تفریح درمانی بر میزان عزت نفس و کیفیت زندگی سالمندان چه تاثیری دارد؟
- مجموعه: دوران سالمندی
در حالی که سالمندان وقت آزاد زیادی دارند و اگر بتوانند بخشی از زمان خود را به تفریح اختصاص دهند قطعا سلامت روانی و جسمی شان تضمین خواهد شد. تفریحات در نظر گرفته شده برای سالمند باید انرژی و نشاط بیشتری به او بدهد؛ بدون اینکه آزار و اذیتی به او برساند.
مثلا تفریحی مانند بازی شطرنج ممکن است برای سالمندی مفید و برای سالمند دیگری خسته کننده و حتی مضر باشد یا اگر به سالمندی که بیماری ریوی یا آرتروز شدید دارد توصیه کنیم هر روز پیاده روی کند، در واقع نه فقط موجب آزار او شده ایم بلکه ممکن است سلامت جسمی او را هم به خطر اندازیم. بنابراین برای انتخاب نوع تفریح سالمندان این شرایط باید در نظر گرفته شود.
امری بدیهی و طبیعی است که سالمندان با ورود به دوره سالمندی دچار ضعف و نقصانهای فیزیکی و جسمانی میشوند. بدین دلیل دیگر نمیتوانند همانند گذشته به فعالیتهای فیزیکی و جسمانی خود ادامه دهند. از اینرو بسیاری از افرادی که به این دوره وارد شده و یا میشوند دارای محدودیتها و احتیاطهایی میباشند. اما از آنجایی که عموماً سالمندان در این سنین دارای زمان آزاد بسیاری میباشند.
اگرچه شاید حائز اهمیت به نظر نرسد، اما تفریحات سالمندان یکی از مباحث مهم و به روز دنیای پژوهشگران است از اینرو نیاز است تا خود را به انجام تفریحات مشغول کرده و به قولی سر خود را گرم کنند. عموماً برای این دوره باید سالمندان از تفریحاتی استفاده کنند که زمینه شادی و شادابی آنها را فراهم آورد و در عین ضرر و یا آسیبی بر روی اندامهای جسمانی افراد به همراه نداشته باشد.
مهمترین شرایطی که در انجام تفریحات باید در نظر گرفته شود، بدین شرح است که در وهله نخست باید عضلات افراد منقیض و رها شود. این عامل باعث میشود تا به تدریج از شدت دردهای عضلانی بازوها، انگشتان دست، انگشتان پا و شانهها کاسته شود. دومین مسئله که باید در نظر گرفته شود، وضعیت روحی و معنوی است. تفریحات سالمندان بهتر است به گونهای باشد که زمینه شادی و خوشحالی سالمندان را فراهم آورد.
راهکارهای مختلفی برای تقویت عزت نفس وجود دارد ازجمله برقراری تعاملهای اجتماعی با همسالان، ورزش، داشتن انگیزه و پرکردن اوقات فراغت و تفریح پر کردن اوقات فراغت سالمندان با استفاده از فعالیتهای تفریحی از جمله مطالعه كتاب و روزنامه، گشت و گذار در فضای سبز، تماشای فیلم و شنیدن موسیقی، تأثیر بسیار زیادی در روحیه سالمندان دارد و احساس یكنواختی روزها را از بین می برد.
از دیگر کارها، گیاه کاری و کاشت انواع گل و گیاه در صورت امکان و فضا است. نیاز نیست برای گل و گیاهکاری، یک فضای بزرگ در اختیار داشت. بلکه تعدادی گلدان برای این کار کفایت میکند. نتایج نشان داده افرادی که در زمانهای فراغت خود به ترمیم و کاشت گل و گیاه اقدام میکنند، دارای روحیه شادتری در مقایسه دیگران است.
تفریح درمانی مجموعه ای از خدمات درمانی است که با هدف حفظ و اعاده سطح عملکرد و استقلال فرد در فعالیتهای روزمره ی زندگی، طراحی شده و باعث ارتقاء حس سالمی و خوب بودن و از بین بردن یا کاهش ناتوانی و محدودیتهای فردی ناشی از یک بیماری ناتوان کننده میشود تفریح درمانی یکی از انواع خدمات توانبخشی و از جمله مداخلاتی به حساب می آید که با هدف ارتقاء راحتی و دستیابی به مهارتهای اجتماعی در افراد از طریق استفاده ی هدفمند از تفریح صورت می پذیرد.
یافته های برخی تحقیقات نشان داده اند که میزان مشارکت سالمندان در فعالیتهای تفریحی پایین است از این رو استفاده از خدمات تفریح درمانی میتواند در میزان مشارکت آنان مفید واقع شود.
گردآوری: بخش زناشویی بیتوته