بهار نارنج: عطری دل انگیز با خواصی شگفت انگیز
- مجموعه: داروهای گیاهی و طب سنتی
آشنایی با خواص بهار نارنج
بهار نارنج، شکوفه درخت نارنج، با عطر دلانگیز و خواص بینظیرش، همواره جایگاه ویژهای در فرهنگ و طب سنتی ایرانیان داشته است. از دمنوش و عرق بهار نارنج تا مربا و شیرینیهای خوشمزه، این گل به اشکال مختلف در زندگی ما حضور دارد. اما بهار نارنج چه خواصی برای سلامتی دارد؟ در این مقاله قصد داریم به بررسی جامع فواید این گل شگفتانگیز بپردازیم.
فواید چای شکوفه بهار نارنج :
به شکوفه های درخت نارنج، شکوفه های نارنج (بهار نارنج) می گویند. گیاه نارنج و پرتقال از مناطق گرمسیری آسیا مانند هند و چین سرچشمه می گیرد و این گیاه بیشتر در مناطق گرم و نیمه گرم می روید. به عنوان مثال در ایران در استان هایی مانند گیلان، مازندران و فارس شاهد درختان بهار نارنج هستیم. این درخت همیشه سبز از جمله درختانی است که علاوه بر میوه، برگ و گل آن به دلیل عطر مطبوع و خواص دارویی آن مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله قصد داریم به طور اختصاصی در مورد فواید شکوفه بهار نارنج و چای آن صحبت کنیم.
بهار نارنج، شکوفههای معطر درخت نارنج، نه تنها با رایحه دلانگیز خود نویدبخش بهار هستند، بلکه خواص بینظیری برای سلامتی جسم و روح دارند. از دمنوش و عرق بهار نارنج تا شیرینی و مربا، این گل در فرهنگ و طب سنتی ایرانی جایگاه ویژهای دارد.
در این مقاله، سفری به دنیای شگفتانگیز بهار نارنج خواهیم داشت و با فواید، طرز استفاده و نکات مصرف آن آشنا میشویم.
موارد استفاده از شکوفه نارنج :
طبیعت بهار نارنجی، گرم و خشک است و همین ویژگی آن را برای تجویز برخی بیماری ها به عنوان داروی گیاهی مناسب می کند. در تهیه دم کرده شکوفه نارنج یا در ترکیب با گیاهان دیگر استفاده می شود. از شکوفه های نارنج برای پخت و پز نیز استفاده می شود. عطر شکوفه نارنج نیز ویژگی قابل توجهی است که آن را به عنصری موثر در صنایع مختلف از جمله عطرسازی، اسانس ها، آرایشی و بهداشتی و رایحه درمانی تبدیل کرده است. همچنین
طبع بهار نارنج :
طب سنتی: گرم و خشک.
فواید چای شکوفه نارنج :
رنگ بهار سفید نارنجی است. وقتی شکوفه نارنج را تازه از درخت می چینند، عطر و طعم مطبوعی دارد که پس از خشک شدن کمی ضعیف می شود، اما خواص آن همچنان باقی است. تحقیقات نشان داده است که عناصری مانند منیزیم، منگنز، بور، کلسیم، سدیم، پتاسیم و مس عناصر اصلی شکوفه نارنج هستند. همچنین منبع غنی ویتامین های C، D و B است که پتانسیل خوبی برای درمان برخی اختلالات و بیماری ها دارد. برای بهره مندی از فواید بهار نارنج، معمولاً به عنوان نوشیدنی مصرف می شود. ناگفته نماند که این نوشیدنی رگه تلخی دارد و بهتر است آن را با عسل یا نبات مصرف کنید. همچنین از بهارنارنج مربا نیز تهیه می کنند، در مقاله طرز تهیه مربای بهار نارنج ورش آن توضیح داده شده است
در ادامه به فواید چای بهار نارنج می پردازیم.
عملکرد قلب را بهبود می بخشد
ترکیبات بهارنارنج می تواند از ضربان نامنظم قلب و در موارد حادتر از سکته های ناگهانی جلوگیری کند. زیرا سطح فشار خون را تنظیم می کند و گردش خون را بهبود می بخشد.
بهبود مشکلات گوارشی
از قدیم الایام در طب سنتی دمنوش بهار نارنج برای بهبود و رفع مشکلات گوارشی توصیه شده است. چای بهار نارنج درد، گرفتگی شکم و سوء هاضمه را بهبود می بخشد. معده را تقویت می کند و نفخ را درمان می کند. نوشیدن چند بار در روز نیز در درمان اسهال موثر است. گاهی اوقات برای افراد مبتلا به یبوست تجویز می شود. به گفته برخی از متخصصان طب سنتی، این گیاه در رفع سکسکه نیز موثر است. در کل بهار نارنج میتواند به بهبود عملکرد دستگاه گوارش، رفع سوء هاضمه، نفخ و یبوست کمک کند.
تقویت سیستم ایمنی
بهار نارنج سرشار از ویتامین C و آنتیاکسیدانها است که به تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماریها کمک میکند. آنتی اکسیدان های موجود در بهار نارنج بدن را در برابر رادیکال های آزاد مقاوم کرده و خطر ابتلا به بیماری و سرطان را کاهش می دهد.
اعصاب را آرام می کند
همانطور که گفته شد، شکوفه پرتقال به طور گسترده در صنعت رایحه درمانی استفاده می شود. تاثیر شکوفه پرتقال بر سیستم عصبی بدن بی نظیر است. دمنوش بهار نارنج بسیار آرام بخش و نشاط آور است، بنابراین برای بهبود خلق و خو، کاهش اضطراب و رفع غم و افسردگی تجویز می شود. همچنین مصرف چای بهار نارنج می تواند سردردهای عصبی و میگرن را کاهش دهد.
بهبود کیفیت خواب
افراد مبتلا به کم خوابی یا اختلالات خواب با نوشیدن چای شکوفه نارنج به مدت یک یا دو ساعت قبل از خواب، خوابی آرام، عمیق و بدون استرس را تجربه خواهند کرد.
بهبود سندرم پیش از قاعدگی
از آنجایی که تغییرات هورمونی ناشی از قاعدگی باعث می شود زنان دچار استرس، اضطراب، نوسانات خلقی و اختلالات روانی شوند، طب سنتی توصیه می کند که به جای داروهای شیمیایی از دمنوش بهار نارنج استفاده کنید تا آرامش بیشتری به شما بدهد. علائم این تغییرات را تا حدودی کاهش دهید.
کاهش چربی
ترکیب سینفرین و اکتوپامین موجود در بهارنارنج با افزایش متابولیسم بدن و کاهش اشتها به کاهش وزن کمک می کند. بنابراین چای بهارنارنج یکی از بهترین مکمل ها در کنار رژیم غذایی و ورزش برای کاهش وزن است. بهار نارنج میتواند به افزایش سوخت و ساز بدن و در نتیجه کاهش وزن کمک کند.
سلامت پوست
بهار نارنج به دلیل داشتن آنتیاکسیدانها، میتواند به حفظ سلامت و شادابی پوست کمک کند.
آرامبخش و ضد اضطراب
بهار نارنج به دلیل داشتن لینالول و سایر ترکیبات معطر، خاصیت آرامبخشی قوی دارد و میتواند به کاهش استرس، اضطراب و افسردگی کمک کند.
تقویت حافظه و تمرکز
بهار نارنج به دلیل دارا بودن آنتیاکسیدانها، میتواند به تقویت حافظه، تمرکز و عملکرد مغز کمک کند.
ضد درد
بهار نارنج خاصیت ضد التهابی دارد و میتواند به تسکین دردهایی مانند سردرد، میگرن و درد عضلات کمک کند.
ممنوعیت ها
همانطور که گفته شد، چای بهار نارنج دارای فواید دارویی مفید و قابل توجهی برای بدن است، اما مانند هر داروی گیاهی دیگری، مصرف بیش از حد آن عوارضی را به همراه خواهد داشت. برای افرادی که فشار خون بالا دارند، بهتر است در مصرف این نوشیدنی زیاده روی نکنند. همچنین به دلیل اثرات شگفت انگیزی که شکوفه نارنج بر سیستم عصبی دارد، در برخی موارد برای افرادی که از داروهای آرام بخش و ضد افسردگی استفاده می کنند، تداخل دارویی و عوارض جانبی ایجاد می کند. بنابراین این افراد باید قبل از مصرف بهارنارنج به صورت عرق یا چای با پزشک خود مشورت کنند. مصرف زیاد بهار نارنج می تواند منجر به بی خوابی شود.
نکات مهم:
• مصرف بیش از حد بهار نارنج میتواند منجر به سردرد، تهوع و استفراغ شود.
• افراد باردار و شیرده باید قبل از مصرف بهار نارنج با پزشک خود مشورت کنند.
• بهتر است از گلهای بهار نارنج تازه و ارگانیک استفاده کنید.
بهار نارنج هدیهای ارزشمند از طبیعت است که با مصرف آن میتوانید از فواید بینظیر آن برای سلامتی و شادابی خود بهرهمند شوید.
در نتیجه :
بهار نارنج گلی معطر و پر خاصیت است که میتواند فواید زیادی برای سلامتی شما داشته باشد. با مصرف متعادل این گل، میتوانید از عطر دلانگیز و خواص بینظیر آن بهرهمند شوید.
گردآوری : بخش سلامت بیتوته