آشنایی با آداب و رسوم عید مردگان در سراسر جهان



عید مردگان در مازندران, دعای عید مردگان, عید مرده

مراسم عید مردگان

 

جشن مُردگان؛ از آئین‌های مازندرانی تا جشن‌های آمریکایی 

یکی از فرهنگ ها و سنت هایی که از قدیم در جهان که بسیار معروف است، عید مردگان نام دارد. این عید به عنوان یاد بود برای مردگان انجام می شود.

بد نیست بدانید این مراسم معمولا بعد از برداشت محصولات در ماه های اوت، سپتامبر، اکتبر، نوامبر برگزار می شود. این عید نام های گوناگونی دارد مانند: عید مردگان، عید مرگ، مردگون عئید، عید نیکان.

 

این مراسم قدیمی در هر سنت و آیین در جهان به شکل های مختلف برگزار می شود و اسم های متفاوتی دارد. یکی از کشور هایی که این عید را برای یاد بود نیاکان خود جشن می گیرد ژاپنی ها می باشند، آن ها به این عید، اُبُن می گویند. همچنین این عید در کشورهای همچون چین و تایوان جشن گرفته می شود. البته عید مردگان در کشور مکزیک هم برگزار می شود.

 

از دیگر دین ها و آیینی که این مراسم را جشن میگیرند، دین اینکا می باشد. در این منطقه کل ماه نوامبر را جشن می گیریند انان این عید را ayamarca نام گذاری کرده اند. بد نیست بدانید، جشن ها و عید های دیگری در سنت اروپا در قرن 21 نیز به وجود آمده است مانند: هالووین، عید مقدسات، روز استعاثه برای ارواح ( روز دوم نوامبر)

 

عید مردگان در بسیاری از فرهنگ ها در مدت زمان مختلفی برگزار می شود. در بیشتر فرهنگ ها به مدت 3 روز، که از اواخر ماه اکتبر و اوایل ماه نوامبر است برگزار می شود. این عید ها در کشور هایی مانند: پرو، جزایر اقیانوس ارام، جزایر تونکا، ایران باستان، مصر باستان، ژاپن، شمال اروپا، روم باستان.

 

این مراسم یکی از سنت های کشور هندوستان هم می باشد، که برای یاد بود اجداد خود در گذشته برگزار می کنند. عید مردگان، در هندوستان پیترو پاکشا نام دارد. همچنین این سنت برگرفته از گاه شماری قمری هندوستان تغییر می کند و معمولا به مدت 15 روز این مراسم برگزار می شود.

 

حال اگر شما علاقه مند به شناخت مراسم عید مردگان هستید، و دوست دارید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید، با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.

 

عید مرده‌ها, عید مردگان در ایران کهن, عید مردگان ایران

مراسم عید مردگان در ایران  

 

عید مردگان در ایران کهن

عید مردگان در ایران ریشه نیا پرستی دارد. این مراسم در پایان سال برگزار می شود. جالب است بدانید ایرانیان در گذشته برای یاد بود و بزرگداشت مردگان ایین های مثل پرستش خدایان را انجام می دادند. ان ها این مراسم را در کنار خانواده در اتاقی تمیز و پاک که با اهک سفید شده بود برگزار می کردند.

 

این مردم برای مراسم از وسایلی مانند؛ میز مرمری و ظرف ها گلدان هایی که از آب و گل پر شده بود استفاده می کردند. همچنین در روز عید 4 بار آب گلدان ها و ظرف ها عوض می شد. همچنین از دیگر کارهای این مراسم سوزاندن صندل بر روی اجاق خانه و ریختن عطر و بخور در آن بود. این مراسم معمولا توسط پدر خانواده برگزار میشد و مادر خانواده نان مقدس می پخت و در جام های فلزی شراب مقدس می ریخت.

 

در این مراسم زنان نان ها و کلوچه های پهن به شکل های مختلف مانند؛ انسان، حیوانات، ستاره و... می پختند. در ادامه همین موضوع مردان و کودکان ریسه هایی از گل های رس درست میکردند و انها را به رنگ سفید در می اوردند و بر روی سقف های خانه ها، که دخمک خوانده می شد که محل نگه داری استخوان مردگان بود اویزان می کردند.

 

در زمان های گذشته ایران، در هر خانواده و خاندانی دفتری وجود داشت که اسم مردگان خود را در آن می نوشتند و در مراسم مذهبی از آن دفتر برای درود فرستادن گذشتگان استفاده می کردند. پارسیان اسم این دفتر را، گرهن گذاشته اند، به معنی حفظ کننده و نگه دارنده نام مردگان. زرتشتیان ایرانی نام این دفتر را آمرزش روان گذاشته بودند.

 

دعای عید مردگان, عید مرده, مراسم عید مردگان

شکل های مختلف عید مردگان

 

شکل های مختلف عید مردگان در بین ایرانیان مسلمان

بیشتر مردم شب اخر سال را به نام های شب عرفه، جمعه ی نزدیکان، شب خیرات، جمعه برات می شناسند. که یاد بودی برای مردگان و درگذشتگان می باشد. جالب است بدانید، در عموم مردم شب قبل از نوروز را عرفه یا علفه می گویند. در این روز مردم لرستان برای یاد بود درگذشتگان خود حلوا می پزند و به اسم هر کدام یک مشت ارد در روغن می ریزند و خیرات می کنند. این مراسم یاد آور رسم نام گرهن نیز می باشد.

 

این مراسم در قسمت های لک نشین لرستان متفاوت است و به نام های عید مردیل یا الفه معروف می باشد. آن ها نزدیک غروب در روز عید بر سرمزار درگذشتگان خود می روند و فاتحه می خوانند. پس از برگشت به خانه غذایی که مردگان خود به آن علاقه داشتند را می پزند و بر سر سفره می آوردند. آن ها بعد خوردن غذا دست های خود را بر روی ظرف های خالی می گذارند و فاتحه می خوانند، چون بر این باورند که مرده ها آن ها را می بینند.

 

در منطقه شیرخان طبس، مردم آخرین جمعه سال را جمعه نزدیکان می گویند. آن ها در آن روز برای فاتحه و خیرات بر روی مزار در گذشتگان خود میروند.

 

همچنین زنان اسفرجان اصفهان، شب جمعه اخر سال را با کاسه ای از آب و گل های سرخ، قبر مردگان خود را می شویند آنان این روز را شب خیرات اموات نام گذاری کرده اند.

 

جالب است بدانید در زمان های گذشته مرد شمیران تهران در اخرین جمعه سال بر روی پرچین های خانه هایشان دانه می ریختند، چون بر این باور بودند که مردگان به شکل پرنده به خانه هایشان بر می گردند تا خانه و زندگی خود را دوباره ببینند. 

 

عید مردگان در تبریز, رسوم عید مردگان, عید مردگان چیست

آداب و رسوم عید مردگان در شهرهای ایران

 

این مراسم ها در دیگر شهرهای ایران به شکل های متفاوت برگزار می شود. مانند: ابیانه، ظفر اباد فارس، انارک نائین، خراسان، چرمهین اصفهان، کیلان دماوند، خور، قروه.

بد نیست بدانید در قسمت هایی از ایران مردم در شب های بیست و یکم بیست و دوم بیست و سوم، آخرین چهارشنبه، آخرین جمعه ، آخرین روز ماه مبارک رمضان را عید مردگان به شمار می آورند.

 

آنان در این روزها برای اموات و درگذشتگان خود فاتحه و خیرات می دهند. این مراسم در شهر هایی مانند: تربت جام، سراوان بلوچستان، شیراز، ایزد، مازندران، ترکمن صحرا و ..... نیز برگزار می شود.

 

گردآوری : بخش فرهنگ و هنر بیتوته 

 

کالا ها و خدمات منتخب

      ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

      ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------