معرفی رشته ورزشی رزمی کاپوئرا
- مجموعه: تاریخچه رشته های ورزشی
تاریخچه ی ورزش کاپوئرا
کاپوئرا یک هنر رزمی همراه با رقص است که از قرن 16 ام در برزیل سرچشمه گرفته است. هرچند امروزه کاپوئرا با محبوبیت پررونق آکروباتیک های خیابانی من جمله پارکور در همه جا انجام ميشود ، تاریخچه و منشأ آن مرموز باقی مانده است. فلسفه ی این سبک این است که رقیب را بعنوان دشمن در نظر نمی گیرند، بلکه ميگويند رقیب شما دوست شماست. بنابراين در تمام طول بازي هیچ آسیب آنچنانی به رقیب زده نمی شود. مقصود اصلی فرار از حرکات رقیب است، نه دفاع کردن آن ها.
برخی وقت ها کاپوئرا را بعنوان یک هنر رزمی، گاهی بعنوان رقص و گاهی هم بعنوان یک بازي در نظر گرفته ميشود . کاپوئرا یک پدیده ی خاص است که توجه دنیا را بخود جلب نموده است . از موسیقی و حرکات انجام دهندگانش فوري معلوم ميشود ، زیرا آن ها ظاهرا با هم حرکت ميکنند و بعد بطور غیرمنتظره به همدیگر حمله ميکنند . ولی علي رغم محبوبیت زیاد آن، ریشه های دقیق این هنر در تاریخ به علت کم بود شواهد تاریخی و ماهیت مرموز منشأ آن، گم شده است.
گفته شده است که کاپوئرا نخست در زمان قرن شانزدهم به وسیله سربازانی ابداع شده است که به وسیله استعمارگران پرتغالی از آفریقای غربی به برزیل آورده شدند. در نتيجه ی ممنوعیت جشن گرفتن رسومات فرهنگی شان و تمرین هر گونه هنر رزمی، کاپوئرا روشی براي کنارگذاشتن این دو قانون تحمیلی بود.
فاکتورهای مهم در کاپوئرا
در این رشته باید توجه، نظم و تمرکز بالایی داشت برای این که هدف کاپوئرا بیش تر بر حمله ها و ضد حمله ها است. کاپوئرا رشته بسیار سرعتی است و ورزشکار باید سال های طولانی به تمرین بپردازد تا امادگی بدنی بالایی براي موفقیت در این رشته کسب کند. همچنین که این هنر به علت سرعت زیاد امکان دارد پرخطر باشد ولی هنگامی که در این رشته حرفه ای شدید بسیار نتيجه بخش و کاربردی ميشود برای این که دفاع کردن دربرابر حرکات سرعتی از سمت رقیب شما بسیار دشوار است.
محوطه بازي کاپوئرا
« رودا» یک دایره تشکیل داده شده از مردم است که کاپوئرا در آن انجام ميشود . شکل دایره ای آن در زمان بازي حفظ می گردد تا تمرکز و انرژی بازیکن ها و نوازندگان حفظ گردد. افرادی که این محیط دایره ای را تشکیل میدهند زمانی که موسیقی بازي نواخته ميشود تشویق ميکنند و بهمراه نوازندگان ترانه می خوانند.
دست کم قطر این محوطه دایره ای در حدود سه متر میباشد . هر چند که از این ميزان هم میتواند کوچکتر یا بزرگ تر باشد. تا میزان 10 متر هم افزایش می یابد. موزیک آهسته از سرعت بازي کم میکند ولی حرکات بازي را پیچیده تر ميکند به نحوی که حرکات روی دستها انجام ميشود .
معمولاً در کاپوئرا هیچگونه برخوردی صورت نمی گیرد ولی حرکات توام با تهدید در آن وجود دارد . در این بازي تنها تبحر اشخاص در نحوه انجام مبارزه مهم میباشد .
موزیک کاپوئرا
موسیقی جز لاینفک کاپوئرا به شمار میرود . موسیقی روش حرکات و حالات بازي را که در یک محیط دایره ای انجام ميشود ، تعيين ميکند . موسیقی این بازي امیزه ای از آلات گوناگون و آهنگ هاست. سازهای تمپو از نوع بسیار ارام( نوع بسیار ارام( نوع انگولائی) تا نوع بسیار تند( سائوبنتو) متفاوت است. بسياري از آهنگ ها در قالب پرسش و پاسخ خوانده میشوند به طوریکه سایرین بعنوان خوانندگان ترانه در بازي شرکت ميکنند . شرکت کنندگان در بازي در خصوص موارد بسياري ترانه می خوانند. برخی از ترانه ها در خصوص تاریخ میباشد و یا برخی ديگر در مورد داستانهای مخصوص این بازي است.
قانون های کاپوئرا
در کاپوئرا هرگز مبنا بر آسیب رساندن به رقیب نیست. اصلی که در این ورزش است می گوید؛ رقیب شما دشمن نیست٬ بلکه دوست شما است. مبارز ها تمام انرژی شان را می گذارند تا با حرکات نمایشی و فوت و فن این ورزش جریان مبارزه را در دست بگیرند. در کاپوئرا مبارز نباید هیچ کدام از ضربات رقیب را مسدود کند و تنها باید با جاخالی دادن ها برای خویش فضا ایجاد نموده و تکنیک های جدیدش را اجرا کند.
کاپوئرا کاران باید با تمرکز فکر وآمادگی بدنی خلاقانه ترین تکنیک ها را که براي رقیب غیرقابل پيش بيني است را اجرا کنند. همچنين بهتر هست از دست ها استفاده نکند٬ زیرا جریان رقابت را خراب می کند٬ مهمترين علل استفاده نکردن از دست در این ورزش این است که بومیان آفریقا معتقد هستند دست ها براي افریدن و پاها براي خراب کردن در بدن قرار دارند٬ بنابراين نباید با دست چیزی را خراب کرد. علت دیگرش هم این بود که دست های برده های آفریقایی در برزیل مدام بسته بود و آن ها مدام از پاهایشان استفاده می کردند.
مبارزان کاپوئرا بیش تر ترجیح میدهند که با به کاربستن حرکات نمایشی برتری خودشان را به نمایش بگذراند٬ زیرا معتقد هستند که درصورتی که رقیب مقابل نتواند از حمله های اهسته بگریزد علتی براي استفاده از حمله های سریع نیست. رقیب هم شانس این را دارد که با هر حمله ای که به وی وارد ميشود با اجرای تکنیک فرار حمله جدیدی را شروع کند. در کاپوئرا حمله ها با ضربه های سر و پا انجام ميشود و در مدرسه ها این ورزش ضربه با مشت یا استفاده مستقیم از دست اموزش داده نمی شود.
هدف مبارزه ی هنرجویان کاپوئرا به شرح زیر است:
تکنیک فریب دادن رقیب
استفاده از حرکات های غیرقابل پيش بيني
لگدهای دورانی
تکنیک های دفاع از حمله های مستقیم
ضدحمله های تند و به هم زدن تمرکز رقیب با حرکات نمایشی در حین حمله
استفاده از یک استراتژی براي حمله های تند
تکنیک مبارزه بدون سلاح با رقیب مسلح
سبک های گرفته شده از کاپوئرا
کاپوئرای آنگولا: قدیمی ترین شکل کاپوئرا که کاملاً غرق اداب و رسوم و سنت هست. این مدل کاپوئرا در قسمت پائین تر نزديک به سطح زمین و اهسته تر از ديگر سبک های کاپوئرا انجام ميشود .
کاپوئرای محلی:رایج ترین شکل کاپوئرا است. دو نوع هست:یکی سبک های مبارزه آفریقایی و دومی رقص محلی برزیلی است. در این مدل کاپوئرا ضربات تند و محکم است و بین دو رقیب فاصله ی کمی هست و بسیار به هم نزدیکند.
کاپوئرای معاصر:یک سبک ترکیبی از کاپوئراست که از طبیعت و انواع گوناگون ديگر گرفته شده است.
کاپوئرا کاران مشهور
آندرسون سیلوا( Anderson Silva):فایتر مشهور هنرهای رزمی ترکیبی است. وی سابقا در کاپوئرا اموزش دیده است.
ویسلی اسناپیس( Wesley Snipes):هنرپیشه بسیار مشهوری است که در سبک های گوناگون هنرهای رزمی اموزش دیده است. یکی از این سبک ها، کاپوئرا است.
چارلیز ترون( Charlize Theron):یک هنرپیشه زن معروف هست که براي بازي کردن در نقش AEon Flux() کاپوئرا را یاد گرفت.
گردآوری: بخش ورزشی بیتوته