میزان مصرف لبنیات در کودکان و عوارض مصرف بیش از حد لبنیات در کودکان
- مجموعه: تغذیه کودک
عوارض مصرف زیاد لبنیات برای کودکان را جدی بگیرید
با وجود مواد مغذی مختلفی که در لبنیات وجود دارد، مصرف بی رویه ی آن زمینه ی بروز بیماری های متعددی را در بدن کودک ایجاد می کند. ما در این مقاله قصد داریم عوارض مصرف بیش از حد لبنیات توسط کودکان را برای شما بازگو کنیم.
محدودیت مصرف لبنیات برای کودکان
لبنیات منبع مواد مغذی نظیر کلسیم، پتاسیم، فسفر، ویتامین A، D و B12، پروتئین، زینک، منیزیم، کولین و سلنیوم است.
به طور کلی مصرف لبنیات در کنار مزایایی که در استحکام و تقویت استخوان بندی ایجاد می کند، دارای معایبی نیز می باشد. تحقیقات حاکی از آن دارند که مصرف بیش از حد از لبنیات روند جذب آهن در بدن را با اختلال مواجه می کند و عارضه ی کم خونی مزمن را در بدن کودک ایجاد می کند.
به عبارتی، در مصرف لبنیات توسط کودکان محدودیت هایی وجود دارد. در واقع یک کودک (حدود دو الی هشت ساله) مجاز است که به اندازه ی دو لیوان شیر از لبنیات استفاده کند. این مقدار در کودکان 9 الی 18 ساله تغییر می کند و به سه فنجان شیر می رسد.
روند هضم و جذب شیر در بدن حدود 3 الی 4 ساعت زمان نیاز دارد. لذا مناسب ترین زمان برای مصرف شیر در راستای جذب پروتئین، قبل از خواب است.
کارشناسان بهداشتی همواره به مصرف شیر پاستوریزه تأکید دارند. در واقع شیر خام یا غیر پاستوریزه حاوی میکروب و باکتری های مضری می باشد که زمینه ساز بیماری های مختلف و حتی مرگ کودک می شوند.
بهتر است بدانید که باکتری های موجود در شیر خام، عفونت سامونلا، ای. کولای و لیستریا را در بدن تکثیر می کنند.
عوارض مصرف بی رویه ی لبنیات توسط کودکان
یکی از نکات ضروری در خصوص حفظ ایمنی و سلامت بدن، رعایت حد اعتدال در مصرف مواد غذایی است. مصرف بهینه از لبنیات سلامت جسمانی کودک را ارتقا می دهد. در مقابل، مصرف بیش از اندازه ی لبنیات، نه تنها دیگر فوایدی در بدن کودک ایجاد نمی کند، بلکه عوارض و بیماری های غیر قابل درمانی را در بدن او به وجود می آورد.
خاصیت التهابی
محتوای شیر، متشکل از نوعی قند به نام گالاکتوز است. این قند شیرین، ماده ی اکسیداسیون بدن را تکثیر می کند و زمینه ی بروز التهابات بدنی نظیر آسم، اگزما یا کولیک، آرتریت و روماتوئید را ایجاد می کند که یکی از عوارض مصرف بیش از حد لبنیات در کودکان می باشد.
افزایش احتمال ابتلا به دیابت
همان طور که گفتیم، در داخل شیر قندی طبیعی به نام گالاکتوز وجود دارد. طبق بررسی های محققان، بدن کودکان پس از مصرف شیر به خصوص شیر گاو به موجب جذب مقادیر بسیار زیادی لاکتوز، در برابر ترشح انسولین مقاومت می کند، لذا زمینه ی بروز دیابت نوع اول افزایش می یابد.
افزایش ریسک سکته ی قلبی و مغزی در بزرگسالی
رعایت حد اعتدال در مصرف گونه های مختلف غذایی بسیار حائز اهمیت است. مصرف بیش از حد لبنیات در کودکان، می تواند در دراز مدت، شریان های عروقی را مسدود کند.
علاوه بر این، کلسترول موجود در شیر، خطر بروز بیماری های قلبی و عروقی را برای کودکان و بزرگسالان افزایش می دهد.
آلرژی از عوارض مصرف بیش از حد لبنیات در کودکان
گسترده ترین آلرژی در میان کودکان و خردسالان، از حساسیت به مصرف لبنیات نشأت می گیرد. لازم به ذکر است که نشانه های آلرژی از قبیل سرفه های مزمن همراه با خارش در گلو و استفراغ، خلط بینی، آکنه، خارش پوستی، ایجاد قرمزی در ناحیه ی صورت، خارش زبان، لثه و گلو با مصرف لبنیات شدت می یابد.
واکنش های آلرژی با شدت بالا، موجب آنفیلاکسی در کودک می شوند. آنفیلاکسی نوعی واکنش آلرژیکی بدن است که با علائمی نظیر تورم گلو، خارش و افت فشار آغاز می شود و در مواردی منجر به مرگ کودک می گردد.
در نتیجه به منظور کاهش آثار مخرب واکنش های آلرژیکی در کودکان، ابتدا مقدار بسیار کمی از شیر را به کودک بدهید و به مرور زمان، در صورت عدم نشانه های آلرژیکی، مقدار آن را افزایش دهید.
اختلالات گوارشی
ماده ای با عنوان لاکتوز در داخل شیر وجود دارد که در صورت تجزیه ی نامناسب، موجب بروز مشکلات گوارشی می شود. در راستای هضم شیر، لاکتوز از دستگاه گوارش بدن عبور می کند و در طی فرآیند تخمیر، به وسیله ی باکتری های مفید روده، تجزیه می شود.
عوارض جانبی لاکتوز، گاز های شکمی در کودک است.
سایر عوارض مصرف بیش از حد لبنیات در کودکان
از جمله عوارض مصرف بیش از اندازه ی لبنیات توسط کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• اسهال آور
• چاقی مزمن
• پرخاشگری
• مسموم کننده
• افزایش شکنندگی استخوان ها
• کند سازی کارایی ذهن و کاهش یادگیری
• انقباضات غیر عادی و دردناک (کرامپ)
• گاستریت
• تهوع آور
• متورم شدن صورت
• بی حالی
علت منع مصرف شیر برای کودکان زیر یک سال
شیر گاو به موجب غلظت بالای مواد معدنی و پروتئین برای کودکان زیر یک سال ممنوعیت دارد.
علت منع مصرف شیر برای این رده ی سنی، به تحریک پوشش داخلی معده و روده ی کودک باز می گردد. در واقع، شیر در کودکان زیر 12 ماه که از مقاومت بدنی برخوردار نیستند، به طور مستقیم کلیه های آن ها را تحت تأثیر قرار می دهد و موجب بروز مدفوع خونی می گردد.
در طی خونریزی های شدید خونی، عارضه ی فقر آهن به وجود می آید که در مواردی منجر به مرگ کودک می شود.
گرداوری: بخش کودکان بیتوته