده را گرم نگه دارید. دمای مناسب برای عروس هلندی بیمار دمای بین 30 تا 32 درجه سانتیگراد است. همچنین میتوانید به او چای معمولی یا ذغال پرنده بدهید. ذغال پرنده، خنثی کننده سالم اسیدهای طبیعی و کمک کننده به هضم غذاست.
این ماده خاصیت سمزدایی دارد و برای درمان عفونت روده عروس هلندی بسیار مناسب است و از مشکلات دستگاه گوارش پرنده نیز جلوگیری می کند. شما می توانید ذغال را در مقادیر کم با غذای روزانه پرنده مخلوط کنید یا هفتهای دوبار در کف قفس بریزید.
افسردگی عروس هلندی :
افسردگی در عروس هلندی با رفتارهای غیرعادی نمود پیدا میکند و لزوما آواز خواندن آنها به تنهایی نشان دهنده خوب بودن حال پرنده نیست.
بنابراین شما برای پی بردن به افسردگی عروس هلندی خود باید تمامی حرکات آن را زیر نظر بگیرید. اگر علائمی نظیر پرخاشگری، تغییر در آوازخوانی، کم تحرکی، نامرتب بودن بالها، ریزش پر یا پرکنی، بی توجهی به محیط اطراف و … را در پرنده مشاهده کردید به افسردگی پرنده خود پی ببرید.
برای درمان افسردگی پرنده میتوانید از داروی ضد افسردگی و آنتی استرس استفاده کنید که مصرف اینگونه داروها به دلیل شیمیایی بودن توصیه نمیشود. بنابراین بهتر است در این راستا با دامپزشک مشورت کنید. برای درمان خانگی افسردگی تهیه جفت برای عروس هلندی مناسب می باشد تا در ساعاتی که شما وقت کافی برای او ندارید را با جفت خود مشغول شود.
نکته: بهتر است روزانه ساعات معینی را اجازه دهید پرنده آزادانه در بیرون از قفس پرواز کند. برای دور بودن عروس هلندی از افسردگی باید آن را سرگرم کنید بدین منظور میتوانید اسباب بازی های مناسب تهیه کرده و در داخل قفس قرار دهید. همچنین به محل نگهداری پرنده توجه کافی داشته باشید تا دچار استرس و ترس نشود.
پسیتاکوز عروس هلندی یا تب پرندگان :
پسیتاکوز یکی از بیماری های خطرناک مشترک بین انسان و پرنده های خانگی و همچنین یکی از انواع بیماری شایع در عروس هلندی می باشد. عامل ایجاد این بیماری یک باکتری است که در صورت عدم درمان، منجر به مرگ پرنده خواهد شد. البته توجه داشته باشید که این باکتری خطرناک علاوه بر پرنده، تهدید جدی برای سلامت خود شما نیز محسوب می گردد.
پرندگان بیمار ممکن است تا چندین روز بی علامت باشند، ولی حتی در زمانی که پرنده هیچ علامتی ندارد نیز می تواند بیماری را به سایر پرندگان و انسان ها انتقال دهد.
قدرت شیوع پسیتاکوز بسیار بالا است و در مدت زمان اندکی می تواند تعداد زیادی از پرندگان را مبتلا کند. علائم پسیتاکوز عبارتند از:
• سرفه
• لرزش بدن
• اسهال و کاهش وزن
• مشکلات تنفسی
• خواب آلودگی
• نامنظمی پرها
• ترشحات چشمی و بینی
در صورتی که پرنده شما چند مورد از علائم بالا را بروز دهد، باید بلافاصه به دامپزشک مراجعه کنید تا درمان لازم آغاز گردد. بسیاری از پرندگان به درمان آنتی بیوتیکی پاسخ مناسبی می دهند و دوره درمان موفقیت آمیزی را سپری می کنند.
بیماری پی بی اف دی (pbfd) :
بیماری پی بی اف دی یا ایدز از انواع بیماری عروس هلندی است. بیماری ایدز در عروس هلندی میتواند سبب مشکلات زیر شود:
• تغییر رنگ پر ها
• شکستن نوک
• کمشدن اشتها و کاهش وزن پرنده
• ریزش پرها
• اسهال
• افسردگی
• عفونت منقار
از آنجایی که این بیماری ویروسی است میتواند به پرندگان دیگر نیز منتقل شود؛ اما انتقال بیماری pbfd به انسان ممکن نیست. متاسفانه اگر این بیماری در مرحله حاد باشد درمان آن ممکن نیست.
گرد بدن و پر طوطی آلوده حتی از طریق بدن و لباس انسان به راحتی از مغاره های پرنده فروشی به منازل و یا سالن های تکثیر منتقل می شود، حتی احتمال انتقال ویروس از طریق پرنده ماده به تخم نیز وجود دارد. دوره نهفتگی ویروس )زمان ورود ویروس به بدن پرنده تا پدیدار شدن اولین عالئم بیماری (ممکن است از ۳ هفته تا چندین سال به طول انجامد.)
مدت زمان نهفتگی ویروس بستگی به حجم ویروس منتقل شده، سن پرنده، قدرت و ضعف سیستم ایمنی بدن پرنده و سالمت پرها دارد.
نحوه درمان:
• از دودزا فوم آگری استفاده کنید
• دودزا فوم آگری فیتیله دارد باید آن را آتش بزنید تا دود در محیط پخش شود 20 تا 50 متر برای یک فوم آگری کافی است.
ژیاردیا :
ژیاردیا یک باکتری تک یاخته ای است، که وقتی عروس هلندی به آن گرفتار شود،مکانزیم دفاعی بدنش را به هم می ریزد. علایم بیماری عبارتند از مدفوع شل و آبکی،بی اشتهایی و کاهش وزن، پر ریزی شدید (مخصوصا زیربال ها) و افسردگی شدید است.
علت بیماری :
اگر روزانه آبخوری عروس ها را تمیز و ضد عفونی نکنید و یا از آب معمولی در آبخوری آنها بریزید، ممکن است باعث ایجاد باکتری ژیاردیا باشد که از طریق مواد آلوده و یا آب مانده و آلوده، به بدن پرنده ورود پیدا می کند. کاری که بر عهده شماست این است که عروس را هر چه سریعتر به دامپزشک نشان دهید تا با تشخیص بیماری، مداوای آن را شروع کند.
بیماری ژیاردیا یک بیماری خطرناک است که در دیگر نژادهای عروس های هلندی و یا سایر پرندگان باعث بروز بیماری دیگری چون: سندرم فلجی عروس هلندی و یا بروز بیماری انگلی می شود که علت اصلی آنها افت شدید ویتامین E و سلنیوم در بدن پرنده است.
علائم بیماری :
ضعف عضلات فک، تضعیف پلک زدن پرنده، مشکلات گوارشی و هضم نامناسب، عدم تعادل در ایستادن ( پاها به اصطلاح 180 درجه باز می شود) کاهش تخمگذاری، مرگ جنین در داخل تخم و کاهش باروری خواهد بود.
یادآوری یک نکته خیلی مهم: در اندازه مصرف دارو دقت کنید. پرورش دهندگانی را می شناسم که با رعایت نکردن اندازه مصرف دارو باعث مرگ عروس های هلندی شده اند چون اگر دوز مصرف بیش از اندازه باشد به اجزای دیگر بدن پرنده آسیب می رساند و حتی باعث مرگ انها نیز می شود. اگر بتوانید از داروهای گیاهی برای درمان بیماری عروس هلندی استفاده کنید بهتر خواهد بود چون ممکن است با گذشت زمان داروهای شیمایی اثرات منفی و جبران ناپذیری به بار بیاورند.
بیماری پا در عروس هلندی :
یکی دیگر از شایع ترین مشکلاتی که عروس هلندی از آن رنج میبرد بیماری هایی است که پای پرنده با آن درگیر است.
بیماری شقاق پا و یا پای فلس دار، بامبل فوت یا میخچه، زخم و عفونت و… نمونه هایی از این مشکلات هستند.
شقاق باعث ضخیم شدن و خشکی در ناحیه پا شده و به عروق خونی پرنده فشار وارد میکند و علائمی مثل ناراحتی در ناحیه پا، ایستادن روی یک پا، ناهنجاریهای پوسته شکل و دنده ای، زخم های آهکی شکل است.
برای درمان مشکلات پا بهتر است پای پرنده را در داخل آب ولرم غوطه ور سازید و با دستمال تمیز خشک کنید. سپس با استفاده از پماد تتراسایکلین و پماد ویتامین A چشمی به روی پای پرنده قرار داده و ماساژ دهید.
نکته: پس از اتمام این کار باقی مانده پماد را از روی پای پرنده بردارید تا آن را نخورد.
علت لرزش عروس هلندی :
لرزش پرهای بدن عروس هلندیها ممکن است بهعنوان پدیدهای طبیعی در حین خوابیدن و پف کردن آنها رخ دهد اما اگر متوجه شوید که پرنده شما به مدت طولانی در طول روز میلرزد، این ممکن است نشانهای از مشکلات سلامتی باشد که نیاز به بررسی دارد.
لرزش به دلیل لاغری بیش از حد:
یکی از عواملی که میتواند به لرزش پرهای بدن منجر شود، لاغری بیشازحد پرنده است. این مسئله معمولاً جوجههایی را در سنین 3 تا 9 ماهگی تحت تأثیر قرار میدهد. لاغری بیشازحد باعث تضعیف بدن پرنده میشود و درنتیجه عضلات بدن تحلیل میرود. این تضعیف بدنی با لرزش پرها همراه میشود و میتواند به کمرنگ شدن نوک و پاها منجر شود.
به علت عدم شناخت دقیق علت این بیماری، راههای درمانی وجود ندارد اما در صورت مشاهده لرزش مداوم در عروس هلندی، بهترین کار این است که او را در محیطی نسبتاً گرم قرار دهید و بلافاصله ویزیت دامپزشکی را برای او ترتیب دهید. به دلیل حساسیت بالای پرندگان، مشاوره دامپزشکی آنلاین نیز گزینهای مناسب است.
بیماری سندرم و منقار و پر در طوطی ها :
ویروس این بیماری برای اولین بار در بین کاکادوها شناسایی شد اما هم اکنون بیش از چهل گونه دیگر از طوطی ها من جمله عروس هلندی هم مستعد مبتلا شدن به این بیماری هستند که در اثر آن:
• پرها و منقار عروس هلندی می شکند.
• سوراخ هایی در پرهای آنها ایجاد می شود.
• اطراف دهان زخم می زند.
• فراموش نکنید که این بیماری بسیار مسری و خطرناک است و اگر پرندگان زیر 3 سال به آن مبتلا شوند به هیچ عنوان درمان نخواهند شد.
درمان عروس هلندی مریض :
بهترین راه برای درمان هر بیماری یا مشکل سلامتی در حیوانات خانگی مراجعه به دامپزشک است. دامپزشکان در تشخیص و درمان مشکلات حیوانات تخصص دارند و میتوانند به شما راهنمایی دقیقی برای درمان حیوان خانگیتان ارائه دهند. همچنین، اعتماد به منابع معتبر و علمی برای اطلاعات مرتبط با سلامت حیوانات خانگی نیز بسیار مهم است.
آگاهی شما در خصوص مشکلات مختلفی که حیوانات خانگی ممکن است با آنها روبرو شوند و اقدامات شما در این زمینه، میتوانند به مراقبت بهتر از حیوانات خانگی کمک کنند اما همیشه بهترین اقدام در صورت مواجهه با مشکلات سلامتی حیوانات، مشاوره و درمان توسط حرفهای متخصص است.
گردآوری: بخش علمی بیتوته