علت استفراغ نوزاد چیست و تا چه زمانی خطرناک است ؟



استفراغ نوزاد,علت استفراغ نوزاد,دلیل استفراغ نوزاد

علت بالا اوردن نوزاد چیست؟

 

دلایل بالا آوردن نوزاد

يكی از مشكلات شايع بين بيشتر نوزادان استفراغ بعد از شير خوردن است. بعضی از والدين وقتی با استفراغ كودک شان مواجه می شوند بلافاصله به پزشک مراجعه می كنند و به دنبال راه چاره می گردند؛ بعضی والدين فكر می كنند استفراغ بعد از شير خوردن يک امر كاملا طبيعی است. در ادامه با ما همراه باشید. با دلیل و درمان آن آشنا شوید.

آیا استفراغ کودک جدی است؟

در بیشتر موارد، استفراغ کودک به دلیل بیماری جدی نیست. با این حال، استفراغ غیرمعمول یا مداوم می تواند یک مسئله اساسی را نشان دهد.

 

معمولاً استفراغ، کوتاه مدت است و پس از چند ساعت متوقف می شود. با این حال، استفراغ شدید یا طولانی مدت می تواند باعث کم آبی بدن شود، که می تواند مشکل سازتر از استفراغ کوتاه مدت باشد. در صورت عدم درمان، کم آبی بدن می تواند زندگی را تهدید کند.

 

مهم است که بین استفراغ نوزاد و فقط بالا آوردن شیر دوشیده شده تفاوت قائل شوید. بالا آوردن معمولاً به زودی پس از تغذیه اتفاق می افتد که اغلب با آروغ همراه است. بالا آوردن به نظر می رسد، سفید شیری است.

 

ادامه مطلب را بخوانید تا بدانید که علت استفراغ نوزاد چیست، و با روش های درمانی و اینکه چه زمانی باید به پزشک مراجعه کند آشنا شوید.

 

دلایل استفراغ نوزاد

دلایلی که ممکن است کودک مرتبا استفراغ کند شامل موارد زیر است:

 

ریفلاکس نوزادان

اگر نوزادی در چند ماه اول زندگی خود زیاد استفراغ کند بدون اینکه علائم دیگری از خود نشان دهد، ممکن است ریفلاکس نوزاد یا ریفلاکس داشته باشد.

 

به طور معمول، هنگامی که نوزادی دچار ریفلاکس نوزاد می شود، به شدت استفراغ نمی کند.

 

ریفلاکس نوزاد زمانی اتفاق می افتد که عضلات انتهایی معده بیش از حد شل شده باشند و به غذا اجازه می دهد تا از مری حرکت کند.

 

اغلب، عضلات معده تقویت می شوند و ریفلاکس نوزاد به خودی خود بهبود می یابد.

 

برای کمک به نوزادی که دچار ریفلاکس نوزاد است، سعی کنید:

 

-غلیظ شدن شیر یا شیر خشک با مقادیر کمی غلات کودک (در صورت توصیه متخصص اطفال)

-آروغ زدن کودک به طور منظم

-قرار دادن نوزاد در یک وضعیت ایمن و ایستاده پس از تغذیه

-اغلب به کودک کم غذا بدهید و از تغذیه بیش از حد خودداری کنید

 

علت بالا آوردن نوزاد,درمان استفراغ نوزاد,دلایل استفراغ نوزاد

ریفلاکس نوزاد یکی از دلیل استفراغ نوزاد می باشد

 

گاستروانتریت

طبق گفته پزشک خانواده آمریکایی، التهاب معده ای روده ای یک بیماری شایع در بین کودکان خردسال است. میکروارگانیسم های مضر داخل معده معمولاً باعث التهاب معده و روده می شوند.

 

نوزادان با قرار دادن اجسام در دهان، اشیا را کاوش می کنند، به این معنی که قطرات ویروسی به راحتی وارد بدن آنها می شوند. نوزادان همچنین می توانند به واسطه مصرف باکتری های مضر روی غذا، به همان روشی که بزرگسالان نیز می توانند، دچار التهاب معده و روده شوند.

 

کودک ممکن است استفراغ خود را تا زمانی که بدن خود را از شر سموم رنج آور خلاص نکند، ادامه دهد. معمولاً بعد از چند ساعت متوقف می شود. ممکن است چند روز طول بکشد تا کودک بهبود یابد.

 

سایر علائم در نوزادان ممکن است 4 روز یا بیشتر ادامه داشته باشد:

-آبکی، آبریزش آب یا اسهال خفیف

-تحریک پذیری یا گریه کردن

-اشتهای ضعیف

-گرفتگی معده و درد

* پس از استفراغ طولانی مدت، مراقب علائم کم آبی بدن باشید.

 

آلرژی غذایی

آلرژی غذایی هنگامی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه برخی از غذاها را به عنوان یک تهدید تلقی کند.

 

هنگام از شیر گرفتن کودک از شیر مادر یا شیر خشک، مهم است که به تدریج و طی چند روز غذاهای جدید بدهید تا مشخص شود آیا کودک به غذاهایی مانند شیر، سویا، گلوتن، آجیل یا ماهی حساسیت دارد یا نه.

 

رایج ترین علائم آلرژی غذایی عبارتند از:

-بثورات خارش دار

-تورم صورت

-خارش داخل دهان، گلو یا گوش ها

-استفراغ

-شدت آلرژی های غذایی از خفیف تا بسیار شدید متفاوت است. شدیدترین واکنش آنافیلاکسی است.

 

کودک مبتلا به آنافیلاکسی در تنفس صحیح مشکل دارد و ممکن است خواب آلوده شود و یا از هوش برود. اگر نوزادی این علائم را دارد بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.

 

تنگی پیلور

تنگی پیلور یک بیماری غیرمعمول است که برخی از نوزادان با آن متولد می شوند. طبق مطالعه ای ازمراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، تنگی پیلور در نوزادان غیر اسپانیایی سیاه پوست و غیر اسپانیایی تبار کمتر دیده می شود.

 

پزشکان معمولاً طی چند هفته پس از تولد آن را تشخیص می دهند.

 

بین معده و روده باریک، یک دریچه عضلانی (پیلوروس) مواد غذایی را در معده نگه می دارد تا زمانی که برای هضم آماده شود. در تنگی پیلریک، این دریچه ضخیم شده و متورم می شود و مانع از رسیدن غذا به روده کوچک می شود.

 

می تواند منجر به استفراغ گلوله ای، کم آبی و کاهش وزن شود. کودک مبتلا به تنگی پیلور ممکن است همیشه گرسنه به نظر برسد زیرا آنها نمی توانند غذای خود را به درستی هضم کنند.

 

نوزادان مبتلا به تنگی پیلور به شدت استفراغ می کنند، دفعات کمتری ادرار می کنند و حرکات روده کمتری دارند. نوزادی که دچار تنگی پیلورک باشد نیاز به جراحی دارد.

 

اگر کودک بیش از 12 ساعت بیش از حد استفراغ کند، والدین باید آن را برای معاینه نزد پزشک ببرد.

 

علت استفراغ نوزاد,دلیل استفراغ نوزاد,بالا آوردن نوزاد

بیماری تنگی پیلور یکی از دلایل بالا آوردن نوزاد می باشد

 

مننژیت

مننژیت ممکن است هرکسی را درگیر کند، اما این بیماری بیشتر بین نوزادی و اوایل بزرگسالی دیده می شود. این یک عفونت از پوشش های محافظ مغز و نخاع است.

 

مننژیت به سرعت ایجاد می شود و می تواند مسمومیت خون، تهدید کننده زندگی یا سپتی سمی یا آسیب مغزی ایجاد کند.

 

استفراغ معمولاً یکی از اولین علائم مننژیت همراه با موارد زیر است:

 

-تب بیش از 37.5 درجه سانتیگراد (99.5 درجه فارنهایت)

-سردرد شدید

-اندام دردناک

 

یک نوزاد ممکن است نتواند نشان دهد که درد جسمی را تجربه می کند، بنابراین مراقب تغییر رفتار او باشید. به عنوان مثال، ممکن است یک نوزاد مبتلا به سردرد بیشتر از حد معمول سر خود را لمس کند.

 

علائم دیگری که بعداً ظاهر می شوند عبارتند از:

 

-بثورات لکه دار که هنگام فشار دادن لیوان بر روی آن محو نمی شود.

-سفت شدن گردن

-دوست نداشتن نورهای روشن

-خواب آلودگی یا عدم پاسخگویی

-اگر نوزادی علائم مننژیت داشته باشد، بسیار پریشان به نظر می رسد و ممکن است والدین نتوانند آن را آرام کنند.

 

بنیاد تحقیقات مننژیت، اگر فکر می کنند کودکی به بیماری مننژیت مبتلا است ، مردم را تشویق می کند که به غرایز خود اعتماد کنند و سریعاً به دنبال کمک پزشکی باشند. بثورات پوستی همیشه ظاهر نمی شوند ، بنابراین قبل از کمک گرفتن منتظر ظاهر شدن آن نباشید.

 

در هم روی روده

در هم روی روده، شرایطی است و هنگامی رخ می دهد که بخشی از روده در داخل تلسکوپ دیگری ایجاد شده و باعث انسداد می شود. ممکن است به دنبال ویروسی ایجاد شود که باعث تورم مخاط روده می شود.

 

در هم روی روده، در کودکان بین 3 تا 36 ماه شایع است و از هر 1200 کودک حدود 1 مورد وجود دارد.

 

علائم شامل :

-درد شدید و گرفتگی که می آید و می رود

-خواب آلودگی

-حالت تهوع

-استفراغ

-خونریزی مقعدی (مدفوع قرمز و ژله ای)

 

اگر نوزادی شکم درد داشته باشد، ممکن است پاهای خود را به سمت بالا و قفسه سینه بکشاند و ناراحتی شدید را تجربه کند. در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

 

دلایل استفراغ نوزاد,علت بالا آوردن نوزاد,درمان استفراغ نوزاد

علت استفراغ نوزاد

 

درمان ها و روش های درمانی استفراغ نوزادان

کم آبی بدن یکی از عوارض جانبی رایج استفراغ است. این حالت زمانی اتفاق می افتد که بدن مایعات بیشتری را از دست می دهد. کمبود آب بدن تعادل نمک ها و قند را در بدن بر هم زده و عملکرد صحیح آن را متوقف می کند. علائم کم آبی شامل: کمتر مرطوب کردن پوشک، گریه بدون اشک و خشکی دهان است.

 

بر اساس National Zbirth Trust (NCT) ، علائم کم آبی در نوزاد عبارتند از:

_ تشنگی

-ادرار زرد تیره و بوی شدید

-سرگیجه یا سبکی سر

-احساس خستگی

-خشکی دهان، لب ها و چشم ها

-ادرار كم و كمتر از چهار بار در روز

-لکه نرم روی سر که به داخل فرو می رود

-دست و پاهای سرد و لکه دار

-هنگام گریه اشک کم یا بدون اشک

-چشم های گود رفته

 

چگونه می توانم استفراغ کودک خود را درمان کنم؟

معمولاً استفراغ جای نگرانی ندارد و خیلی زود بهتر می شود. مهمترین چیز این است که مایعات کودک را بالا نگه دارید و از او در برابر کمبود آب بدن محافظت کنید.

 

اگر شیر می دهید، برای نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، به آنها شیر مادر را مرتباً بدهید، زیرا حاوی الکترولیت هایی است که از کمبود آب بدن جلوگیری می کند. غذاهای اضافی را در طول روز به کودک خود پیشنهاد دهید.

 

اگر از شیر خشک استفاده می کنید، می توانید آب جوشانده و خنک شده را در یک بطری یا فنجان جداگانه ارائه دهید. آب اضافی به شیر خشک کودک اضافه نکنید، زیرا این می تواند به این معنی باشد که او تمام تغذیه مورد نیاز را دریافت نمی کند. سعی کنید شیر خشک بدون لاکتوز ارائه دهید. اگر نوزادی اسهال دارد، لاکتوز می تواند آن را بدتر کند. 

 

اگر کودک کم آب شد، به طور منظم به او آب بدهید. به آنها آب میوه یا نوشیدنی های گازدار ندهید زیرا آنها کمکی نمی کنند و می توانند استفراغ را بدتر کنند، ممکن است علائم ناخوشایند ورم معده و روده مانند اسهال را طولانی کنند.

 

اگر نگران کم آبی بدن کودک هستید، از داروساز خود در مورد محلول آب رسانی دهان (ORS) سوال کنید. این نوع خاصی از نوشیدنی است که به شما کمک می کند قندها، نمک ها یا مواد معدنی کوچک شما را از طریق استفراغ از دست داده باشد. داروساز شما می تواند نوعی را که برای کودک شما بی خطر است توصیه کند و نکاتی را در مورد نحوه و زمان دادن به او به شما ارائه دهد.

 

اگر کودک شما غذاهای جامد می خورد، اگر در شرایطی زیاد اشتها برای غذا خوردن ندارد، نگران نباشید. هیدراته نگه داشتن او بسیار مهمتر است.

 

ممکن است شنیده باشید برخی افراد رژیم غذایی BRAT (موز، برنج، سس سیب و نان تست) را برای نوزادان بیمار توصیه می کنند. این غذاها ممکن است بر روی معده کودک شما راحت تر باشند، اما تمام مواد مغذی مورد نیاز را به او نمی دهند.

 

اگر کودک شما بیش از شش ماه دارد و احساس می کند غذا می خورد، بهتر است فقط غذاهای معمول او را تهیه کنید. اگر کودک شما از ORS مصرف می کند، داروساز ممکن است به شما پیشنهاد کند که مواد جامد کودک را کاملاً متوقف کنید، تا زمانی که وی درمان را به پایان برساند.

 

اگر کودک شما علائم دیگری دارد و به نظر می رسد درد دارد، خوب است که دوز توصیه شده پاراستامول یا ایبوپروفن نوزاد را به او بدهید، البته به شرط اینکه از سن بالایی برخوردار باشد. اگر در مورد میزان بی خطر بودن و زمان آن شک دارید، داروساز می تواند به شما کمک کند.

 

اگر کودک شما ظرف 30 دقیقه، پس از مصرف پاراستامول یا ایبوپروفن استفراغ کند، می توانید همان دوز را دوباره به او بدهید . اما اگر او بیمار باشد و از آخرین دوز مصرفی او نیم ساعت یا بیشتر گذشته باشد، دیگر نیازی به تجویز مجدد آن نیست.

 

به کودک خود داروهای ضد تهوع (با نسخه یا بدون نسخه) ندهید، مگر اینکه پزشک عمومی آنها را توصیه کرده باشد.

 

بهتر است کودک حداقل تا 48 ساعت پس از آخرین استفراغ خود، در منزل مراقبت و از آن نگهداری شود.

 

در بیشتر موارد، نوزاد پس از استفراغ کردن به بالا خود به خود بهبود می یابد. سایر درمان های استفراغ به علت اصلی آن ها بستگی دارد.

 

علت بالا اوردن نوزاد,چه موقع استفراغ نوزاد خطرناک است,دلایل استفراغ نوزاد

درمان استفراغ نوزاد

 

چه موقع استفراغ نوزاد خطرناک است و باید به پزشک مراجعه کنیم؟

استفراغ گاه به گاه معمولاً جای نگرانی نیست، اما اگر کودک شما زیاد بیمار باشد، گاهی اوقات می تواند نشانه یک مسئله جدی تر باشد.

 

اگر گاستروانتریت باعث بیماری یا ریفلاکس شود، کودک دوباره با کاهش استفراغ به نظر می رسد. اگر اینگونه است، در خانه آنها را معالجه کنید.

 

در صورت مشاهده علائم هشدار دهنده زیر در کودک، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. این علائم شامل :

 

استفراغ مکرر، شدید (پرتابه)، به خصوص اگر کودک شما زیر دو ماه است. این می تواند نشانه ای باشد که مجرای معده و روده وی بیش از حد باریک شده است (تنگی پیلور)، به این معنی که وی مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت نمی کند.

 

•آوردن استفراغ سبز یا زرد مایل به سبز. این می تواند نشانه انسداد روده کودک شما باشد.

 

•خون در استفراغ کودک شما. اگرچه دیدن این مسئله بسیار ترسناک است، اما همیشه نشانه بیماری کودک شما نیست. به عنوان مثال، اگر شیر می دهید و نوک پستان ترک خورده و خونریزی کرده است، ممکن است کودک شما کمی خون شما را بلعیده باشد. اما گاهی اوقات می تواند نشانه یک مسئله جدی باشد، بنابراین باید همیشه آن را بررسی کنید تا همیشه ایمن باشد.

 

•خون در پوشک کودک شما. خون در مدفوع کودک شما گاهی می تواند نشانه ای از عفونت یا آلرژی باشد.

 

•علائم کم آبی بدن. بچه ها خیلی سریعتر از بزرگسالان می توانند کم آب شوند، به خصوص اگر خیلی زیاد بدن را تحریک کنند. در صورت مشاهده علائم کم آبی بدن، از جمله مرطوب کردن کمتر پوشک، خشکی دهان، گریه بدون اشک، خواب آلودگی غیرمعمول، تنفس سریع و یا لکه بینی نرم (فونتانل) در سر کودک، فورا به پزشک مراجعه کنید.

 

•امتناع از غذا دادن. اگر کودک شما بیش از چند ساعت از تمام غذا یا نوشیدنی امتناع ورزد، یا نمی تواند مایعات را پایین نگه دارد، در معرض کمبود آب بدن قرار دارد.

 

 استفراغی که بیش از یک یا دو روز طول بکشد می تواند نشانه ای از عفونت یا بیماری دیگری باشد که نیاز به درمان دارد.

 

 علائم دیگری که شما را نگران می کند، مانند اینکه کودک شما به طور کلی تحت تب و هوا است یا به نظر می رسد دردهای شکمی بدی دارد. شما کودک خود را به بهترین وجه می شناسید، بنابراین اگر در مورد سلامتی او نگرانی دارید، همیشه بهتر است به غریزه خود اعتماد کرده و از او کمک بگیرید.

 

پزشک شما کودک شما را بررسی کرده و در مورد سایر علائم وی سوال می کند تا علت ایجاد استفراغ را بررسی کند. در بیشتر موارد، احتمالاً جای نگرانی نیست و دکتر شما فقط به شما توصیه می کند که چگونه راحت تر از کودک خود مراقبت کنید.

 

 اگر کودک شما عفونت باکتریایی داشته باشد، ممکن است به آنتی بیوتیک برای کمک به او در مبارزه با آن نیاز داشته باشد. پزشک آنتی بیوتیک مناسب برای کودک شما تجویز می کند و به شما اطلاع می دهد که چند وقت یکبار و برای چه مدت باید آن را مصرف کنید. همه عفونت های باکتریایی به آنتی بیوتیک احتیاج ندارند و بسیاری بدون درمان خود به خود از بین می روند.

 

 آنتی بیوتیک ها به کودک شما در مبارزه با ویروس کمک نمی کنند، بنابراین اگر فکر کند کودک شما به عفونت ویروسی مبتلا شده است، پزشک آن را برای شما تجویز نمی کند. هر چند سعی کنید نگران نباشید. در بیشتر موارد، هنگامی که ویروس روند خود را طی می کند، کودک احساس بهتری خواهد داشت.

 

بعید است که استفراغ کودک شما نشانه هر چیز جدی باشد. با این حال، اگر این کار او را بسیار کم آب کند، ممکن است پزشک توصیه کند که برای درمان به بیمارستان برود. کارکنان بیمارستان از طریق سرم به کودک شما مایعات را آبرسانی می کنند، در غیر این صورت ممکن است به لوله ای نرم که از طریق بینی وارد شده باشد، وارد بدن شود تا مایعات را مستقیم به شکم او وارد کنند.

 

 اگر کودک شما دچار تنگی پیلور باشد، پزشک شما عمل جراحی جزئی را خیلی سریع توصیه می کند. مطمئن باشید که جراحی معمولاً در توقف استفراغ موفقیت آمیز است و کودک شما به زودی باید احساس بهتری داشته باشد.

 

چه موقع نوزاد تازه متولد شده ای که استفراغ می کند را به پزشک ببریم؟

در صورتی که نوزاد تازه متولد شده است و علائم زیر را دارد با پزشک خود تماس بگیرید:

-بعد از تغذیه به زور استفراغ می کند.

-به مدت 8 ساعت قادر به پایین نگه داشتن مایعات نبوده است.

-به طور مداوم به مدت 12 ساعت یا بیشتر استفراغ کرده است.

-کم آب است.

-استفراغ سبز تولید می کند یا حاوی خون است.

-اگر استفراغ یا مدفوع حاوی خون باشد.

-اگر کودک در ناراحتی شدید، بی حالی، سستی یا واکنش کمتر از حد معمول باشد، سریعاً به اورژانس مراجعه کنید.

 

خلاصه

پرتاب بچه ها به خصوص در سال اول زندگی بسیار معمول است. علائم معمولاً به سرعت بهبود می یابند.

 

با این حال، کم آبی بدن به سرعت اتفاق می افتد و می تواند منجر به مشکلات شدیدتری شود. مراقبان باید سعی کنند مایعات از دست رفته کودک را در اسرع وقت جایگزین کنند.

 

بعضی اوقات استفراغ به دلیل وضعیت جدی تری است. اگر والدین یا مراقبان مراقب علائمی هستند، باید به دنبال کمک پزشکی باشند.

 

گردآوری: بخش کودکان بیتوته

 

    ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

    ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------