نگاهی به معماری مسجد جامع بجنورد
- مجموعه: مکانهای زيارتي ايران و جهان
مسجد جامع بجنورد کجاست + عکس
مسجد جامع بجنورد
يك نمونه از اين مساجد، مسجد جامع بجنورد است كه در جای آتشكده و با استفاده از مصالح آن ساخته شده است.
مسجد جامع كه یکی از مساجد مهم شهر است، اغلب در بازار يا در نقطه آغاز و يا كنار بدنه اصلي بازار بنا ميشود و در کنار مسجد اغلب بناهاي عامالمنفعه مثل حمام، آب انبار، بيمارستان، ميدان و دیگر تاسيسات شهري مورد احتیاج وجود داشت. از سویی چنين مذهبي از عوامل و تعيين كننده كليه روابط عبادي و سياسي و اجتماعي بوده است.
بنابراين در گذشته كه مراسم نمازجمعه برگزار ميشده و هر مسلماني حتما در آن شرکت می کرده ، به تدریج سبب شده در عين اينكه مردم از اطراف و اكناف برای انجام نمازجمعه هر هفته به شهر ميآيند و احتیاجات روزانه خود را هم تهيه و به روستا يا محل زندگي خود ببرند.
از اين نظر در كنار مساجد، به تدریج مراكز اقتصادي ساخته شد، و همچنین تاسيسات مورد احتیاج ديگر به کم کم به آن اضافه شده و بافت معماري شكل ميگيرد كه در بیشتر شهرهاي قديم ايران چنين بافتهايي وجود دارد و يا وجود داشته است.
اين بنا در كنار قديميترين بافت تاريخي شهر قرار گرفته است. در كوي دودانگه و كنار خيلبان جعفري قرار دارد. ساختمان اين مسجد متعلق به قرن سوم است و به نوشته ياقوت حموي و گروهي از مورخان به دستور حمويه بن علي كه از طرف خاندان ابي دلف، حاكم بروجرد بود، ساخته شد.
ساختار مسجد جامع بجنورد
زير زمين
ساختی است محسور كننده و جذاب، به ابعاد 30/10×30/10 متر كه به وسیله 6 در به شبستانهاي غربي و شرقي راه دارد كه اكنون اين ارتباط به وسيله دو پلكان آهني برقرار شده است. در قسمت های شمالي و جنوبي آن تعدادي از آجرهاي كهن قديمي حفظ شده است. طبق نظر كارشناسان ميراث فرهنگي در زير آجرها از ملات ساروج استفاده شده است.
منبر
اين منبر زيبا و بزرگ به ديوار گنبد خانه تكيه داده است و از گذشته هاي خیلی دور حرف ها دارد. جايگاه علماي بر جسته اي بوده است. اين منبر در سال 1069 هجري به دست يارمحمد نجار ساخته شده است.
گردآوری: بخش گردشگری بیتوته