آشنایی با موسیقی نیو ایج
- مجموعه: آکادمی هنر
موسیقی نیو اِیج (به انگلیسی: New-age music) یا عصر جدید یا عصر نو یکی از سبکهای شناختهشدهٔ موسیقی است که هدفش الهامبخشی هنری، ایجاد آرامش روحی و مثبتاندیشی میباشد. شنوندگان این سبک موسیقی معمولاً از آن برای یوگا، مراقبه، مطالعه، مهار استرس، یا ایجاد فضای آرامشبخش استفاده میکنند.
این نوع موسیقی مرتبط با جنبش عصر جدید و همچنین محیط زیست گرایی دانسته میشود. هارمونیها در موسیقی نیو ایج از نتهای تکرارشونده بم - که عموماً از واریاسیونهای مختلف یک الگو بدست میآیند - ساخته میشوند. در بسیاری از نمونههای این نوع موسیقی صداهای ضبط شده از طبیعت (همچون صدای پرندگان، آب، باران و غیره) در ابتدای قطعه، یا در طول قطعه، بکار گرفته شدهاست.
تاریخچه موسیقی نیو ایج :
موسیقیدانان متعددی از سبکهای گوناگون - همچون موسیقی فولک، مینیمال، الکترونیک و جاز - بر موسیقی نیو ایج تأثیرگذار بودهاند. طی دههٔ ۱۹۷۰ سبکها و ترکیبهای مختلفی از موسیقی نیو ایج الکترونیک، تجربی و آکوستیک به وجود آمدند که شامل موسیقی آسیایی مانند کیتارو و یلو مجیک ارکسترا نیز هست.
از آلبوم مجموعهٔ طیف اثر استیون هالپرن که در سال ۱۹۷۵ منتشر شد معمولاً به عنوان اثری که باعث راهاندازی جنبش موسیقی نیو ایج شد یاد میشود. در آغاز، نیو ایج عموماً توسط شرکتهای مستقل تولید و فروخته میشد. آلبومهای نیو ایج در فروشگاههای غیرموسیقایی مانند کتابفروشیها، کادوفروشیها و فروشگاههای مواد غذایی سالم فروش قابل توجهی داشتند.
نمونهٔ مهم دیگر از آلبومهای اولیهٔ نیو ایج، موسیقی فیلم مستند زندگی اسرارآمیز گیاهان اثر موسیقیدان آر اند بی استیوی واندر است که در سال ۱۹۷۹ به عنوان اولبن آلبوم نیو ایج که به صورت دیجیتال ضبط شده بود، منتشر گردید. در سال ۱۹۸۱ شرکت Tower Records واقع در مانیتین ویو در کالبفرنیا یک ردهٔ جدید برای موسیقی نیو ایج به کاتالوگ انواع موسیقی خود اضافه کرد. تا سال ۱۹۸۵ بسیاری از شرکتهای ضبط مستقل و همچنین فروشگاههای زنجیرهای بخشهایی را به موسیقی نیو ایج اختصاص دادند. همچنین شرکتهای عمده ضبط - چه از طریق خریدن امتیاز شرکتهای کوچک و چه از طریق عقد قرارداد با هنرمندان این سبک همچون کیتارو - به تدریج به این موسیقی روی میآوردند.
تا سال ۱۹۸۹ اقبال به این موسیقی نیو ایج در آمریکا به حدی رسید که بیش از ۱۵۰ شرکت مستقل آثاری در این سبک موسیقی منتشر میکردند، صدها ایستگاه رادیویی آن را پخش میکردند، و بیش از چهل توزیعکنندهٔ عمده به فروش و توزیع آثار این سبک مبادرت ورزیدند.
ویژگیهای نیو ایج :
موسیقی دانان این سبک در آثار خود از طبیعت و حس آن الهام میگیرند و هارمونی موسیقی را با صداهای طبیعت ترکیب میکنند. حتی گاهی از صداهای ضبط شده از طبیعت (همچون صدای پرندگان، آب، باران و ...) در بخشهایی از ترانههای خود استفاده میکنند.
دیگر ویژگی این سبک این است که بخشهایی از این موسیقی دارای یک همپوشانی با سایر سبکهای موسیقی از قبیل: امبینت، کلاسیک، جاز، الکترونیکا، و چیلاوت است.
برخی از تمهای مورد استفاده و محبوب در نیو ایج عبارتند از فضا و کیهان، پیرامون و طبیعت، سلامتی، هماهنگی با خود و جهان، رؤیاها، و سفر ذهن و روح.
زیرشاخه های سبک نیوایج
1- نیو ایج فضایی : (space new age) لازم به تذکر است که سبک موسيقي فضائي نيو ايج به خودی خودتحول مهمی هم طراز خلق موسيقی سنفونيک است. اگر قبل از خلق سمفوني گوش انسان به شنيدن فقط يک ابزار موسيقي در هر زمان معين عادت داشت، بعد از تحول موسيقي سمفونيک بسياري از شهرنشينان آموختند که صداي تعداد زيادي ادوات موسيقي را همزمان بشنوند. به همين دليل روستائيان که تجربه کمتري در شنيدن همزمان ادوات موسيقي دارند موسيقي سمفوني را خيلي شلوغ و غير قابل درک مييابند.
موسيقي فضائي تحولي در همين سطح است. در واقع در اين سبک چند تم مختلف موسيقي همزمان نواخته ميشوند. در ابتدا گوش انسان که عادت به دنبال کردن فقط يک تم دارد در ميان اصوات سرگردان ميشود. اما کم کم جايگاه جديدي در ذهن انسان براي اين نو آوري عظيم باز ميشود و لايه های مختلف صدا نظير الوان نور در منشور شنوائي ما يگانگي خود را بازمييابند. کارهای موسيقی فضائی پس از حدود 50 بار شنيدن مداوم در استماع بعدی اثر عميقی دارند. نظير آلبوم ملقب به "موسيقي آرامQuiet Music" اثر هنرمند جنوب کاليفرنيا استيو روچ. آثار کساني نظير استيو روچ Steve Roach، مايکل استرنز Michael Stearns، ريچارد برمر Richard Burmer و موسيقي دان ايراني امير فقيري Amir Baghiri بهترين نمونه های موسيقی فضائی هستند.
2- موسیقی سلتیک نیو ایج: (Celtic New Age) شاخه ای از موسیقی نیو ایج New Age است. سلتیک از کلمه سلت Celt گرفته شده است. سلت ها اقوامی بودند که در 700 سال قبل از میلاد مسیح در اروپا می زیستند. مردم بریتانیا به خصوص ایرلندی ها و اسکاتلندی ها خود را از نسل سلت ها می دانند و میراث دار فرهنگ باستانی سلت ها از جمله موسیقی سلتیک هستند.
هر جا که اسکاتلندی ها یا ایرلندی ها هستند، موسیقی سلتیک نیز آنجا هست. برای مثال در آمریکا، کانادا، استرالیا و نیوزیلند هم می توان رگه هایی از موسیقی سلتیک را مشاهده کرد. در واقع موسیقی سلتیک را می توان موسیقی محلی (فولکلور) کشورهای حوزه فرهنگی بریتانیا برشمرد. و جالب اینجاست که موسیقی محلی هیچ قومی یا فرهنگی این چنین جهانی نشده و در دنیا شناخته شده نیست.
"موسیقی سلتیک را می توان به راحتی تشخیص داد. این گونه موسیقی غالباً توسط سازهایی مانند چنگ ، نوعی فلوت به نام tin whistle ، ویولن ، نوعی طبل به نام Bodhran و نوعی ساز بادی به نام Bagpipes نواخته می شود.
موسیقی سلتیک، موسیقی بسیار زیبایی است و سرشار از شور، عشق و جوانی. شما هم حتماً نمونه هایی از موسیقی سلتیک را شنیده اید. اگر بخواهم چند مثال برای موسیقی سلتیک ذکر کنم می توانم به موسیقی فیلم تایتانیک، موسیقی فیلم شجاع دل و قسمت هایی از موسیقی فیلم ارباب حلقه ها اشاره کنم.
هنرمندان تأثیرگذار و تمهای نیو ایج :
طی سالهای ۱۹۶۸ تا ۱۹۷۳ موسیقیدانان آلمانی از جمله ادگار فروزه، هولگار زوکی، و اشرا مجموعهای از آثار را با استفاده از صداها و اصوات تجربی (با بکارگیری سینثسایزر، سازهای آکوستیک و الکترونیک) منتشر کردند که از آنها تحت عنوان کراوتراک یاد میشود. این تجربیات تبدیل به زیربنای مهمی برای سبکهای موسیقی امبینت و نیو ایج شدند. اواخر دههٔ 1970 تجربیات برایان اینو در موسیقی امبینت زمینهٔ شکلگیری موسیقی نیو ایج در کارهای دیگرانی همچون رابرت فریپ را بیش از پیش فراهم نمود.
در سال 1973 آلبوم نامتعارف زنگهای لولهای در سبک پراگرسیو راک اثر مایک اولدفیلد یکی از اولین آلبومهایی بود که به عنوان نمونهای از موسیقی نیو ایج شناخته شد. نمونههای برجسته دیگر شامل موسیقی الکترونیک، موسیقی کلاسیک، موسیقی محلی، و موسیقی ملل میباشند. میتوان از مینیمالیسم در کارهای تری ریلی و استیو رایش، و همچنین الگوهای تکرارشونده در موسیقی تونی کونارد و لامونت یونگ، به عنوان عوامل مؤثر بر شکلگیری موسیقی نیو ایج یاد کرد.
عامل دیگر مرتبط با پیدایش موسیقی نیو ایج را میتوان رجعت برخی از موسیقیدانان به آواهای گرگوری (سرودهای مذهبی مسیحی) در نیمهٔ دوم قرن بیستم دانست. اکنون موسیقی نیو ایج از این نوع موسیقی کاملاً منشعب شدهاست و آواهای «معنوی» به زبانهای باستانی از قبیل سانسکریت، لاتین، و عبری را نیز در بر میگیرد. میتوان از کریشنا داس، دیوا پرمال، باگاوان داس، و سناتم کور به عنوان هنرمندان شناخته شدهٔ این نوع موسیقی نام برد.
از تکنوازیهای کیث جارت، رالف تونر، و لایل میز که همگی توسط ئی سی ام منتشر شدهاند نیز به عنوان آثار مهم و تأثیرگذار موسیقی نیو ایج یاد میشود. همچنین آثار ویلیام اکرمن، الکس دگراسی، جرج وینستون، و مایکل هجز که توسط شرکت ویندام هیل منتشر شدند نیو ایج بهشمار میرفتند.
برخی از تمهای محبوب در موسیقی ایج عبارتند از فضا و کیهان، پیرامون و طبیعت، سلامتی، هماهنگی با خود و جهان، رؤیاها، و سفر ذهن و روح. اسامی آلبومها و قطعات نیو ایج نیز معمولاً عناوینی گویا هستند: ماههای شبان اثر انیا، مستقیم تا شکارچی (صورت فلکی) اثر کیتارو، لمس ابرها اثر سیمبیوسیس، و یک نفس عمیق اثر برادلی جوزف.
برخي سازهاي مهم موسیقی نيو ايج (New Age):
پيانو، سينتي سايزر (synthesizer)، سمپلر (sampler)، سيكوئنسر (sequencer)، سازهاي زهي، اصوات طبيعي، سازهاي قومي، گيتار، درامز، انواع فلوت، چنگ (هارپ)
هنرمندان معروف موسیقی نيو ايج (New Age) :
كيتارو، انيا، وانجليس، آنيا، ياني، اولدفيلد، انيگما، ژان ميشل ژار، ترون سيورسن، جيسون كوچاك، لارين مك نيت، ديويد آركستون، جو هيسايشي، ران كورب، ديويد ويتو گريگولي، برايان انو؛
گردآوری:بخش فرهنگ و هنر بیتوته
منبع:fa.wikipedia.org